Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2022 21:15 - Западна Европа и бившите й колонии: ужасните престъпления на колониалните метрополии не могат да се откупят днес с пари
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1538 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 22.02.2022 10:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колониални владетелки като Великобритания, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Италия или Германия са вършили много злини в бившите си колонии. Днес повечето от тях се извиниха официално, а малцина дори са готови да плащат за престъпленията

Повече от 100 години след жестоките престъпления, извършени от германските колониални власти в днешна Намибия, Берлин призна за геноцид зверствата над народностните групи на Хереро и Нама. За наследниците на засегнатите е предвидена милиардна сума. Но може ли Германия да бъде пример в това отношение и за останалите европейски държави, бивши колониални владетелки?

"Възстановяване на справедливостта"

„Мисля, че трябва да сме много предпазливи, когато говорим за репарации и обезщетения“, казва британската историчка Оливет Отеле, която изследва колониалното минало на някои европейски държави. Според нея е по-подходящ терминът „възстановяване на справедливостта“. Тя казва: „Преди всичко е важно да не смятаме, че става дума за еднократно плащане, с което отговорността да се изчерпва. Би трябвало да говорим за дълготраен ангажимент към образованието и здравеопазването на бившите колонии“.

Кратък преглед по този въпрос показва, че редица бивши колониални сили в Европа са твърде далеч от подобни ангажименти.

Белгия и Конго

Белгия, например, владее днешната територия на Конго по толкова брутален начин, че дори останалите колониални сили в Европа са били ужасени. При управлението на крал Леополд II в началото на 20 век в Конго са били осакатени и избити над 10 милиона души.

image
Конгоанци държат отрязаните ръце на двама свои сънародници: мисионери са документирали престъпленията на белите колониални владетели

Чак през 2020 – цели 60 години след възстановяването на независимостта на страната, белгийският крал Филипе изпрати писмо до правителството в Киншаса, в което изрази „най-дълбоко съжаление за нарушенията в миналото“. В Белгия междувременно се надигна и вълна от критики срещу някои богати родове, чиито състояния са натрупани чрез експлоатация на бившата колония Конго.

Италия и Северна Африка

През 2008, по време на посещение на тогавашния премиер Силвио Берлускони в Северна Африка, Италия поднесе извинения за престъпленията, извършени от нея по време на колониалното владичество през първата половина на 20 век. Берлускони се споразумя с либийския диктатор Муамар Кадафи за плащания в размер на 4 млрд. евро за инфраструктурни проекти. По същество обаче ставаше дума за сделка, а не за репарации, защото в ответ на това Либия се задължаваше да изнася повече суров петрол за Италия и да задържа бежанците от опити да прекосяват Средиземно море.

Португалия и робите

Португалските мореплаватели са били пионери в трансатлантическата търговия с роби. Много днешни португалци изпитват гордост от смелостта на своите предци, но си затварят очите за бруталността, с която е била колонизирана Ангола. Държавата извоюва своята независимост едва през 1975.

Нидерландия в Югоизточна Азия

През 2020 Нидерландия за пръв път изплати обезщетение на жертвите на колониални зверства, извършени от нидерландските войски в Индонезия. Става дума обаче за скромни суми, изплатени на преките наследници на жертвите. Нидерландия принципно отказва да говори за репарации. Правителството поднесе извинение за насилията, извършени основно в Индонезия през 40-те години. В така наречената антипартизанската война са били избити хиляди индонезийци. През март тази година крал Вилем Александър изрази официално съжаление по този повод.

Френските "неоспорими зверства"

По време на посещение в Африка през 2017 френският президент Макрон призова към помирение между бившите колонии и колониалните владетелки. Финансови репарации обаче той отказа. Според него би било „смехотворно“ да се иска от Франция да плаща за колониалното си минало. В същото време той нарече зверствата на европейските колониални владетелки „неоспорими“. През 2001 Франция прие уникален закон, с който определи търговията с роби като „престъпление срещу човечеството“. Войната за независимост на Алжир обаче все още предизвиква противоречиви реакции във френската политика.

Великобритания и империята

Лондон също отхвърля категорично идеята за репарации или финансови компенсации. Страната не бърза дори да признае неправдите от миналото. При посещение в Индия през 2013 бившият премиер Дейвид Камерън се извини на жертвите на насилия в Амритсар през 1919-а, но в същото време той заяви: „Мисля, че има много неща, за които можем да се гордеем от империалното си минало“. През миналата година 43% от британците са споделяли това виждане, показа тогавашна анкета.

В отделни случаи британското правителство е плащало обезщетения – например на жертвите от насилственото потушаване на въстанията на т.нар. Мау Мау в Кения през 1950-те години. Но това си останаха само индивидуални обезщетения.

Историчката Оливет Отеле смята, че в дебата за колониалното минало няма добри и лоши примери: „Трябва да се научим да живеем заедно и да проявяваме постоянен ангажимент." Според нея, една държава не е в състояние да компенсира с пари извършените престъпления.

Автор Барбара Везел, Дойче веле 



Гласувай:
7



1. rusmus - Имперските протестанти, католици, лутерани, будисти от монархическите Англия, Франция, Испания, Холандия, Белгия, Португалия
21.02.2022 22:33
Всички те от запад и Япония от изток СЕ НАДПРЕВАРВАХА ДА ОБЕЗКОСТЯВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ БЛИЗКИ И ДАЛЕЧНИ ТЕРИТОРИИ. ИЗТРЕБВАЙКИ ПОПУЛАЦИЯТА НА АФРИКА, АВСТРАЛИЯ АМЕРИКА СЕВЕРНА И АМЕРИКА ЮЖНА И АЗИЯ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4870704
Постинги: 2537
Коментари: 6398
Гласове: 16699
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930