Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2021 19:08 - Европа сама e виновна за енергийните си проблеми
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 896 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 18.10.2021 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сляпата вяра в пазарните механизми породи ценовото енергийно цунами

Енергийната криза е поредната атака, сполетяла Европа тази година. Можеше ли да се избегне? Напълно възможно бе това. Разсъжденията от категорията „само ако“ вече не стават, както и геополитическите брътвежи и опитите да обвинят нежелания съсед в собствените грехове. В края на краищата трябва да се направи нещо, така че последствията да не станат още по-тъжни. Но не, тръгнаха по утъпканата пътечка на фалшивите обвинения, което не води до никъде.

Веднага щом стана ясно, че късната есен ще бъде изключително трудна за европейските страни по отношение на енергията, някои на Запад почти веднага посочиха виновния. По традиция Русия се превърна в такъв, тъй като именно тя е основният доставчик на енергийни ресурси за Европа. Много хора, включително в САЩ, са приели тази неправдоподобна теза.

Интересно е, че самите американци се опитват от много години изкуствено да генерират енергийна криза в Европа. Да не изброяваме опитите им да нарушат изграждането на “Северен поток-2”, благодарение на което европейците все пак няма да замръзнат през зимата. Какво ли не направи САЩ, за да пробутат втечнения си природен газ на завишени цени? И когато последният заваръчен шев на новата руска газова тръба беше нанесен, щатите отидоха със своите скъпи, „сини“ ресурси да ги продават на Китай. А германците още се назландисват, дали да дадат стартовото разрешение за новия газопровод. Всичко това съшо повлия на цените, от които са ревнали в Европа.

И сега американците са решили да се възползват от тази ситуация. Например първият заместник-държавен секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че Русия трябва да положи още повече усилия, за да предотврати измръзването на европейските страни. Това звучи като: “Вие сте виновни, затова и Вие спасявайте Европа”. Но чии съюзник е Европа - на САЩ или на Русия?

Русия от своя страна акуратно изпълнява всички свои задължения по газоподаването ясно и безусловно. Тя от десетилетия е доказала, че е надежден партнъор. Няма прекъсвания в доставките, никогa не преплита политика в тези бизнес отношения за милиарди. А и Европа не е безпомощен континент. Там би трябвало да седят образовани хора, които да осъзнаят, че са напправили грешки. Защо на време не резервираха повече газ от Русия или от някой друг, ако има такъв, който може да достави небходимите количества на разумна цена? Кой ги спираше евробюрократите да направят нещо смислено? Но те наивно си вярваха, че при нужда ще намерят необходимата газ на създадените от самите тях енергийни борси. То наистина там има известно количество енергоносители, но евроспекулантите искат за тях сега десеторни цени.

Иначе Русия може и да има много газ, но всеки кубичен метър там е планиран с години напред, така че не е реалистично да се очакат големи допълнителни доставки по това направление. Вината си е изцяло на европейските чиновници и на отгледаните от тях спекуланти. В ЕС, включително и у нас, управляващите, водени от своето невежество и сляпа вяра в пазарните механизми, допуснаха създаването на паразитни структури като енергийни борси, на които спекуланти и търгаши с краткосрочни залози за покачващи се котировки допълнително взривиха цените на тока и газа за потребителите. И ако обичат европолитиците сега да не търсят вината за собственото си късогледство, глупост и преднамереност в Русия. Този филм сме го гледали вече многократно и е прекалено евтин.



Гласувай:
8



1. blagovesteliseev - 15 годни наложени ни членство на България в ЕС май са достатъчни
17.10.2021 20:14
Май поредната империя доста бързо даде фира.
цитирай
2. iw69 - То
17.10.2021 20:45
като че ли, където се прикачим, там работатa тръгва на зле. Не бе ли така на 2 пъти с Германия, после със СССР, сега с ЕС? Май сме нещо като лош омен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4885178
Постинги: 2548
Коментари: 6425
Гласове: 16761
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930