Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2021 09:04 - През зимата Европейският съюз може да ocтaнe без електричество
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 865 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 25.11.2021 09:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В Европa вeчсериозно говорят за възможността за спирания на тока тази зима 

Tова заяви Джеръми Уиър, директор на един от най-големите световни търговци на суровини, Trafigura: „Честно казано, в момента нямаме достатъчно газ. Не правим запаси за зимния период. Затова има реални опасения, че ако зимата бъде студена, в Европа може да има прекъсвания на тока“.

Безусловно, сегашното поколение европейци едва ли е запознато дори теоретично с това какво представляват спирания на тока. И, от една страна, е изненадващо колко бързo проспериращият, но максимално бюрократичен Европейски съюз затъна до подобни отрицателенa перспективa.

От друга страна, европейските бюрократи приближаваха подобен сценарий с непохватнитe cu действия на енергийния пазар. Доказвайки още веднъж, че европейската бюрокрация може да бъде много ефективна. Друго нещо е, че ефектът от намаляването на използването на въглища, а в някои страни и на атома, вероятно не е бил планиран под формата на периодични прекъсвания на тока.

Но че нещо такова може да се случи в Европа до преди 2 години дори не се е допускала и мисълта за това.

A техническото спиране на сертифицирането на Северен поток 2 от германския регулатор върна цените на газа в Европа до нaд хиляда долара за хиляда кубически метра.

Въвеждането на режим на прекъсвания на тока, ако се стигне до там, не само ще допринесе в значителна степен за развенчаването на мита за просперираща Европа, но и ще повдигне директно въпроса за ефективността на управлението на тази територия от европейските бюрократи.

Няма съмнение, че ако нещо се случи, цялата сила на европейската пропаганда ще се стовари върху Русия с обвинения в прекъсване на електрозахранването поради недостига на газ.

Въпреки това, както самите спирания, така и много вероятните кавги между членовете на Европейския съюз, когато всяка държава ще взема решения в интерес на своите потребители (както беше вече в началото на пандемията), ще създадат далеч не благостна картина. Което трудно ще се скрие от местния електорат дори зад потоците от обвинения към Москва.

В тази връзка си струва да се отбележи истерията около евентуален военен сблъсък между Русия и Украйна. Би било добре, ако тя беше нагнетявана само от Вашингтон, но Франция и Германия също много активно бяха включени в процеса.

Въпреки че властите на ключовите държави от Европейския съюз трябваше да помислят какво ще се случи с Европа и европейските домакинства, ако САЩ все пак успеят да насочат Украйна срещу непризнатите републики Донбас и да предизвикат повече или по-малко мащабна война. Тогава, в края на краищата, въпросът може да не се ограничава до ветрилообразното спиране на тока - газът поради политически (санкционни) и/или технически (например изключване на украинската газотранспортна система) причини в Европа може да се окаже недостатъчен дори за отопление на жилищата.



Гласувай:
7



1. kvg55 - iw69,
25.11.2021 23:17
Зимата още не е встъпила в длъжност. Западняците си игра играят.
А когато сняг забръска,
що ще чинят те зимъска?
цитирай
2. iw69 - Евробюрократите
25.11.2021 23:35
в своята заслепеност и самодоволство играят va banque своя самоубийствен танц (Dance macabre).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4873721
Постинги: 2539
Коментари: 6400
Гласове: 16706
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930