Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2022 15:46 - Това, което вбеси РФ е, че ФашоУкрайна иска да е атомно въоръжена. Това е еквивалент на ев.ядрено Мексико на юг от Хегемона,което е абсолютно недопустимо за САЩ
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1671 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 27.02.2022 09:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бразилски аналитик: От Черно море до Средиземноморието, не дразнете Мечката !

Ето какво се случва, когато куп дрипави хиени, чакали и дребни гризачи дразнят Мечката: нов геополитически ред се ражда със спираща дъха скорост, пише бразилският журналист Пепе Ескобар.

image

От драматично заседание на Съвета за сигурност на Русия до урок по история, изнесен от президента Путин и последвалото раждане на бебетата близнаци – Народните републики Донецк и Луганск – чак до призива им към президента Путин да се намеси военно за изгонването на подкрепените от НАТО украинските сили за бомбардировки и обстрели на Донбас, това беше гладък процес.

(Ядрената) сламка, която (почти) раздразни гърба на Мечката – и принуди лапите й да се надигнат – беше Зеленски Комедиантът, който се върна от пропитата от русофобия Мюнхенска конференция по сигурността, където беше приветстван като Месия, казвайки, че меморандумът от Будапеща от 1994 г. трябва да бъде преразгледан и Украйна трябва да бъде ядрено превъоръжена.

Това би било еквивалент на ядрено Мексико на юг от Хегемона.

Путин незабавно обърна отговорността за защита (R2P) с главата надолу: американска концепция, измислена за започване на войни в Близкия Изток и Северна Африка (помните ли Либия?), беше модернизирана, за да спре геноцида на забавен каданс в Донбас.

Първо дойде признаването на бебетата близнаци – най-важното външнополитическо решение на Путин откакто отиде в Сирия през 2015 г. Това беше преамбюлът за следващата промяна на играта: „специална военна операция (...), насочена към демилитаризация и денацификация на Украйна“, както го определи Путин.

До последния момент Кремъл се опитваше да разчита на дипломация, обяснявайки на Киев необходимите императиви за предотвратяване на гръмотевицата от тежки метали: признаване на Крим за руски; да се откажат от всякакви планове за присъединяване към НАТО; да преговарят директно с бебетата близнаци – анатема за американците от 2015 г.; накрая, да се демилитаризират и да обявят Украйна за неутрална.

Началниците на Киев, както се очаква, никога не биха приели пакета –и не приеха основния пакет, който наистина има значение: руската заявка за „неделима сигурност“.

Тогава последователността стана неизбежна. Мигновено всички украински сили между така наречената линия на съприкосновение и първоначалните граници на Донецка и Луганска области бяха разгледани като окупационна сила на териториите на двама руски съюзници, които Москва току-що се беше заклела да защитава.

Така че дилемата беше "махнете се – или иначе". „Или иначе“ дойде като гръм: Кремъл и руското министерство на отбраната не блъфираха. Насрочено за края на речта на Путин за обявяване на операцията, руснаците обезглавиха с прецизни ракети всичко, което има значение за украинската армия само за един час: военновъздушни сили, флот, летища, мостове, командни и контролни центрове, цялата флота от турски дронове Байрактар.

И не беше само руската сурова сила. Именно артилерията на едно от бебетата близнаци, ДНР, удари щаба на въоръжените сили на Украйна в Донбас, където всъщност се помещаваше цялото украинско военно командване. Това означава, че украинският генерален щаб мигновено загуби контрол над всички свои войски.

Това беше "Шок и ужас" срещу Ирак, преди 19 години, но наобратно: не за завоевание, не като прелюдия за инвазия и окупация. Политико-военното ръководство в Киев дори не е имало време да обяви война. Те замръзнаха. Деморализираните войски започнаха да дезертират. Пълно поражение – за един час.

Водоснабдяването на Крим беше незабавно възстановено. За дезертьорите бяха устроени хуманитарни коридори. „Оставащите“ сега включват предимно оцелели нацисти от батальон Азов, наемници, обучени от обичайните заподозрени от Blackwater/Academi, и куп салафисти-джихадисти.

Очаквано, западните корпоративни медии вече напълно полудяха, заклеймявайки това като дългоочакваната руска „инвазия“. Напомняне: когато Израел рутинно бомбардира Сирия и когато династията на Саудитска Арабия рутинно бомбардира йеменски цивилни, в медиите на НАТОстан никога не се споменава.

В момента реалполитиката излага възможен край на играта (вижте главата на Донецк, Денис Пушилин: „Специалната операция в Донбас скоро ще приключи и всички градове ще бъдат освободени.“)

Скоро бихме могли да станем свидетели на раждането на независима Новоросия – източно от Днепър, на юг по протежение на Азовско/Черно море, както беше, когато беше присъединена към Украйна от Ленин през 1922 г. Но сега напълно в съответствие с Русия и осигуряваща сухопътен мост към Приднестровието.

Украйна, разбира се, ще загуби всякакъв достъп до Черно море. Историята обича да играе трикове: това, което е било „подарък“ за Украйна през 1922 г., може да се превърне в дар за раздяла сто години по-късно.

Това е креативна разрушителна линия

Ще бъде завладяващо да наблюдаваме това, което проф. Сергей Караганов майсторски описа в детайли като новата доктрина на Путин за конструктивното унищожение и как тя ще се свърже със Западна Азия, Източното Средиземноморие и по-нататък по пътя на Глобалния Юг.

Президентът Ердоган, церемониалният султан на НАТО, определи признаването на бебетата близнаци като „неприемливо“. Нищо чудно: това определено разби всичките му сложни планове да се представи като привилегирован посредник между Москва и Киев по време на предстоящото посещение на Путин в Анкара. Кремъл – както и Министерството на външните работи – не губят време в разговори със слуги на НАТО.

Лавров, от своя страна, имаше скорошно много продуктивно споразумение със сирийския външен министър Фейсал Мекдад. През изминалия уикенд Русия организира грандиозен показ на стратегически ракети, хиперзвукови и други, с участието на МБР Кинжал, Циркон, Калибр, Ярс, Искандер и Синева – ирония на иронията, в синхрон с фестивала на русофобията в Мюнхен.

Паралелно с това корабите на ВМС на Русия от Тихоокеанския, Северния и Черноморския флот извършиха серия от учения за търсене на подводници в Средиземно море.

Доктрината на Путин привилегирова асиметричното – и това важи за близката чужбина и не само. Езикът на тялото на Путин, в последните му две важни интервенции, изразява почти максимално раздразнение. Като осъзнаване, не благоприятно, а по-скоро в примирение, че единственият език, който тези неоконсерватори и „хуманитарни“ империалистически психопати от вашингтонския Белтуей разбират, е гръмотевица от тежка храна (те определено са глухи, неми и слепи за историята, географията и дипломацията, по този въпрос. Да не говорим, че никога така и не приеха поражението си в Сирия.)

Така че винаги можем да играем с руските военни, например, като наложим зона, забранена за полети в Сирия, за да проведем серия от посещения на г-н Кинжал не само на защитения от турците сенчести джихадистки чадър в Идлиб, но също и на джихадистите, защитени от американците в базата Ал-Танф, близо до границата между Сирия и Йордания. Все пак всички тези екземпляри са пълномощни на НАТО.

Правителството на Съединените щати непрекъснато лае за „териториален суверенитет“. Така че нека си представим, че Кремъл иска от Белия дом пътна карта за излизане от Сирия: в края на краищата американците незаконно окупират част от сирийска територия и най-вече добавят допълнително бедствие към сирийската икономика, като крадат техния петрол.

Смайващият Столтенберг на НАТО обяви, че алиансът изтрива прахта от своите „планове за отбрана“: това може да включва малко повече от това да се крият зад скъпите им бюра в Брюксел. Те са толкова незначителни в Черно море, колкото и в Източното Средиземноморие – империята остава доста уязвима в Сирия.

Сега има четири руски стратегически бомбардировача ТУ-22М3 в базата Хмеймим, всеки от които може да носи три противокорабни ракети С-32, които летят със свръхзвукова скорост 4,3 Маха с обхват от 1000 км. Никоя система на Егис не е в състояние да се справи с тях.

Русия в Сирия също е разположила няколко МиГ-31К в Латакия, оборудвани с хиперзвукови Кинжали - повече от достатъчно, за да потопят всякакъв вид американска надводна група, включително самолетоносачи, в Източното Средиземноморие. САЩ нямат никакъв механизъм за противовъздушна отбрана с дори минимален шанс да ги прихванат.

Така че правилата се промениха драстично. Хегемонът е гол. Новата сделка започва с преобръщането на структурата след Студената война в Източна Европа напълно с главата надолу. Източното Средиземноморие ще бъде следващото. Мечката се завърна, скъпа. Чуйте я как реве. 


Тагове:   пепе ескобар,


Гласувай:
9



1. kvg55 - iw69,
27.02.2022 09:46
САЩ дори ракети в Куба ги плашат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823921
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16462
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031