Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2022 19:35 - Пацифистки възглас от Испания: NO a la Guerra! - НЕ на войната!
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1609 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 11.02.2022 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Байдън е самопровъзгласилият се лидер на сегашното безумие

"Защо Мадрид изпраща фрегата и бойни самолети на място, което е трудно да открием на картата", пита в своя статия известният каталунски адвокат и колумнист Хавиер Мелеро. Той припомня ужасните последствия от двете световни войни и се удивлява на завоя на Запада към остра конфронтация с Русия, тласкан към това от „хиперреактивен човек, постигнал непостижимото – на неговия фон дори Тръмп да изглежда поносим и едва ли не нормален”.


image       от Хавиер Мелеро, в. La Vanguardia, 

Като се имат предвид прецедентите, трудно е да се разбере какво тласка западните управници твърде често да се поддават на войнствен плам. Така става и сега, когато Испания поде речника, типичен за декорираните с флагове официални зали, и изпрати фрегатата си „Блас де Лесо” и бойни цамолети на едно място, което ни е трудно да открием на картата (Черно море и България – б. пр.).

Без значение е дали става дума за странни проекти за „демократизация“ надлъж и нашир из света, генериращи в най-добрия случай адски хуманитарни кризи и хиляди мъртви (примерът с Ирак е красноречив), или за екзотични кампании на „борба срещу тероризма“. Всичко все едно се свежда до замяната на престъпни тирании с не по-малко престъпен хаос – от абсурда в Сирия, където западната намеса произведе зловещата Ислямска държава, та до Либия, разпаднала се на въоръжени до зъби племена и сектанти.

image
Испания ще разположи фрегата, 4 изтребителя и 130 войници в България

Онова, което е наистина странно, с оглед на резултатите от тези „подвизи”, е отсъствието в обществения дебат на факта, че те не са постигнали никаква рентабилност в съотношението между направените разходите и евентуалните ползи (тук не броим наемническите фирми и оръжейната индустрия). Също така не е оправдано дори и най-скромното очакване от гледна точка на „хуманитарната“ интервенция. И не ме разбирайте погрешно, не става дума за систематично противопоставяне на каквато и да е война, а за анализиране поне с минимум трезвост на процеси, свърхнатоварени с последствия. Бисмарк, който ни най-малко не може да бъде заподозрян в антимилитаризъм, е казал: „Горко на държавника, чиито аргументи да влезе във война не са толкова убедителни в края ѝ, колкото са били в началото“.

Също толкова странно е, че никой не се замисля за последствията, породени от някои грешки във възприятията при „хуманитарните“ интервенции. Известен е казусът с така наречените „арабски пролети” – тогава Западът, като видя, че протестиращите използват Facebook, реши, че е изправен пред движение, устремено към триумф на либералната демокрация. Президентът на Иран аятолах Али Хаменей беше много по-наясно, когато обяви, че всъщност това е движение към ислямско пробуждане с глобални последици. Времето доказа неговата правота.

Обръщам внимание на тези неща в момент, когато седмици наред се говори с най-голяма естественост за започване на война срещу Русия заради конфликта в сепаратистките провинции на Източна Украйна, в русофилския регион на Донбас. И когато стари военни блокове, в чиито досиета са вписани само бедствия, получават нов импулс благодарение на човека, постигнал непостижимото – на неговия фон дори Тръмп да изглежда поносим и едва ли не нормален!

Защото именно Байдън е този, който, намирайки се в най-ниската точка на своя престиж и с по-лош рейтинг от Никсън във времето, когато беше принуден позорно да напусне Белия дом, е самопровъзгласилият се лидер на сегашното безумие. Той проявява такава свърхреакция, че на самите украински власти им се налага да го призовават към спокойствие (както него, така и неговите яростни европейски съюзници), за да се откаже от апокалиптичния тон, с който всяко безобразие изглежда възможно.

Трудно е да се разбере как така Байдън след бягството си от Афганистан все още претендира да стане герой в еднополюсния свят, който само във въображението му е защитник на правото на Украйна (исторически съмнително и стратегически неподходящо) да се присъедини към НАТО. Макар онова, което вероятно се случва, да е друго. Енергийното измерение е най-подходящият аспект, който обяснява подхода на САЩ. А именно: блокиране на достъпа на Русия до Европа, така че тя да не може да използва своите газови резерви като инструмент на външната политика, което предполага експоненциална полза за втечнения газ от САЩ.

Но още по-трудно е да се разбере защо Испания не е в състояние да направи собствен анализ на националния си интерес и на причините за тази военна ескалация, а се присъединява към бойните тръби на НАТО – особено след тъжните последици от злополучната ни намеса във войната в Ирак.

Лесно е да се хвърлиш в една война. Кристофър Кларк описва на 800 страници в книгата си „Сомнамбули. Как Европа влезе във война през 1914 г.” касапницата и безсмислието на причините за конфликта. Надяваме се Европа да помни Бисмарк и да спомогне, за да не бъдат написани нови ужасяващи 800 страници на тази тема. 

image
Испанската фрегата „Блас де Лесо“ на път за Черно море


Тагове:   Не на войната,


Гласувай:
13



1. kvg55 - iw69,
09.02.2022 23:14
А националната ни телевизия с такава радост съобщи новината.
цитирай
2. iw69 - Родните
09.02.2022 23:43
слабоумници май още не могат да разберат какво става и какви рискове крие ставащото.
цитирай
3. hristiqnskaprosveta - По световните пропагандни масмедии, като СНН и ББС....
10.02.2022 19:44
.... даваха, как испанците протестирали против режима на Путин и искали да помогнат на Украйна. Пълен смях, но пропагандата си върви с пълна сила и за съжаление, една немалка част от американските идиоти вярват на Бай Дън и Килъри.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4868259
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16691
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930