Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2021 19:58 - Западът обвинява Беларус в това, за което сам е виновен
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1702 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
/Поглед.инфо/ Симеон Миланов

Инцидентът, при който властите в Беларус свалиха полет на "Райънеър", който пътуваше от Атина за литовската столица Вилнюс (една от столиците, които в най-висша степен спонсорират и насърчават опитите за цветна революция в Беларус), доведе до "гняв" и възмущение сред западната общественост. Реално полетът беше забавен с известно време, тъй като белоруските власти имаха притеснения, че на борда може да има бомба. Не беше открито такова устройство и самолетът си излетя по живо и по здраво от Минск към Вилнюс. Но западните медии изкараха всичко като опит на злия диктатор (според тях) Лукашенко, да арестува някакъв слабо известен опозиционен активист, който най-вероятно ще се превърне във високо тиражиран публичен герой в Европейския съюз, Украйна и САЩ. Медиите говореха за "отвличане", "въздушно пиратство" и дори за "държавен тероризъм" от страна на Беларус. Европейските лидери, които се срещнаха в понеделник, призоваха и за подновяване на санкциите срещу страната. Но проблемът с цялата история е, че Западът обвинява Беларус в прегрешения, които самите западни сили имат и то не веднъж или два пъти.

Реакцията в Европейския съюз и Съединените щати е абсолютен и категоричен израз на лицемерието и двойните стандарти, които за съжаление, западните страни прилагат при отношението си към "базирания на правила международен ред" (както обичат да наричат хегемонията си).

Това, което Беларус направи, ако приемем, че е опит за арест на опозиционер, пътуващ в самолета, а не наистина притеснение за потенциален атентат на борда му, е правено многократно от Съединените американски щати и техните сили за сигурност, разузнаване и тнт.

И така, pro causa dispundi, а и защото действително опозиционерът Роман Протасевич беше на борда на самолета, ще приемем, че западните медии са прави и белорусите са се възползвали от шанса да арестуват въпросното лице. Но всъщност, кой е Протасевич? Той е един от хората, които участват в организирането на антиправителствените протести в Беларус, при които президентът Лукашенко беше преизбран. Протести, които започнаха защото едната страна на изборите не спечели (дори да е имало изборни манипулации, няма как домакинята Тихановская да поведе Беларус към "светлото" неолиберално бъдеще, най-малкото защото белорусите виждат какво става с южната им съседка Украйна).

Както е известно на всеки що-годе честен и мислещ анализатор, протестите в Беларус бяха една неуспешна цветна революция. Такава, каквато се реализира в Украйна на Майдана, когато се ля кръв и се свали едно демократично избрано правителство. Такава, каквато доведе до днешния хаос в Либия и непрекъснатият конфликт в Ирак, Сирия и не само.

Но да се върнем на Протасевич. Въпросното лице е живяло, разбира се, в "братски" Литва и Полша, където живеят всички западни активи, които се борят срещу правителството на президента Лукашенко. Там той изгражда опозиционен медиен канал, който в голяма степен помага за мобилизирането маси от протестиращи, съставени от неестествения брак между либерали, ЛГБТ общността и неонацисти. Не е случайно, че някои от ключовите лица на Радио "Свободна Европа", което се финансира от американския федерален бюджет, се намират именно в Полша, Литва и другите две балтийски страни.

Беларус отдавна моли властите в Полша и Литва да му предадат конкретни лица, които са отговорни за подбуждане на насилствени бунтове и протести, изродили се в атаки срещу правоохранителните органи и вандализъм. Естествено това няма да се случи. И тук няма как да не припомня, че когато симпатизантите на Тръмп щурмуваха Капитолия на Съединените щати, това беше "тероризъм" и "призив" от страна на президента за "държавен преврат". Но когато САЩ, ЕС, Полша и Литва дават убежище, пари и медийна трибуна на хора, които организират бунтове и нападения срещу властите в Беларус, това е "демокрация" и "мирни протести".

Арестуването на Протасевич, макар и действително да е морално и правно съмнително от гледна точка на методиката, която беше използвана за него, беше изцяло продиктувано от продължилите повече от години западни опити и действия, целящи дестабилизацията на Беларус.

Нещо повече, не чак толкова отдавна, руските служби за сигурност разкриха, че е имало план за държавен преврат в Беларус, както и за убийството на президента Лукашенко. Преврат с участието на въоръжени банди, някои от които от чужбина.

И така, докато "последната диктатура на Европа", както наричат Беларус, бива демонизирана, защото фактически се защитава срещу опити на чужди служби за разпалването на гражданска война или държавен преврат, то същевременно западните медии забравят много действия на Съединените щати.

Списъкът ще стане твърде дълъг, ако трябва да включваме всички преврати организирани от ЦРУ, но ето няколко конкретни събития, които по-честните анализатори, журналисти и общественици ще си спомнят. През юли 2013 година самолетът на боливийския президент Ево Моралес беше отвлечен от четири европейски държави - Франция, Италия, Испания и Португалия, по заповед на ЦРУ и САЩ. Причината - подозрението на Вашингтон, че на борда му е известният дисидент и борец за свобода и прозрачност, Едуард Сноудън, когото заплашват с доживотен затвор, а може би и смъртна присъда, защото разкри, че НСА на САЩ следи и собствените си граждани, и хора по цял свят, незаконно.

Тогава южноамериканските нации осъдиха действията на европейските страни като "държавен тероризъм". Редица азиатски страни също бяха възмутени от бандитско-пиратските действия на "капитан Америка" и неговите верни пирати, от които изпъква президента Франсоа Оланд (същият този, който загроби френската левица с неолиберални и откровено анти-френски политики). Впрочем, Франция все пак е страна достойна за уважение, не на последно място, защото френското общество е чувствително към такива незаконни действия. Президентът Оланд беше принуден да се извини на Боливия и обществото.

Говорейки за Ево Моралес, няма как да не се сетя, че през 2019 година, с подкрепата на американските служби за сигурност и предполагаемо на рекламирания от всички милиардер Илън Мъск, законното правителство на Боливия беше свалено с държавен преврат.

Законният и демократично избран президент Ево Моралес, виновен в единствения грях, че овласти обезправеното мнозинство на страната, съставено от 95 % етнически индианци, които дотогава бяха експлоатирани от малък бял, про-американски елит (друг "грях" на Моралес е, че отказа да дава концесии на Илън Мъск и да приватизира природните ресурси на страната), беше свален от военните и полицията, които действаха по внушение на САЩ.

В крайна сметка, военната хунта не продължи дълго и на повторни избори про-американските сили загубиха позорно пред Движението за социализъм на Моралес.

Но тази история иде да ни покаже двойните стандарти на Запада. Защо нито една европейска страна не осъди Съединените щати, или поне превратаджиите в Боливия? Защо никой не осъди опита на страни от Европейския съюз, по заповед на САЩ да задържат самолета на държавния глава на суверенна страна през 2013 година?

Отговорът е прозаичен - защото няма "международно право" и "международен ред, базиран на правилата". За САЩ и уви, за част от елита на Европейския съюз, важи единствено ""might is right"" (силата е право).

Но нека продължим нататък. През 2016 година с подкрепата на Запада, Украйна принуждава беларуски пътнически самолет да кацне. Гражданският полет е заплашен, че ще бъде свален от украински изтребители, ако не се подчини. Причината е, че на борда е арменският журналист Армен Мартиросян, който работи за руска медия, и който критикувал дошлия с преврат режим в Киев. Но като по чудо, никой в Брюксел или Вашингтон не се сети да поиска санкции срещу Украйна или пък да осъди действията на тогавашното украинско правителство, които са абсолютно същите като тези на беларуското днес.

Само Господ знае колко пъти американските сили и наемници са сваляли граждански полети или са отвличали неудобни лица - политици, журналисти и дори учени. Да не забравяме и как миналата година тогавашният американски президент Доналд Тръмп нареди убийството на високопоставения ирански военен, известен с битката си срещу "Ислямска държава" - генерал Касем Солеймани.

Представяте ли си някоя държава, например Китай или самият Иран, да изпрати дронове, за да убият американски генерал, който е на приятелска визита в трета страна? Ще последват минимум жестоки санкции и месеци рев по медиите, а много вероятно и ограничена наказателна военна интервенция.

Но както вече разбираш, уважаеми читателю, "междунордните правила" важат само за едни. В създадения след разпадането на Източния блок ред от страна на Съединените щати, всички са равни, но както се казва, някои повече. Истината обаче е, че епохата на западните двойни стандарти приключи, защото еднополюсният миг завърши безславно още на прочутата реч на Владимир Путин в Мюнхен.

Да се надяваме, че Европейският съюз ще започне да се държи като независим и сериозен международен субект, който е гарант за мира, сигурността и взаимното уважение между ВСИЧКИ страни на европейския континент, в това число Русия и Беларус. Защото това, което имаме в момента от страна на Европейския съюз, особено в лицето на доминиращата Европейска народна партия и националните й деривати (като родния ГЕРБ), е една система от васални клики, служещи на трета геополитическа сила, които говорят много за "демокрация", "човешки права", "правов ред", "международно право" и тнт., но фактически са пропити от лицемерие и двойни стандарти, нямащи нищо общо със заявената морална чистота. 



Гласувай:
11



1. elizabethborislavova - тези двойни стандарти са ужасни
26.05.2021 20:23
но има и хубаво - поне вече всичко е ясно.
цитирай
2. krumbelosvet - Кака "еврпа"
26.05.2021 21:59
пак тръгва на война срещу Русия. Както през 1812-та, 1853-та и 1941-ва. Няма право, няма морал.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823103
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031