Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2022 19:37 - Когато управляват деградирали идиоти - Великобритания стана европейски лидер в сриването към бедността
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1944 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 26.05.2022 08:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Апокалиптично покачване на цените в Обединеното кралство

С горните  думи не кой да е, а шефът на Английската централна банка оценява случващото се в страната на Албиона. Стигна се дотам, че обикновените британци идват да се стоплят и да се измият в местния “Макдоналдс”, защото не могат да си позволят нищо друго. Как стана така, че Великобритания стана лидер в потапянето на Европа в икономическа катастрофа?

imageОт месеци вече тече и разследване срещу правещия се на смахнат (а може и да е наистина такъв) алкохолик Борис Джонсън, лъгал депутати за "партигейт"

Благодарение на няколко съобщения, оставени в “Туитър”, журналистът и политически редактор на британското издание “Таймс” Стивън Суинфорд за няколко часа придоби голяма популярност сред своите сънародници, а също така стана известен на широк кръг европейски читатели. Преди няколко месеца интересът към неговите кратки доклади едва ли би излязъл извън кръга на британските финансисти и политици.

Но Суинфорд писа, докато членовете на комисията по финансите на английския парламент се срещаха с управителя на Банката на Англия Андрю Джон Бейли. Няколко дни преди това за всички британци им стана напълно ясно, че инфлацията в страната чупи рекордите от преди 40 години, а по-нататъшните прогнози за темповете на икономически спад имат всички шансове да преминат от категорията „разочароващи“ към „плашещи“. От главния банкер на държавата очакваха конкретни данни какво следва.

Бейли не излъга очакванията и дори ги надмина. Благодарение на оперативната работа на журналиста Суинфорд, неговите разкрития и други скици от срещата бяха цитирани буквално "пред целия свят" много по-рано, отколкото бяха публикувани официалните резултати. „Последователността от трусове, през която преминава нашата икономика, е безпрецедентна. „Великобритания е изправена пред апокалиптично повишение на цените на храните заради войната в Украйна. "Банката на Англия е донякъде безпомощна, защото 80% от причините за инфлацията са външни шокове."

Всяко изказване на донякъде безпомощния Бейли се превръща в малка шокова терапия. В същото време в речта му напълно липсваха поне предварителни оценки как да действат в тази ситуация за онези британци, чиито доходи са значително по-ниски от официалните приходи на управителя на Банката на Англия - над 575 хиляди лири стерлинги годишно. За тях Бейли намери увереност в предстоящото нарастване на безработицата в страната и пророческата идея, че покачването на цените ще предизвика повишаване на исканията за по-високи заплати от страна на британците, което отново ще изостри инфлацията.

Мелвин Джон Страйд, член на Консервативната партия, попита Бейли по време на дебата защо Английската централна банка не е предприела никакви действия, за да предвиди ситуацията и поне по някакъв начин да осигури икономиката на кралството. “Спахте ли на волана?”, това беше въпросът на политика, който навремето е секретар на кралската хазна. „Не можем да предвидим войни“, почти обидено отвърна управителят на Английската централна банка.

Влошаването на икономическата ситуация в страната е пряко следствие от украинския вектор на външната политика на Великобритания. разсъжденията относно прогнозите в този случай не са признак на непрофесионализъм или „донякъде безпомощност“. Британското правителство не трябваше да прогнозира въоръжен конфликт в Украйна, тъй като е една от страните, които го инициираха, като направи много за ескалацията на ситуацията. И тя е длъжна, според зле прикритото убеждение на Борис Джонсън, да стане един от бенефициентите на сегашната ситуация.

Но мнението на британските власти е коренно различно от разбирането на ситуацията от поданиците на Елизабет II и членовете на техните семейства или домакинства. Тези, за които ръстът на месечните разходи от около 265 лири е значителен, със среден размер на разходите от 3801 лири. Именно това е сумата, с която според Службата за национална статистика са се увеличили разходите на средното британско домакинство спрямо април 2021 г.

Според службата британците започнали да плащат с 46 лири повече за ток. Тези, които притежават собствени автомобили, плащат 24 лири повече за бензин. Това на свой ред увеличи цените на храната. Данните показват, че над 4,5 милиона британски домакинства са изключили предплатеното електричество от сметките си.

Повече от 40% от възрастните в кралството в проучвания на общественото мнение казват, че плащането на сметките им за ток ще бъде най-голямото им финансово предизвикателство и тежест през следващите месеци.Средният дълг по сметките за ток вече нарасна със 120 лири в цялата страна.

Бързите промени в съдбата на онези британци, които преди можеха да си позволят само минимални разходи, пестеливо се разказват от местните медии. Тези, които след заплащане на всички жилищно-комунални услуги, на практика нямат свободни средства в ръцете си, започват да използват кафенета и заведения за бързо хранене не само за да хапнат, но и да прекарат вечерта на топло, след като са принудени да изключват отоплителните уреди в домовете си, за да спестят пари.

Британците започват да пестят от храна за децата и ги водят в обществени и търговски центрове, за да могат децата просто да си измият лицата и зъбите и да се отдадат поне на малко радост - да гледат анимационни филми по обществената телевизия. Броят на тези хора, живеещи на границата на т. нар. относителна бедност, е около 14 милиона от 67-милионното население на страната, а Банката на Англия, въпреки "донякъде безпомощността", вече прогнозира увеличение на тези цифри. През четвъртото тримесечие на тази година, след октомврийското преизчисляване на тарифите за електроенергия, инфлацията ще достигне рекордните 10,5-11%.

Единственият аргумент, който британците чуват в отговор на въпроса за причините за плъзгането в пропастта, е конфликтът на територията на Украйна. Както в периода 2016-2019 г., основната причина за всички злини на икономиката беше Брекзит, а от 2019 до 2022 г. - пандемията от КОВИД-19.

Въпреки това, безсмислеността на този отговор изглежда очевидна за всеки жител на страната. Великобритания не доставя гориво и храна от Украйна, а напротив, тя е един от основните спонсори на конфликта на територията на тази страна, като вече инвестира над 3,9 милиарда паунда в прокси войната срещу Русия. Тази цифра е много над средствата, изразходвани от Франция и Германия, и на второ място след астрономическите суми на САЩ, които също бързат към собствената си криза.

И показателите за инфлация на Великобритания изпреварват американските, германските и още повече френските, уверено заемайки водещи позиции в страните от златния милиард.Показателите на европейските страни от "втора класа", като литовските 15,6%, едва ли ще притеснят джентълмените. Но цифрите, показани от Париж, където успешно забавят инфлацията, може да принудят Борис Джонсън да се хване за традиционно рошавата си глава.

Френското правителство не бърза да изгаря парите на данъкоплатците в бездънна украинска пещ, а напротив, инвестира над 30 милиарда евро в подкрепа на собствения си енергиен сектор и регулира покачването на цените на енергията. Основните доставчици на енергия в страната са държавните атомни електроцентрали, което значително улеснява задачата на новото френско правителство, начело с мадам Елизабет Борн.

Германия се справя с нарастващата инфлация не толкова успешно, колкото Франция, тъй като няма такива възможности за държавно регулиране. Въпреки това правителството на Федералната република се опитва да лавира между ненужния товар на военните разходи и решенията на вътрешните икономически проблеми. Страната въведе облекчение под формата на надбавка за плащане на ток в размер на 300 евро, а енергийният данък върху горивата е намален за следващите три месеца.

На този фон британските поданици се чувстват „донякъде безпомощни“. Джонсън провали неотдавнашните избори, след които Консервативната партия загуби контрол над избирателните райони, традиционно „свои“ от времето на Маргарет Тачър в Лондон и на други места. .

В същото време премиерът продължава да се смята за прероден Уинстън Чърчил, като обявява производството на противотанкови ракети и изпращането им в Украйна като мярка за спасяване на британците от безработица в дългосрочен план. Министърът на отбраната Лиз Тръс, след като затвърди познанията си за постсъветската география, заявява решимостта си да изпрати оръжия и в Молдова - очевидно водена от същата логика като нейния покровител.

Думите на британския заместник-министър на вътрешните работи Рейчъл Маклийн, която посъветва британците, които са в тежко финансово положение, или да работят повече, или да си намерят по-добре платена работа, няма да бъдат забравени дълго време, а и ще бъдат припомнени скоро.

Ако обедняването на жителите на Великобритания продължи с такива темпове и под съпровода на същите неуспешни стъпки на правителството, тогава предсрочните парламентарни избори може да се проведат по-рано от планираната 2024 г. 20+ процента от британците и техните деца на ръба на истинския глад нямат същите дългосрочни перспективи като премиера Джонсън. 



Гласувай:
10



1. nacionallist - Въобще не ми е жал за британците, дае напротив, тайничко се радвам на...
24.05.2022 20:07
... на пълната им деградация отвсякъде. Народ, като англичаните, които винаги ни е мразил защото сме по - добри и по - умни от тях и винаги ще бъдем. Западните народи към които толкова се стремим са еди деградирали мекотели без разум и морал, а са седнали да ни "цивилизоват" над истинските европейци. :)
цитирай
2. iw69 - Проблемът е,
24.05.2022 21:16
че у нас положението не е по-добро.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821160
Постинги: 2499
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031