Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2021 15:42 - Високата инфлация на правителството Байдън унищожава средната класа в САЩ
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3136 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 02.01.2022 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Американците имат повече пари в джобовете си от когато и да било. Това звучи като наистина страхотна новина, но не е, защото разходите за живот растат много по-бързо от доходите в САЩ. Освен това голяма част от „новото богатство“, създадено през последните няколко години, се озовава в ръцете на най-богатите и това увеличава пропастта между богати и бедни с Щатите. Що се отнася до средната класа, тя систематично се изтласквa встрани от „Байдънфлацията“ и този процес ще се ускори в началото на 2022 г.

image




Лично аз не обичам да използвам твърде много термина „Байдънфлация“, защото не е съвсем точен. Без съмнение администрацията на Байдън постоянно предприема действия, които изострят инфлационната криза. Но това не означава, че Джо Байдън и неговите поддръжници са единствените, отговорни за тази каша.

Създаването на системата на Федералния резерв през 1913 г. поставя началото на пътя, по който вървим днес. Разбира се, сме можели да се отклоним от този път по всяко време, ако американските избиратели бяха изпратили политици във Вашингтон, които да се заемат с премахването на Федералния резерв, но не го правят.

През 1971 г. стигаме до „началото на края“, когато президентът Никсън отстранява САЩ от златния стандарт. Днес стойността на щатския долар е само много малка част от това, което е тогава.

Националният дълг на САЩ достига пика от трилион долара в началото на 80-те години и ще достигне 30 трилиона долара през 2022 г. Нашите политици буквално извършват национално финансово самоубийство, като са виновни и двете големи партии.

През 2009 г. Федералният резерв изведе унищожаването на нашата валута на съвсем ново ниво, когато въведе „количественото облекчаване“. Това трябваше да бъде само временна мярка, но, разбира се, Федералният резерв продължи да го прави.

През последните няколко години ФР вкара повече свежи пари в нашата финансова система от всякога и това направи инвеститорите много щастливи. Но също така превръща нашата валута в шега.

Онзи ден прочетох имейл от читател, който беше доста разтревожен, че много автокъщи за нови автомобили сега таксуват между 5000 и 10 000 долара надценка за много от техните превозни средства. Разбира се, причината да вдигнат цените е, че сега се намираме в хиперинфлационна среда. Цените на употребяваните автомобили също растат с агресивни темпове.

Според пазарния изследовател Джим Бианко цените на употребяваните автомобили се покачват по-бързо от биткойн и други активи.

„Ако искате да знаете коя най-добрата инвестиции, която вероятно сте имали през 2021 г., това е колата в гаража ви. Тя расте по цена по-бързо от фондовия пазар, а напоследък дори по-бързо от някои криптовалути”, смята той.

Това не е ли лудост? Само да последните четири месеца цените на употребяваните автомобили са се увеличили с над 20%.

„Това не само е повече от С&П, но през последните четири месеца е повече от самия биткойн. Към 15 декември последните данни са, че в момента цените се ускоряват все повече. Пикът не е достигнат, поне засега”, допълва финансовият експерт.

Цените на жилищата също не вървят по план. Всъщност Си-Ен-Ен съобщава, че в края на третото тримесечие цените на жилищата в САЩ са се повишили с близо 20% спрямо същия период на 2020 г.

Според Федералната агенция за жилищно финансиране през третото тримесечие средните цени на жилищата са се повишили с почти 20% спрямо миналата година. Това е най-голямото годишно увеличение на цените на жилищата в историята на индекса на цените на недвижимото имущество. А на някои “горещи” пазари цените са се удвоили.

Ако доходите ви също не са нараснали с 20% през последната година, това означава, че изоставате от инфлацията. Преди години човек с половин милион долара е можел да си купи огромно имение. Днес за половин милион долара получава барака от 700 квадратни фута. (65 квадратни метра)

Експертите прогнозират, че цените на жилищата ще скочат още по-високо през 2022 г.

През следващите 12 месеца компанията “Зилоу” прогнозира, че цените на жилищата в САЩ като цяло ще се повишат с 11%. Въпреки че това би представлявало забавяне в сравнение с 19,5% скок от последния измерен 12-месечен период (септември 2020 г. до септември 2021 г.), прогнозираните увеличения на цените ще продължат силно да благоприятстват продавачите. Гледайки напред, списание “Форчън” изчислява, че средният темп на растеж на цените на жилищата годишно от 1980 г. насам е 4,6%.

Количеството пари в джобовете ни не е от значение. Просто погледнете Венецуела. Почти всички във Венецуела са „милионери“, но почти всеки живее в бедност, защото парите на практика са безполезни.

Американците вървим по същия път.

Стандартът на живот на огромното мнозинство американци спада все повече и повече всеки ден, но засега тези, които са на върха на икономическата хранителна верига, се справят отлично. Те купуват повече шампанско от всякога...

Очаква се продажбите на напитката през 2021 г. да надхвърлят 5,5 милиарда евро (6,2 милиарда долара), по-високо от предишния пик от 5 милиарда евро преди две години, преди пандемията на коронавирус, коментира Жан-Мари Барилие, президент на браншова организация.

Надявам се да се насладят на тези моменти, защото смехът им скоро ще се превърне в плач. От години хора като мен предупреждаваха какво ще се случи, ако продължим системно да унищожаваме валутата си. Но нашите лидери във Вашингтон така или иначе продължиха да го правят.

Сега е моментът за разплата и ще бъде невероятно болезнена.

Майкъл Снайдер 


Тагове:   сащ,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823237
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031