Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2022 00:55 - Кратка история на руска Аляска и руското културно наследство там
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1801 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 28.07.2022 01:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Руска Аляска е колония на Руската империя от откриването ѝ през 18 в. до 1867 г., включваща нейните обширни владения в Северна Америка. Това са Аляска, Алеутските острови, Александровия архипелаг и населените места на юг по тихоокеанското крайбрежие на днешните Съединени американски щати чак до Форт Рос в щата Калифорния.

През 1784 г. експедиция под командването на Григорий Шелихов се установява на Алеутските острови. А 1799 г. Шеликов и Николай Резанов учредяват Руско-американската компания с управител Александър Баранов. Компанията се занимава с лов на морски видри и търговия с кожи.

От 1808 г. столица на Руска Америка е Нови Архангелск (или Новоархангелск, дн. Ситка в Аляска. Управлението на Руска Америка се осъществява от Иркутск, като колонията е официално под юрисдикцията на Сибирското генерал-губернаторство, по-късно (от 1822 г.) – на генерал-губернаторство Източен Сибир.

Населението на руските колонии в Америка достига 40 000 души, сред които доминират алеутите. Руските обитатели обаче рядко недхвърлят 1000 души. Най-южното руско селище в Америка, където руски колонисти изграждат свой търговски пост, е Форт Рос, само на 80 км, северно от Сан Франциско, Калифорния. По-нататъшното им напредване на юг е попречено от испански и (по-късно) мексикански заселници.

Във Форт Рос през 1824 г. е подписана руско-американска конвенция за определяне на южната граница на земите на Руската империя в Аляска на ширина 54°40"N. Конвенцията потвърждава владението и собствеността на Съединените щати и Великобритания (до 1846 г.) в Орегон.

През 1824 г. е подписана и англо-руска конвенция за определяне на границите на владенията на тези 2 империи в Северна Америка. Съгласно тази конвенция руските владения са по западния бряг на Северна Америка по бреговата полоса, включваща цялата брегова ивица без тази между 54°N и 60°N, така че днешният излаз на Канада на Тихоокеанското крайбрежие (чрез провинция Британска Колумбия) се дължи на това споразумение. Руско-британската граница не е права линия (както е границата на Аляска и Юкон) и изключително мъчно установима.

През януари 1841 г. Форт Рос е продаден на мексиканския гражданин Джон Сатер, а през 1867 г. е извършена продажбата на Аляска на САЩ за скромните 7,2 милиона долара.– т.е. цената за квадратен километър е само 4,73 долара или грубо по 5 цента за декар. Сделката за Аляска е сключена на цена 50 пъти по-ниска от тази, която САЩ плащат на Франция при покупката на Луизиана. Нещо повече – по онова време триетажната сграда в центъра на Ню Йорк, построена за нуждите на нюйоркския окръжен съд, излиза на хазната по-скъпо, отколкото цялата територия на Аляска. Общата площ на Руска Аляска по това време възлиза на 1 518 800 кв.км. Тази територия спрямо днешна дата е принадлежала приблизително половината време от откриването ѝ на Русия.

През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. Същевременно със стойността на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие срещу разрастващото се проникване и влияние на Британската империя в Северния Пасифик. В крайна сметка със загубата в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че поради силния британски флот и завладяването на широки територии в Канада, Англия в определен момент ще прояви апетит и към Аляска, която ще е трудна за отбраняване. Пътят до Аляска бил труден, а и ценните животински кожи, които привличали руските търговци, намалявали все повече. Затова се наложило разбирането, че е безсмислено прякото владение на ледените планински територии в Америка и през 1867 г. т.нар. „куфар с лед“ е продаден на САЩ за около 120 милиона долара по днешните мащаби.

От страна на американския Конгрес сделката изглежда изключително неизгодна, защото е свързана със значителни разходи по поддръжката на това огромно и отдалечено от източното крайбрежие владение, а освен това гражданската война е разорила хазната.

За руската позиция по продажбата решаваща е ролята на министъра на външните работи Александър Горчаков, както и на руския посланик в САЩ - Едуард Стекл.

На 18 октомври 1867 г. Аляска официално преминава в патримониума на Съединените щати. Същия ден в САЩ е въведен официално и григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се събуждат на 18 октомври. За 19 век и въобще в историята на САЩ покупката на Аляска се оказва второто по значимост териториално разширение след покупката на Луизиана от Франция (над 2 мил. кв.км).

В началото на 20-ти век в САЩ се разраства треска за злато, приходите от която многократно надхвърлят продажната цена. А находищата на нефт и газ в региона днес се оценяват прогнозно на над 100 млрд. долара.

Има обаче един факт, който остава неизяснен. Договорът реално не е за продажба, а за преотстъпване на територията за срок от 99 години. Няма официални документи, които да хвърлят светлина защо бившият СССР не е поискал обратно Аляска. Този факт днес служи като аргумент за иск отностно преразглеждане принадлежността на Аляска. Факт е, че реди около век и половина Русия преотстъпва нещо в момента ненужно ѝ на тогавашнкият си съюзник – САЩ (по време на Гражданската война между Севера и Юга, руснаците изпращат няколко бойни кораба, които създават опасност за прекъсване на снабдителните линии по море за южните щати, което накланя везните в гражданската война към победата на Севера), вместо да загуби територията от омразния си враг – Великобритания.

Местното население на Аляска обвинява днес американската политика в опит да заличи идентичността му. Итан Катико, който е сътрудник на един от центровете за съхранение на индианската културна идентичност, казва:

"Като цяло американското управление нанася много по-големи щети, отколкото руското. Навремето руснаците са помагали за запазването на местните езици, давайки им писменост. Имали сме печатарски машини, училища. Хората са можели да четат и пишат на своите си езици и, естествено, на руски", обяснява Катико и добавя: "Идвайки тук в Аляска, американският пълномощник отсякъл: "Руският език не е част от цивилизацията, а още по-малко пък вашите езици. Отсега нататък тук ще се изучава само английски."

Въпреки това и до днес част от коренното население на Аляска са православни християни, а в индианските езици са останали руски думи, като някои продължават да пишат на кирилица и до днес, както и все още се използват славянски имена.  Русия не е водила завоевателни и унищожителни войни срещу местните племена за разлика от американците, англичаните, французите и испанците в Америка, които масово избиват индианците в завладените от тях територии.




Тагове:   Аляска,


Гласувай:
7



1. missana - Продаването на Аляска е велика грешка на руснаците.
25.07.2022 01:02
Ако я бяха съхранили с днешна Америка щеше да е свършено. Но стореното - сторено! Много хубав материал. Поздрав, Ив!
цитирай
2. iw69 - Да,
25.07.2022 01:12
наистина късогледо, може би дори глупаво решение, както и това за разпускането на СССР, от което пък произлиза днешната война в Украйна.
цитирай
3. barin - Хубава тема, Ив. Само че Ленин от...
25.07.2022 06:15
Хубава тема, Ив. Само че Ленин отменил всички договори, подписани от царско време. Сега няма как Аляска да се върне, а и тя е отдалечена. Сибир също е обширен и при този климат- почти неизползваем. Аляска е обширна територия, колкото няколко американски щата, но с малко население.
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
25.07.2022 08:13
Само ще вметна ,че един долар тогава има около грам и половина златно покритие Или Аляска е купена за десет тона чисто злато
Пак е нищожна цената, но продажбата в него момент не е глупава! В Аляска не са открити още злагните находища
На изтънелия руски бюджет тежи издръжката на тази огромна територия-администрация и прехрана на населението Приходите са малка част от разходите
Така ,че за в момента продажбата е оправдана Аляска е бреме за бюджета!

Хубав ден!
цитирай
5. iw69 - Да,
25.07.2022 08:25
днешното население на Аляска е само около 750.000, от които само около 1% са рускоезични.

Иначе от гледна точка на тогавашна Русия, продажбата–преотсъпването е било до някъде оправдано.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824681
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16466
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031