Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2022 21:37 - Пет сценария за война на САЩ-НАТО-ЕС срещу Русия, явно претопляне на стария хитлеристки план "Барбароса" за нацисткото нахлуване в СССР
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1338 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 16.01.2022 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какъв е планът за война на САЩ - НАТО – ЕС срещу Русия, какви са петте сценария на Центъра за анализ на европейските политики (СЕРА) във Вашингтон. И Дали не се покриват почти напълно с "Плана Барбароса" на атаката на Хитлер срещу СССР от август 1941 г.

Докладът беше изготвен от мозъчен тръст от генерали на НАТО с план за по-ефективна милитаризация на Европа в атлантистки и русофобски ключ е с 5 потенциални военни сценария. Този проект за военна мобилност е на Центъра за анализ на европейската политика (СЕРА), базиран във Вашингтон в сътрудничество с авторитетни командвания на НАТО (като Съвместното командване на съюзническите сили в Брунсум и Неапол) и стратегическите служби на Европейския съюз.

Но преди всичко той е спонсориран от лобито за оръжия, което е част от "дълбоката държава", действаща за Новия световен ред с пандемията COVID-19. Зад военачалниците е и Голямата фармация на ваксините, международният финансов октопод, политическото масонство, западното военно разузнаване, действащо с това на Израел и Мюсюлманското братство на Турция (втората армия на НАТО) и Катар (където се намира най-важната съвместна авиобаза на НАТО в Персийския залив).

Планът СЕРА срещу Русия беше разработен през 2020 г.

Планът е прикритие на много по-сложна стратегия.

Случилото се през последните седмици в Брюксел прави актуален проектът на военното движение в Европа, разработен от Вашингтонския изследователски център.

Както е известно, на девет дипломати от руското посолство в централата на НАТО бяха изтеглени акредитациите, защото бяха обвинени, че са шпиони.

В отговор Кремъл реши да затвори офисите си към НАТО от 1 ноември 2021 г., считайки провокацията за неприемлива. "Ако някой в НАТО сега иска да говори с Москва - посочи Лавров – посолството на Русия в Белгия е на разположение".

Междувременно дипломатическият сблъсък премина към конкретни факти. Висшите началници на държавите-членки на НАТО дадоха зелена светлина на нова стратегия как да се победи Русия във всеки потенциален всеобхватен конфликт.

Министрите се срещнаха на 21 октомври в Брюксел, за да подпишат схемата, наречена "Концепция за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона". Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг това е част от "укрепването на нашия съюз с по-добри и модернизирани планове". Като част от плана войските на НАТО ще се бият срещу руските сили както в Балтийския регион, така и в Черно море. Битките се фокусират върху неконвенционалната война, използването на ядрени оръжия, кибер атаки и дори конфликти в Космоса.

Външното министерство на Русия възрази на коментарите на Столтенберг, като каза, че шефът на НАТО подценява мащаба на проблема в отношенията, които дори са "в състояние, по-лошо от което и да било през най-мрачните дни на Студената война".

Говорейки пред клуба "Валдай", Владимир Путин обвини САЩ, че "отварят вратата" за присъединяването на Украйна към НАТО с неотдавнашното пътуване на министъра на отбраната Лойд Остин в Киев. Въпреки това, дори и без източноевропейската нация да се присъедини към блока, каза той, "военното развитие на територията вече е в ход и това наистина представлява заплаха за Руската федерация".

"Утре може да се появят ракети близо до Харков, какво ще правим с това? Не ние поставяме нашите ракети там, а те ни пъхат своите под носа" - добави Путин.

Това, което се случва е абсолютно огледално спрямо това, което беше предвидено в проекта СЕРА от НАТО – ЕС.

Проектът се фокусира върху пет различни политическо-военни сценария, всеки от които беше подготвен от многонационална работна група в серия от семинари за военна мобилност, които се проведоха между септември и октомври 2020 г.

Какви са петте сценария за война между НАТО и Русия.

Всеки сценарий беше възложен на работна група, съставена от многонационални, многофункционални, граждански и военни интегрирани екипи от около 20 души.

Кои са водещите ръководители на всяка работна група:

Сценарий I: Джон Аголия (САЩ);
Сценарий II: Яцек Бартошяк (Полша);
Сценарий III: Филип А. Петерсен (САЩ);
Сценарий IV: Грег Мелчър (САЩ).
Сценарий V: Ханс Дамен (Холандия).
Сценарий I разглежда движението на определен пакет от сили на НАТО от Норвегия през Швеция и през Балтийско море до балтийските държави и Полша. Фокусът му е върху политическите, правните, организационните и инфраструктурните предизвикателства, пред които ще се изправи преместването на бойна група от Осло до Стокхолм и нататък към Естония.

Сценарий II разглежда движението на военните сили от Германия през Полша към балтийските държави.

Сценарий III разработва укрепването на югоизточния регион на НАТО, по-специално движението на силите през Карпатите и използването на река Дунав за военен транспорт до така наречената "врата Фошчани" – терен, който е подходящ за маневрени операции с които може да се проникне през "вратата от изток", за да получи достъп към Западните Балкани.

Сценарий IV се отнася за водена от ЕС операция, подкрепена със средствата на НАТО, които трябва да бъдат преместени в цяла Европа към Западните Балкани, за да се възстанови стабилността и да се противодейства на руското влияние в тях. Фокусът е върху движението и използването на военни сили в сложна стратегическа среда, в която хибридна война и военна конкуренция дестабилизират и без това нестабилния регион.

И накрая, сценарий V тества многобройните технически, логистични и военни предизвикателства от преместването на сили през Европа и Средиземно море към регион отвъд европейските граници, който отдавна е обект на нестабилност, конфликти и гражданска война – Либия. Целта е да се премахнат съществуващите ограничения в националното законодателство. По този начин те ще улеснят трансграничното движение на силите и способностите на държавите-членки на ЕС за операции, учения и ежедневни дейности и се очакваше да бъдат завършени и съгласувани до пролетта на 2021 г.

Това означава, че евентуалният бъдещ театър на военните действия се простира от юг на север – от Черно море до Балтика, на 1,8 млн. квадратни километра. Главната задача на НАТО е да нанесе на Русия бързо поражение, което ще доведе до колапс на политическата система на Русия.

По принцип това е повторение на операция "Барбароса" на Хитлер в Drang nach Osten, т.е. нова блицкриг – светкавична война. Явно в НАТО забравят как завърши това за Хитлер.

За НАТО и САЩ Русия трябва да бъде окупирана, както обикновено по линията на Волга, т.е. за постигане на военна победа над Русия е нужно да се осъществи военно нахлуване на руската територия с големи наземни настъпателни операции.

Имат ли НАТО и САЩ потенциал на нещо подобно?

Най-удобният начин за това от Запад на Изток на европейския театър на военните действия е наличието на двата оперативни коридора за нахлуване – пространствата северно и южно от Припятските блата, разделящи Беларус и дясна брегова Украйна.

Оперативното направление по северния коридор минава по територията на Прибалтика и Беларус. Южното, т.е. южно от Припятските блата – по територията на Украйна.

Да припомним накратко историята.

Наполеон през 1812 г. настъпваше изключително по северния коридор към Москва през Беларус, със спомагателните в Прибалтика – към Рига и от Полоцк – към Петербург. Използването само на един коридор криеше стратегически риск и Наполеон завърши с катастрофа.

През 1941 г. нацисткият Вермахт нахлу в СССР едновременно по три оперативни коридора. Северният вървеше по две направления – към Ленинград през Прибалтика, и към Москва – през Беларус. Главният удар беше срещу Москва.

По южния коридор настъплението вървеше от Полесието към Черно море по Украйна, с главен удар на Киев. Но от началото на октомври 1941 г. светкавичната им война се провали. Немците претърпяха стратегическо поражение под Москва, което стана пролог към общото поражение на Германия във войната.

След това немските генерали направиха извода, че създадените тогава сили за завземането на Русия – 183 дивизии и 13 бригади, общо 5,5 милиона души, 3 712 танка, 47 260 полеви оръдия с миномети, 4 950 бойни самолети, са се оказали недостатъчни, и че моторизираните съединения на Хитлер не са били достатъчни за завземане на огромната руска територия, и че "от геополитическа гледна точка най-фаталното решение беше да се нападне Русия".

И днес война с обикновени оръжия срещу Русия на европейския военен театър е крайно проблематична.

НАТО и САЩ ще се сблъскат с най-неблагоприятната конфигурация за сухопътна операция срещу Русия по двата основни коридора – северно и южно от Припятските блата.

Истина е, че сега противникът успя да навлезе дълбоко в Украйна, като съсредоточи срещу Донбас 100-хилядна групировка, която потенциално застрашава целия юг на Русия и се намира само на 650 км от Волгоград, 500 км от Краснодар и 950 км от Грозни.

Но командваната от НАТО и САЩ украинска армия се намира на Донбас в оперативен чувал и буквално моли руснаците да повторят онова, което направиха срещу армиите на Гудериян и Клайст през септември 1941 г. на югозападния фронт.

С военен език, конфигурацията на украинските и натовски сили в Източна Украйна е безнадеждна в случай на война с конвенционални оръжия. Или, както Швейк казва: "подразделение, обкръжено от всички страни, непременно трябва да се предаде".

Аналогична е и ситуацията на оперативното направление в Прибалтика. Единствената сухопътна комуникационна линия я свързва с Полша през уязвимия на атаки от север и юг така наречен Сувалски коридор. И тук конфигурацията за водене на сухопътна война н НАТО срещу Русия е неблагоприятна.

Друг важен въпрос е каква численост трябва да има групировката на НАТО за провеждане на успешни сухопътни настъпателни операции за завоюване на Русия.

Както споменахме, немците бяха 5,5 милиона, но се оказаха недостатъчни.

Разбира се, съвременните военни технологии не изискват толкова хора. Но колко по-малко?

За сравнение – за войната в Персийския залив през 1991 г. американците докараха сили, равни на въоръжените сили на Ирак – около 450 000. 12 години по-късно – за операцията "Иракска свобода" през пролетта на 2003 г., събраха около 466 000.

Според тази логика за война с обикновени оръжия срещу Русия американците би трябвало да имат толкова, колкото руснаците срещу тях – около 1 милион. Но и те няма да могат да създадат нужната дълбочина на настъплението, тъй като войната в Ирак беше на площ около 180 000 квадратни километра, докато срещу Русия ще трябва да се действа минимум на няколко фронта и на пространства от север на юг с дължина 1800 км и на дълбочина 750 км.

Въобще в Пентагона дават ли си сметка за какво става дума и какво ги очаква, имайки предвид какви са силите и възможностите на руснаците на европейския фронт?

През 2017 г. съставът на US сухопътните войски беше 476 000 души – в редовната армия, и 343 000 – в националната гвардия. Отделно имат 200 000 в Корпуса на морската пехота. Това е направо смешно срещу Русия на широк фронт, даже ако всички тези сили бъдат съсредоточени в Европа.

Времето за прехвърляне на една американска дивизия с въоръжението и техниката от САЩ до Европа е около 40 дни, обикновено до 3 месеца.

Значи голямата сухопътна война не може да е внезапна, тъй като е необходим дълъг период за прехвърляне и съсредоточаване на европейския театър. Да се направи това е невъзможно. Отпада внезапността.

Добре де, какво остава?

Ако НАТО и САЩ нахлуят в Русия ще претърпят колосално поражение като едновременно ще бъдат унищожени САЩ и цяла Европа.

От чисто военна гледна точка сегашното разполагане на американски сили в Прибалтика, Полша и Румъния има чисто политическо значение.

Друг е въпросът дали руснаците ще стоят и ще гледат какви ги вършат американците под носа им.

Именно за това предупреждават Путин, Лавров, Шойгу и Герасимов, за което сме писали неведнъж.

Строго секретно 

image



Гласувай:
7



1. germus - ДАМА С КРИВАТА ДЯСНА ВЕЖДА РАЗПОРЕЖДА НА ГЕРМАНЦИТЕ ДА НЕ ДАВАТ СЕРТИФИКАТ НА ГЕРМАНСКО-РОССОЙСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ МИРЕН ПРОЕКТ
12.01.2022 22:30
ДАМА С КРИВАТА ДЯСНА ВЕЖДА РАЗПОРЕЖДА НА ГЕРМАНЦИТЕ ДА НЕ ДАВАТ СЕРТИФИКАТ НА ГЕРМАНСКО-РОССОЙСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ МИРЕН ПРОЕКТ
цитирай
2. kvg55 - iw69,
14.01.2022 15:48
Пишат сценарии без Михаил Иванич.
"Каквото мисли мишката, котката го разваля".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4886741
Постинги: 2549
Коментари: 6425
Гласове: 16765
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930