Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2021 22:54 - Девети септември е една от най-забележителните дати в най-новата българска история
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1349 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 9 септември 1944 г. антифашистката съпротива в България, която е част от европейската антифашистка съпротива, с помощта на Съветската армия и под знамето на Отечествения фронт побеждава българския фашизъм.

Девети септември полага основите на държавата и на народната демокрация.

Девети септември разкри социалистическата перспектива на развитие на нашето общество и държава и откри пътя на социалистическото изграждане в нашата страна.

Девети септември е идея, кауза, историческа перспектива на бъдещето.

Антифашистката съпротива победи фашизма.

Днешните български антифашисти са решени да пречупят усилията за възраждане на фашизма и никога, никога не ще позволят отново той да прояви своята античовешка същност.

Девети септември е нашето знаме и зов за борба срещу съвременния фашизъм.

Най-малко три неща определят характера на 9.IX.1944 г.

Първо - масово и силно партизанско движение.

У нас е имало организирано партизанско движение още от лятото на 1941 г. и е получило подкрепа от обществото. Държавите от антихитлеристката коалиция са гледали на страната ни като на неофициален съюзник в общата борба срещу национализма и фашизма. Партизаните са били част от европейската антифашистка съпротива.

От 7 септември частите на НОВА започват да слизат и да завземат села и градове. А те са една дивизия с три бригади, девет отделни бригади, 37 отряда и три самостоятелни чети. Победата на 9 септември се постига благодарение на масовото и силно партизанско движение.

Партизанското движение принуждава държавата да създаде през януари 1944 г. нов орган - жандармерията. По късно в тази вътрешнополитическа борба се включват войската, както и "всички държавни, общински и обществени организации и служби". Всички те се считат за органи на Министерството на войната. Срещу партизаните са хвърлени 360 000 военнослужeщи, от тях 200 000 са мобилизирани.

През периода 1941-1944 г. са убити 9140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи, изгорени са 2139 къщи, през полицейските участъци са преминали 64 345 души, през затвори и концлагери - 31 250 души. Народоосвободителната въстаническа армия обаче не е победена.

Субектът на промяната

Политическият субект на промяната е създаденият в средата на 1942 г. Отечествен фронт като коалиция на партии и групи.

За да се засили антифашистката борба, за да се постави на по-широка основа, започва работата за обединение между различни политически сили за борба срещу фашизма. Пред Задграничното бюро на партията Георги Димитров определя задачата "незабавно съглашение" със земеделците и други за създаване на "антихитлеристки Отечествен фронт".

На 17 юли 1942 г. по нелегалната радиостанция "Христо Ботев" Карло Луканов прочита Програмата на Отечествения фронт от името на група общественици. Към Централния комитет на партията се създава Централна комисия на ОФ, която отговаря на изискванията за създаване на "здрава народна организация, която да започне изграждане на ОФ комитети".

На основата на тази стратегия започва подготовката за изграждане на антифашистки народен фронт в България. Този фронт е определен като Отечествен фронт.

След победата при Сталинград антифашистката съпротива се активизира, Задграничното бюро изисква в "минимален срок" да се изгради организационен център, в който да влизат най-широк кръг опозиционни сили и който да се превърне в политически център на антифашистката борба.

В края на 1943 г. този център се нарича Национален комитет на ОФ, под знамето на който се разгръща антифашистката борба в България.

Политическият субект на промяната е създаденият в средата на 1942 г. Отечествен фронт като коалиция от партии и групи. Именно дейци на ОФ - на първо място военните, организират завземането на властта на 9 септември 1944 г. Както пише проф. Искра Баева: "Съществената разлика е в това, че през есента на 1944 г. събитията не започват с преврата в София, а той е само епизод при завземането на властта от страна на партизаните, бойните групи и местните комитети на ОФ".

На Девети се открива пътят

за изграждане на социалистическо общество

С различни средства в столицата и страната се налага новата народнодемократична власт. Новото коалиционно правителство на ОФ възстановява политическия плурализъм и Търновската конституция, включва Българската армия в заключителния етап на войната, започва нов етап в социално-икономическото развитие на България.

България тръгва по пътя на ускорената модернизация - от изостанала аграрна страна тя се трансформира в индустриална държава. Започва изграждането на социалистическа, социална държава.

Няма как да се измени оценката на зрителите на БНТ в националната анкета от 2010 г., че 9 септември е най-значимото събитие на XX век. Прогресивна България обективно и днес оценява делото на 9 септември, защото и в момента българското общество е също толкова разделено, както преди 77 години. Отново в страната властват полицейското насилие и произвол, политическата, икономическата и духовната криза настъпиха. Това, което ние, социалистите и антифашистите, искаме, е да тръгнем към обществено единение на базата на принципи - държава с ясна социална политика, с работни места и достойно заплащане на труда ни, достъпно образование и здравеопазване за всички, достойни старини за възрастните и достойно бъдеще за младите.

Днес България отново има нужда от революционна промяна, от формирането на национален идеал, който да обедини народа ни. Има нужда от нов 9 септември, който да спре разпада на държавата и обществото. Днес България отново има нужда от съвременна визия за развитие, която да й донесе по-добро бъдеще!

...

Евгений БЕЛИЙ,
зам.-председател и главен секретар на Българския антифашистки съюз 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4887793
Постинги: 2550
Коментари: 6425
Гласове: 16767
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930