Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2021 07:01 - © Идейна дискусия "Социализъм ХХI век" IХ
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 4189 Коментари: 21 Гласове:
14

Последна промяна: 17.05.2021 07:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.05.2021г.

     Списание "Ново време", брой 1-2, януари февруари 2021 година :
image

започнало Идейна дискусия "Социализъм ХХI век" : НВ – Какви са вижданията за социалистически проект у нас? Общопартийната дискусия е предвидена в решенията на 50-ия конгрес на БСП от 26‒27 септември 2020 година, където са заложени основите на бъдеща проекторезолюция, представена в брой 11‒12 на списанието от ноември ‒ декември 2020 година, в която се казва : "... разговорът за социалистическата идея в съвременните условия все повече се затваря в едно тясно ядро от съмишленици в самата партияНужно е ново начало, "рестарт" на идейната дискусия за социализма, която да приобщи към себе си нови и активни поколения, да се издигне до нивото на широко обществено движение. Нужна ни е нова програма, която да даде отговор на въпроса ... каква е идеята за бъдещето, която партията подкрепя".
Списанието задава десет броя въпроси към дванадесет броя учени, които отговарят на тях.
На въпросите отговаря и моя милост :
Девети въпрос : Какъв е пътят на българския социализъм през изминалите 130 години – исторически постижения и поражения?
Най-голямото поражение, провал и срам за Българската комунистическа партия и членовете ѝ е реставрацията на капитализма след 10.11.1989 година. Ръководството и партийните членове предадохме без сериозна борба властта в ръцете на буржоазията. Обективното развитие водеше към загуба на властта, но и ние не се съпротивлявахме достатъчно. Веднъж вуйчо ме попита : Не можахте ли млади хора да се противопоставите? Срещу обективното развитие не може да се върви, отговорих му, оправдавайки себе си за пасивността и незаинтересоваността
Ако Българската социалистическа партия не приеме за своя идеология марксизма-ленинизма и не се революционизира, я очаква още по-голямо поражение – физическото ѝ изчезване.
Българската комунистическа партия е дала свидни жертви за победата на социализма и нейната наследничка трябва да говори повече за това. В моето родно село улиците продължават да носят имената на загинали в борбата с фашизма и нацизма ремсисти.
Разбира се, главното и най-важното е да се говори за бъдещето социалистическо общество, към какво се стреми в съществуването си социалистическата партия.
Ежедневната борба с буржоазната власт е необходима и важна, тя поддържа кондицията на партията, но трябва да има виждане в перспектива, което да привлече младите избиратели.
За да запази политическата власт, Тодор Живков и обкръжението му отслабиха дисциплината в икономиката – В края на годината се тичаше във висшестоящата организация да се коригира планът към намаление, за може да излезе преизпълнен и да се вземат премиални. Практиката да се нарушава закона за Държавния план, доведе до безизходица и ерозия на социализма.
Историята от създаването на партията на работниците до идването на власт е време на борба, идейни изпитания и дадени свидни жертви. Затова отстъплението от социализма беше предателство спрямо жертвите от техните другари. Затова генералът от ДС Стоян Савов :
image

се самоуби през 1992 година до паметника на загиналите си другари в село Лесичово.
"На върха на властта изплува най-реакционната група от СДС … По поръчка на Желю … от военната прокуратура и съд организират спектакъл – фарс … Аз реших да не участвам в този спектакъл …", пише в предсмъртно писмо генералът, прозрял същността на "демокрацията".
А за думите му, че "Социализъма е едно недоносче", негодникът Тодор Живков трябваше да бъде линчуван от подиграният от него народ, строил самоотвержено социализма.

https://www.novovreme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5725&Itemid=66




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Краси, те никога не са били социалисти!
17.05.2021 08:10
По- скоро са интересисти-авантаджии!
Кой ,Луканов ли е бил социалист!?
Или баща му Карло? Дядо му Тодор!?
Предателството тук е наследствено!
Или, както попитали радио Ереван-Можело ли е социализмът у нас да победи ,без решаващата помощ на Червената армия?
Последвало дълго мълчание, нетипично за арменско радио?
Накрая се чуло:
Можело е, но, ако всички активни борци след Девети са били такива и преди Девети!
Кой ,блоговият терорист Марко Фридман ли е бил истински социалист по време на Живковата династия?
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
17.05.2021 08:26
За активните борци си много прав.
цитирай
3. nedovolen - Като студент по един от политиче...
17.05.2021 10:24
Като студент по един от политическите предмети ни водеше една другарка, която ни бе и групов ръководител. Нееднократно спорихме и ме гонеше от час. Принудих се да карам час на груповия с друга група.
:)))
цитирай
4. morskipesni - Бай Тошо си изигра игричките много ловко
17.05.2021 10:24
Народът имаше работа и пари, а БГ необятни пазари за произвежданите боклуци (не всичко разбира се- имаше и класни стоки!). Едва ли Тошката е ЗНАЕЛ, какво е "социализъм". Но налучкваше. 80-те години бяха време за градски кеф и разточителство. Ясно е, че е било на нечий гръб. Тия времена не могат да се върнат.
цитирай
5. kvg55 - До 3. nedovolen
17.05.2021 10:35
Голям заядливец ще да си бил, ако другарката е била млада и хубава.
цитирай
6. kvg55 - До 4. morskipesni
17.05.2021 10:36
Не е необходимо и да се връща.
цитирай
7. krumbelosvet - Вие мислите, че бай ви Тошо говори за "недоносчето" като на изповед?
17.05.2021 11:04
Бай Тошо е РЪКОВОДИЛ модернизацията на България.
По негово време настигнахме Англия по ДЯЛ на промишленото производство (не по количество на глава, не и по качество, но и настигането по ДЯЛ е велико постижение). През 1939-та промишлеността е 8% от БВП. През 1988-ма - 60%. При положение, че и добивите в селското стопанство са нарастнали с ПЪТИ.
Но бай ви Тошо е ПОЛИТИК, с когото великият Шарл дьо Гоал беседва с часове и казва за България ласкави думи, каквито никой друг президент не е казвал. (А в наше време президентът Саркози отказа да сведе глава за орден Стара планина, а си го тури в джоба. И с право - и Маричков, и кой ли не го има тоя НАЙ-ВИСШ орден.)
Не се е изповядвал бай ви Тошо.
БАЙ ТОШО (това е документирано) ВИЖДАШЕ РАЗПАДА НА СССР и соц. блока. И търсеше спасението на България. Той се "пошегува" с великия премиер на Бавария СУПЕР ДЕСНИЯТ ястреб Франц Йозеф Щраус "Що не ни осиновите, ха-ха-ха". Но Щраус загина при самолетна катастрофа... Бай Тошо щеше да поведе България по КИТАЙСКИЯ път, но ЦРУ, при умрялото КГБ, го елиминира и ни завладя, и ни разоръжи, и ни УНИЩОЖАВА!!!
цитирай
8. starforlife - ~
17.05.2021 11:51
Посредствено преписване на нищо конкретно не казващо натрупване на думи в пост социалистически парцал. ПОРЕДНОТО (понеже цялата серия преписвано от теб от "Ново време" - списание за нищоговорене, празнодумие и близане на незарастващи рани) изброяване на глупости, без поне да се вижда връзка между тях е признак за посредственост.
Що се отнася до социализма и особено пък във формата, в която ВИЕ, хората по помпозни, но изпразнени откъм съдържание приказки (лозунги), изградихте, то исторически имахте своя шанс, провалихте се с гръм и трясък (на гърба на излъганите и заживели в софт-концлагер народни маси) и второ такова доверие няма да ви бъде гласувано.


................................................................................................ StarForLife™ ·1761646~5.35-209·


Послеписът тук:
https://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2021/05/17/za-kojata-na-edin-licemer-i-praznodumec-chast-1-va.1761659
цитирай
9. kvg55 - До 7. krumbelosvet
17.05.2021 12:35
Виждал бил! Търсел бил! Щял да ни води! Защо по-рано не видя властта без себе си. ЦРУ ни било завладяло! Защо не завладя Белорусия?
цитирай
10. kvg55 - До 8. starforlife
17.05.2021 12:38
Мнението ти не е меродавно, защото е буржоазно.
Не съм имал щастието да строя социализма, защото съм се родил късно. Само съм живял по време на социализма.
цитирай
11. krumbelosvet - Мили деца,
17.05.2021 18:46
Мноооооого неща не, НЕ, Н Е знаете.
1. Не знаетае всеизвестните думи на бай Тошо, че "перестройката (на Горби) напомня името на един български град" (намек за Батак).
2. Не знаете, че идиота Горби не понасяше Живков (взаимни чувства) и ТОЙ му подготви свалянето.
3. Глътнали сте превратното тълкуване на думите на Живков "да се снишим, да видим какво става, ха-ха-ха". Това беше отхвърляне на антисоциализма на Горби и Елцин. Това беше ОТЧАЯНА СМЕЛОСТ, да се опълчиш срещу страната, която ти доставя евтино гориво и купува ВСИЧКО което й предлагаш, и те пази от Турция при текущ "възродителен процес".
В апогея на тоя процес обаче, Живков се срещна с ПАПАНДРЕУ в КЪРДЖАЛИ като демонстрация, че не сме сами на полуострова. СЕГА СМЕ САМИ, и нещо повече, сами срещу всички, обезоръжени от новите "съюзници".
И т.н.
Няма край онова което не знаете, мили деца.
ПП за kvg55:
Беларус има граница с Русия и е във ВОЕНЕН СЪЮЗ с нея. И Куба не падна, но Куба е ОСТРОВ и там имаше гения на Кастро.
цитирай
12. kvg55 - До 11. krumbelosvet
17.05.2021 19:24
Добре че ти знаеш, да ни учиш.
Живков излезе пред Горбачов с номера, че "перестройката" в България започнала с Априлския пленум от 1956 година и той взе, че му повярва. Живков хитруваше само и само да остане на власт. Като агент-провокатор на Никола Гешев, едва ли е бил толкова убеден в социализма. Като Боко – прост, но с интуиция.
Какъв Елцин – когато той разпусна Съветския съюз, Живков отдавна не беше фактор. Какво отхвърляне на антисоциализма му.
Варшавският договор се разпусна чак на 31 март 1991 година, а ние предадохме социализма още през 1990 година, когато приехме с отворени обятия Ран и Ът.
А тъпите седерасти направиха Живков мъченик.
И още мога да ти обяснявам, но няма смисъл. Всичко е минало.
цитирай
13. born - Трагедията на социализма е, че с...
17.05.2021 22:59
Трагедията на социализма е , че създава задоволена "класа", която вече не е пролетариат, а някаква капризна, жадуваща притежанието на колкото се може повечко блага паплач, която поради нормалната си човешка /и особено башбългарска/ природа не в състояние да оцени направеното за нея, а се сеща за подадените й привилегии и блага чак когато ги загуби и бъде унижена, оциганена и пре@бана.
В РБ просто социализъм от типа на шведския и китайския не може да се постигне. Народът ни просто е особен- алчен, прост, завистлив и подлизурски. А, и да не пропусна- и предателски ! Съвсем от божествен произход ...
цитирай
14. mt46 - ...
17.05.2021 23:13
Комунизъм не може да има, заради пороците на човешката природа...
цитирай
15. kvg55 - До 13. born
17.05.2021 23:14
Не си прав свети! За народа питай Алеко. Накъдето го поведеш, на там върви.
цитирай
16. kvg55 - До 14. mt46
17.05.2021 23:51
Човешката природа се променя от условията на живот.
цитирай
17. born - Не си прав свети! За народа питай ...
18.05.2021 17:37
kvg55 написа:
Не си прав свети! За народа питай Алеко. Накъдето го поведеш, на там върви.

И с офците е така ... Но пък и зависи от посоката, в която го води водещия Овен ... [/quote]

цитирай
18. kvg55 - До 17. born
18.05.2021 18:33
Овните ни не са стока. Стадото си изпълнява задълженията.
цитирай
19. vladtepes - Тодор Живков и китайският път
19.05.2021 11:15
Реален потенциал да тръгнат по китайския път имаха Янош Кадар и Алексей Косигин, но не успяха да се справят с консервативната номенклатура по времето на Брежнев. Тодор Живков надали щеше да успее - стигна само до половинчатия и силно закъснял указ 56 при положение, че повече от десетилетие по-рано се е виждала необходимостта от реформи и група икономисти са предложили план за такива през 1975г.
цитирай
20. kvg55 - До 19. vladtepes
19.05.2021 12:44
Двадесет години след като съсипаха образеца за социалистическа икономика "Тексим", измислиха Указ № 56.
цитирай
21. kvg55 - До 21. loop1
01.06.2021 08:35
Прекаляваш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755899
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031