Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2022 06:25 - Какъв ще е краят на САЩ?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2010 Коментари: 5 Гласове:
14

Последна промяна: 20.01.2022 11:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Америка е към своя край - и единственият въпрос е какъв ще бъде той"

Това е цитат от един от многото западни автори, които в момента изготвят сценарии за кризата, която трябва да унищожи Съединените щати. Как изглеждат тези сценарии и какви процеси според анализаторите водят САЩ до гибел и срив?

image

Едно от любимите занимания на редица руски експерти е да предричат краха на Америка. Напредналите съграждани се присмиват на тези експерти и уверяват, че „няма да дочакат“. В края на 2010-те и началото на 2020-те обаче тази гледна точка започва да се разпространява все повече в чужбина, включително на Запад. Анализаторите все по-често започнаха да пишат, че Америка е в най-дълбока криза, и да прогнозират сценария на нейния упадък.

Това мнение се е наложило сред обикновените жители на западните страни. Така през 2020 г. 73% от германците казаха, че американската политическа система се нуждае от големи промени или дори от пълна трансформация. Във Франция тази цифра е 64% срещу 8%, а сред най-верните съюзници на САЩ британците - 62% срещу 5%. В самите САЩ настроението е приблизително същото. Републиканците в Конгреса открито саботират Белия дом на Демократическата партия, а две трети от републиканските гласоподаватели казват, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани.

И все пак това е половината проблем. Нито демократите, нито републиканците, нито дори външните наблюдатели виждат реален изход на САЩ от бездната на вътрешната криза. И вместо да измислят варианти за изход, те рисуват апокалиптични прогнози.

Така не са горели...

Канадският писател Стивън Марш публикува книга, пророкуваща нова гражданска война за Съединените щати. „Америка е към своя край – и въпросът е само какъв ще бъде”, убеден е авторът. И той дава няколко сценария.

„На малък мост в селски район, където жителите мразят федералното правителство, американската армия стреля на месо в хода на сблъсъци с крайнодесни антиправителствени патриоти. В обикновена закусвалня млад мъж насочва пистолет към американския президент, който се е вкарал в сградата за импровизирана фотосесия. Куршумът разделя и без това разделената страна на яростно противопоставени опечалени и празнуващи. В Ню Йорк ураган потапя цели квартали и създава милиони бежанци за една нощ. Този удар, след финансовия колапс и годините на катастрофални суши, хвърля Америка в разруха."

За всеки човек, който сериозно е изучавал Съединените щати тези сценарии не изглеждат като чиста фантазия. „САЩ са били в огън и преди. Войната във Виетнам, протестите за граждански права, убийствата на Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг, “Уотъргейт” са национални бедствия. Но никога досега САЩ не са се сблъсквали с такава институционална криза, както сега“, продължава авторът. Например, нивото на доверие в Конгреса се колебае около 20% - просто защото според Стивън Марш няма къде да падне повече.

Правото на десните

Друг канадски експерт, Томас Хомър-Диксън, пише дълга статия по същата тема, в която прогнозира краха на американската демокрация още през 2025 г. и възхода на дясна диктатура най-късно до 2030 г.

„Повече от 40 години изучавам и публикувам причините за войната, социалните вълнения, революциите, етническите конфликти и геноцида. Почти 20 години съм ръководител на Центъра за изследване на мира и конфликтите към Университета в Торонто. И сега, докато наблюдавам разгръщането на кризата в САЩ, виждам предупредителни знаци на политическата и социална арена“, казва той. Десните коментатори в САЩ разбиват доверието в политическата система от десетилетия, каза той, „като вкарват длето в репутационните пукнатини на политическите институции и след това удрят длетото с чук“, допълва той.

Ненапразно обаче Томас Хомър-Диксън изучава конфликтите от 40 години – признава, че не става дума само за десницата. „Има мултиплициращ ефект между дълбоките недостатъци на Съединените щати и последните промени в материалните характеристики на обществото. Тези промени включват стагниращи доходи на средната класа, хронична икономическа несигурност и нарастващо неравенство”, пише авторът.

Този мултиплициращ ефект е това, което създава политическото разделение. „Икономическите, расовите и социалните разделения в Америка създадоха идеологическа поляризация между политическите дясно и ляво. И двете групи вярват, че залогът е екзистенциален – че противникът иска да унищожи страната, която обичат. Умереният политически център бързо изчезва. И, о, да, населението е въоръжено до зъби, някъде около 400 милиона огнестрелни оръжия в ръцете на цивилни“, напомня Хомър-Диксън.

Заговор

Фара Томасин, северноамерикански кореспондент на австралийското издание на “Сидни Морнинг Хералд”, продължава темата за възможна гражданска война на силите на американската десница. Той вижда в САЩ истински тръмпистки заговор. Който, след като не успя да събори американската демокрация преди година, я поставя под дългосрочна обсада, за да „подкопае изборните процеси в цялата страна“.

Според него „само през декември 2021 г. са внесли 262 законопроекта в 41 щата, които пречат на изборния процес“. По-специално те забраняват предсрочното гласуване, гласуването без проверка на документи, както и практиката, когато неупълномощено лице внася в избирателна секция бюлетина, номинално попълнена от друго лице. Освен това „Тръмп и неговите хора се опитват издигнат на изборни позиции привържениците на мита за измамата на изборите през 2020 г.”, пише Томасин. „Ако тези кандидати бъдат избрани, те биха могли да помогнат за промяна на резултатите от следващите президентски избори”, допълва той.

Така се оказва, че още през 2024 г. Америка я очаква ново разделение поради резултатите от гласуването. И ако десницата отново загуби, тогава тя ще има много повече възможности да подмята истории за изборни измами сред населението. И тук г-н Томасин би могъл да напомни на своите читатели, че според някои социологически проучвания след поражението на Тръмп през 2020 г. почти 40 процента от неговите избиратели изразиха мнение, че е време щатът им да напусне такива САЩ.

"Ами ние"?

Темата с десницата е разработена и от друг автор на “Сидни Морнинг Хералд” - австралийският политолог и историк Ема Шортис. „Десните медии продължават да разпространяват „големите лъжи“ за изборите през 2020 г., „големите реформи, така необходими за укрепване на американската демокрация са в застой, или са извадени от дневния ред“. В резултат, според нея, американската демокрация може да рухне, а на мястото на сегашните управляващи ще дойдат хора с много по-радикален дневен ред. Опасно, включително за съюзниците, тоест Австралия.

„Какво ще се случи с нас, с другите народи, ако има срив на американската демокрация и съвместните австралийско-американски отбранителни структури попаднат в ръцете на новото правителство? Можем ли да излезем от тези структури? Ще иска ли държавата ни да се измъкне от тях? И какви ще бъдат последствията от американските промени за нашата вътрешна политика?”, пита Шортис.

Няма да преживеят кризата

Въпреки това, не всички апокалиптични прогнози засягат десния заговор. Кристин Тейт в статията си за вестник “Хил” пише за икономическия фон на падането на Съединените щати. Тя обещава „икономическа рецесия и стагфлация“ до края на 2022 г.

Според нея американците вече са изправени пред рекордна от тридесет години насам инфлация и линията на федералното правителство за стимулиране на разходите (онези инфраструктурни проекти на Байдън за милиарди долари) ще я засили. И след това рисковете само ще се увеличават.

Проблеми има и с работните места - американците просто не искат да печелят пари, като работят. Някои предпочитат да живеят от помощи (за щастие при демократите това е възможно), докато други не могат да ходят на работа поради съществуващите в обществото ограничения на коронавирус. И проблемът тук дори не е толкова в самата икономическа криза, а в това, че обществото не е готово за тази криза. „Много американци не са готови да издържат на икономическа стагнация. Към края на 2020 г. близо две трети от семействата живеят от заплата до заплата, а повече от половината имат по-малко от три месеца спестявания. Една четвърт нямат никакви спестявания“, напомня Кристин Тейт.

Всъщност американската икономическа система не е създадена да се трупат спестявания. Ниските лихви по депозитите не дават стимул да се влагат пари, а сегашната висока инфлация просто изяжда тези спестявания.

Всички са готови

Според Финтан О"Тул, който написа статия за “Атлантик”, голяма част от американската култура вече е готова за гражданска война. „И за онези, които преди са били наричани крайно десни, а сега трябва да се считат просто за въоръжено крило на Републиканската партия, неизбежността на гражданската война се подразбира“, казва авторът.

Според него Америка е поляризирана не само политически, но и икономически и културно.

„Дори отговорът на глобалната пандемия се превърна в тема на фракционна война. Системата на федералното правителство дава на малцинството възможността да разстрои и победи мнозинството. Голяма част от дискурса на американските медии е токсичен, а половината от двупартийната система навлезе в постдемократична фаза. И това, което е уникално сред развитите нации, е, че американската система позволява съществуването на няколкостотин частни армии, оборудвани с бойни оръжия “, пише авторът.

Да, теоретично всичко това може да се промени чрез дълбоки реформи - но американската политическа система трудно се поддава на такива дълбоки промени. По-точно не им се отдава без голяма война.

Кеворк Мирзаян 



Гласувай:
14



1. hristiqnskaprosveta - Ако някой ден краварите...
20.01.2022 08:14
...обявят война на България, или направо изсипят един милион тона бомби над родината ни, нашенските американофилковци, ще си умрат от кеф и ще се подмокрят, кога видят някой янки. :)

цитирай
2. blagovesteliseev - тъжен ще е краят им
20.01.2022 12:38
и наближава
цитирай
3. kvg55 - iw69,
20.01.2022 23:50
Трябва вече да се отървем от тях, за да не потънем заедно.
цитирай
4. zaw12929 - САЩ ЩЕ СЕ ОКОПИТЯТ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ...
23.01.2022 16:06
САЩ ЩЕ СЕ ОКОПИТЯТ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ЖАНДАРМ НА СВЕТА И НИКОЙ НЕ ГО ОСПОРВА
цитирай
5. iw69 - ZAW
23.01.2022 16:19
поживьом и увидим!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820887
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031