Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2022 16:10 - Войната между доларът и златото e в своя последен етап
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2178 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 29.01.2022 02:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Битката "долар–злато" е в своята крайна фаза, а с това и сблъсъкът "Изток–Запад"

image

САЩ хвърлиха трилиони кухи и свежо напечатани долари срещу златото, стоварвайки тази колосална инфлационна тежест върху суровинните пазари, нефта, природния газ, урана и, укривайки ги във виртуалните криптовалути.

Но обреченият си е обречен. Присъдата само се отлага. Дали развръзката "злато – долар" ще започне още през януари 2022 г.?

Да припомним някои важни неща.

Защо 22 юни 2014 г. стана преломна дата за световните финанси.

Защото на тази дата в ЕС влезе в сила така наречената "Регулация Базел – 3" /на 1 юли тя влезе и в сила в банките на САЩ, а от 1 януари 2022 г. влезе в сила и в Англия и другаде/. Още тогава написахме, че "Сега "златният" трилионен въпрос за златните инвеститори би трябвало да е с отговора "златото започва да расте".

Но се случи обратното.

Златото, въпреки очакванията започна да пада. Нищо чудно. Ставаше и става дума за колосалната битка "долар – злато", по-точно на финансовата война Изток – Запад.

Изходът и в сегашния момент , въпреки всякаква логика, още не е предрешен и може да носи много изненади. Несъмнено той е и в основата на рязката ескалация от страна на САЩ на международното положение с цел да се прикрие глобалния финансов колапс на "доларовата империя" и на несъстоятелността на САЩ не само като "единствен хегемон", но и като нормална държава.

Всъщност обикновено най-важните събития в глобалната икономика и финанси остават незабелязани. И истинската революция, която се случи на 29 март 2019 г. - предвестник на 28 юни 2021 г., и 1 януари 2021 г., почти никой не забеляза.

Какво се случи тогава в швейцарския град Базел на 29 март 2019 г.

"Революцията" или "златният преврат" беше наречен "Базел III" и беше извършена не от някакъв нов Маркс или Енгелс, а от прословутата Банка за международни разчети, носеща името на главата на световната еврейска банкерска мафия Бернард Барух.

Банката за международни разчети ръководи Международния валутен фонд, който, от своя страна, командва всички централни банки на всички страни. Органът на този контрол се нарича Базелски комитет за банков надзор. Той е шапката на всички банкерски шапки на планетата. С него не може да се сравнява даже частната Федерална резервна система на САЩ.

Базелският комитет е най-голямата шапка и правителството на всички подправителства. Това е онова, което се нарича задкулисно правителство, за което се говори само на ухо.

Базелският комитет за банков надзор е "политбюро" на всички централни банки по света и е напълно засекретен. Наричат ги "базелските гноми", т.е. намиращите се в малкия швейцарски Базел невзрачни мъже, които обаче не посмя да пипне даже Хитлер и предпочете цялата война да запази неутралитета на Швейцария, за да има къде да укрива златото на Райха.

Въпреки това приетите на 29 март 2019 г. препоръки от Базелския комитет започнаха да изпълняват всички централни банки по света, в това число на Китай и Русия.

Каква е същността? В света от споменатите дати се отменя създадената през 1944 г. система на Бретън Уудс, която беше реформирана през 1976 г. в Ямайка, като система на монополното господство на американския долар, а златото загуби статута на еквивалент на световните пари.

Доларът стана световни пари, а златото стана обикновена борсова стока от типа на металите или захарта, търгувани в Лондон на стоковите борси.

Все пак цената на златото се определя от три фирми, наричани "Лондонски пул", но въпреки това пълнител на долара стана не златото, а нефтът, като се появи нефтодоларът.

От тогава живеем именно в този свят. Златото беше считано за резерв трета категория, като всички банки – от централните до търговските, държаха резервите си преди всичко в долари и облигации на САЩ.

Сега обаче новите норми на Базел III изискват увеличение преди всичко на паричните резерви, което блокира големи обеми от парични ресурси на банките, с които те правеха експанзия. Сега са принудени да запазват устойчивостта на световната банкова система. С една дума, банковите критерии и стандарти за сигурност бяха затегнати.

Решението на Базел III означава, че на балансите на банките по света златото, като резерва от трета категория, се оценяваше преди в 50 процента от неговата стойност. Освен това всички собственици на световните пари търгуваха златото не в натура, а на хартия, без да местят реалния метал, чийто обем в света не е достатъчен на реалните сделки. Заради това беше наречено хартиено злато или виртуално.

Това се правеше, за да бъде държана цената на златото на максимално ниско равнище за сметка на долара, като периодично централните банки бяха принуждавани от САЩ да продават част от своите златни резерви, за да не расте цената на златото заради недостатъчното му предлагане. Доларът продължаваше да е обвързан с нефта, който трябваше да струва не по-ниско от цената на един грам злато за един барел нефт.

Но в Базел III решиха да качат златото от трета в първа категория. Значи, сега може да бъде оценено не в 50, а в 100 процента от неговата стойност. По отношение на основните притежатели на златни резерви, сред които са и Русия, и Китай, това означава, че сега на напълно "законни основания" ще могат да налеят в своята икономика само заради операцията с повишената цена на златото нови трилиони рубли или юани.

Какво ще се случи не е ясно, въпреки че такава емисия може да се счита за неинфлационна. но всичко е много по-сложно. Завоят ще бъде много бавен. В САЩ официалният резерв е 8113 тона, но, както неведнъж сме писали, май ги няма и никой не знае къде са, или дали не са фалшиви кюлчета, пълни с волфрам.

Освен това действа така нареченият финансов мултипликатор /умножител/. За един златен долар банките печатат 20-30 хартиени, т.е. САЩ могат в най-добрия случай да получат 170 милиарда, а с мултипликатора – 4,5 трилиона долара, което не е малко, но е капка в морето на фона на техния дълг, който е от 23 до 230 трилиона долара. А тъй като никой не е видял златото на САЩ, те могат да ни пробутват поредна шашма за печатане на пари от въздуха.

Но златните резерви на другите държави са истински. Наред с Китай и Русия това са Германия, Италия, Франция, Швейцария, като всяка от тях има над 1000 тона злато.

Забележете, в този списък няма Англия, чиито запаси са по-малко от 1000 тона. Неслучайно съвпаднаха датите на излизането на Лондон от ЕС – Брекзит, и появата на Базел III. Защото Германия и Франция в новите "златни условия" ще довършат разгрома на Англия на европейския континент.

Така или иначе, основното е, че епохата на долара продължила от 1944 г. до 2019 г. завършва. Сега златото е възстановено в своите права и не е борсов метал, а световни пари, наравно с долара, еврото, лирата, юана.

Но войната долар – злато става на живот и смърт.

Вече е ясно защо Китай , Русия и други държави така активно нарастваха златните си резерви. В момента ситуацията е такава, че няма кой да продава злато в света.

За САЩ това е последен опит да се измъкнат от колосалния си дълг и от падащия долар.

Тъй като доларът и нефтът са свързани, ръстът на цената на златото ще доведе до ръст на цената на нефта. Сега барелът нефт струва около стойността на 1,627 грама злато. Ръстът на цената на нефта ще доведе до срив на световната икономика, където 85 процента от паричната доларова маса се върти във фондови сурогати от типа акции, облигации и трежърис.

За нефта това ще бъде добре, но не за дълго. Крахът на икономиката, заради скъпия нефт, ще доведе до крах и на нефта.

Заради това и Русия вече бяга от нефтения модел на икономиката. Въпреки митовете нефтът дава само 11 на сто от руската икономика, която през последната година има 200 милиарда положителен търговски баланс, най-доброто съотношение за всички икономики в света.

Логично е да се очаква в световната икономика да започне финансово наводнение. Това ще повлече ускорено бягство от доларовата система и крах на икономиките, зависещи от долара, т.е. на страните-васали на САЩ. А това пък означава нарастване на пропастта между САЩ и ЕС и пълно прекрояване на картата на глобалните съюзи с изместване на тежестта към Евразия.

За съжаление това прекрояване няма да е само с мирни, но и с военни средства, т.е. светът се доближава до равнището на почти гарантираните войни.

Ще достигне ли златото немислими висоти.

Това не се случва. Поне засега.

Появява се въпроса защо някой трябва да държи злато, когато то е загубило стойността си спрямо повечето други активи от 2009 г.? Инвеститорите, които са успели да съчетаят късмета със скромни инвестиционни умения, биха могли да увеличат 2000 пъти парите си от 1997 г. с Apple или с 2,170 пъти на Amazon, също от 1997 г. Така че 10 000 долара, инвестирани както в Apple, така и в Amazon през 1997 г., днес да струват чисти 40 милиона долара.

А какво да кажем за биткойн? Ако сте похарчили 10 000 долара за биткойн през 2010 г. по 10 цента, днес бихте имали 100 000 биткойни на стойност 4,7 милиарда долара. Ако сте го направили, дано не сте загубили кода.

Или ако например сте похарчили 10 000 долара за Nasdaq през 2009г., днес бихте имали над 140 000 долара.

А златото?

Златото е най-лошият актив от 2011 г. и най-добрият след 1999 г.

Когато противниците на златото искат да опровергаят добродетелите му, те избират върха му от 1980 г. – 850 долара за унция, като отправна точка. След това се подиграват на инвеститорите в злато, че са били необходими 28 години, преди това ниво отново да бъде достигнато. Но удобно забравят да споменат, че златото достигна нови върхове между 1971 г. и 1980 г., като се покачи 24 пъти.

Инвеститорите на борсата биха могли да посочат, че са надминали златото с 200% от 2011 г. Но забравят да споменат, че от 1999 г. Dow загуби 60% спрямо златото.

Това показва, че винаги можете да докажете ефективността на инвестицията, като изберете подходяща отправна точка.

Все пак е неоспорим фактът, че златото е най-добрият актив през ХХI век. Разчитането на електронни записи в компютри е много по-примитивна форма на запазване на богатството, поне защото дискът ви може да изгърми всеки момент или защото записите ви могат да бъдат изтрити.

Заблудата на повечето инвеститори е, че те измерват богатството си с мярка, която създава илюзорно богатство. Да измериш богатството си във валута – доларът, която е загубила 98% от стойността си за 50 години, е все едно да живееш във фикция. Имате илюзията, че богатството ви расте, докато всъщност парите, в които го измервате падат. Могъщият долар е загубил 79% спрямо швейцарския франк от 1971 г. и 98% спрямо реалните пари, които са златото.

Така че, ако погледнете реалния ръст на вашите активи от 1971 г., трябва да го намалите с 98%.

Значи, къде са ми отишли парите?

Парите ви са конфискувани и заграбени от правителствата. САЩ от началото на 30-те години на ХХ век изразходват повече пари, отколкото събират като данъци и компенсират разликата, като създават фалшиви, кухи пари, наречени долари.

Постоянният бюджетен дефицит доведе до все по-голям дълг и печатане на все повече пари. А и когато създавате пари от нищото, както САЩ правят от 1971 г. насам, валутата в пропада.

Но, тъй като 1/3 от американците нямат валиден паспорт, не могат да сравняват и не осъзнават, че валутата им се унищожава.

Американците, които са заминали за Швейцария през 1971 г. и се върнаха днес, ще открият, че доларът им е загубил 80% от покупателната си способност. А ако сте швейцарци, ще откриете, че когато пътувате до САЩ, всичко е с 80% по-евтино, ако се измерва в швейцарски франкове.

Така че съветът към всеки инвеститор е да измерите богатството си в реално изражение като например цената на Big Mac. През 1970 г. Big Mac беше около 60 цента. Днес същият Big Mac е $ 4, което е 85% загуба на долара в покупателната способност.

С печатането на трилиони кухи долари САЩ заляха света – инфлационна вълна, носена от транснационалните корпорации.

А още по-добре е да се измерват в грамове или унции злато. Златото е единствената валута, която е оцеляла в историята, а също е единствената валута, която поддържа покупателната си способност в продължение на хиляди години.

Златото е кралят на парите.

Унция злато е купувала мъжки костюм с добро качество в римско време. Прави го и днес.

Така че с течение на времето златото не поскъпва. Всичко, което прави, е да поддържа стабилна покупателна способност.

Защо тогава трябва да инвестираме в злато?

Не би имало нужда да инвестираме в злато, ако:

правителството поддържа профицити;
ако нито държавният, нито частният дълг, нито паричното предлагане се увеличават с повече от много скромна инфлация;
ако има стабилна парична политика без печатане на кухи пари;
ако инфлацията е нулева или почти на нула;
ако валутата запазва реалната си стойност, което е почти неизбежно при горепосочените политики.
При такива условия златото няма възможност да достигне нови върхове.

Но описаната по-горе финансова парична система никога не е съществувала в историята, освен за много ограничени периоди.

Ето защо никоя валута не е оцеляла повече от 27 г. Никаква. А златото е оцеляло.

И така, каква е целта да държим злато.

Първо, физическото злато е най-добрият актив за съхранение на богатството.

Златото, притежавано директно извън финансовата система, предпазва от следните рискове: системни, финансови, парични.

Никой друг актив в историята не е действал като перфектна застраховка и подсигуряване за 5000 години.

И земята също е добър дългосрочен актив за съхранение на богатството, но не е транспортируема, не може лесно да се дели и не е ликвидна.

Рискът на финансовите пазари сега е по-голям от когато и да било в историята. Наближаваме края на епичния "балон на всичко".

Всеки, който днес не държи физическо злато като застраховка срещу тези рискове, трябва да се счита за напълно безотговорен спрямо неговото семейство, акционерите, инвеститорите или пенсионерите. Но златото днес е толкова евтино, колкото през 1971 г. – 35 долара, или през 2000 г – 290 долара, заради безумното парично предлагане в САЩ.

Златото ще достигне нови висоти, които малцина могат да си представят днес. Златото ще достигне нови върхове от $ 4,000 за унция преди края на това десетилетие. Смятаме, че тази цел е твърде консервативна и че златото ще достигне 10 000 долара в днешните пари до края на десетилетието.

Но тази прогноза е напълно безсмислена. Няма абсолютно никаква цел да се измерва златото във валута, която всеки ден се обезценява.

Много по-добре, отколкото да се измерва златото например с Big Mac.

Има само една валидна мярка за златото – колко унции или грамове държите в къщи. Всяка друга мярка е безсмислена.

Най-ценният актив, който притежават повечето хора, е семейството им. Но кой оценява това в долари? И собствената ви къща не трябва да се оценява в долари. Купувате къща, която можете да си позволите и след това никога не мислите за нейната стойност, а просто като за свой дом.

Връщайки се към златните прогнози, както има огромна разлика между "ниска" и "висока".

Две крайности са например прогнозата на In Gold We Trust Report – за 4800 долара през 2030 г., или 50 000 долара през 2025 г. и 87 000 долара през 2032 г.

Ако правим залог, ще отидем на $ 50 000 – през 2025 г. Но можем да бъдем сигурни само, че златото ще достигне нови върхове.

Отдавна гледаме на хиперинфлацията като на предпоследната фаза на края на едновековния цикъл в истеричен и отчаян опит на централните банки да спасят системата.

Тези безсмислени опити ще се провалят и ще доведат до пълно обезценяване на долара и на всички валути, които нямат връзка със златото.

Каква ще бъде стойността на златото, когато доларът стигне до нула? Каквото и ниво да е, то е безсмислено, тъй като другата страна от нулата е безкрайността.

По-важното е, че златото ще достигне нови върхове и ще поддържа покупателната способност, както и ще надмине всички други активи с огромен марж.

За справка, ще припомним, че унцията злато достигна 100 трилиона марки във Ваймарската република.

Хиперинфлацията, която ще настъпи през следващите 5 и максимум 10 години е само предпоследната фаза на настоящата монетарна система.

Последната фаза ще бъде пълната имплозия на всички активи – акции, и собственост – в дефлационна депресия.

Тогава златото също ще падне от прекомерните върхове. Но, тъй като златото ще бъде единствените пари за дълъг период, то ще продължи да се справя много по-добре спрямо другите активи. Не забравяйте, че това не е нищо ново. Това се е случвало през цялата история. Но поради размера на балона имплозията ще бъде по-голяма от всеки друг момент в историята.

При такава депресия всички ще страдат много, дори притежателите на злато. Но, както при всяка криза в историята, физическото злато ще служи като най-добрата застраховка, която можете да притежавате.

САЩ не могат да съществуват без дългове. Сенатът на САЩ увеличи лимита на националния дълг до 3 декември, през което ще си напечатат още необезпечени 480 милиарда долара. САЩ живеят само от печатницата и никога няма да се стабилизират, за да живеят "за свои пари".

Отново приемат увеличаване на тавана на националния дълг. И така отново и отново.

Цялата страна е една колосална финансова пирамида. Икономиката на САЩ е като балон, който поради липсата на парашутен клапан не може да кацне и, за да не падне, трябва безкрайно да се помпа топъл въздух в купола и периодично да се пуска горелката. Но колкото повече газ тя изгаря, толкова по-лека става гондолата, толкова по-високо се издига балонът и става все по-студено на пътниците.

САЩ са в паника, губят последните инструменти за въздействие върху света, който навлиза в най-голямото трансформиране за последните няколко столетия и цената на златото започна да пада.

В крайна сметка балонът ще достигне "стратосферата", където законите на физиката ще бъдат по-силни от лъжите и измамите. И всичко ще изгърми и ще се разлети на… майната си.

Затегнете коланите, ще друса силно. Дано оцелеем.

image


Красимир Иванджийски,  Икономически анализ на "Строго секретно"



Гласувай:
10



1. kvg55 - iw69,
28.01.2022 23:27
В Русия се говори за връщане на златната рубла.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4869506
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16694
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930