Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2022 07:31 - Американската герантокрация воглаве с изкуфелия Байдън и мумията Пелоси, освен че докара света до ръба на глобална война, вкара и икономиката на САЩ в рецесия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2743 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 03.08.2022 09:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Лъжата като основен пътеводител в американската политика

БВП на САЩ намалява за второ поредно тримесечие, но властите отказват да признаят официално рецесията, явно разчитайки на това, че когато има проблем, за съществуването на който достатъчно настойчиво лъжеш, че го няма, той изчезва от самосебе си

Влезли ли са САЩ в рецесия (свиваща се икономика) или не? Този въпрос, както и проблемът със самата дума "рецесия", се превърнаха в ключова обществена дискусия в САЩ през последните дни. Как Белият дом се опита да манипулира тази концепция, какво точно означава тя и какви са последствията от това, което заплашва Байдън и неговите сътрудници?

"Фабрика за мечти" е обобщаващото име за американската филмова индустрия, позната на света от повече от сто години. Това име напълно отразява същността на въпроса - в съзнанието дори на най-наивния човек мечтите са отделени от реалността. Допълват я, но никога не я заместват напълно. През последните години обаче се появи усещането, че цялата американска политика е подчинена на една задача - да промени реалния свят с измислен.

Реалният свят, в който САЩ, в близкото минало единствена суперсила, са постоянно разтърсвани от икономически кризи, разяждани от немислима инфлация и разцепени по всякакви критерии – расови, идеологически, класови и други. Но те се опитват да представят света на политическите фантазии за реалност.

В която например президентът на САЩ Байдън е адекватен лидер, а не заложник на игрите на фракциите в Белия дом, поразен от дълбоко изкуфяване. Свят, в който Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, която страда от същата възрастова болест като президента, ще се качи на борда на военния самолет, който външните врагове на Щатите се разпръскват на прах. И последното няма да има значение, резултатът от нейния глупав и суетлив демарш ще бъде само още по-голямо посрамване за американците. Свят на расово и полово разнообразие и хармония, където основната грижа на гражданите е точното изчисляване на стотиците нови видове пол.

Въпреки очакванията за растеж от 0,5%, в икономиката на САЩ отново има спад. През второто тримесечие обаче той леко се понижи спрямо първото - съответно 0.9% и 1.6%, но това е слаба утеха. Спадът на БВП на САЩ според Министерството на търговията през второто тримесечие е 0,9% спрямо второто тримесечие на 2021 г., или 0,2% спрямо първото тримесечие.

По всички икономически правила спадът на БВП две поредни тримесечия предполага техническа рецесия. Вярно е, че президентът Джо Байдън, министърът на финансите Джанет Йелън и председателят на Фед Джером Пауъл не са съгласни с тази формулировка.

Не е трудно да се разбере собственикът на Белия дом: той и демократите изобщо не се нуждаят от новините за рецесия три месеца преди междинните избори за Конгреса, защото това допълнително увеличава шансовете за поражение. След изборите през ноември и двете камари на американския парламент може да се окажат под контрола на републиканците, от което, естествено, не е доволно нито от ръководството на Демократическата партия, нито от самия Байдън.

В САЩ има малко по-различно определение за рецесия. Икономисти от Националното бюро за икономически изследвания (NBER), например, предлагат рецесията да се измерва с широк набор от характеристики, а не само с БВП. Твърдейки, че сега в САЩ няма рецесия, Джанет Йелън се основава именно на определението на NBER.

Колкото до Байдън, той няма нужда от обяснения и доказателства и упорито настоява, че основното постижение на неговото управление е силната икономика. Според Байдън няма нищо изненадващо в разочароващото представяне на второто тримесечие, защото Фед активно се бори с инфлацията и увеличава дисконтовия процент с 0,75% вече два месеца подред.

Ръководителят на финансовото ведомство на пресконференция в четвъртък каза: „Определението за инфлация е едно и също за повечето икономисти и американците. Това са значителни загуби на пазара на труда и масови съкращения, закриване на предприятия и фалити на компании, забавяне на активността в частния сектор и силен (финансов) натиск върху бюджетите на домакинствата. Обобщавайки всичко това, можем да кажем, че говорим за сериозно отслабване на нашата икономика. Сега не го виждаме."

Не съм съгласен с твърдението, че в Америка вече е настъпила рецесия, подчерта и шефа на ФРС /Американската централна банка/ Джеръм Пауъл. Той посочва силата на американската икономика и особено на пазара на труда и е съгласен, че икономическият растеж трябва да се забави и пазарът на труда да се охлади, докато страната се бори сериозно с галопиращата инфлация.

Наистина, все още няма видими признаци за отслабване на пазара на труда в САЩ. Броят на новите работни места непрекъснато нараства: през последните три месеца средно с почти 380 хил. Коефициентът на безработица остава на историческо дъно от 3,6%.

Разбира се, спадът на БВП не може да не се отрази на дълговия пазар. Лихвите по двугодишните облигации паднаха рязко, което показва широко разпространени очаквания на пазара: инвеститорите смятат, че Фед ще забави увеличението на дисконтовия процент. 10-годишните облигации, които като цяло са в съответствие с очакванията за растеж и инфлация, паднаха до най-ниското си ниво през април.

Въпреки спада на БВП, личните потребителски разходи, признак за „здравето“ на американските потребители, се повишиха с 1% през второто тримесечие. За сравнение: през януари-април ръстът му е 1,8%.

Най-голямата неприятност от спада на БВП през второто тримесечие е спадът на търговските запаси. Между другото, той представлява 2% от спада на БВП като цяло. Някои икономисти смятат, че продължаващите ефекти от пандемията на коронавирус са виновни за спада на запасите. Според други виновна е политиката на Фед, който вече повишава лихвата четири пъти тази година.

„Данните по стоковите запаси бяха много волатилни /променливи/ през последните две години", обяснява икономистът на Guggenheim Partners Брайън Смедли. „Контролът върху тях беше много труден поради проблеми с веригата за доставки и много голямо търсене на стоки."

Агресивното повишаване на дисконтовия процент, с който Пауъл бори инфлацията, започна да забавя развитието на икономиката. Сега всички чакат да видят дали рецесията в САЩ ще се превърне от техническа в официална. 



Гласувай:
15



1. sorossadistfucking - Американо-робите по света и у нас са много зле. Бих казал по зле и от зле изглеждащия Дедо Номер 1 на американо-робите
03.08.2022 08:28
Американо-робите по света и у нас са много зле. Бих казал по зле и от зле изглеждащия Дедо Номер 1 на американо-робите.
Те нямат собствено мислене. Нямат идеи. Досущ като Дедо им Номер 1. Лутат се в пространството... Един такъв се раздвоява между колевр38 и колевн38... Безидейникът може да се назове Безидейница или още 283 различия по полов белег, съгласно законодателството на Саш...
цитирай
2. germantiger - ех вчера как се накендзаха китай...
03.08.2022 10:23
ех вчера как се накендзаха китайчетата
цитирай
3. 1997 - Раираната страна на склерозите .
03.08.2022 14:21
Пожелавам на Нанси да стигне възрастта на баба Цола. По ъкъл я е стигнала.
цитирай
4. iw69 - Само
03.08.2022 15:22
тия изкуфели склеротици да не докарат света до ядрена война.
цитирай
5. missana - Да си зададем въпроса, откога започна западането на САЩ?
03.08.2022 20:29
Отговорът е изненадващ! - Откакто тъмнокож президент седна на президентския стол. Обама изглеждаше като слуга на Сатаната. Такава беше и политиката му. Демократичната партия след Обама е съвършено различна. Тя стана злокачествена и непрестанно заплашваше световния мир. И днес се стигна до своеобразин максимум.
Боже, пази ни от черните слуги на Сатаната!
цитирай
6. kvg55 - iw69,
03.08.2022 22:35
То не че младата Джен Псаки е по–умна де.
цитирай
7. iw69 - САЩ
03.08.2022 22:40
винаги са били една вредна, арогантна, нахална, крадлива държава.
Още спрямо отношението им към местното население, а днес спрямо целия свят.
Почти няма значения кой там е на власт, политиката им винаги е била сатанинска.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823285
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031