Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2022 16:45 - Ако търсите главните виновници за замърсяването на природата и за все по-честите екстремни жеги, потърсете ги сред капиталистите от Уолстрийт
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2428 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 29.07.2022 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Западните концерни за изкопаеми горива носят най-голяма вина за замърсяването на планетата

Финансирането на добива на въглища, нефт и газ от страна на банките през 2021 г. е било по-високо oт всякога до сега


Алек Конън, Guardian

По целия свят сме свидетели на последиците от глобалното затопляне: през изминалата седмица летищните писти в Обединеното кралство се разтопиха, горските пожари изпепелиха огромни територии в Европа, а над 100 милиона американци се сваряват при опасно високи температури. През тази година продължителните горещини и сушата в много от държавите-житници изостриха световния недостиг на храна, което на свой ред увеличи броя на хората, живеещи в продоволствена несигурност от 440 милиона на 1,6 милиарда.

image Замърсяването на въздуха убива ежегодно милиони хора по света

Мнозина могат да бъдат обвинени за климатичната криза и екстремните климатични въздействия. Ръководителите на компаниите за изкопаеми горива носят най-голяма отговорност. Повече от всичко друго именно тяхната голяма измама – укриването на научни доказателства, финансирането на отричането на климатичните промени и изразходването на милиарди за унищожаване на политиката в областта на климата – ни попречи да се откажем от икономика, захранвана с въглища, нефт и газ. Компрометираните от тези им усилия политици също заслужават специално осъждане.

В кастата от климатични злодеи обаче се появява още един герой, който заема специално място на централната сцена: Уолстрийт.

На 12 декември 2015 г. практически всички държави на света приеха Парижкото споразумение. „Днес американският народ може да се гордее – защото това историческо споразумение е признание за американското лидерство“, уверяваше президентът Обама. Но още от самото начало имаше проблеми. Най-очевидният беше, че споразумението беше доброволно; в него липсваше правно обвързващ ангажимент за намаляване на емисиите. Друг основен проблем беше, че никой на Уолстрийт не обръщаше внимание.

От Парижкото споразумение насам шестте най-големи американски банки – Chase, Citi, Wells Fargo, Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs – са предоставили 1,4 трлн. долара финансиране на индустрията за изкопаеми горива. Всъщност от този ден във френската столица насам четирите най-крупни спонсора на експанзията на изкопаеми горива в света са американски банки. Толкова за „американското лидерство“.

Не е като да не е имало предупреждения към Уолстрийт. През 2010 г. природозащитната организация Rainforest Action Network започна кампания, за да накара Bank of America да прекрати финансирането на въглища. През 2016 г. протести, водени от коренното население, с искане банките да прекратят финансирането на газопровода Dakota Access, затвориха банкови клонове в цялата страна. Градове, сред които Сиатъл и Сан Франциско, се ангажираха да прекъснат връзките си с банките, финансиращи тръбопровода.

В последно време протестът се разпространи от активисти към клиенти и инвеститори. Тази година повече от 38 000 клиенти се включиха в кампания, призоваваща банката им да прекрати финансирането на изкопаеми горива. Хиляди други обещаха да прекъснат отношенията си с банката, ако скоро не бъде постигнат напредък. На събранието на акционерите на JPMorgan Chase през 2020 г. 49,6% от инвеститорите гласуваха в полза на това банката да приведе финансирането си в съответствие с целите на Парижкото споразумение.

В отговор на този натиск американските банки дадоха редица обещания за борба с изменението на климата, като се ангажираха да постигнат нулева нетна стойност до 2050 г. и да намалят емисиите до 2030 г. Но суровата истина си остава: През 2021 г. финансирането на въглища, нефт и газ от страна на Уолстрийт беше по-високо, отколкото през 2016 г., годината след приемането на Парижкото споразумение. Само през миналата година американските банки са предоставили 64 млрд. долара финансиране на корпорациите, които най-бързо разширяват дейността си в областта на въглищата, петрола и газа – без да обръщат внимание на факта, че подобно развитие ще доведе до такова ниво на изменение на климата, че днешните екстремни горещини ще изглеждат като безгрижен ден в парка.

Щеше да е достатъчно лошо, ако всичко, което Уолстрийт правеше, беше да финансира експанзията на изкопаеми горива, но това далеч не е така.

Когато тази година инвеститорите подадоха резолюция на акционерите на Citi, призоваваща банката да предприеме действията, които според Международната агенция по енергетика са необходими, за да се осигури дори 50% шанс за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C, главният изпълнителен директор на Citi Джейн Фрейзър категорично се противопостави на резолюцията и я определи погрешно като опит за „спиране на икономиката на изкопаемите горива за една нощ“.

След като Путин започна войната си срещу Украйна, главният изпълнителен директор на Chase Джейми Даймън се присъедини към главните изпълнителни директори на ExxonMobil и ConocoPhillips, за да лобира директно пред президента Байдън за увеличаване на местния добив на изкопаеми горива. Месец по-късно Даймън използва влиятелното си годишно писмо до акционерите, за да продължи да лобира от името на своите клиенти от петролния и газовия сектор. „Нуждаем се и от незабавно одобрение на допълнителни договори за наем на нефт и газопроводи“, пише той, въпреки факта, че новоодобрените проекти за нефт и газ няма да бъдат пуснати в експлоатация в продължение на години и няма да помогнат за решаването на настоящата енергийна криза.

Докато се потим в тези ранни дни на климатичната криза, трябва да помним, че нашите банки са дълбоко виновни за климатичната катастрофа и че често използват нашите пари, за да я влошат още повече. И след като осъзнаем това, истинският въпрос е: какво ще направим по въпроса?


Авторът е съдиректор на коалицията „Stop the Money Pipeline“, мрежа от над 200 организации, които работят върху това да накарат базираните в САЩ финансови институции да приведат бизнес моделите си в съответствие с целите на Парижкото споразумение.

Източник: Барикада

 



Гласувай:
9



1. missana - Китай също е един от най-големите замърсители на въздуха в света, както и Индия.
29.07.2022 20:06
И още много други. Проблемът е много сериозен. НВо мен силно ме тревожи и замърсяването на въздуха в София. Тук в пещите на Топлофикация се изгарят непрестанно отровни вещества, внасяни от други страни, най-често чрез италианската мафия. КАТО РЕЗУЛТАТ РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЕКСТРЕМНО НАРАСТВАТ. Всички български правителства участват в тази търговия с мафията и крият ужасяващата истина от редовите българи, залъгвайки ги с басни, че замърсяването е дело на потока от автомобили.
цитирай
2. iw69 - Вярно е,
29.07.2022 20:36
Китай и Индия също са много големи замърсители, но от около 15-20 години, докато САЩ и останалите западни индустриални държави помпат отрови в атмосферата и водите от вече близо 200 години и са причина за над 80% от съвкупните въглеродни и други вредни емисии. Съответно са и най-големите виновници.

За София и България си абсолютно прав, евро-италианските мафии от десетилетия са придърпали бизнеса с боклука, който е много доходоносен, и изнасят отпадаците на западното консуматорско общество навред по света, с предимство в изостанали и корумпирани държави като родината ни.
цитирай
3. missana - Благодаря ти, Ив!
29.07.2022 21:23
Както винаги си пределно обективен и много информиран. Затова много високо ценя материалите ти. Превиш отлични анализи, а също така илюстрираш с подходящи статии темите си. Поздравявам те!
цитирай
4. iw69 - Благодаря
29.07.2022 21:47
за оценката!
цитирай
5. zaw12929 - уровата истина си остава: През 2021 ...
30.07.2022 07:14
уровата истина си остава: През 2021 г. финансирането на въглища, нефт и газ от страна на Уолстрийт беше по-високо, отколкото през 2016 г., годината след приемането на Парижкото споразумение. Само през миналата година американските банки са предоставили 64 млрд.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4887887
Постинги: 2550
Коментари: 6425
Гласове: 16767
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930