Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2022 16:22 - На война, като на война. Аритметиката е проста
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1795 Коментари: 13 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Русия каза на САЩ: "Стоп, марш обратно"

И така, все пак мирише на война? Какво се случи? Русия каза на САЩ и НАТО "Стоп, дотук, хайде обратно!"

Тези думи бяха представени от Москва във формата на два проектодоговора за сигурност между САЩ и Русия и на споразумение на Русия с НАТО.

Всъщност най-точната дума за тях е ултиматум.

Откакто се помня, в световната политика по линията Изток – Запад не е имало такъв ултимативен и императивен документ.

Москва каза на Вашингтон и Брюксел "Стоп, хайде обратно, откъдето бяхте тръгнали, въпреки договореностите с Горбачов, че НАТО няма да се разширява на Изток. Ако не се съгласите с добро, Русия е готова за военен отговор".

Ако отговорът на САЩ и НАТО е "не", тогава ни очаква ескалиращ кръг от Студената война, тъй като опитът от последната студена война показа, че правилата за нейното провеждане се формират не от добри пожелания, а от предизвиканите от тях локални и глобални кризи, които принуждават страните да се споразумеят за някаква рамка.

Засега няма такава рамка – всички стари споразумения са демонтирани, нови все още не са сформирани.

Русия даде да се разбере, че не е готова да се примири с ролята, която САЩ ще благоволят да й дадат в рамките на своята визия за световния ред.

САЩ от своя страна демонстрират явно нежелание да признаят правото на Русия да има сфери на влияние и да провежда външна политика, независима от решенията на Вашингтон.

Това поражда системни и неотстраними противоречия.

Засега няма предпоставки за предотвратяване на ескалацията, даже до световна война.

Това е кратка разшифровка на исканията на Русия към САЩ и НАТО.

Русия иска преразглеждане не само на глобалната, но и на европейската система за сигурност след Студената война – никакво разширение на НАТО на Изток; никакви оръжия на НАТО около границите на Русия; никакво незачитане на интересите на Русия на територията на бившия СССР , в Източна Европа, Кавказ и Централна Азия.

Налице е решимост на Русия да промени статуквото независимо от онова, което САЩ говорят или могат да направят.

Мащабът на предложенията е такъв, че предполага отговор само "да" или "не". Отлагане до някакъв следващ етап не е опция.

САЩ и НАТО заявиха, че няма да приемат тези искания на Русия. Сега всички ще очакват следващата крачка на Русия. Каква може да е тя?

Какъв е моментът и как се стигна до него?

САЩ водят война срещу целия свят, като си въобразяват, че ще останат незасегнати.

Война срещу Русия в Украйна.
Разполагане на нови средни ракети на САЩ в Германия или Полша. Втора криза "Пършинг II".
Война на НАТО и ЕС срещу Беларус и Русия.
Война между Украйна и ЛНР/ДНР.
Война НАТО – Русия в Черно море.
Война САЩ – Китай заради Тайван.
Война срещу КНДР.
Англоамериканско-ционистка атака срещу Иран.
Война между Армения и Азербайджан.
Търговска война на САЩ срещу целия свят.
Нарушени глобални производствени, транспортни и търговски вериги.
Био война срещу света – COVID-19.
Геофизическа война срещу света.
С една дума – САЩ водят войни срещу целия свят.

Но Русия не може да бъде победена във военно отношение от нито една кампания и комбинация на тези сили. За първи път от векове Русия не догонва своите западни противници, но ги изпреварва, както при обикновените, така и при ядрените сили. Както се казва – "щом ти плюят по гърба, значи си ги изпреварил".

Целта на САЩ в Украйна е ясна. Русия да бъде отслабена по същия начин, по който САЩ подкопаха СССР в Афганистан през 80-те години на миналия век. Представяте ли си нов Афганистан в центъра на Европа?

САЩ изградиха свой тръбопровод за оръжия към Украйна за над 4 милиарда долара. Оръжия са доставяни и от запаси, контролирани от ЦРУ в Румъния и България. Тази война от началото е насочена към ескалация.

САЩ предлагаха на света "да прегърне хаоса и да живее в лудост".

Това е същността на момента. Това е реалността на Третата световна война, която влезе в своята начална фаза.

Въпросът сега е каква ще бъде конфигурацията на света в резултат на войната.

Това е глобална криза на капитализма, криза на системата на глобализирането, а оттам и криза на световното устройство, т.е. или ще унищожим системата, или тя ще ни унищожи.

Намираме се в този исторически момент.

Шегите и отстъплението свършиха. Мечката излезе от бърлогата.

Само за една седмица след връчването на проектодоговорите Русия въведе на бойно дежурство два полка с междуконтинентални ракети "Ярс" – единият е шахтен, а другият – мобилен.

Затвори и Северният морски път в Арктика заради провокациите на НАТО. Въведе само за 36 часа нов радар, който заглушава всичко над Европа.

Стратегическият пейзаж никога не е бил по-опасен.

От едната страна имаме принуждаване към мир, а от другата – принуждаване към война. На стиковката в Украйна вече се стреля.

Единият полюс е, че войната е неизбежна, вторият полюс е, че война няма да има.

Единият полюс са САЩ и НАТО, които искат да принудят Русия към война, другият полюс е Русия, която ги принуждава към мир.

Между двата полюса има няколко варианта. Сигурен съм, че за всички тях има подготовка в Генералния щаб на Руските въоръжени сили, т.е. в новата Ставка на Русия.

На нейната поява ви обърнахме внимание още преди няколко години с предупреждението, че "Русия влиза в режим на война", "Не изкарвайте мечката от бърлогата, ако не знаете как да я върнете обратно там" и, че "Русия не започва войните, тя ги завършва".

Това важи и за сегашната ситуация.

Русия е готова за всички варианти. Новите ? оръжия ? дават възможност не само да бъде независима, но и да принуждава другите към мир.

Западът е контрапункт – слаб, в системна криза и в безпътица. Но съпротивата му е отчаяна. Мобилизират се всички сили на англосаксонския ционистки конгломерат и се опитват да принудят Русия към война в Украйна.

Русия начерта своите червени линии в Украйна – никакво разширяване на НАТО в Украйна, ако НАТО не даде гаранции за сигурността на Русия, отговорът ? ще е военен.

На това бяха подчинени и разговорите на Путин с Байдън. Борис Джонсън, отиващата си Меркел, Макрон и др.

Въпреки тяхната секретност имам основания да предположа, че тонът на Путин е бил достатъчно ясен – САЩ и НАТО или ще се съобразят с интересите на Русия, или… война, в която ще бъдат разгромени.

Според последни "разигравания" войната в Украйна ще свърши не за 10 дни или 10 часа, а максимум за час и половина!

Ще ви припомним и отговора на Путин на въпроса за колко може да свърши войната със САЩ "За по-малко от 30 минути".

Това са реалностите във военната област.

И така, голямата картина продължава да бъде, че САЩ са тръгнали на война срещу Русия в Украйна с чужди ръце и чужда кръв. Искат да принудят Русия да се намеси.

Независимо от това колко пъти сме писали, че отношенията между Русия и САЩ не могат да станат по-лоши, те винаги са ни опровергавали и са ставали все по-лоши. И по-лоши.

Развръзката в Украйна може да настъпи всеки момент. Това беше ясно още от момента на кървавия преврат на хунтата в Киев през 2014 г.

Въпросите "дали" и "кога" са успоредни.

За Украйна и САЩ "кога" трябваше да бъде преди завършването на "Северен поток – 2". Но той вече е завършен. За Киев само войната може да спре въвеждането на газопровода в експлоатация. Иначе геостратегическото значение на Украйна става напълно нищожно, а оттам и за САЩ, които изграждат този сценарий.

Заради това сега САЩ и Киев правят всичко възможно СП-2 да не бъде сертифициран. Ситуацията се подсилва от други съпътстващи фактори.

На първо място е започналата енергийна криза в Европа. Немците би трябвало да сертифицират и пуснат тръбата в експлоатация. Но отново отлагат сертифицирането.

На този фон тревога предизвикаха думите на 24 октомври на министърката на отбраната на Германия Анагрет Крамп-Каренбауер, която заплаши Русия с използването на ядрени оръжия, ако Москва не се съгласи с исканията на НАТО. Германия няма собствени ядрени оръжия, но най-големите ядрени складове на САЩ в Европа се намират именно на немска територия и атаката може да започне от американския арсенал на европейска територия.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отговори на немската военна министърка с думите: "Трябва да помним как завършва придвижването на войски към руските граници".

Руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира: "отношенията между Русия и НАТО не могат да бъдат наречени катастрофални, тъй като те просто не съществуват".

Тези думи бяха казани в момент, когато САЩ и НАТО вече са прекрачили "червената линия", начертана от Москва, а именно никакво разполагане на бази на САЩ и НАТО на украинска територия.

Обратното – САЩ и Англия вече са взели под контрол територията на Украйна.

Най-крупното място на дислокация на САЩ в Украйна е Яворовският военен полигон /на 30 км от Лвов/, където на постоянна основа са разположени 300 американски инструктори, които вече са обучили над 10 000 украинци. Фактически Яворово се е превърнал във военна база на САЩ на предно присъствие.

В Очаков американците построиха пункт за оперативно управление на корабите. По същество това е база на военноморските сили на САЩ. Вече направиха карта на морското дъно, за да могат големите кораби да акостират.

САЩ готвят постоянна квартира на своя военен флот в Очаков, и ще докарат и плаващ док за ремонти.

Англичаните са харесали намиращото се на 30 км от Одеса пристанище Южний. В Лондон планират строителството в Украйна на две военно-морски бази в Черно и Азовско море.

Освен това в Украйна има още няколко замаскирани места на военното присъствие на американците.

Всичко това е доказателство, че англо-американските елити са готови за ескалация на конфликта с Русия в Украйна, Донбас и Беларус и го провокират. Те са избрали територията на Украйна на силовото приложение.

Ситуацията в Европа също е подходяща за ескалация на военната ситуация, особено в Източна Европа.

Коронавирусната пандемия, която е специфично биооръжие, отново чупи рекордите по смъртност и локдауни, което унищожава икономиката и жителите на тази част на Европа.

В Западна Европа ситуацията не е по-добра не само заради пандемията, но и заради започналата енергийна криза и нарушаването на газовите доставки, отдавна планирано от САЩ с инфлационно дестабилизиране на суровинните борсови площадки не само в Европа.

Икономиките на ЕС понасят колосални загуби от налаганата им от САЩ и Англия “зелена икономика”, с което те не могат да се справят в следващите 15-20 години.

САЩ и Украйна са максимално заинтересовани да провокират Москва към пряко вмешателство във военния конфликт в Донбас. Украйна затъва в икономическата и енергийна криза. Останките от промишлеността едва ли ще преживеят тази зима. Милиони украинци ще останат без работа в студените си квартири. Ще започнат масови социални протести и стихийни действия. Ако “Газпром” пусне “Северен поток – 2”, заобикаляйки Украйна, Киев няма да може отникъде да взема газ за реверс.

Тези проблеми трябва някак си да се решават от Украйна. Ако с икономиката и промишлеността вече нищо не може да се направи, може да опитат все пак със. Във връзка с това, вероятността, че Киев тази зима ще измисли “нещо” е голяма. В противен случай ще е на дневен ред оцеляването на режима.

При всички варианти проблемът е в това, че в момента Москва и Вашингтон нямат пространство, на което могат да маневрират.

Отношенията САЩ – Русия са в агония.

И така, голямата картина към края на декември продължава да е следната – САЩ, Англия, Балтийските страни и Полша, както ЕС и Украйна искат да принудят Русия да се намеси. Защо? Защото, както сме писали много пъти, целта им е не да се победи Русия с военни средства, целта им е да се победи Русия политически. Всяка руска намеса ще бъде използвана от англосаксонците, за да ”докажат”, че “НАТО е жизненоважно за европейската сигурност”.

Разбира се, нито укронацистите, нито техните шефове на Запад вярват, че Украйна може да спечели с военни средства. Те знаят, че ЛНР и ДНР в съюз с Русия ще спечелят всяка военна конфронтация. Целта им е не да побеждават, а да осигурят кърваво поражение на Украйна.

С други думи, колкото повече Западът осигурява на Киев играчки за провокация (но не и за победа), колкото по-лоша е вътрешната им ситуация, толкова повече стимули ще имат да произвеждат нещо наистина провокативно.

Това означава, че целият украински въпрос е само върхът на много по-голям политически айсберг, и че обединеният Запад трябва отново да понесе удар от Русия. 1000 години войни за съществуване са научили руснаците да не бързат, да чакат, дори дълго, докато врагът им бъде отслабен до крайност и докато наберат максимална сила, преди да влязат в битка с него. Но този подход има и своя потенциал негативен аспект – той не работи срещу враг, който е изпратен не за победа, а за поражение.

Ако врагът ви е решен да се провали, тогава нямате друг избор, освен да решите как и кога да го победите.

Освен това украинците не са врагове, това неведнъж беше казано от Путин.

Истинският враг е Западът и Русия трябва да победи този Запад, а не неговото украинско пушечно месо. Истинската битка не е за ЛНР или за Украйна, това е битка за бъдещето на европейския континент. Това е голямата битка на Русия и САЩ.

Приблизително веднъж на 100 години владетелите на Европа обичат да се обединяват, за да атакуват Русия. Миналото не ги научи на нищо, защото те са твърде глупави, за да разберат, че са идеологически наследници на Наполеон и Хитлер (и на много други преди тези двамата). Кремъл няма друга възможност освен да “напомни” на западните управляващи елити как приключиха предишните им опити. И те трябва да направят това не с думи, а с действия – ясни и недвусмилени.

Що се отнася за casus belli Русия вече ги има достатъчно и отдавна с базите на САЩ в Украйна, обстрелването на Донбас, корабите на САЩ и НАТО в Черно море.

Като цяло съотношението на силите определя подхода към финалното разиграване на твърде дълго продължилата партия и ще завърши със закриване на проекта Украйна по един или друг начин. А заедно с него на проекта “нова Хазария” – в Украйна, и на “голям Израел” – в Близкия Изток. Едновременно с това ще има и закриване на “проекта Тайван”, на проекта “голяма Турция” и т.н.

Какво ще бъде в Украйна – мир или война? САЩ играят своята игра и искат да набутат Русия в украинските блата. В Кремъл прекрасно разбират всичко. САЩ нямат намерение да се отказват от Украйна, защото Украйна е основният плацдарм на САЩ и НАТО срещу Русия.

Има два по-сериозни сценария за Украйна.

Първият – ако Киев започне мащабна военна операция в Донбас, тогава Русия наистина ще е принудена да отговори. Още повече, че повечето жители на Донбас вече имат руски паспорти. Резултатът ще е пълен разгром на режима в Киев и буквално унищожение на Украйна, като в крайна сметка ще е пълно елиминиране на САЩ и НАТО в района.

Вторият сценарий е онзи, който Русия исторически прави най-добре – търпеливо и дългосрочно изграждане на позицията с печелене междувременно на малките битки по пътя към победата във войната. А войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и САЩ, т.е. тя е на стратегическо равнище, за което Путин постоянно предупреждава САЩ и НАТО.

В случай на влошаване на ситуацията на руско-украинската граница или ако страните от НАТО или самите САЩ нанесат ядрен удар по територията на Руската федерация, ядрената доктрина на Русия предвижда край на плановете на Запада да нанесе превантивен ядрен удар по руска територия.

При първите ракети, насочени към Русия, без значение с какви бойни глави са те, ще има контра термоядрен удар, който ще унищожи тотално тези страни, преди изстреляните от тях ракети да достигнат руска територия. Най-новите видове стратегически оръжия, с които Руската федерация разполага, правят невъзможен удар, като същевременно гарантират пълното унищожаване на САЩ като държава.

Това е и фона на стратегическо равнище с разиграваните сюжети – принуждаване към агресия от страна на САЩ, и принуждаване към мир – от страна на Русия.

За всеки случай началникът на Генералния щаб Герасимов заяви, че 95 процента от пусковите установки на наземните стратегически сили се намират в постоянна готовност за бойно използване. Това означава, че остава само да се даде заповедта “пуск”.

И никой не обърна внимание на малката информация, че всички руски подводници са “изчезнали” с техните позивни, т.е., че най-вероятно са излезли в края на ноември на определените им бойни позиции /същото се отнася и за подводниците на Китай/.

Всъщност, това е и предупреждение срещу плановете на САЩ да докарат в Европа нови хиперзвукови ракети и да предизвикат повторение на кризата “Пършинг-2” от средата на 80-те години, само че много по-опасна.

Ако САЩ разположат нови ракети в Германия, това ще е доказателство за лудостта на политиката на САЩ. Има известна поговорка, приписвана на Айнщайн, че дефиницията за лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.

В средата на 80-те години коментирах кризата с въвеждането от САЩ на ядрени ракети със среден обсег във ФРГ, по-специално на Pershing II, двустепенната мобилна ракета на твърдо гориво с обсег около 1700 км. От Западна Германия, Pershing II можеше да поразява цели в и около Москва в рамките на четири до шест минути след изстрелването, давайки на САЩ и НАТО възможността да обезглавят ръководството на Съветския съюз при внезапна атака. Тези ракети започнаха да се разгръщат в Западна Германия през 1983 г. Съветите бяха толкова загрижени за тях и намеренията на НАТО да ги разположи, че когато през ноември 1983 г. беше проведено мащабно учение на НАТО за командване и контрол, известно като Able Archer 83, то постави своите стратегически ядрени сили в бойна готовност, опасявайки се, че учението е прикритие за изненадваща ядрена атака на НАТО.

Ракетите Pershing II бяха причислени към 56-та полева артилерийска бригада с щаб в западногерманския град Швабиш Гмунд. 56-та бригада беше оборудвана със 72 пускови установки, всяка от които можеше да изстреля ракета Pershing II, въоръжена с 50-килотонна бойна глава. През 1985 г., след като разполагането на ракетите Pershing II беше завършено, 56-та бригадна полева артилерия беше преназначена като 56-о командване на полевата артилерия.

На 8 декември 1987 г., водени до голяма степен от съвместната си загриженост за дестабилизиращата реалност на оръжия, като Pershing II (и техния съветски еквивалент, SS-20), Роналд Рейгън и Михаил Горбачов подписаха Договора за средните и малки ракети, който забрани цял клас балистични ракети включително Pershing II и SS-20.

Но сега, на 8 ноември 2021 г. – около 30 години след разформирането му – 56-то командване на полевата артилерия беше възобновено на церемония в Майнц-Кастел, Германия. Мисията на 56-то командване на полевата артилерия е да служи като оперативен център за артилерийски операции в цяла Европа, включително разполагането на новата хиперзвукова ракета Dark Eagle, както и Typhon, многоцелева система, която включва пускови установки и системи за управление на огъня, почти идентичен на бреговата противоракетна система Mk-41 Aegis, която САЩ разполагат в Полша и Румъния.

Typhon ще използва модифицирани ракети земя – въздух SM-6, използвани в момента от ВМС на САЩ, които ще бъдат използвани в ролята на земя – земя, както и версии за наземно-нападение на крилата ракета Tomahawk на ВМС.

И двете системи Dark Eagle и Typhon се очаква да бъдат разположени в Германия през следващите години. И двете оръжия биха били забранени от споменатия договор. Но САЩ излязоха и от него през август 2019 г.

Разгърнати в германските си бази, системите Dark Eaglе, така и Typhon ще имат способността да нанасят опустошителен превантивен удар срещу руски командни и ръководни цели в и около Москва, като бойните глави достигат целите си по-малко от пет минути след изстрелването.

Русия отговори, че може да разположи свои подобни ракети в Калининград и Беларус, които летят много по-бързо от американските.

Реално цяла Европа ще бъде унищожена за по-малко от 4 минути.

Каква е ситуацията на сушата, т.е. да видим картата на Русия с нейните военни окръзи.

Важното нещо, което трябва да се разбере е, че Москва се намира в центъра на Западния военен окръг, което означава, че Москва се намира в граничния приграничен военен окръг.

По време на Студената война Украйна се смяташе за територия на 2-ри стратегически ешелон, като Москва беше далеч от всяка възможна фронтова линия.

В момента цяла Украйна дефакто е територия, контролирана от НАТО. С други думи, руската столица се намира на по-малко от 550 км от руската граница с Украйна.

Още един факт: през 90-те години на миналия век нямаше нито едно пълноценно комплектовано съединение с размер на дивизия, разположено на запад от Москва. Сега Русия възстанови напълно своята знаменита I-ва гвардейска танкова армия, като стратегически резерв за Западния военен окръг. I-ва армия е толкова мощно формирование, че може за 5 дни да смаже цяла Европа.

Какво доведе до тази доста драстична промяна?

На първо място, въоръжените сили на НАТО сега са в обсега на досегаемостта с танк до предградията на Москва.

А разстоянието между силите на НАТО и Санкт Петербург е по-малко от 170 км.

Покажете ни руснак, който да вярва на обещанията на НАТО, че “ние никога няма да разположим сили на НАТО на Изток”. Затова Русия сега иска гаранции, че НАТО няма да влезе в Украйна.

Истината е, че Западът подготвяше война срещу Русия поне от средата на 90-те години и че тази подготовка се ускори драстично през последните седем години.

Всъщност всичко е много просто: в случай на война и трите западни военни окръга на Русия (Северен, Западен и Южен) се оказват в първия стратегически ешелон.

Сега Северният военен окръг е допълнен от Съвместното стратегическо командване на Северния флот със статут, равен на военен окръг, който може да се нарече “Арктически военен окръг”. Неговите сили също ще играят ключова роля в Северна Европа и Северния Атлантик.

В случай на война руските военни окръзи стават “фронтове”, тоест “обединени командвания на оперативните и стратегически войски (сили) на въоръжените сили на континенталния театър на военните действия”, което на езика на военните означава независима военна сила, способна да води пълномащабна комбинирана война. Тези фронтове ще имат подкрепата и на тиловите военни окръзи, и на стратегическия резерв, ако е необходимо.

Какво означава това?

Това означава, че докато западните политици прекараха последните около 30 години в обкръжаване на Русия, руските военни успешно реформираха съветската/руската армия и имат въоръжени сили, способни да се заемат с целия НАТО наведнъж и бързо и унищожително да го победят.

Още един ключов елемент, който трябва да се има предвид. Ако се стигне до истинска пълномащабна война между Русия и Запада, всички нови оръжейни системи и сили на Русия ще бъдат достъпни и повечето от тях ще бъдат използвани още в ранните етапи на тази война. Не говорим само за хипер ракетите “Искандер”, “Циркон”, “Кинжал” или за бреговата отбрана “Бастион/Бал”, а и за споменатата Първа гвардейска танкова армия. Това формирование притежава такива сили и средства за унищожаване, които биха позволили да се извърши оперативен пробив на фронта на противника и в същото време да се преодолее цялата оперативна дълбочина на отбраната на противника. По време на Втората световна война и Студената война тези формирования се наричаха “ударни армии”. НАТО няма нищо, което да е сравнимо с тази сила.

Разбира се, в НАТО се страхуват от това, което виждат. Неразбираемото е обаче защо тези идиоти създават условия, които не оставят на Русия друг избор, освен да бъде готова за пълномащабна война в Европа, включително и ядрена.

И какво искат от Кремъл сега? Може би да разпусне тези сили или да ги изпрати обратно през Урал?

И още няколко въпроса към САЩ и НАТО:

Доколко откъснати от реалността могат да бъдат западните лидери?
Последният път в голямата война Русия загуби около 27 милиона, включително една трета от населението на Беларус. Някой очаква ли в Европа и САЩ руснаците да забравят това?
Някой очаква ли в Европа и САЩ руснаците да повярват поне на една дума на западните лидери?
Някой съмнява ли се в Европа и САЩ за решимостта на руснаците да предотвратят поредната изненадваща атака?
И накрая, някой в Европа съмнява ли се в изхода на войната срещу Русия?
Въпросите са очевидни.

Както и основният въпрос – “война или мир”, “дали”, “защо”, “кога”…

В началото на 2022 г. светът е в най-критичната точка за последните 70 години

Красимир Иванджийски 



Гласувай:
9



1. 1997 - Лишена от армия България е беззащитна
12.01.2022 17:25
А да бъде унищожена армията беше преднамерено обричане на ролята на зависими.
цитирай
2. iw69 - To
12.01.2022 17:53
в случая е по-добре, че нямаме армия, иначе какво, и ние ли срещу Русия да воюваме, като ПСВ !? Би било лудост.
цитирай
3. 1997 - Щом имаме бази на НАТО, ставаме обект и субект във война
12.01.2022 17:56
iw69 написа:
в случая е по-добре, че нямаме армия, иначе какво, и ние ли срещу Русия да воюваме, като ПСВ !? Би било лудост.

но не за нашите интереси
цитирай
4. radostinalassa - Дали ни пазят още турски самолети?
12.01.2022 18:00
Тук има 4 бази на НАТО и използват територията ни безплатно.
цитирай
5. iw69 - Продажници
12.01.2022 18:13
от разни политически централи ги допуснаха да се настанят у нас, сега вече няма да има отърване от тях.
цитирай
6. mt46 - Мда...
12.01.2022 18:13
Щатите воюват с почти целия свят...
цитирай
7. iw69 - Да
12.01.2022 18:40
те най-обичат да нападат слаби противници.
цитирай
8. dobrodan - Едва ли има значение, но
12.01.2022 19:27
защо някой не попита украинските граждани например биха ли желали да влязат в НАТО или пък не?
цитирай
9. iw69 - А нас
12.01.2022 19:31
защо никой не ни пита преди 2004 искаме ли да ни вкарват в НАТО или не?

В У-край-на 50% от населението е рускоезично, то със сигурност ще е против влизането в блока.
цитирай
10. 1997 - Тези дни
12.01.2022 20:58
Столтенберг каза, че Украйна е суверенна страна и има право да се защитава. Разликата с България е очевидна.
цитирай
11. 1997 - Кое точно НАТО? Дума, 11 Януари 2022 Валентин Георгиев
12.01.2022 21:10
НАТО е готова за въоръжен конфликт при неуспех на преговорите с Русия,твърди шефът на организацията Столтенберг.Те са насрочени за сряда,веднага след двустранните преговори Вашингтон-Москва.
Звучи почти като зловеща оферта.В такъв напрегнат момент е редно да запитаме от чие име говори господинът.Защото,поне на хартия,България също се води част от НАТО.И нашата позиция е категорично против "ескалирането на военните мерки,които са контрапродуктивни",заявена и вчера от военния министър Янев.От когото разбираме също,че страната ни към момента "няма позиция за конфликта в Украйна".И че при "необходимост,породена от развитие на средата",МО ще предложи тепърва варианти за решение.Е,каква готовност за война? Какви 5 лева?
А може би Столтенберг говори от името на американците.Тогава нещата изглеждат по-ясни - НАТО винаги са готови за въоръжен конфликт,стига този конфликт да се води в Европа,по-точно в Източна Европа или където и да е другаде извън територията на САЩ.Нещо повече: НАТО не просто е готова за въоръжен конфликт,а търси,провокира и иска въоръжен конфликт...Примери бол!
Словесни "изхвърляния" като това на Столтенберг и други особи,заемащи високи постове,обаче са част от войната.А тя отдавна тече и не е задължително понастоящем да се води с бойни средства.
В етап сме на "демонстрация на мускули",но натрупаното напрежение изисква да бъде "изпуснато".Това често става чрез избухване на регионални конфликти,но и те са част от войната.Нещата са сведени до етап на оцеляване,така че мирното разрешаване на проблема изглежда почти невъзможно.
Ще трябва да разчитаме на здравия разум.Москва вдигна залозите,което означава,че е готова на всичко.А залозите на НАТО са ниски,което предполага,че няма да рискуват конфликт с ядрена сила със страна от категорията на Русия.
Инак се чудя какво ще прави България,ако пак ни преразпределят ролята на салфетката,което никак не е изключено.Нито нас ще ни има,нито кой да ни преразпределя,нито салфетки ще останат...
цитирай
12. iw69 - Нас
12.01.2022 21:30
никой няма да ни пита дали въобще искаме да сме част от една евентуална война срещу Русия.
цитирай
13. kvg55 - iw69,
14.01.2022 15:43
Предложенията на Руската федерация за гаранции за сигурност ги подлудиха. Реагират като примати.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823619
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16461
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031