Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2021 20:33 - Руският подводен дрон “Посейдон” е истински смъртоносен за САЩ
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2520 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 27.05.2021 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
/Поглед.инфо/ Този руски подводен безпилотен апарата, наречен „Посейдон“ в резултат на национално допитване, е виждан от малцина, но се говори много за него. Приписват му изключителна сила и мощ, както и способността да се движи скрито в дълбините на океанските води и неочаквано да атакува както крайбрежни обекти, така и самолетоносачи.


Основното е, че президентът Владимир Путин знаеше за него, когато го обяви на 1 март 2018 г. Това напълно роботизирано и бързо „Торпедно на Съдния ден“ има практически неограничен обхват и е в състояние да излезе от дълбините като дяволче в табакера.

И въпреки че, доколкото ни е известно, „Посейдон“ все още не е минал изпитания, авторитетното китайско издание „Соху“ публикува материали за това наистина страховито руско оръжие, което ужасява Вашингтон. Както отбелязват китайските експерти, ядреният дрон "Посейдон" определя военното превъзходство на Русия над САЩ и говорят за него като за практически съществуващ.

„Ако Русия използва такива оръжия в истинска война, ударните групи на американските самолетоносачи ще бъдат унищожени. Съществуването на това оръжие значително стеснява обхвата на действие на американските самолетоносачи. Ударни групи самолетоносачи на ВМС на САЩ просто няма да достигнат мястото на операцията “, - отбелязват авторите на „Соху“.

Много внимание се отделя на създаването на подводния дрон „Посейдон“ и много руски публикация. Тези роботизирани торпеда вече не са само плод на въображението. Атомната подводница К-329" Белгород ", вече плава, а и предстои пускането по вода и на втория носител - подводницата „Хабаровск." И може да се предположи, че вече един или повече „Посейдон" са на бойно дежурство някъде край бреговете на Вирджиния или Северна Каролина.

Впрочем, според същия „Соху,“ Пентагонът е останал бесен след неотдавнашното изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че руските ядрени оръжия нямат световни аналози. В същото време китайски експерти отбелязват, че думите на Шойгу са чиста истина. А „Посейдон“, освен всичко друго, свидетелстват за превъзходството на Русия в тази област на въоръжението. Техният носител, специалната атомна подводница „Белгород“, е спусната на вода на 23 април 2019 г. в корабостроителницата „Севмаш“ и се завършва - приемането в руския флот се очаква през септември тази година. Възможно е вече тези "дейности" да включват тестове на "Посейдон".

Появата на „Посейдон“ не е голяма изненада - разработката му под името „Статус-6“ е осъществена поне от 2010г. Разсекретено е „случайно“ по време на среща на Владимир Путин с представители на Министерството на отбраната и отбранителната индустрия през ноември 2015 г., но със замъглено изображение. И още през декември 2016 г. американското разузнаване обяви практически тест на подводния дрон с атомен двигател, пуснат от подводницата „Саров“. Шпионите са пропуснали нещо - изстрелванията са извършени от подводницата „Подмосковие“ превърната в съд-майка.

Бойните роботи, способни да „сканират“ дъното на Световния океан и да носят мощен ядрен заряд, са разработени в Русия отдавна. Още през 2014 г. американски издания пуснаха редица статии по темата, че според тях руснаците създават безпилотна подводница с мощен ядрен заряд, способна да унищожи американските стратегически подводни бази и други важни съоръжения на брега. Пентагонът дори успя да измисли кодово име за тази безпилотна атака атомна подводница, въоръжена с термоядрена бойна глава с капацитет от десетки мегатони, способна да се движи бързо и крадешком на големи разстояния - "Каньон". Но тогава „сензацията“ имаше лека неточност - ние не разработвахме такова оръжие. То вече съществува.

Американците са загрижени от появата на подводница в Русия с голям боен потенциал, но с неясна цел. Става дума за доста старата ядрена подводница "Подмосковие“, която след модернизацията се превърна в плаваща подводна база за мини-подводници. По време на реконструкцията този стратегически ракетоносец получи отделение с оборудване за подводна работа и докинг възел в долната част на корпуса. Но американците не знаеха истинската цел на съда и затова бяха нервни. Не знаейки в същото време, че Русия активно работи по създаването на перспективни подводници от пето поколение, които ще бъдат оборудвани с унифицирани модулни платформи, оборудвани с интеграционни оръжия и роботизирани системи.

Информацията за ядрената подводница от пето поколение с бойни роботи на борда (с „Посейдон“ и не само) винаги е била абсолютно затворена. Първата от тях е именно "Белгород". Предполага се, че такива нови подводници ще получат по-широки възможности за използване както на традиционните оръжия - торпеда, крилати и балистични ракети, така и на мини-подводници, способни да изпълняват независими задачи, получили команда от съд или въздушен команден пункт.

Тестването на такива мини-подводници без екипаж на борда продължава в Русия от 2008 г. Известно е, че тестовете са се провеждали в северната част на Тихия океан в района на Курилските острови. Целта на такъв атомен дрон може да бъде всичко - самолетоносач, база от стратегически самолетоносачи, наземни цели. Почти е невъзможно да се открие поради малките му размери и ниския шум при плаване под вода. Мини-подводница може да изстреля бойна глава или сама да се превърне в своеобразно торпеда.

В допълнение към атомната подводница „Подмосковие“ която участва в тестването на подводни безпилотни дронове, беше използвана и дизеловата подводница „Саров“ (проект 20120), която беше превърната в транспорт за роботизирани системи. Именно на "Саров" бяха изпитвани ядрени мини-подводници от пето поколение, проектирани в Държавния ракетен център „Акад. Макеев“ съвместно с Централното конструкторско бюро "Рубин". Проектът се казва "Скит". Целта му е да нанесе неочаквани удари от дълбините на океана.

"Скит" по-скоро дори не е подводница, а балистична ракета, изстреляна от дъното. На борда няма хора, контролът се осъществява дистанционно. В същото време може да промени мястото си на разполагане дори преди бойна употреба. Дори потенциален враг да открие района на руската подводница, устройството могат да се движат на значително разстояние и едва след това да легнат на дъното. В същото време на първия етап самите ракети издават шум, имитиращ работата на двигател на подводницата, за да объркат противника и да позволят на подводницата да напусне района. И след това те стават безшумни и заемат неизвестна позиция.

Разработката принадлежи на конструкторското бюро "Рубин" и Държавния ракетен център „Академик Макеев“, който изпълни заповедта на Министерството на отбраната и започна тестването на „Скит“ още през 2013 година. Балистична дълбоководна ракета-торпедо може да стои дълго време под вода и след получаване на команда да удари целта със светкавична скорост на разстояние над 300 километра .

„Скит“ могат да изстрелват от дълбините навсякъде - в непосредствена близост до целта, което практически изключва възможността за тяхното унищожаване. Средствата на противоподводна отбрана са безсилни. Не се рекламира широко, но по презумпция в Русия вече е приключила работата по създаването на тези подводни дронове, способни да унищожат самолетоносача на потенциален враг в даден момент и те вече са част от арсенала на Въоръжени сили.

Друг руски роботизиран морски комплекс "Галтел" - морски разузнавач и сапьор, премина успешно пробна експлоатация в крайбрежните води на Сирия. Устройството се занимава с издирването на невзривени боеприпаси и защитата на акваторията в района на пристанище Тартус. Благодарение на руската роботизирана подводница за първи път е създадена и подробна карта на дънната повърхност край бреговете на Сирия в Средиземно море.

Под вода този робот се ръководи от елементите на хидроакустичната навигационна система, необходими за позициониране на апарата под вода. Координатите се задават по подобен начин. Факт е, че сигналите от сателити не проникват в дълбочина. Ето защо под водата се поставят маяци, които позволяват на подводния робот да се движи по дадена траектория. Едновременно с това „Галтел“ улавя всякакви предмети, плаващи или легнали по морското дъно - от водолаз-диверсант до кибритена кутия.

Вероятно „Посейдон“, „Скит“, „Галтел“ и другите бойни дълбоководни дронове са част от един и същ проект. Те са обединени от един носител - ядрена подводница, която доставя безпилотните апарати възможно най-близо до целта.



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4868289
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16691
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930