Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2021 16:23 - САЩ продължават усилено да се милитаризират
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Байдън иска военен бюджет, по-голям дори от този при Тръмп

Въпреки засилващите се настроения в Конгреса и обществото за орязване на раздутите разходи за Пентагона, новата администрация в Белия дом продължава традицията да налива още повече пари във военно-промишления комплекс

Икономистът Робърт Рейх знае доста за федералния бюджет на САЩ, след като е служил в три президентски администрации. Днес той е един от многото хора, виждащи сериозен проблем в плановете на Джо Байдън да увеличи парите за национална сигурност и за Пентагона дори над рекордните нива, достигнати при бившия президент Доналд Тръмп.

“Пентагонът вече харчи по 2 000 000 000 долара всеки ден и 1 000 000 долара всяка минута. Последното, от което се нуждаем, е по-голям военен бюджет”, изтъква Райх. “Изключително е разочароващо, че Байдън предлага да бъдат дадени 715 млрд. долара за Пентагона – увеличение спрямо бюджета за отбрана на Тръмп от 704 млрд. – вместо да се върне към нивата от времето на Обама или дори още по-малко”, казва икономистът.

“По-малко” е правилната посока, особено в момент, в който републиканските “дефицитни” ястреби в Конгреса подготвят атака за орязване на социалните разходи, които са от жизненоважно значение за работническите семейства, ударени от последиците от пандемията, пише списание The Nation. Предложените разходи за национална сигурност за фискалната 2022 г., които включват и бюджета на Пентагона, са 753 млрд. долара, което представлява увеличение с 1.6%.

В проектобюджета на Байдън на стойност общо 1.5 трлн. долара има и много положителни неща. Предвижда се значително увеличение на финансирането за образование, предлагат се инвестиции в реформи на правосъдието и полицията, мерки срещу насилието с оръжие и други похвални усилия.

“Въпреки позитивните заявки за инвестиции в такива програми, аз съм изключително разочарована от значителното увеличение на разходите за Пентагона, с което те ще достигнат дори по-високи нива, отколкото при администрацията на Тръмп”, казва конгресмен Барбара Лий. “При положение, че в страната има толкова много хора, които едвам свързват двата края, последното, от което се нуждаем, е да увеличаваме инвестициите в прахосническите разходи на Пентагона”, добавя тя. Лий, която дългогодишен е критик на безкрайните войни, водени от Вашингтон, изтъква, че предложеният бюджет предвижда допълнителни 12 милиарда за оръжия. “Само си представете същата сума, инвестирана в работни места, здравеопазване и борба с неравенството – особено докато се намираме в най-голямата здравна и икономическа криза от век насам”.

Някога самотните гласове за орязване на бюджета на Пентагона като Лий обаче вече имат съюзници на високи позиции. “Имам сериозни опасения относно предложения бюджет за и без това раздутия Пентагон, който предвижда увеличение с 12.3 милиарда долара спрямо предходния бюджет на администрацията на Тръмп”, казва Бърни Сандърс, който сега оглавява бюджетната комисия в Сената. “САЩ вече харчи повече за военните от следващите 12 държави по този показател взети заедно. Време е да разгледаме сериозно огромните превишения на разходите, разхищенията и измамите, които в момента съществуват в Пентагона”, добавя той.

Председателката на групата на прогресивните в Конгреса Прамила Джаяпал е още по-пряма: “Намираме се насред криза, заради която милиони семейства не могат да си позволят да плащат наем, сметки и дори храна. Но в същото време изсипваме милиарди в раздутия бюджет на Пентагона. Не увеличавайте разходите за отбрана. Орежете ги – и инвестирайте тези пари в нашите общности”, призовава тя.

Тази реакция на предложения военен бюджет съвсем не е “радикална” за американското общество. Социологическо проучване на Data for Progress за бюджетните приоритети на избирателите през миналата година показа, че 56% от хората подкрепят намаляване на бюджета на Пентагона с 10% и използване на така спестените средства за борба с пандемията и финансиране на образование, здравеопазване, и жилищна политика. 69% от определящите се като демократи са изразили ентусиазирана подкрепа за такова орязване на военни бюджет, но още по-поразително е, че 51% от избирателите на Републиканската партия също подкрепят идеята.

Когато през юли 2020 г. в Конгреса бе внесено предложение за намаляване на бюджета на Пентагона с 10%, 93 членове на Камарата на представителите и 23 сенатора гласуваха „за“. Това очевидно не бе достатъчно за победа, но бе безпрецедентна демонстрация на подкрепа за намаляване на разходите за военно-промишления комплекс.

Възможно ли е прогресивната коалиция в Конгреса да надгради тази основа и да постигне промяна в бюджетните планове на Байдън? Това няма да е лесно. Демократите-центристи ще са предпазливи относно такива съкращения, а от републиканците може да се очаква да се отдадат на демагогия по тази тема. Групата на прогресивните все пак вече може да отчете известни успехи в тласкането на новата администрация да изостави някои от най-лошите инициативи на Пентагона. Наскоро 70 представители на долната камара на Конгреса подписаха отворено писмо, поздравяващо Байдън за “първите му стъпки към прекратяване на подкрепата на САЩ за войната в Йемен, включително обявеното спиране на участието в саудитските офанзивни операции, преразглеждането на продажбите на оръжия на Саудитска Арабия и отмяна на решението на президента Тръмп да определи хутите като терористи”. Подписалите обаче призовават новия президент да отиде по-далеч и “да използва влиянието на САЩ върху саудитския режим и да изиска незабавно и безусловно вдигане на блокадата, която заплашва 16 милиона йеменци с гладна смърт”.

Един от най-активните противници на участието на САЩ в Йеменската война, конгресмен Марк Покан, смята, че моментът е добър за натиск върху президентската администрация и Конгреса да преосмислят цялостно бюджетните приоритети. “Предложеното увеличение на разходите за отбрана е прекомерно, като се има предвид и без това бързото разрастване на бюджета на Пентагона във времена на сравнителен мир”, казва Покан, който заедно с Лий председателства коалицията от законодатели, настояващи за намаляване на военния бюджет. “Байдън няма как да осъществи обещанията си за по-добро възстановяване, ако бюджетът на Пентагона е по-висок, отколкото при Тръмп”, изтъква той.

Покан има предложения как да бъдат осъществени съкращенията. Едно от тях е да се спре “прекомерното” финансиране за приетия по времето на Тръмп план за модернизация на ядрените оръжия на стойност 1.5 трлн. долара. “Съединените щати разполагат с много повече ядрени оръжия, отколкото са нужни за нашата сигурност, така че нека спрем да финансираме разхищенията”, казва Покан и изтъква колко е важно да се направи одит на пословично непрозрачните харчове на Пентагона и да се елиминират схемите за присвояване на държавни средства.

Друг изявен представител на прогресивните в Конгреса на САЩ, Илхан Омар, изразява увереност, че това послание ще резонира добре с американския народ. Тя е убедена, че сред обществеността има все по-широко осъзнаване, че “е просто непростимо да продължаваме да засипваме производителите на оръжия със стотици милиарди чрез разхищенията на Пентагона.“

Много правозащитни организации също считат, че е назрял точният момент Конгреса да вземе мерки за затягане на раздутия военен бюджет. “След една година, в която получихме смъртоносно доказателство, че изсипването на пари в Пентагона не ни опазва от заплахите на днешния ден, е просто безскрупулно не само да се продължава харченето от времето на Тръмп, а дори да се увеличава”, казва Ерика Фейн от организацията Win Without War. “Смъртоносни пандемии, климатична криза, отчайващо неравенство – най-големите заплахи за глобалната сигурност нямат военно решение. Но докато постоянно се пита как бихме могли да си позволим решенията за тези наистина екзистенциални заплахи, същият въпрос никога не се задава, когато се наливат допълнителни пари във вече препълнените сметки на Пентагона. Нека сме наясно: продължаващото насочване на почти неограничени ресурси към джобовете на производителите на оръжие, докато същевременно обществените услуги остават недофинансирани, може единствено да подкопае сигурността на хората както в Съединените щати, така и по света” 



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821438
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031