Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2022 08:06 - Вместо пшеница яжте сега и се топлете през зимата с новоизпринтени зелени $ хартиики
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 4406 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 29.06.2022 07:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Русия може да изключи американската печатница за пари

Един от основните инструменти за клеветене на Русия на световната сцена е опитът да се представи страната като виновник за предстоящата продоволствена криза за човечеството. Високите цени на рафтовете на американци и европейци, както и гладът на милиони африканци и азиатци - за всичко това уж трябва да отговаря Москва, която започна специална операция в Украйна. Подобни аргументи обаче не могат да се нарекат другояче освен необуздана пропаганда. Достатъчно лесно е да погледнете числата.

Системата Бретън Уудс е в предсмъртната си агония. При това, като рикошет от нейните конвулсии, страдат други държави. Най-бедните страни са най-тежко засегнати. Откровеният хаос, организиран от Съединените щати, рискува да предизвика истинска катастрофа - мащабен световен глад. Вашингтон традиционно обвинява за всички проблеми Русия, която уж умишлено не пуска украинското зърно на пазара на третия свят, за да окаже натиск върху колективния Запад и международните организации.

Броят на гладуващите се е увеличил с 40 милиона тази година поради войната с Русия, - каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, явно разчитайки на аудиторията от африкански, азиатски и латиноамерикански страни, която като цяло е лоялна към страната ни.

Думите на Държавния департамент не противоречат на числата

Въпреки това простата статистика напълно опровергава тези измислици на високопоставения американски служител. Ако през януари 2020 г. цената на фючърсен договор за пшеница в САЩ беше 520-540 долара, сега тази стойност е 936 долара. Ръст с 80%. Освен това положителната динамика не започна през февруари 2022 г. с началото на специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна, а още през юли 2020 г., когато започна новият селскостопански сезон.

Емитираните долари от Системата на Федералния резерв на Съединените американски щати се изсипаха в стоковите борси, ускорявайки цените, включително за храна. За две години американският аналог на централна банка отпечата повече от 6 трилиона долара, увеличавайки паричното предлагане в долари от $15,438 на $21,728 трилиона, или 40%. Цифрите са много, много значими, ако не и впечатляващи. А политиката на Фед е, меко казано, безотговорна по отношение на световната икономика и, както се оказа, към съдбата на милиони хора.

Американците усетиха пълната си безнаказаност. Те смятаха, че светът ще плати за емисията на долара, както и преди. И светът, разбира се, е платил и все още плаща. Може би времето за най-високата цена още не е дошло. "Световният хегемон" обаче този път се пообърка.

Този път удар получиха и Щатите, при това съвсем не слаб. Нарастващата инфлация, най-високата от 40 години, изпраща американската икономика в стагфлация. Инфлацията в САЩ в годишно изражение вече достигна 8,6% (стойността е от май), като през втората половина на годината тази цифра вероятно ще стане двуцифрена. Ръстът на брутния вътрешен продукт също се забавя, предприятията не се чувстват добре (индексът PMI на сектора на услугите, основата на американската икономика, е 51,2 през юни).

Руският президент Владимир Путин, говорейки на неотдавнашната среща на върха на БРИКС, доста точно разкри същността на американската финансова политика:

Те печатаха пари в богатите си страни и като прахосмукачка започнаха да изсмукват всички хранителни продукти от световния пазар. Съединените щати преди бяха износител на храни, а сега купуват за 17 милиарда долара повече, отколкото продават.

Да, това е смисълът на спекулативната система на Бретън Уудс, която доминира в капиталистическия свят от 1944 г. – да притежаваш безразделно световната печатница. Можете да отпечатате толкова пари, колкото са ви необходими, за да купите всичко необходимо.

Още през 2000 г. САЩ доставяха храна на световния пазар за 25 милиарда долара, а купуваха - за 13,3 милиарда. И купуваха неща, които не се произвеждат достатъчно в Америка – плодове, кафе, малко зеленчуци. Но нивото на потребление в "града на хълма" нараства не по дни а по часове, американците ядоха все повече и повече, разликата с Африка ставаше все по-катастрофална. И сега изгребват същото това олио от световния пазар. Преди две десетилетия САЩ продаваха за 12 милиарда долара повече храна, отколкото купуваха. Сега разликата е 17 милиарда долара, но в обратна посока.

На кралица Мария Антоанета се приписва израза, че, гледайки през прозореца на двореца към тълпата от гладни хора, тя безразлично казала: „Ако нямат хляб, нека ядат пасти“. Именно с такъв цинизъм страните от Запада, дестабилизирайки глобалното производство на селскостопански продукти, сега подхождат към въпроси от този род, налагайки ограничения върху доставките на руски и беларуски торове, затруднявайки износа на руско зърно на пазарите. Между другото, имаме добра реколта. Дай Боже, ако всичко бъде наред, вместо 37 милиона тона, които доставяме на световния пазар, тази година, най-вероятно ще можем да доставим 50 милиона, - отбеляза руският лидер на дистанционната среща на върха на БРИКС.

И какво от това?

Съвсем очевидно е, че ситуацията на хранителния пазар се влошава не от действията на Русия в Украйна, а от санкционната политика на Вашингтон и Брюксел, както и от абсолютно необмисленото напомпване на оръжия за бандеровския режим в Киев. Вместо да се опитват по някакъв начин да подтикнат наркомани и неонацисти от Банкова да направят отстъпки на Москва, евроатлантистите ги насъскват към руснаците и вдъхват илюзорни надежди, че съпротивата срещу въоръжените сили на Русия и народната милиция на ЛНР и ДНР уж не е безперспективна.

Резултатът е изключването от международната търговия на такъв важен играч като Украйна. И всички нови рестрикции се опитват да изключат и нашия агропромишлен комплекс, заедно с беларуските калиеви торове.

Всичко ни насочва към факта, че в много близко бъдеще цените по рафтовете на магазините в Съединените щати и Европейския съюз ще се издигнат до безпрецедентни висоти.

Проблемът обаче не е чак толкова голям, по мнението на циничните глобалисти: само няколко десетки милиони хора са заплашени от глад.

И вината за това е изцяло на Запада.

Изтояник: Поглед.инфо 


Тагове:   глад в света,


Гласувай:
10



1. kvg55 - iw69,
26.06.2022 23:36
Така ще да е, защото и пасти няма.
И въобще става, както съм казал. На страница 53–та от Книгата съм написал : Реалният социализъм загина от липса на зрелища. Капитализмът ще загине от липса на хляб.
цитирай
2. sekirata - https://www.youtube.com/watch?v=N4ecsJCrrvQ
02.07.2022 00:52
СЕГА ЩЕ ТИ ПОПЕЕ СТРИНА...ЗА ТОЗИ, КОЙТО СЕГА Е В ЗАДКУЛИСИЕ

авторска песен на А.Х.Т .sekirata Durtoto apostolche chenge apostol apostolov




sekirata Demencia go goni ili lipsa na hormoni




Мръсните коментари и съобщения на лични до мен



от това лице до мен са запазени при нужда,



на подгласниците му също.


В българия започна жътвата!
от teomira

sekirata: А кога започна троленето?

Или то не е спирало, а кога ще свърши?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822919
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031