Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2022 21:14 - Daily Telegraph: Украинската криза заби последния пирон в ковчега на западния либерален световен ред
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 717 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Западната концепция, в съответствие с която всички страни в крайна сметка ще се удаде да се отведат към либералната демокрация, се провали. Тя беше засегната от различни кризи, като се започне от иракската, но украинската нанесе последния значителен удар. „Еуфоричната вяра в силата на глобализацията завърши с криза на вярата“, пише авторът на статия в The Daily Telegraph.

„Либералният ред се провали“, пише журналистката Шерил Джейкъбс в публикация за The Daily Telegraph. Ако по-рано западните елити отстояваха свободата и бяха уверени в себе си, сега те са в разделено, подкопано и безсмислено състояние. „Англо-американската идея за свобода, която вдъхновяваше Запада през по-голямата част от 20-ти век, вече отива към мизерния си край.

Част от предишната сила на Запада все още се вижда в реториката на някои представители на НАТО. Но все пак Западът даде да се разбере, че няма да помогне на Украйна. Така Вашингтон обяви, че няма да изпраща там американски войници и вече беше твърде късно да доставя там ракети и бойни самолети.

Въпреки всичките си заплахи, Западът изглежда изтощен и победен. Жителите му не искат никаква конфронтация: нито обикновените американци, нито европейските лидери, които се страхуват за доставките на газ. Така че Западът не може правилно да накаже Путин или свързаните с него олигарси, без да понесе последствия, които той много не би искал да понесе.

„Последствията не са просто катастрофални за Украйна – те заплашват с шокове целия свят“, пише авторът на статията. Според нея Западът постепенно се отказва от водещата роля, която бе да интегрира Съветския съюз и в резултат на това - целия свят в либералния световен ред. Първоначално тази идея рухна по време на войната в Ирак, а Украйна само потвърждава това.

Но катастрофата е още по-дълбока, отбелязва журналистът. "Еуфоричната вяра в силата на глобализацията също завърши с криза на вярата." От години Западът ценеше формирането на оперативни вериги за доставки на стоки и по време на пандемията те показаха своята слабост. Освен това Европа вярваше, че може да получава природни ресурси от развиващи се страни като Русия, но в крайна сметка само увеличи зависимостта си от тях.

По-лошото е, че Западът е загубил доверие в собствените си идеи, дори в тази, че по-голямата икономическа свобода ще доведе до по-голяма политическа свобода. Но в Русия, по мнението на журналистката, се случи точно обратното: мафиотският капитализъм процъфтява, отчасти благодарение на връзките със Запада. Кремъл се смее на претенциите на ЕС за геополитическа роля, когато Русия играе с военните си мускули.

Западът искаше да включи Русия в глобалната либерална икономика, но се оказа, че, напротив, Русия започна да въвежда западните страни в своята клептократична система. Журналистката по-специално припомня руските инвестиции в западни компании.

Така че, според нея, мръсните руски пари подкопават Обединеното кралство. Например, докато там процъфтяваха „паразитни“ компании, които се занимаваха с връзки с обществеността или защитаваха обвиняеми по дела за корупция, британската средна класа беше лишена от жилища на достъпни цени. Тя предполага, че дори британското правителство може да е било купено с руски пари.

Враговете на Запада сега гледат към Украйна, предупреждава авторът на статията, така че това може да даде тласък за по-нататъшна конфронтация с Китай. Но в случая с Китай позицията на Запада е още по-слаба, той е още по-зависим от него, а администрацията на Си е още по-агресивна към западните елити и институции.

Ето защо, отбелязва журналистката, Китай смело лансира своите агенти пред западните политици и краде интелектуална собственост от най-добрите западни университети. Китай е по-силен от Русия както заради икономиката си, така и заради способността си да контролира гражданите в извънредна ситуация. Той е в състояние да унищожи западните ценности отвътре.

„Можем само да се надяваме, че украинското фиаско ще събуди западните елити“, пише авторът на статията. Сега Европа е ангажирана с прехода към енергия с нулеви емисии, който журналистката нарича бедствие; според нея би било по-добре да се инвестира в технологии за добив на шистов газ и в ядрената енергетика.

„Едно нещо, което знаем със сигурност, е, че Украйна не е просто изолирана история за руската агресия или западната импотентност. Това е само първото земетресение, започнало поради началото на движението на световните тектонични плочи “, заключава The Daily Telegraph. 



Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821394
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031