Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2022 07:35 - Либералфашистите в Щатите оплескаха всичко-Икономическата криза в САЩ вече започна.Дано само световна война не докарат тези луди маняци,начело с дъртия пръдльо!
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1805 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 29.06.2022 14:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Американците все повече се притесняват от неспособността на Байдън да управлява икономиката
 

Вероятността от рецесия в американската икономика се обсъжда от началото на годината. Вярно е, че преди няколко месеца се смяташе, че рецесията ще започне едва следващата година. Санкционната война на колективния Запад предизвика инфлационно покачване на цените в целия свят. Белият дом обяви инфлацията за основна заплаха за социалната стабилност и накара Федералния резерв да повиши основната лихва. Увеличението през юни е 75 базисни пункта (последният път, когато е регистрирано такова рязко увеличение е през 1994 г.). Ключовата лихва вече е 1,75%, а Джером Пауъл, ръководител на Фед, обещава нови увеличения.

С настъпването на лятото Централната банка на САЩ също започна да продава съкровищни и ипотечни ценни книжа от своя портфейл. Това означава свиване на паричното предлагане. Двете мерки заедно – манипулиране на лихвените проценти и разпродажба на ценни книжа – рязко увеличиха риска от икономически спад. Същият Джером Пауъл призна на 23 юни за първи път , че не изключва възможността за рецесия в страната.

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева говори с повишено внимание за вероятността от криза в американската икономика . МВФ не прогнозира рецесия, но заявява, че ще има осезаемо забавяне на икономическия растеж. Първоначалната оценка бе за ръст на американската икономика през 2022 г. с 2,9%. Ревизираните оценки: при оптимистичен сценарий – 1,7%; с песимистично - 0,8%. К. Георгиева предпазливо намекна за възможността за рецесия: „Очаквахме американската икономика да се забави. Ние осъзнаваме, че пътят към избягване на рецесия в САЩ се стеснява .

Несигурността на оценките е предопределена от факта, че икономическата политика на администрацията на Байдън е неясна и противоречива. Санкциите нанесоха тежък удар на колективния Запад, включително на Съединените щати, под формата на безпрецедентна инфлация.

Сега в Америка се разгръща сериозна борба около инициативата на Джо Байдън за забрана на износа на петрол и петролни продукти от страната, за да се свалят цените на бензина в САЩ. Този ход обаче допълнително ще стимулира инфлацията в други западни страни.

Те казват, че администрацията на Байдън е фокусирана единствено върху проблема с инфлацията. Рецесията за тях – това е нещо далечно. Междинните избори за Конгреса на САЩ и законодателните органи на щатите ще се проведат на 8 ноември и според екипа на Байдън настроението на електората до голяма степен се определя от цените в магазините, бензиностанциите и ресторантите. Като цяло демократите виждат заплахата от рецесия като далечен облак на хоризонта, който може да не се превърне в гръмотевичен облак не само до 8 ноември, но и до президентските избори през 2024 г.

Междувременно повечето експерти са склонни да вярват, че кризата ще започне тази година. Сред тях са авторитети като уолстрийтските банкови анализатори от Goldman Sachs и професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини , който предсказа световната финансова криза през 2008 г.

На 1 юни (преди последното увеличение на ключовата лихва от Фед) ръководителят на най-голямата американска банка JP Morgan Chase , Джейми Даймън , изказвайки се на финансова конференция в Ню Йорк, изрази сериозна загриженост относно облаците, които се събират над икономиката на САЩ: „ Този ураган... се приближава към нас. Просто все още не знаем дали ще бъде малък или ще бъде супер мощна буря ."

Илон Мъск каза същото още през май : „ Ще има ли рецесия в близко бъдеще? По-скоро да, отколкото не .” В началото на юни Мъск съобщи за " много лошо усещане " за американската икономика.

Най-резонансна от всички прогнози за икономическия спад в САЩ се оказа мнението на Доналд Тръмп . На 20 юни той заяви : " Това не е нещо, което може да се случи до две години... Вече сме в рецесия ."

Изявлението на Тръмп не е скандално. Бившият американски президент изрази това, което чувстват повечето американци. На 17 юни Newsweek публикува резултатите от поредното проучване на общественото мнение в страната. Проучването е проведено като част от оценката на индекса на икономическия оптимизъм от IBD/TIPP. Стойността на този индекс през юни е следната: 53% от американците смятат, че икономиката им вече е влязла в рецесия, други 25% от анкетираните се затрудняват да оценят, а само 20% от анкетираните изразяват мнението, че рецесия в страната няма.

В сравнение с май има засилване на песимизма. Newsweek обяснява това със следните причини: в края на май – началото на юни инфлацията достигна 40-годишен връх; Dow Jones падна под 30 000 в средата на юни за първи път от година и половина. През юни американският фондов пазар стана мечи за първи път от президентството на Джо Байдън. Получава това име, когато индексите паднат с поне 20 процента и останат ниски за достатъчно време. Такова понижение е сигнал за икономически спад.

Това напълно съответства на други проучвания на общественото мнение, които имат за цел да разкрият отношението на американците към правителството и политическите партии. Американците са все по-загрижени за неспособността на Байдън да управлява икономиката.

Дори демократите не вярват на Байдън: Само 45 процента от тях дадоха положителен рейтинг на президента, по данните на анкетата, което е рязък спад спрямо същия период на миналата година, когато 80 процента от демократите смятаха, че президентът се справя добре с икономиката. Анкетата също така показа, че повече от осем от 10 републиканци и почти 6 от 10 независими дадоха на Байдън лоша оценка за икономическата политика.

Това означава, че през ноември демократите може да загубят и без това нестабилните си предимства в Конгреса на САЩ.

И цялата международна общност наблюдава с тревога облака на икономическата рецесия, който помита Америка. В крайна сметка, ако в Съединените щати започне пълномащабна криза, тя, както се е случвало неведнъж, като буен горски пожар, ще започне да се разпространява по целия свят. 

Източник: Поглед.инфо



Гласувай:
10



1. missana - Криза в САЩ ще засегне целия свят. Това е вън от съмнение.
29.06.2022 20:13
Лошото за международната политическа обстановка е, че наистина БайДън не е в състояние да управлява рационално и поставя под заплаха световния мир. Това разбира се означава, че кръговете, на които БайДън е най-обикновен заложник и политическо конферансие, са авантюристични и крайно опасни.
цитирай
2. iw69 - Аз мисля,
29.06.2022 20:28
че Байдън е само кукла на конци.
Зад него седи дълбоката държава в САЩ, която определя правилата на играта.
Щатите са много силно задлъжняли, с над 100% само публ. дълг спрямо БВП.
Може би иконом. криза е искана от тези кръгове, за да се занули чрез инфлацията този натрупан огромен дълг, който вече явно е трудно да бъде менежиран.
Според мен си и играят с мисълта за голяма война, като се надяват, че Русия и Китай все пак няма да посегнат към атомно оръжие, поради реципрочността на ответния удар.
Подобно на нацистка Германия през ВСВ, която не използва химическо и биологично оръжие, въпреки, че го има, страхувайки се от отговора със същото.
САЩ искат да владеят целия свят и всички ресурси, но Русия и Китай им се изплъзват и дори противопоставят. А Щатите не са свикнали на това и започват май да изпадат в нещо като истерия, и като че ли в ирационалност, обсебени от мисълта как да противодействат.
цитирай
3. missana - Тази теза звучи доста правдиво.
29.06.2022 22:23
Последните новини гласят, че НАТО /разбирай САЩ/ отправя заплахи към Китай. Това отново доказва некадърността на американската външна политика. Вместо да се опита да прикотка Китай, САЩ размахва тоягата. Но китайците отдавна са наясно, че те ще са следващите, ако Русия падне. Така се стига до парадокса, че Русия и Китай, които по принцип са антагонисти, днес са принудени да си подадат ръка срещу общия враг. Мисля, че САЩ нямат силата да преборят Китай и Русия. Да не говорим, че и други ще се присъединят към този съюз.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
29.06.2022 23:02
Той Пръдливият Забраванко себе си не може да управлява. Изпуска се на обшествени места.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821245
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031