Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2022 13:55 - Променят ли САЩ отношението си спрямо Украйна и нацистите там ?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2564 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 31.03.2022 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Неочаквано САЩ обвиниха Украйна в престъпно използване на мирни жители

Американският вестник „Вашингтон пост“ и правозащитната организация Human Rights Watch са разказали за смъртоносните тактики на Киев спрямо мирното население.

През времето на бойните действия журналистите са станали свидетели на разполагането на украински противотанкови ракети, зенитни оръдия и бронетранспортьори в близост до жилищни сгради.

„Ако там има военно оборудване и руснаците казват, че стрелят по военното оборудване, това опровергава твърдението, че те умишлено атакуват цивилни цели и мирни граждани“, казва Ричард Уиър, анализатор в Human Rights Watch.

Уилям Шабас, професор по международно право в университета Мидълсекс в Лондон, е съгласен с него.

image


Американският Конгрес изненадващо призна ролята на нацистите в конфликта в Украйна


Orinoco Tribune обикновено не публикува статии, които са на повече от 10 дни. В този случай обаче се прави изключение, тъй като темата на следващия материал остава толкова значима днес, колкото и към момента на публикуването му.

Вместо да информира напълно своите читатели за криза, която има потенциала да се превърне в ядрена битка между Съединените щати и Русия, Ню Йорк Таймс избра просто да бъде извор на пропагандата на Държавния департамент, често наричайки всяко споменаване на неонацистките щурмоваци в Киев "руска пропаганда".

Сега обаче единодушно Камарата на представителите на САЩ - измежду всички други - призна неприятната истина.
(Робърт Пари, юни 2015 г., добавен акцент)

Миналия февруари [2014], когато етнически руски бунтовници се приближаваха към украинското пристанище Мариупол, Ню Йорк Таймс рапсодично описа героите, защитаващи града и всъщност западната цивилизация – смелия батальон Азов, изправен срещу варвари пред портата. Това, което „Таймс“ не каза на своите читатели, е, че тези „герои“ са нацисти, някои от тях дори носещи свастики и SS символи.

Дългата статия на „Таймс“ на Рик Лаймън се вписва в тъжното представяне на американския „рекорден вестник“, което се е превърнало в откровена пропаганда – скривайки тъмната страна на режима след преврата в Киев. Но това, което прави тъжно типичната история на Лаймън забележителна днес, е, че контролираната от републиканците Камарата на представителите на САЩ току-що гласува единодушно да забрани помощите на САЩ да отиват при батальона „Азов“ поради неговите нацистки връзки.

Когато дори ястребовата Камарата на представителите не може да устои на тези нацистки щурмоваци, които послужиха като върха на копието на Киев срещу етническото руско население в Източна Украйна, какво казва това за честността и почтеността на Ню Йорк Таймс, който намира същите тези нацисти за толкова възхитителни?

И не беше като „Таймс“ да не е имал място да спомене нацисткото петно. Статията предоставя много цветове и подробности – цитирайки на видно място лидер на Азов – но просто не можа да намери място да спомене неудобната истина за това как тези нацисти са изиграли ключова роля в продължаващата гражданска война на страната на САЩ. „Таймс“ просто нарече Азов „отряд на доброволци“.

И все пак, на 10 юни Камарата на представителите на САЩ одобри двупартийно изменение на Закона за бюджетните кредити за отбрана – внесено от представителите Джон Конърс младши, Мичиган, и Тед Йохо, републиканец от Флорида – което ще блокира обучението от страна на САЩ на батальон Азов и ще предотврати прехвърлянето на ръчно изстрелвани зенитни ракети на бойци в Ирак и Украйна.

„Благодарен съм, че Камарата на представителите единодушно прие моите изменения снощи, за да гарантира, че нашите военни няма да обучават членове на отблъскващия неонацистки батальон „Азов“, заедно с моите мерки за държане на опасните и лесно трафикирани ПЗРК извън тези нестабилни региони“, каза Конърс в четвъртък.

Той описа украинския батальон „Азов“ като доброволческа милиция от 1000 души на украинската национална гвардия, която списание Foreign Policy характеризира като „открито неонацистка“ и „фашистка“.

Освен това, Азов не е някаква малка сила. Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, който ръководи въоръжените милиции на Украйна, обяви, че войските на Азов ще бъдат сред първите подразделения, които ще бъдат обучени от 300-те американски военни съветници, изпратени в Украйна в тренировъчна мисия с кодово име „Безстрашен пазач“.

Бяло превъзходство

В петък статия на Bloomberg News на Леонид Бершидски отбеляза, че „лесно е да се разбере защо“ Конърс „би имал проблем с военното подразделение, командвано от украинския законодател Андрий Билецки: Конърс е член-основател на Черната група в Конгреса, Билецки е привърженик на бялото превъзходство".

„Билецки ръководи „Патриот на Украйна“ [предшественикът на батальона „Азов“] от 2005 г. В интервю от 2010 г. той описа организацията като националистически „щурмови войски".... Идеологията на групата е „социален национализъм“ – термин, който Билецки, историк, знае, че не може да заблуди никого", пише в статията на Бершидски.

През 2007 г. Билецки възразява срещу решението на правителството за въвеждане на глоби за расистки изказвания:

„И така, от къде е „любовта към негрите“ на законодателно ниво? Те искат да арестуват всеки, който се е вдигнал да защитава себе си, семейството си, правото си да бъдат господари на своята земя!"

"Те искат да унищожат биологичната съпротива на нацията към всичко чуждо и да ни направят това, което се случи със Стара Европа, където имигрантските орди са кошмар за французите, германците и белгийците, където градовете „чернеят“ бързо, а престъпността и търговията с наркотици са нахлувайки дори в най-отдалечените ъгли", продължава Билецки.

Статията на Bloomberg продължава:

„Билецки попада в затвора през 2011 г., след като неговата организация участва в поредица от престрелки и битки. След така наречената революция на достойнството в Украйна миналата година, той е освободен като политически затворник; десните организации със своята паравоенна подготовка изиграха важна роля в насилствената фаза на въстанието срещу бившия президент Виктор Янукович."

"Новите власти – сред които беше и ултранационалистическата партия Свобода – искаха да покажат своята благодарност", продължава материалът.

„Войната на изток даде шанс на щурмовите войски на Билецки за по-висок статус, отколкото биха могли да се надяват да постигнат. Те се сражаваха ожесточено и миналата есен 400-членният батальон "Азов" стана част от Националната гвардия, като получи разрешение да се разшири до 2000 бойци и получи достъп до тежко въоръжение", се добавя.

"И така, какво от това, ако някои от членовете му са татуирали нацистки символи по телата си и в знамето на отряда има Wolfsangel, използван широко от нацистите по време на Втората световна война?"

„В интервю за украинското списание „Фокус“ миналия септември Аваков, отговорен за Националната гвардия, защитаваше своите герои. За Волфсангела той каза: „В много европейски градове той е част от градската емблема. Да, повечето от момчетата, които се събраха в Азов, имат особен светоглед. Но кой ви каза, че можете да ги съдите?"

"Не забравяйте какво направи батальон Азов за страната. Спомнете си освобождението на Мариупол, боевете при Иловайск, последните атаки край Азовско море. Бог да позволи на всеки, който ги критикува, да направи 10 процента от това, което са направили", заяви още Аваков.

"И всеки, който ще ми каже, че тези момчета проповядват нацистки възгледи, носят свастиката и така нататък, е лъжец и глупак с голо лице", продължава той.

Въпреки че гласуването в Камарата на представителите на 10 юни може да хвърли светлината на прожекторите в този тъмен ъгъл на прегърнатия от САЩ режим в Киев, реалността е добре позната от много месеци – макар и омаловажаваната в повечето западни медии, често отхвърляна като „ руска пропаганда."

Дори "Таймс" е включил поне една кратка препратка към тази реалност, макар и заровена дълбоко в статия. На 10 август 2014 г. статия на "Таймс" споменава нацистките петна на батальон „Азов“ в последните три абзаца от дълга история на друга тема.

„Битките за Донецк придобиха смъртоносен модел: редовната армия бомбардира позиции на сепаратистите отдалеч, последвани от хаотични, насилствени атаки от около половин дузина паравоенни групировки около Донецк, които са готови да се впуснат в градска битка“, съобщава Ню Йорк Таймс.

„Длъжностни лица в Киев казват, че милициите и армията координират действията си, но милициите, които наброяват около 7000 бойци, са ядосани и понякога неконтролируеми. Една от тях, известна като Азов, която превзе село Маринка, издига неонацистки символ, наподобяващ свастика като свое знаме. [Вижте „NYT открива украинските неонацисти във войната“ на Consortiumnews.com.]

Тръпка надолу по гръбнака

Консервативният лондонски "Телеграф" предостави повече подробности за батальона „Азов“ в статия на кореспондента Том Парфит, който написа:

„Използването от Киев на доброволни паравоенни формирования за унищожаване на подкрепяните от Русия Донецка и Луганска „народни републики“… трябва да предизвика тръпки в гръбнака на Европа."

„Наскоро сформираните батальони като Донбас, Днепър и Азов, с няколко хиляди души под тяхно командване, са официално под контрола на вътрешното министерство, но тяхното финансиране е мъгливо, обучението им е недостатъчно, а идеологията им често е тревожна", продължава той.

"Мъжете от Азов използват неонацисткия символ Волфсангел (Вълча кука) на знамето си, а членовете на батальона са откровено привърженици на бялата раса или антисемити", пише британецът.

Въз основа на интервюта с членове на милицията, "Телеграф" съобщава, че някои от бойците се съмняват в реалността на Холокоста, изразяват възхищение от Адолф Хитлер и признават, че наистина са нацисти.

Билецки, командирът на Азов, „е също така ръководител на екстремистка украинска група, наречена Социално народно обединение“, според статията на Telegraph, която цитира коментар на Билецки, който декларира:

"Историческата мисия на нашата нация в този критичен момент е да поведе белите раси по света в последен кръстоносен поход за тяхното оцеляване. Кръстоносен поход срещу ръководените от семитите Untermenschen."

С други думи, за първи път след Втората световна война правителство изпраща нацистки щурмоваци, за да атакуват европейско население – и служителите в Киев са знаели какво правят.

The Telegraph разпита украинските власти в Киев, които признаха, че са запознати с екстремистките идеологии на някои милиции, но настояха, че по-висок приоритет е разполагането на войски, които са силно мотивирани да се бият. [Вижте „Игнориране на украинските неонацистки щурмови войски“ на Consortiumnews.com.]

Но контраофанзива на бунтовниците, водена от етнически руснаци миналия август, обърна много от успехите на Киев и изтласка "Азов" и други правителствени сили обратно към пристанищния град Мариупол, където репортерът на Foreign Policy Алек Лун също се сблъсква с нацистите. Той пише:

"Синьо-жълти украински знамена се вее над изгорялата сграда на градската администрация на Мариупол и на военните контролно-пропускателни пунктове из града, но в спортнота училище близо до огромен металургичен завод, друг символ е също толкова забележим: символът на вълчия ангел („вълчи капан“), който е бил широко използван в Третия райх и е бил приет от неонацистки групи."

"Проруските сили заявиха, че се бият срещу украинските националисти и „фашисти“ в конфликта, а в случая с Азов и други батальони тези твърдения по същество са верни", пише британецът.

SS шлемове

Продължиха да се появяват все повече доказателства за присъствието на нацисти в редиците на украинските правителствени бойци.

Германците бяха шокирани да видят видео на войници от милицията на Азов, украсяващи екипировката си със свастиката и „руната на СС“. NBC News съобщи:

„Германците се сблъскаха с изображения от тъмното минало на страната си... когато германската обществена телевизия ZDF показа видео на украински войници с нацистки символи на шлемовете си във вечерната си новинарска емисия."

„Видеото е заснето… в Украйна от екип на камерата на норвежката телевизия TV2". „Заснехме репортаж за украинския батальон АЗОВ в източния град Урзуф, когато се натъкнахме на тези войници“, казва пред NBC News Ойстен Боген, кореспондент на частната телевизия.

„Минути преди изображенията да бъдат записани, Боген казва, че е попитал говорител дали батальонът има фашистки наклонности. „Отговорът беше: абсолютно не, ние сме просто украински националисти“, каза Боген.

Въпреки значимостта на едно подкрепяно от САЩ правителство, изпращащо нацистки щурмови войски да атакуват украинските градове, големите американски новинарски издания полагаха изключителни усилия, за да извинят това поведение, като Washington Post публикува рационализация, че използването на свастиката от Азов е просто „романтично ”

Това любопитно описание на символа, който най-много се свързва с ужаса на Холокоста и опустошението от Втората световна война, може да бъде намерено в последните три параграфа от водеща история на Post, публикувана през септември 2014 г.

Кореспондентът на Post Антъни Файола представи бойците на Азов като „белязани от битки патриоти“, благородно устояващи на „руската агресия“ и готови да прибегнат до „партизанска война“, ако е необходимо.

Статията не намира нищо проблемно относно плановете на Азов за „саботаж, целенасочени убийства и други бунтовнически тактики“ срещу руснаци, въпреки че подобни действия в друг контекст се считат за тероризъм.

Екстремистите дори отправиха заплахите си към правителството на украинския президент Петро Порошенко, ако той се съгласи на мирно споразумение с етническия руски изток, което не е по вкуса на милицията.

„Ако Киев постигне споразумение с бунтовниците, които те не подкрепят, паравоенните бойци казват, че потенциално биха могли сами да нанесат удари по проруски цели – или дори да се обърнат срещу самото правителство“, се казва в статията.

Статията в Post – както почти цялото му отразяване на Украйна – беше ласкава за киевските сили, които се бият с етнически руснаци на изток, но вестникът трябваше да се задейства набързо, за да обясни снимка на свастика, украсяваща казармата на бригада „Азов“. И така, в последните три абзаца на историята Файола съобщава:

„Един командир на взвод, който се нарича Кирт, призна, че крайнодесните възгледи на групата са привлекли около две дузини чуждестранни бойци от цяла Европа."

"В една стая новобранец е изобразил свастика над леглото си. Но Кирт… отхвърли въпросите за идеологията, като каза, че доброволците – много от тях все още са тийнейджъри – прегръщат символи и подкрепят екстремистките представи като част от някаква „романтична“ идея."

Въпреки тези добре документирани факти, New York Times изряза тази реалност от статията си за отбраната на Мариупол на батальон „Азов“ миналия февруари. Но нима ролята на нацистите не заслужава новини?

В други контексти Таймс бързо отбелязва и осъжда всеки признак за възраждане на нацизма в Европа. Въпреки това, в Украйна, където неонацисти, като Андрий Парубий, е бил първият шеф на националната сигурност на режима на преврата, а нацистките милиции са в центъра на военните операции на режима, "Таймс" мълчи по темата.

Вместо да информира напълно своите читатели за криза, която има потенциала да се превърне в ядрена битка между Съединените щати и Русия, „Таймс“ избра просто да бъде извор на пропагандата на Държавния департамент, често обозначавайки всяко споменаване на нацистките щурмови войски в Киев като "руска пропаганда". Сега обаче единодушно Камарата на представителите на САЩ - измежду всички други - призна неприятната истина.


Източник: MRonline / Orinoco Tribune




 



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4887540
Постинги: 2550
Коментари: 6425
Гласове: 16766
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930