Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2022 08:23 - Войната дава яснота: Страх и гняв от дезинтеграцията на Запада
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1872 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 01.07.2022 09:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Катастрофата на влака се очакваше толкова дълго, че ни стана удобно да живеем под сянката му. Животът продължаваше; пазарите бяха оптимистични, че субсидиите за пазарен начин на живот, предоставяни от централните банки, ще продължат с неотслабваща сила. И не без основателна причина: Всяко разочарование на търговеца от действията на Централната банка, всяко потъване на пазарите, довеждаше до съскащ припадък на колективния пазар, който обикновено караше централните банки към незабавно отстъпление и задоволяване. Трудно ни беше да си представим нещо различно.

Сега обаче сме в нова ера в много отношения. Западът влезе във война с Русия и Китай. Западът обаче не си е написал първо домашното и сега открива, че „войната“ жестоко разкрива структурните проблеми и недостатъци, неразделна част от собствената му икономическа система, вместо да извежда слабостите на съперниците си.

Защо тази нова ера е толкова тежка? Първо, заради това, което се крие „под камъните“. Тези структурни противоречия се натрупват в продължение на десетилетия, спотайвайки се в тъмната влажна долна страна на камъните.

Скрити от погледа от случайния (за САЩ) икономически резултат от Втората световна война и също толкова случайната комбинация от фактори, които поддържаха инфлацията ниска (толкова ниска, че западните икономисти вярваха, че са намерили „свещения граал“ на паричното „облекчаване“ – че са прогонили рецесиите завинаги). Толкова просто, наистина, просто включете принтера за пари!

Високомерието надделя. Това беше магия: „нова икономика“. И тогава по невнимание екипът на Байдън ритна камъните в нетърпението си да намалят Русия до по-малък размер (удряйки със санкции и крадейки чуждестранните резерви на Русия). И инфлацията беше змията под скалата. Дълго латентен, невидим, но винаги присъстващ фактор. И вече не една змия, а много.

И тогава откриха, че водят грешната война: Украйна беше замислена като градската война, която американските и натовски треньори бяха усвоили от джихадистите, воюващи с президента Асад в Сирия. Но Русия познаваше този тип война добре - те не захапаха; вместо това те започнаха да водят класическа артилерийска война (в която Русия традиционно се отличава доста добре).

И така, змиите на инфлацията – във време на структурен икономически мат – се разхлабват, както винаги става във война. И докато натискът расте, „нещата“ и хората биват хвърлени под автобус.

„Войната“ внася яснота: става пределно ясно какъв багаж трябва да излезе зад борда, за да се спаси корабът.

Спасяването на кораба, разбира се, е наложително. Така Америка реши да си гледа „своите“. Планът на Давос-Брюксел в крайна сметка да обедини свръхзадлъжнелите европейски търговски банки в единна цифрова валута, контролирана от Брюксел, изведнъж се вижда – сякаш люспи са паднали от очите – като потенциално заплашващ да пробие корпуса под водолинията .

Това, което разкрива, е, че „играта силен долар – слаб долар“ – в тандем със санкциите на Министерството на финансите – не е била „толкова лоша“ за големите банки в Ню Йорк!

Защо да позволим на европейците да загребват всички тези проблемни активи, които изскачат по време на криза? Защо да позволим на голямата банкова сфера на САЩ да се разтвори в свят на финтехнологични приложения? Защо да лишим първите от историческите им права за набези? Защо да спрем сега, само защото европейците искат „Давос“.

И така, големите банки на САЩ си мислят, нека ЕЦБ – и в последствие еврозоната – „попаднат под автобуса“. Координирането на политиката с ЕЦБ така или иначе върза ръцете на Федералния резерв да управлява делата в своя полза.

С „война“ змиите изпълзяват. Отново се появява пълна яснота: това, което е работило, когато инфлацията е била под 2%, не „се справя“ при двуцифрена инфлация.

Ерата на ниска инфлация беше доминирана от монетаристката догма. И така, това породи и структурни противоречия. Дори умерените увеличения на лихвените проценти сега рискуват да изкормят облигациите и американските компании с висок ливъридж и въпреки това все още няма да бъдат достатъчно високи, за да спрат инфлацията.

Повишаването на лихвения процент от 75 на Фед е капка в кофата в сравнение с това, което ще е необходимо за забавяне на инфлационната криза.

Какво да се прави? С войната идва инфлацията и намаляването на онези, които желаят да финансират изискването за заеми на правителството на САЩ – тъй като дължимата лихва върху 30 трилиона долара пада.

Следователно лихвените проценти трябва да се повишат (дори и да не правят нищо за спиране на инфлацията), за да запазят „стойността“ в държавните облигации. Тогава и потребителят в САЩ ще бъде хвърлен под следващия автобус, тъй като инфлацията ще скочи.

По-високите лихвени проценти обаче не бяха достатъчни, за да привлекат външни инвеститори към пазарите на държавни ценни книжа, като държавните ценни книжа сега са изправени пред най-лошия срив на пазара на облигации от половин век.

Това накара Китай да изхвърли държавните облигации на САЩ до най-ниското ниво от 12 години, а Япония, която някога беше твърд стълб на американските инвестиции, също съкращава своите притежания.

Спадът в държавните облигации на САЩ заедно с продължаващия спад на щатския долар като световна резервна валута води до едно нещо: Повече инфлация; повече болка.

Ето още едно структурно противоречие, породено от монетаристката ера. Теоретично, ако сривът на Федералния резерв „потърси“ достатъчно (като направи хората толкова бедни, че да не могат да си позволят неща), инфлацията може бързо да бъде намалена до 2%.

Следва огромна въздишка на облекчение – може ли тогава Фед да се върне отново към печатането на пари? Не толкова бързо, моля – този резултат е „мислене на групата на монетаристите“.

Това е част от надменността: днешният наратив е, че Федералният резерв може да се увеличи до края на годината; удряйте безсмислено потребителя; и след това стартирайте отново печатарските преси, така че субсидията за пазарен начин на живот да бъде „включена“ отново.

Това е войната, глупако (да цитирам погрешно президента Клинтън). Ако ударите санкциите върху крехка сложна мрежа за доставки „точно навреме“, ще имате блокажи на доставките – и инфлацията на разходите е неизбежна.

Включването на крана на парите, когато се сблъскате с генерирана от предлагането инфлация, само ще върне инфлационната динамика в системата. Това, което Фед се опитва да направи, е да запази непокътнати някои предимства на резервната валута във време, когато стойността на стоките като средство за търговия привлича вниманието на света.

Какво вероятно ще означава това от гледна точка на практическата политика? Е, кризите на цената на живота вече са тук, както и началото на последвалите политически разправии.

Миналата седмица ЕЦБ обяви края на покупките на активи и не въведе нищо друго. Единственото, което каза ЕЦБ, беше, че ще работи върху „спешен инструмент“.

Така че очевидно има извънредна ситуация – но все пак няма нов инструмент и няма да има. ЕЦБ може да използва или не съществуващ инструмент за QE, за да закупи неограничено количество държавни облигации. Това е избор, а не нов инструмент.

Еврото е само производно на долара (който сам по себе си е производно на основното обезпечение). Евросистемата (да използваме военната метафора) е изградена, за да защити съществуващите, статични, отбранителни линии: това не е скитаща, мобилна експедиционна военна сила.

Системната основа на еврозоната е абсолютният ангажимент на ЕЦБ да поддържа германските 10-годишни облигации на управлявана премия спрямо 10-годишните държавни облигации на САЩ (това са съответно двете „стойностни котви“, които са в основата на функционирането на еврозоната) .

И тъй като лихвените проценти се покачват в САЩ, това трябва да бъде отразено в Бунда (за да се запази неговата „стойност“) – тъй като държавните облигации представляват обезпечението с висок ливъридж, върху което се основава (или не) европейската банкова сграда.

Ако стойността на, да речем, италианското обезпечение намалее, започва финансова гибелна верига – както се случи през 2012 г. С една дума, еврозоната потенциално ще се разпадне.

При инфлация от 2% европейските държавни облигации биха могли да бъдат поддържани повече или по-малко изравнени. При 8% не могат. А пазарът на облигации се фрагментира. Спредовете между държавните облигации скочиха рязко през последните седмици. Като временно прекъсване ЕЦБ изглежда продава германски бондове, за да купи италиански дълг.

Какво предвещава това за бъдещето? Намек за това, което може да се случи, беше, когато Кристин Лагард не остави никакво съмнение, че ЕЦБ поне ще се опита да се справи с нея. Тя каза по време на разговор в Лондонското училище по икономика, че ЕЦБ няма да се подложи на финансово господство.

Финансовото господство е по-широко понятие от „фискалното господство“, тъй като включва спасяване на банки и други финансови институции, както и нужди от държавни заеми.

Това звучи много като той да заяви готовност да хвърли или банките на ЕС – или държавите, или и двете – под автобус. Хипотетично, единственото лекарство може да бъде взаимна еврооблигация и пълно QE (макар че това ще изисква предоговаряне на договора на ЕС). QE, разбира се, би изострило инфлацията и спредовете.

Но дали северните пестеливи държави ще се съгласят? Може ли да не предпочетат да изберат съкратена, пестелива мини-еврозона, като хвърлят Португалия, Италия, Гърция и Испания под автобуса?

Това на практика би могло най-малкото да спаси ядрото на „проекта“ за еврото, като отстрани по-слабите държави и запази еврото за по-малко задлъжнелите северни икономики.

Последствието ще бъде Европа, подражаваща на това, което Уолстрийт направи с Русия по време на ерата на Елцин: т.е. представете си я като Италия, с нейните активи, „приватизирани“ и разпродадени за 1 долар (както Драги някога направи с Banco Popular, когато той „ пое поста шеф на ЕЦБ и след това я продаде на Сантандер за 1 евро).

Към момента евроелитите изглежда не са усетили опасността, в която се намират. Те влязоха във „война“ и вече се виждат три големи геополитически тектонични промени.

Първо, „бунтът“ на Путин подтикна останалия свят да каже, че им е „дошло дотук“ със "западнизацията“ (под което се има предвид грабителският, заграбващ тип колониализъм, който характеризира западната външна политика).

Свободни сте да бъдете „Запада“, но не и „западнизатори“; по всякакъв начин бъдете „европейци“, но не и „мисионери на ценностите на ЕС“, предлагат незападняците.

Второ, европейските избиратели не търсят по-ефективни пазари или регулаторни структури. Докато духат студените ветрове на рецесията, те търсят защита от своите лидери от пазарите и регулаторните абсурди.

Те усещат опасността от неизвестни „обречени цикли“, които взривяват части от тяхната икономика. Те започват да разбират, че във войните съперниците също отвръщат на удара. Войната е „това, което е“.

Рискът, произтичащ от кризата с разходите за живот, е лесен за разбиране. Рискът от допълнителен недостиг на храна е почти неизчислим. Но това, което наблюдаваме от Америка и неотдавнашния кръг от изборите за френско народно събрание, е нормална политика, поставена под шах; социално недоверие; разширяване на резервите към легитимността на централната власт; и нарастващ скептицизъм и съмнения относно идеологизираната НАУКА.

В САЩ има очевидно центробежно разделение, отразено в миграционните потоци: матирането, отравянето на политиката кара американците да искат да живеят сред своите съмишленици.

Това е, така да се каже, политически Ben Op – буквално и географско масово движение за живот в „обградени вагони“. И в щати като Флорида и Тексас (с тяхната ясна „племенна“ имиграция) са с нарастващо самоопределяне в опозиция на федералното правителство.

Трето, в Америка – както и в Европа – има страх, а също и гняв от разпадането на системата. Страх, тъй като градовете стават както насилствени и престъпни, така и лошо управлявани. Ситуацията на летищата в Европа през последните седмици на пълен хаос и невероятни опашки дава предвкусване на тревогата, която е отприщена към отдалечени, технически крехки системи, които просто замръзват под натиск, предизвиквайки както гняв, така и недоволство.

Войната – дори война по избор – винаги разкрива крехкостта на сложните системи. Една статия в Atlantic наскоро отбеляза, че ако „вие, като типичен градски професионалист от хилядолетието, се събудите на матрак Casper, тренирате с Peloton, пътувате с Юбър към WeWork, поръчвате си на DoorDash за обяд, вземете Lyft за вкъщи и поръчате вечеря чрез Postmates само за да разберете, че вашият партньор вече е започнал да яде Blue Apron, вашето домакинство за един ден е във взаимодействало с осем нерентабилни компании, които общо са загубили около 15 милиарда долара за една година.

Това е субсидия за начин на живот на хилядолетието, която може да изчезне за едно мигване (или при едно увеличение на лихвения процент). Това е мираж. Такъв, който отразява абсурдите на „култа към технологиите“ в ерата на нулеви лихви. Скоро ще изчезне.

И все пак, ако различните ни кризи спрат до такива дребни неудобства, ще имаме късмет. По-скоро може да видим идеологическите движения (вероятно горната средна класа, изведена от сферата на сините якички) да се разделят – като една част остава мейнстрийм, а други търсят насилие и революция, както направиха групите Баадер-Майнхоф и Червената бригада през 70-те години в Европа.

В САЩ вече има намеци за подобни въоръжени действия, произтичащи от отцепници на движението за аборти, но в Европа (и особено в Германия) може да видим гнева, произтичащ от радикални активисти за климата, ядосани от установяването, че енергийният преход е този, който ще бъде хвърлен под автобуса, тъй като държавите се борят да направят възможно най-доброто, което могат, за да поддържат системата на повърхността, възможно най-евтино. Самооцеляването неизменно има приоритет, изтласквайки другите интереси настрана.

Волфганг Мюнхау отбеляза, че книгата на шведския академик и климатичен активист Андреас Малм носи заглавието „Как да взривим тръбопровод“.

Най-важното му послание беше боен вик към активистите по климата да изгорят и унищожат всички машини, отделящи CO2. Освен това се позовава на най-известното изявление на Майнхоф – че е време за преход от опозиция към съпротива.

Предупреждение: може да се задава бурно късно лято.


от Алистър Крук - бивш британски дипломат 



Гласувай:
9



1. missana - Доста правдива статия. Благодаря ти, че я сподели с нас, Ив69!
01.07.2022 23:12
Хегел казва: "Войните са като ветровете - пречат на езерата да се превърнат в блата!" Това важи и за войната в Украйна.

Западните общества, затънали в т.нар. "позволяваща корнукопия" /описана от Збигнев Бжежински в знаменити негови трудове/, достигнала апогей след падането на Желязната завеса, са преситени, разглезени, затънали в педерастия, лесбийство и всевъзможни други извращения. Те скъсаха с реалността и отдавна я замениха с т.нар. виртуална реалност. Затова държави, в които шества религиозният примитивизъм са на път да се окажат далеч по-жизнени от хиперплазиралата аморфност на презадоволеността. Сбъдват се прогнозите на Мерилин Фъргюсън от книгата й "The Aquarian Conspiracy" /На български позната като "Съзаклятието Водолей"/. Живеем в съдбоносни дни. Дни, които ще променят до неузнаваемост ландшафта на света, в който бяхме свикнали да живеем и започнахме да го подразбираме като несекваща даденост. Философ е онзи, който не разглежда нещата като подразбиращи се от само себе си. Навлизаме в ерата на самосътворяващите се и деятелни философи. Ще оцелеят единствено гъвкаво мислещите, чийто принцип е: "Промени се, за да останеш същия!" Това са хора-феникси, чиято мисия е да създадат държави-феникси. Но дали ще успеят, ще видим...
цитирай
2. kvg55 - iw69,
01.07.2022 23:32
Този страх пролича на срещата на Г–7.
цитирай
3. iw69 - Живеем
02.07.2022 08:19
в сложни времена на предстоящи тектонически размествания на глобалните центрове на тежест в световната политика.
Малко вероятно е процесите да протекат мирно.
Навлезли сме в ново съдбовно „Време разделно“.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824201
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031