Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2021 07:54 - Русия и Китай може да поставят САЩ на колене сaмо с един обезглавяващ удар
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1586 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 29.11.2021 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Енергийните мрежи на САЩ и другата критична инфраструктура остават силно уязвими към електромагнитни атаки от Русия, Китай, Северна Корея или друг, коментират експерти.

Както пише The Washington Times, сега е критичен момент за Съединените щати, ако искат да избегнат потенциален сценарий на Страшния съд.

Според експертите атака с електромагнитни вълни може да изключи комуникационната система, водоснабдяването и канализацията, транспорта и търговията.

За тази опасност се говори отдавна, но наскоро Китай проведе изненадващи изпитания на новото си хиперзвуково оръжие. И някои анализатори се опасяват, че Китай скоро ще има способността да използва нови оръжия, за да победи Съединените щати, като ще ги изключи от електричество за дълго време, ще прекъсне системите за доставка на храна и вода и ще наруши комуникацията между военните.

Китай вече има оръжия, способни да генерират силно енергийно заглушаване. Когато се комбинират с други модерни оръжия, резултатът може да бъде още по-опустошителен.

„Има реална заплаха, че войната може да бъде спечелена с един удар с помощта на електромагнитна атака. Освен това те няма да използват само електромагнитни оръжия. Ще ги използват в комбинация с кибератаки и физически саботаж“, публикацията цитира специалистът Питър Винсент Прая.

Според него Русия, Китай и Северна Корея разглеждат тези оръжия като най-революционните в историята.

„Като атакувате технологичната ахилесова пета на страна като Съединените щати, можете да я поставите на колене, без да се налага да се биете нито с морските пехотинци, нито с флота, нито с военновъздушните сили, и можете да спечелите война за 24 часа с един замах — кибератака.,съчетана с електромагнитен удар".

Анализаторите отдавна предупреждават, че американската инфраструктура не е адекватно защитена срещу подобни атаки.

В същото време в обществото има съгласие, че ситуацията трябва да бъде коригирана и има технологии за това. През 2019 г. президентът Тръмп подписа указ за приемане на съответните мерки, след което това беше заложено във федералния бюджет. Но има още много да се направи: например привеждане на електрическата мрежа до повишен стандарт на защита, използвана от военните.

„Ние знаем как да се предпазим от това. Това не е технологичен проблем. Това е политически проблем “, изданието цитира думите на Прая. Но бюрокрацията затруднява този въпрос.

Другите анализатори отбелязват, че Байдън все пак трябва да отдели средства за тази цел. Друга трудност е, че ще е невъзможно толкова много правителствени агенции и компании, които са свързани с електропреносната мрежа,да се приведат в един и същи стандарт.

Междувременно Китай инвестира активно в своите програми, свързани с електромагнитните вълни, а това дава плодове, отбелязва авторът на статията.

През август няколко регионални медии съобщиха, че Китай е свалил успешно дрон с такова оръжие. Както отбелязва Пентагонът в своите доклади, китайската стратегия за електронна война има за цел да наруши работата на враждебното електронно оборудване, но да запази собствените способности да се използва киберпространството и електромагнитните сили. Китай очаква да използва електронни средства в началото на конфликта, за да възпре противника.

Въпреки това, дори страни, които нямат такива възможности като Китай, все пак могат да навредят значително на Съединените щати с помощта на електромагнитни вълни, казват експертите, припомняйки например Северна Корея.

За разлика от конвенционалните или ядрените оръжия, електромагнитните удари не убиват моментално, позволявайки на врага да оправдае действията си и прави ответния удар по-труден за изпълнение. Но в този случай с течение на времето могат да загинат стотици милиони души.

Така според някои оценки, ако в Съединените щати няма електричество една година, тогава 90% от американците може да загинат.

Съответно, ако такава катастрофа се случи в САЩ, тогава техните противници ще могат да правят каквото си искат в света. И така, Питър Винсент Прая предлага да си представим, че около Тайван или балтийските държави е избухнал конфликт и Щатите са получили такъв удар по своята инфраструктура.

Едва ли ще се включат в Третата световна война, която ще загубят. По-скоро, напротив, те използват военните си сили, за да съживят най-важната гражданска инфраструктура, пише The Washington Times. 



Гласувай:
7



1. krumbelosvet - Вече 20 години пиша
29.11.2021 10:47
за електромагнитното оръжие. Сега за първи път чувам, че се обсъжда публично. И то като най-опасно. И САЩ отдавна го приложиха. Горби п реди 2-3 години сподели, че още не се знае как гръмна Чернобил.
цитирай
2. iw69 - Рус
29.11.2021 14:32
прилага правилно тактиката на жиу житцуто - използваш силата на противника, за да го събориш и победиш.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
29.11.2021 23:38
Неразумно е да се предизвикват екцсеси, когато процесът на гибел на САЩ е необратим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821881
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16456
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031