Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2022 13:02 - Часовникът на Страшния съд вече показва 12 ч. без 15 секунди
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3201 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 31.05.2022 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 20 май министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва, че последните нацисти в "Азовстал", Мариупол, са се предали и територията на завода е под контрола на руските войски.

На брега на Азовско море вече няма украински войници. Азовско море става вътрешното море на Русия. Градът постепенно ще бъде възстановен. Русия има опит във възстановяването на грозни и Крим.

В Мариупол Украйна загуби 20 000 войници. Това е най-голямото военно поражение на Украйна, което значително надвишава загубите в Дебальцево и Иловайск, взети заедно. По време на боевете са взети около 4500 пленници, в това число наемници и военни от САЩ, Англия, Франция и Израел.

Освобождаването на ЛНР е към завършване. В Северодонецкия котел войските стигнаха до магистралата Соледар-Лисичанск.

Заради новата заплаха от НАТО, в Западния военен окръг ще бъдат създадени 12 нови военни формирования. Групировката на НАТО в близост до границите на Руската федерация наброява до 40 000 души.

По този начин след почти три месеца провеждане на специалната операция стратегията на руското ръководство спрямо Украйна започна да се оформя в общи линии.

Дори повърхностният анализ на действията на руските въоръжени сили позволява да се направят някои изводи.

Очевидно първоначално имаше разчет за "принуждаване" на Украйна към мир. Бързите пробиви на частите на руската армия едновременно с преговорите, предложени от Москва почти веднага за завършването на специалната операция подсказваха това. При този сценарий максималните отстъпки от Украйна биха били признаването на руския суверенитет над Крим и независимостта на републиките от Донбас в границите на Донецката и Луганската област от 2014 г. Плюс външнополитическата част относно писмения отказ на Киев да се присъедини към НАТО и премахването на дискриминационните закони за функционирането на руския език в Украйна. За това руската и украинската делегации се договаряха в продължение на почти два месеца, първо в Беларус, а след това в Истанбул. Вероятно Москва щеше да бъде доволна от горните резултати.

Но всичко се случи както се случи. Киев, насърчаван и щедро помпан с оръжия от Запада, избра тактиката на редовното закъснение за срещите под най-идиотски предлози, постоянното изопачаване на смисъла на постигнатите споразумения. Колкото по-далече, толкова повече руското ръководство разбираше безполезността от продължаването на преговорите. В началото Сергей Лавров заяви, че краят на конфликта ще бъде решен на масата за преговорите, но още в края на април Путин обяви разпадането на дипломатическия процес по вина на Украйна и че Съединените щати имат значителен принос за това. Тези констатации промениха тактиката, стратегията и най-важното – целите на Русия, в Украйна. Ярък пример за това бяха и са събитията на фронта.

Отдалечавайки се от първоначалния опит да се реши всичко с "малко кръв", което би означавало не само минимизиране на силовия компонент и загубите на двете страни при запазване на сегашната формално независима украинска държава, макар и с известни териториални загуби, Русия се насочи към методично "разрязване" на обкръжените формирования на Украйна, и на Украйна.

Събитията в Мариупол – в "Азовстал", както и активните действия на въоръжените сили на Русия в Донбас, дадоха да се разбере, че Москва повече няма да преговаря, тъй като действията на Киев подкрепен от западните съюзници, доказаха безполезността на всякакви дипломатически усилия. Със сигурност това е най-правилният вариант, макар и най-трудният. Днес Мариупол, "утре" – Северодонецк и Лисичанск, "вдругиден" – Славянск и Краматорск, стъпка по стъпка територитяа ще бъде освободена от присъствието на въоръжените сили на Украйна и нацистите.

Друг важен маркер за новите намерения на Русия е активната работа за интегрирането на освободените територии в руската действителност. Не само възраждане на прекъснатите връзки, но и интеграция. Колкото повече военните действия се оттеглят на север през украинска територия, толкова по-широка ще става географията на интегрирането.

Кремъл осъзна едно просто нещо – целта на САЩ и НАТО е военното поражение на Русия, нейното пълно отслабване и в крайна сметка – крах. В такава ситуация само пълен разгром може да охлади Запада, което означава и изчезване на украинската държава като инструмент за западен натиск върху Русия. Путин обяснява в речта си на парада на 9 май: "Днес опълченците в Донбас заедно с бойците на руската армия се бият на собствената си земя. Следователно е невъзможно да оставим изгорена земя, защото това е нашата собствена земя, нашата. Сега се обръщам към нашите въоръжени сили и милициите в Донбас. Вие се борите за Родината, за нейното бъдеще, за да не забрави никой уроците от Втората световна война. За да няма място в света за палачи и нацисти."

Накратко това означава, че операцията ще продължи дълго докато първоначалните цели не бъдат постигнати, като все по-вероятен става сценарият за безусловна победа и капитулация на въоръжените сили на Украйна и прекратяване на Украйна като държава.

Разбира се, има и други сценарии:

друг сценарий: войната се проточва и започват активни партизански действия. Тоест войната преминава в стадия на продължителен конфликт, който изтощава Русия;
друг сценарий е дипломатическият. Страните решават да спрат военните действия на принципа "оставам там, докъдето съм стигнал". Тоест, Украйна получава гаранции за сигурност. Границите на Русия минават по линията на съприкосновение между войските, Западът признава прехвърлянето на нови територии под руски контрол, санкциите са частично премахнати;
друг сценарий. Войските на НАТО влизат във войната, Русия започва да воюва с НАТО. Ескалация на конфликта до степен използване на оръжия за масово унищожение;
друг сценарий. Използването на тактически ядрени оръжия. С преминаване към стратегически удари;
и още един сценарий: участието на трети страни в конфликта в Украйна. Това е НАТО, и Китай – от другата страна. Китай атакува Тайван. Сирия, Иран и Ирак атакуват Турция, за да разрушат язовира, който турците построиха на река Ефрат, която лиши от вода Сирия, Ирак, Иран.
В Европа – разпадане на ЕС. Конфликтът в Украйна се превръща в трета световна ядрена война, най-напред в Европа, а след това навсякъде.

По какъв сценарий ще продължат събитията?

В момента скоростта на изтласкване на въоръжените сили на Украйна от Донбас се увеличава. Новорусия става все по-реална. Северозападният плацдарм ще разреже Украйна на две части.

От друга страна расте пряката намеса на САЩ и НАТО, която вече не се укрива в Украйна – далечна артилерия, танкова, дронове, джевалини, хеликоптери, противокорабни ракети, наемници, съветници. Целта е ясна – САЩ ще воюват в Украйна и Европа до последния украинец и европеец.

Появява се отново въпросът за съотношението на силите при евентуална война на изтощение.

В интернет съществува погрешно схващане, че в Украйна 150 000 руски и Донецко-Лугански войници се бият с 600 000 украински сили.

В същото време в Русия няма мобилизация.

Строго погледнато, това обаче не е вярно. По-специално сравнява се броят само на сухопътните "активни щикове" от руска страна и общият брой (включително цивилен персонал) от страна на Украйна.

Необходимо е също да се оцени мащабът на мобилизацията в Русия и Украйна днес, и да се сравни реалният потенциал.

И така:

1. УКРАЙНА

До началото на специалната операция нейните войски наброяваха 209 000 души във въоръжените сили на Украйна, 102 000 – в териториалната отбрана, до 120-130 000 (общо) – в специални комуникации, специална транспортна служба и др.

Общо – 430 – 440 000 души. Тази стойност включва цивилният персонал (до 10 хиляди души), т.е. общо взето всички.

До април 2022 г. включително с три вълни на мобилизация бяха призовани 60 000, 60 000 и 70 000 души, общо – 190 000 души (официално).

В същото време загубите на украинските войски към средата на май възлизат на най-малко 40-50 000 военнослужещи (убити, ранени и пленени). Те също имат висок процент на дезертьорство – поне 20-30 000 души.

Значи, според мобилизационните мероприятия в строя имаха до 550 000 души. Включително всички. В това число и многобройният цивилен персонал.

Освен това от 15 май се очакваше четвърта вълна на мобилизация, с която да се призоват още 70 - 100 000 души (общо мобилизацията ще засегне до лятото 260 – 290 000 хора. В резултат в строя в Украйна ще има до 620 – 650 000 души. Въобще – всички.

От тях активните щикове (тоест тези, които пряко водят бойни действия) възлизат на 150 000 души (25%). В това число повече или по-малко подготвени активни щикове в състава на организирани части – 60 – 70 000 души (10%).

Съответно, високият процент на загубите за тях особено сред "активните щикове", води до загуба на бойна способност.

2. РУСИЯ /ЛДНР/

Скритата мобилизация в Русия започна според някои източници още в началото на годината. До 30 януари най-малко 85 000 резервисти ("партизани") бяха извикани за обучение. През февруари също имаше сборове за резервисти. Имаше и набиране на войници по договор във войските и частните военни компании. От средата на април, според някои източници, беше извършен набор на най-малко 60 000 души.

Общо – бяха мобилизирани до 200 – 250 000 души, без ЛДНР (напълно сравнимо с Украйна).

По едно време се предполагаше, че Русия има нужда от 1 милион бойци за кампанията в Украйна. Без мобилизация, в Русия, при мобилизация в ЛДНР (която отразяваше), беше възможно от руска страна да се поставят 700 – 800 000 души. Като се има предвид всички като цяло, както в случая с Украйна, е необходим единен метод на изчисление.

До началото на военната операция Русия беше концентрирала 190 – 200 000 души по границите с Украйна /според западни оценки/. Включително и мобилизирани резервисти.

В тила – цивилен персонал, възлизащ на 170 – 200 000 души. Това без потенциала на въздушно-космическите сили и военно-морските сили още 70- 80 000 души (без тила).

Руската гвардия наброяваше до 60 – 70 000 души (без тила), ЛДНР (след мобилизацията) – най-малко 100 000 (заедно с тила). Плюс граничните войски на ФСБ.

Общо всичко това възлизаше – заедно с тила и цивилния персонал, на прословутите 700 – 800 000 души. Но броят на "активните щикове" не надвишаваше 120 – 150 000 души (половината от ЛДНР).

Допълнителната скрита мобилизация от февруари до май и съпътстващото я нарастване на тила доведоха броя на руските и ЛДНР-сили до почти 1 милион души. В същото време броят на активните щикове едва ли е нараснал значително – не повече от 150 – 200 000 души.

Като се има предвид набирането на цивилен персонал и други, възможно е да се увеличи потенциалът на въоръжените сили на Русия до 1,5 милиона души. Включително 400 – 500 000 активни щикове.

Като се има предвид потенциала за създаване на армия на Голяма Новоросия от 500 000 души, възможно е да се сформират двумилионни сили от страна на Русия за операцията в Украйна. Това е повече от достатъчно спрямо съществуващия баланс на силите. Като се има предвид темпото, това може да стане до есента.

Но един друг процес през последните седмици засили опасенията и риска от ядрен конфликт. За това предупредиха от руска страна Лавров, Шойгу и Медведев. А Путин на 9 май предупреди за светкавичен удар срещу САЩ. Тези предупреждения бяха отговор на изявленията и действията на Англия, САЩ, Израел и НАТО. Москва няма да отстъпи под каквато и да е форма.

Путин и Генералният щаб вече са решили какво ще бъде третото действие и какви ще бъдат целите. Те многократно даваха ясна индикация какво ще правят в такъв случай. Дали това е вярно или не, ще се обсъжда след десетилетия. Сега изводът е, че когато руснаците почувстват, че офанзивните и агресивни действия срещу Русия са неприемливи и са преминали червените им линии, те ще предприемат достатъчно мащабно действие за да възпират Запада от по-нататъшни военни действия.

Много вероятно е Русия да удари бази на НАТО и центрове за вземане на решения на различни места в Европа едновременно. Това няма да бъдат атаки срещу градски райони, а военни цели, които Русия смята, че са заплаха срещу военната им кампания и родината им. Накратко, това ще бъде пропорционална атака, която оставя на НАТО и САЩ един избор – или да отстъпят и да призоват за мирен договор, или да ескалират войната на по-високо ниво и ответен удар от Запада. Но това действие ще предизвика противодействие от страна на Русия и ще шокира Запада до основи.

Колко време ще отнеме това? Един час или по-малко. И няма нищо, което Западът може да направи, за да предотврати това да се случи. Войната ще ескалира на стратегическо равнище – Русия - САЩ.

Много хора в САЩ са на мнение, че ситуацията между Русия и САЩ "никога няма да стане ядрена". Това не е вярно. В ядрена симулация американските ракети дори няма да успеят да излязат от шахтите си. Важното е, че тази симулация беше направена още през 1971 г., т.е. 40 години преди появата на новите руски хиперзвукови ракети.

И още тогава ракетите на САЩ бяха твърде бавни, за да излязат от силозите си след заповедта за изстрелване. А ракетите на СССР, изстрелвани от подводници, можеха да дойдат или от Тихия океан, или от Северния ледовит океан и да покрият толкова много територия на САЩ и толкова бързо, че американските ракети щяха да бъдат унищожени или в земята, или на земята.

Всичко това беше преди създаването на руските хиперзвукови ракети. САЩ губеха за по-малко от 34 минути всичко. Сега ще бъдат унищожени напълно за по-малко от 10 минути.

Ситуацията е направо трагична за САЩ и Запада, които всъщност обявиха война на Русия. Де юре това все още не е изразено, но де факто – е истина.

А това означава неконтролирана ескалация до ядрена война.

Да предположим, че това се е случило. Каква е прогнозата?

Първо. Според официалните данни броят на ядрените оръжия, с които разполагат САЩ и Русия е приблизително еднакъв. При война с ядрени оръжия според приетите стратегии, се очаква на противника да бъдат нанесени неприемливи щети. Колко неприемливи?

Ето най-ужасното изчисление за цялото съществуване на човечеството. Западът има три ядрени сили – САЩ, Великобритания и Франция. Израел няма да посмее да мръдне. Иначе ще бъде унищожен само с един ядрен удар. Азиатските страни – Китай, Индия и Пакистан, също ще останат извън играта.

Има и европейски държави, на чиито територии има "тактически" американски ядрени бомби – Италия, Германия, Белгия, Холандия. Турция отпада, ще гледа отстрани какво става.

Но, така или иначе, държавите, в които са разположени чужди ядрени оръжия в рамките на северноатлантическото "единство", са легитимни мишени за руските нестратегически и стратегически ядрени сили (СЯС).

Общо остават шест западни държави – две англосаксонски и четири европейски. Тук е необходимо да се вземе предвид, че всяка от изброените страни в Европа е доста гъсто населена. Особено тези, които се намират на север – Белгия и Холандия. Там гъстотата на населението е максимална. Както и Великобритания. В САЩ, т.нар. Северноатлантическа зона и Западното крайбрежие са най-населени.

В Русия доста гъсто населена е само европейската част на страната. Русия има население от около 140 милиона, а САЩ и Европа имат 600 милиона. Русия има и повече територия. Ще си върне и част от Украйна. Казахстан и Централна Азия остават в сферата на Русия.

Да предположим, че има размяна на ядрени удари. Даже ако силите са равни, загубите ще бъдат несравними. Западът може да загуби 75% от населението. Тоест 400 милиона души и повече. Това се дължи на високата гъстота на населението.

Русия може да загуби половината, около 70 милиона. Територията й е повече.

Ако американците все още могат да се разпръснат европейците няма как да се скрият, особено британците.

Руснаците с предварителна подготовка за война могат да се разпръснат по-добре. Не им е за първи път. Но Западът не може.

Ако се случи ядрена война Русия има повече шансове да се възстанови по-бързо – огромна територия и отново огромни природни ресурси.

Европа буквално ще е убита от радиоактивното замърсяване. Европейската индустрия ще бъде унищожена завинаги, с какво ще се възстановяват? Как ще нахранят оцелелите?

Европейски страни, в които има ядрени оръжия на САЩ сами си затегнаха примката.

Същото е валидно и за Япония. Имайки предвид нейната тектоника, тази страна може въобще да изчезне. Сеизмичната устойчивост на Русия е много стабилна. Което не може да се каже за САЩ – "Посейдон" или Йелоустоун. САЩ ще изчезнат.

Направихме уговорката за равнопоставеността на ядрените оръжия на САЩ с Русия. Но въпросът е дали САЩ наистина са равностоен противник и дали въобще имат ядрено оръжие. Защо?

Защото на въоръжение в стратегическите ядрени сили на САЩ в техния наземен компонент има само 450 напълно остарели ракети, които нямат никакви средства за преодоляване на противоракетната отбрана на Русия и не се знае дали ще се взривят въобще.

Сега разбирате ли защо Путин предупреждава за последиците от външно вмешателство в Украйна и за какво всъщност става дума за стратегическо равнище Русия – САЩ.

На този фон дойде поредното безумно изявление на премиера на Англия Борис Джонсън, че Англия може да нанесе ядрен удар по Русия без консултации с НАТО. Последва и съобщението, че Великобритания увеличава количеството бойни глави на всяка своя ядрена ракета – Trident II.

Подводницата от типа Vanguard носи 16 ракети Trident-II D5, всяка от които носи до 14 бойни глави, т.е. залпът на една подводница е 224 бойни глави.

Англия има две такива подводници.

Едновременно се появиха информации, че САЩ и Израел готвят използване на тактическо ядрено оръжия в Донбас.

В отговор, телевизионна мрежа в Русия - "Россия-1", излъчи на цялата нация показаната карта, която предизвика шок не само в Европа. Нещата са сериозни, направо страшни.

Картата показваше, че една руска междуконтинентална балистична ракета "Сармат", когато бъде изстреляна от Калининград, ще изпари Берлин /Германия/ за 106 секунди, Париж /Франция/ - за 200 секунди, и Лондон /Англия/ – за 202 секунди след изстрелването. И трите града ще бъдат ударени само с едно изстрелване на една руска ракета "Сармат" всяка от които носи до 15 ядрени бойни глави.

От изстрелването до удара дори в най-далечния град – Лондон, ще има само около 3,5 минути радарно предупреждение, със сигурност недостатъчно, за да предупредят хората дори да се скрият.

Населението на тези градове е както следва:

Берлин /Германия/ - 3,645 милиона (2019);
Париж /Франция/ - 2,161 милиона (2019);
Лондон /Англия/ - 8,982 милиона (2019).
Почти никой в тези градове няма да оцелее.

Публикуваната диаграма представя ефекта от всеки врив (5 ядрени взрива на град).

Първоначалните многократни ударни вълни (?30 000 P.S.I.и термичното излъчване (топлината на ярката бяла светкавица) ще изпарят всичко в радиус на 1,5 мили (2,4 км) от всеки взрив. Абсолютно нищо няма да оцелее.

Трудно е да си представим как това е възможно, така че ще ви дадем научните числа, за да разберете какво се случва, когато само една ядрена бомба с днешна сила детонира.

Температурите на ядрена експлозия достигат същата като във вътрешността на Слънцето – около сто милиона градуса по Целзий (100 000 000 по Целзий).

Нека вземем Ню Йорк като пример, защото научните и инженерни проучвания са направени точно по тази тема и всички числа са точни. Ню Йорк е сравним по размер с площта и населението на Лондон.

Това, което ще прочетете е ужасяващо, така че се подгответе.

Първоначалното огнено кълбо. Бойната глава вероятно ще бъде взривена малко повече от една миля над града, за да се увеличат максимално щетите, причинени от нейната взривна вълна. В рамките на няколко десети милионни от секундата след детонацията центърът на бойната глава ще достигне температура от около 100 милиона градуса по Целзий или около четири до пет пъти температурата на Слънцето.

Ще се образува топка от супер прегрят въздух, която първоначално се разширява навън с милиони километри в час.

Той ще действа като бързо движещо се бутало върху околния въздух, компресирайки го на ръба на огненото кълбо и създавайки ударна вълна с огромен размер и мощност.

След една секунда огненото кълбо ще бъде с диаметър приблизително една миля. Ще се охлади от първоначалната си температура от много милиони градуса само до около 4000 градуса по-горещо от повърхността на слънцето.

В ясен ден със средни метеорологични условия, огромната топлина и светлина от огненото кълбо моментално ще запалят пожари на обща площ от около 1200 квадратни километри.

Огнен ураган. Секунди след детонацията огньовете, разпалени в рамките на няколко километра от огненото кълбо, че горят бурно. Тези пожари ще принудят гигантски маси нагрят въздух да се издигат, изтегляйки по-хладен въздух от околните зони към центъра на зоната на пожара от всички посоки.

Пожарите, предизвикани от детонацията, ще започнат да се сливат. В рамките на десетки минути след детонацията пожари от близо и далеч ще се съединят, за да образуват един гигантски огън. Енергията, освободена от този масов пожар ще е 15 до 50 пъти по-голяма от енергията, произведена от ядрената детонация.

Огнената буря бързо ще нарасне по интензитет, загрявайки огромни обеми въздух, които ще се издигат със скорост, приближаваща 500 км в час. Този ефект на комина ще изтегли хладен въздух извън зоната на пожара към центъра на огъня със скорост от стотици километри в час. Тези прегрети земни ветрове с повече от ураганна сила ще засилят още повече пожара.

Тези надземни ветрове с надураганна сила ще имат средна температура на въздуха доста над точката на кипене на водата. Целевата зона ще бъде превърната в огромен огнен ураган, създавайки смъртоносна среда в цялата опожарена зона.

Кота нула. Централен Манхатън. Огненото кълбо ще изпари структурите директно под него и ще предизвика огромна взривна вълна и високоскоростни ветрове, смачквайки дори бетонните конструкции в рамките на няколко километра от кота нула. Взривът ще разруши високи сгради и ще изложи съдържанието им на "слънчеви" температури.

Empire State Building, Grand Central Station, Chrysler Building и катедралата Свети Патрик ще изчезнат половин секунда след детонацията. Приблизително една секунда по-късно взривната вълна ще унищожи целия Манхатън.

Няма да има оцелели. В рамките на десетки минути всичко в рамките на около пет до седем мили от центъра на Манхатън ще е погълнато от гигантска огнена буря. Пожарната зона ще обхваща обща площ от 90 до 152 квадратни мили (230 до 389 квадратни километра). Огнената буря щеше да бушува от три до шест часа. Температурата на въздуха в зоната на пожара вероятно ще бъде средно 200 до 260 градуса по Целзий.

Онези, които се опитаха да избягат по улиците ще бъдат изпепелени от ураганните ветрове и пламъци. Дори тези, които могат да намерят подслон в подземните помещения на по-ниско ниво, ще се задушат от газове или ще бъдат сготвени живи. Огънят ще унищожи живота и почти всичко останало.

Казано по-просто, градовете, споменати в началото – Берлин, Париж и Лондон вече няма да съществуват и почти всички – общо 14,788 милиона души ще бъдат мъртви в рамките на общо време от изстрелването до детонацията от 202 секунди.

И няма да има кой да си спомни, че началната причина е бил нацисткият режим в Киев.

Ще припомним, че още на 27 февруари Путин даде заповед за въвеждане на руските сили за сдържане в специален режим на бойно дежурство. Заповедта дойде в отговор на изпращането от САЩ, Англия и Полша на смъртоносни оръжия в Украйна и най-вероятно в секретната в онези дни информация, че киевският режим е разработвал с помощта на САЩ на Чернобилската АЕЦ ядрена програма за производство и използване на мръсно ядрено оръжие и на биооръжие, което е военно престъпление.

Заповедта на Путин е заповедта, преди да се даде окончателната заповед "Пуск" на ракетите.

Тя беше и отговор на ситуацията, която се развиваше в света между Москва и Вашингтон, и между Русия и НАТО.

Да обясним за какво става дума.

Стратегическите ядрени сили съществуват в Русия от много време. Но чак по време на неотдавнашните учения по изстрелване на ракети започна да звучи нов термин – стратегически сили за възпиране. Каква е разликата?

За обикновения човек тези два подобни термина могат да предизвикат объркване. Въпреки че има разлика.

Стратегическите ядрени сили е обобщеното име за руските войски, чието основно оръжие е ядрено. Компонентите са три – ракетните стратегически сили, военно-морските сили и стратегическата авиация. Те се наричат "ядрена триада".

От своя страна стратегическите сили за сдържане са предназначени да победят противниците на Русия с използването на различни видове оръжия, включително ядрени. Подчертаваме – различни видове оръжия, не само ядрени. Ето къде се крие разликата.

Това означава, че стратегическите сили за възпиране, за които говори Путин, са най-силното оръжие на Русия, както в ядрената, така и в неядрената техника.

Стратегическите сили за възпиране са изключително опасно устройство, последният аргумент.

Те са разделени на стратегически настъпателни сили – СНС, и стратегически отбранителни сили – СОС.

Първите включват наземни, морски и въздушни ядрени системи с междуконтинентален обсег, авиацията на далечни разстояния и ВМС, плюс всички войски, които пътуват, летят и ходят по моретата, включително тези с конвенционални високопрецизни оръжия.

СОС са силите за въздушно-космическа отбрана, системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана.

Привеждат се в предпоследен специален режим на "бойно дежурство".

Това означава най-висока степен на бойна готовност. Следва само "пълна бойна готовност", когато "червеният бутон" може да бъде активиран по всяко време.

Москва може да използва и ядрени оръжия в отговор на атака срещу нея или нейните съюзници с използване на ядрени оръжия или на други оръжия за масово унищожение, или в случай на агресия с конвенционални оръжия, ако самото съществуване на държавата е застрашено.

Заповедта на Путин беше и последно предупреждение срещу плановете на НАТО да се намесят в Украйна.

Тя означава, че наред с другите ядрени и неядрени оръжия, в специално бойно дежурство са въведени и руските хиперзвукови оръжия "Циркон" и "Кинжал", които станаха game-changer.

На 30 ноември 2021 г. Путин каза: "Ако на територията на Украйна се появят някакви ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде седем до десет минути, а в случай на поставяне на хиперзвукови оръжия – пет минути... Но какво да правим! Тогава ще трябва да създадем нещо подобно по отношение на тези, които ни заплашват така. И можем да го направим сега."

Говореше и за "Циркон", и за "Кинжал".

На 27 февруари и двете ракети, наред с другите ядрени и неядрени оръжия на Русия, бяха въведени в специален режим на бойно дежурство.

 
"Строго секретно"



Гласувай:
14



1. kvg55 - iw69,
31.05.2022 23:51
Още не вдяват истината, но ще вденат. Ако се наложи по трудния начин.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820931
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031