Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2021 07:05 - Пред нова война в Донбас
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1018 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изостряне и в Черно море
Военен анализ на "Строго секретно"

image

 

От началото на годината ситуацията около Донбас се усложни рязко. Всичко е възможно.

Киевският режим на полуразпадналата се Украйна може да предприеме отчаяна военна акция срещу Донбас и Крим с непредвидими последици.

Вашингтон, Лондон и Тел Авив се опитват да открият нов фронт срещу Русия, след Сирия. На 22-и март започнаха с маневрите Defender Europe 2021.

Едновременно се засилват и "движенията" около Калининград.

Към тази по-голяма картина трябва да се прибавят и конкретните мерки на загубилия всякаква подкрепа в Украйна режим на Зеленски.

От своя страна Москва, след визитата на главния европейски дипломат Борел, възприе по-твърд курс срещу Брюксел. Сергей Лавров заяви, че "ЕС е партньор, на който може да се разчита".

Това става на фона на преминаване от САЩ от тактиката на ограничени хибридни атаки към агресивни действия във всички сфери – военната, дипломатическата, информационната, икономическата, срещу Русия, Китай и Иран.

По границите на Русия, САЩ преминават към тактиката на "хоризонталната ескалация", където противостоенето се осъществява до прага на реалните военни действия в диапазона, известен като "сивата зона".

"Сивата зона" е оперативното пространство между мира и войната, в което се предприемат насилствени действия за промяна на статуквото, но под прага на онези, които могат да предизвикат военен отговор.

Така е по западните граници на Русия, където целта на САЩ и НАТО е да се предизвика вълна от военен хаос, която да обхване руската държава. Санитарният кордон на САЩ срещу Русия излезе и на Черно море с разполагането на американските ракетно-артилерийски системи HIMARS в Румъния.

Показателна е последователността на ескалацията от страна на Киев.

През януари Киев реално излезе от Минските договорености и въобще показа нежелание да ги изпълнява.

Започна военна ескалация по границата с Донбас. Ситуацията в момента е както през 2018 г., разстоянието между частите на двете страни е 400 – 700 метра, а в някои райони и на "една граната".

Киев започна масиране на части в Авдеевка, като в близост до границите на Донецката и Луганска народни републики са забелязани и британски специални части.

На 16 март посланичката на Англия в Киев написа: "Русия трябва да върне Крим на Украйна". След като излезе от ЕС, сега Лондон прави следващата крачка да въвлече Европа във война, която ще засегне най-много Германия, Източна Европа и Русия – старата стратегия на Британия с нова тактика.

От своя страна Киев иска да принуди НАТО да воюва срещу Русия вместо него.

За САЩ война срещу Донецката и Луганската народни републики е геополитически ход, от който едва ли ще се откажат. Появява се и възможност да се блокира Северен поток – 2, т.е. колкото по-близо е завършването на Северен поток – 2, толкова по-близо е вероятността от война в Донбас.

Картата на конфликта в момента е следната:

  • поръчители - САЩ, Англия и Израел;
  • жертви – Русия, ЕС и Източна европа;
  • провокатор – Украйна.

Като цяло баланс на силите на противостоящите страни съществува, но е крехък и може да бъде нарушен всеки момент.

Междувременно Киев засилва провокациите с минометни и артилерийски обстрели в Донбас и прехвърляне в зоната на конфликта на военна техника. Режимът за прекратяване на огъня отдавна не действа.

През януари Върховната рада на Украйна прие закон да допусне разполагане на чуждестранни въоръжени сили на територията на Украйна през 2021 г. за участие в Defender Europe 2021. Разбира се, ще се отработват действия срещу Донецк и Луганск, а от САЩ ще долетят 2000 военнослужещи и още толкова от страните от НАТО.

Военна инфраструктура на НАТО се изгражда и в Одеска, Николаевска и Запорожска области.

Как ще противодействат Донецк и Луганск. Отговорът беше даден в края на януари в Донецк на интеграционния форум "Руски Донбас", където беше представен проектът на доктрината "Руски Донбас", т.е. "способността за укрепване на държавността на Донецката и Луганска народни републики като руски национални държави" и да се "върне Донбас в качеството на субект в сферата на руското историческо пространство".

На форума беше озвучен курсът за построяване на интегрирани с Руската федерация руски национални държави, като Донецк си връща правото да създаде алтернативен политически център, който трябва да притегли и обедини руските източни райони на разпадаща се Украйна".

Всъщност това е алтернативата за Новорусия.

По този начин територията на историческата Новорусия ще бъде изведена извън властта на русофобския режим в Киев, като Крим ще получи надеждна сухопътна и транспортна връзка с Русия и ще реши проблема със своето водоснабдяване.

Така ще се появи алтернативна на Киев реална сила, която ще поеме контрола над територията на Новорусия без прякото участие на въоръжените сили на Руската федерация. След това ще се заеме с преговори с Киев за по-нататъшно преустройство на Украйна във федерация или конфедерация.

При още по-силно изостряне на противостоенето с Украйна и НАТО, Русия вероятно ще действа според заповедите на Главнокомандващия и на министъра на отбраната на Русия, че всяко посегателство срещу територията на Руската федерация ще бъде отразено, а агресорът ще получи изчерпателен отговор с цялата мощ на въоръжените сили на РФ без да се изключват стратегическите ядрени сили.

Разбира се, след такива действия Украйна ще загуби своя суверенитет и държавност.

 

image image 



Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825629
Постинги: 2502
Коментари: 6281
Гласове: 16469
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031