Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2021 17:48 - “Синя родина”: Стратегията на Турция в Източното Средиземноморие
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 264 Коментари: 0 Гласове:
0



“Синя родина”: Стратегията на Турция в Източното Средиземноморие

 

от Antonia Colibasanu | translated by Антония Коцева

 Работници чакат пред турския сондажен кораб „Явуз“ на пристанището Диловаси в град Коджаели, Турция, 20 юни 2019 г. [EPA-EFE/ERDEM SAHIN]

     

Целта на стратегията “Синя родина“ е Турция да доминира в Средиземноморието и да си върне търговските ползи и морската сила, която някога е била на османците, пише Антония Колибашану, която е главен оперативен директор на американския  Център за геополитически изследвания. Той е основан през 2015 г. от политолога и международен стратег Джордж Фридман. По-дълга версия на тази статия можете да намерите тук .

С избледняването на мечтите на Турция за присъединяване към Европейския съюз Анкара измести стратегията си от Запада. Никъде това не е по-очевидно, отколкото в Източното Средиземноморие. Последните ходове на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който посети Севернокипърската турска република и обяви възобновяване на енергийните проучвания в района, имат за цел да покажат, че той ще продължи да преследва неоосманската си доктрина “Мави Ватан“ (“Синя родина”).

Дали развитието на някакви големи находки в Източното Средиземноморие би било жизнеспособно при сегашния климат е съмнително, но Турция трябва да възпира конвенционалните заплахи по крайбрежието си и при тези обстоятелства проучване на енергийни източници е най-доброто извинение. В същото време Ердоган може да използва потенциала за нова криза в Източното Средиземноморие, за да отклони турците от икономическите проблеми у дома, които заплашват да дестабилизират управлението му.

Пътуването на Ердоган до Северен Кипър се случи само три дни след като посланикът на Турция в ООН разговаря с генералния секретар на глобалната организация за “непрекъснатите груби нарушения“ на международното право в Егейско и Средиземно море. В противоречие с договора от Лозана от 1923 г., посланикът каза, че Атина е милитаризирала острови близо до Турция.

В крайна сметка Анкара иска да промени или отмени договора, който дава на Гърция суверенитет над островите в близост до турското крайбрежие, включително правото да проучва и извлича природни ресурси от морето, като по този начин отказва на Турция значителна изключителна икономическа зона.

Докато откриването на града-призрак Вароша и изявленията за двудържавно решение за Кипър станаха водещи заглавия, важно е да се отбележи, че преди визитата Ердоган също каза, че Турция ще продължи енергийните проучвания в Източното Средиземноморие. Изглежда, че тази декларация подкопава предишните му уверения, че няма да има допълнителни провокации.

Откриването на енергийни ресурси възроди дългогодишните спорове между Турция и Гърция. През 2019 и 2020 г. напрежението между Анкара и Атина се разрасна, тъй като Турция изпрати изследователски кораби в спорни води между Турция и Кипър, намеси  се в гражданската война в Либия и подписа споразумение за делимитация на морето с Триполи.

Всъщност началото на 21 -ви век намира региона в напълно различна реалност от тази отпреди няколко десетилетия. Възобновяването на руската заплаха, все по-агресивният Иран, отслабването на ЕС поради неговите социално-икономически проблеми и нарастващата антитурска коалиция в Близкия изток принудиха Анкара да преосмисли позицията си в региона. Нещо повече, икономическите проблеми на страната преди пандемията и разразяването й се добавиха към списъка с тежки задачи за правителството.

Отношенията между двете страни бавно се влошиха, след като Турция осъзна, че присъединяването към ЕС вече не е жизнеспособно. Разделен Кипър се присъедини към ЕС през 2004 г., докато Турция успя да затвори само една преговорна глава от общо 35. Анкара официално не се е отказала от желанието си да се присъедини към блока, но усилията й се изместиха към актуализиране на митническия съюз и визова либерализация.

Социално-икономическата криза в Европа, натоварена и с кризата с бежанците, накара Анкара да промени отношенията си с Брюксел. Като се има предвид, че един от основните миграционни пътища от Близкия изток минава през Егейско море, Турция и Европейският съюз (и по -специално Гърция, като първа приемаща страна) трябваше да си сътрудничат за управление на потока от мигранти. Когато Турция подчертава милитаризацията на островите в Гърция, голяма част от това е свързано с разполагането на служители по сигурността, за да се гарантира, че мигрантските потоци се управляват добре и местните жители са изложени на минимални рискове.

В същото време Турция се опита да се утвърди като ключова транзитна държава в южния европейски коридор за доставка на газ чрез участието си в тръбопроводите ТАНАП и “Турски поток”, които транспортират газ съответно от Кавказ и Русия. Когато бяха открити газовите находища в Източното Средиземноморие, стремежите на Турция да стане регионален енергиен център нараснаха още повече – дори когато надеждите за по-добри отношения между Турция, Кипър и Гърция намаляха.

След провала на последния кръг преговори за съдбата на Кипър през 2017 г., Република Кипър обяви експлоатацията на своите находища. Турция осъди решението като нарушение на правата на кипърските турци и започна своята политика на изпращане на военни кораби, за да предотврати тази инициатива и да проведе собствено проучване в спорните райони.

Турция, Кипър и Гърция не са сами в новата енергийна игра, която се появява в Източното Средиземноморие. Първият бенефициент на газ от региона беше Израел, който стана износител на газ от откритието през 2010 г. Египет се присъедини към клуба през 2011 г. Двете страни имат сложни отношения с Турция, нещо, което допълнително усложни турската позиция в региона, особено след като Гърция, Кипър и Израел се сближиха след първите открития на газ.

След това страните установиха изключителни икономически зони на местата, където са открили газови находища. Това доведе до присвояване на определени области и накара Турция да се почувства притисната – едва ли това е щастлив резултат за амбициозна регионална сила. По този начин тя разработи своята стратегия “Синя родина“, чрез която ще развие своя флот и ще укрепи способността си да защитава турските интереси в чужбина.

За Ердоган тя стана синоним на обозначаването на морски зони, за които се твърди, че Турция е била несправедливо лишена от съседите си. “Синята родина“ например беше оправданието за намесата на Турция в Либия, която през 2019 г. доведе до подписването на двустранен договор, който очерта изключителна икономическа зона с Либия в Източното Средиземноморие. Ердоган се надява да отвори коридор между гръцките позиции в Егейско море и газовите находища в Източното Средиземноморие и да контролира пространството, което може да бъде пресечено от подводен газопровод, който ще бъде изграден и обслужван от гръцко-кипърско-израелски консорциум.

Целта на стратегията “Синя родина“ не е само да разшири турското влияние в чужбина, но и да преследва много от вътрешните и финансови интереси на Турция. В концепцията се подразбира идеята, че Турция трябва да доминира в Средиземноморието и да си върне търговската и морската власт, която някога са притежавали османците. Той твърди, че географското положение на Турция е актив, а не уязвимост.

Наличието на силно военноморско присъствие в Средиземноморието, особено в Източното Средиземноморие, би позволило на Турция да предяви претенции за запаси от нефт и газ в оспорваните води там. Това от своя страна би помогнало на Анкара да се превърне в енергиен център и да постигне енергийна независимост, а възстановяването на тези позиции е нещо, което управляващата партия може да използва, за да отклони гласоподавателите от тежкото положение на турската икономика.

https://euractiv.bg

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698015
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031