Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2022 20:14 - Това е Casus Belli (Повод за война) - самоходният некролог Нанси Пелоси подпечата и съдбата на Тайван,както преди това тази на Украйна с Майдана от 2014г.
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 6225 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 06.08.2022 11:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според китайските държавни медии Китайската народна освободителна армия се мобилизира за война в подготовка за потенциална превантивна атака срещу Тайван в отговор на посещението на Пелоси, пише американският бивш военен и експерт по сигурността Дейвид Т. Пайн в The Narional Interest.

От създаването на Китайската народна република (КНР) преди повече от седемдесет години, обединението на Китай с Тайван е неговата първостепенна външнополитическа цел. Китайският президент Си Дзинпин направи многократни изявления, че търпението на Китай Тайван да приеме предложението му за мирно обединение е на изчерпване. През последните две десетилетия Китай увеличи значително своите способности за амфибийно нападение.

Междувременно честотата и мащабът на нахлуванията на китайски изтребители и бомбардировачи в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван (ADIZ) през изминалата година са безпрецедентни, с повече от 1400 нахлувания, придружени от големи учения на ВМС на Народната освободителна армия (НОАК) край бреговете на Тайван, откакто Джо Байдън стана президент.

Миналия месец Пекин предприе безпрецедентната стъпка да претендира за пълен суверенитет над Тайванския пролив и предупреди Съединените щати срещу всякакви опити да го заобиколят с военни кораби без тяхно разрешение.

Администрацията на Байдън изрази загриженост, че Китай ще предприеме военни действия срещу Тайван в рамките на следващите осемнадесет месеца, включително блокада на чуждестранни кораби, които влизат и излизат от Тайванския пролив.

В отговор на нарастващата заплаха администрацията на Байдън изпрати бойна авионосна ударна група (АУГ), водена от USS "Роналд Рейгън", за да заеме позиция източно от Тайван в опит да възпре такава китайска агресия.

Сега има индикации, че Пекин може да използва посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван като удобен претекст за финализиране на подготовката за отдавна планирана въздушна и морска блокада на Тайван под предлог за „осуетяване на нейния заговор за подкрепа на отцепването на Тайван и разделянето на Китай. ”

На фона на нарастващото напрежение около планираното й посещение Байдън и Си свикаха спешна видеоконференция на 27 юли, по време на която Си предупреди Байдън да не се намесва САЩ в плановете на Китай за обединение с Тайван.

„Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него“, каза Си.
„Надяваме се, че САЩ ще имат ясно око за това", добави той.

От страна на Пекин се добави изявлението, че КНР трябва да бъде „подготвена за най-лошия сценарий, особено военна подготовка“, за потенциален конфликт със Съединените щати.

Китайската държавна медия Global Times съобщи, че нейните военни се мобилизират за война в подготовка за потенциална превантивна атака срещу Тайван в отговор на посещението на Пелоси. Освен това той предупреди Съединените щати срещу военен отговор, заявявайки, че това ще доведе до „тежък военен конфликт“.

Добавя се, че Тайван ще бъде мястото, където Съединените щати най-накрая ще покажат своето „истинско лице на хартиен тигър“ и че Китай не се страхува от ескалация, ако Вашингтон реши да предприеме военни действия срещу Тайван.

Неслучайно Китай започна да провежда големи наземни и военноморски учения с бойна стрелба в Тайванския проток на 30 юли, същия ден, в който Пелоси замина за обиколката си в Азия. След пристигането на Пелоси вчера, Китай обяви, че Народната освободителна армия (НОАК) ще проведе въздушни и военноморски учения с „живи стрелби“ около Тайван и ще нахлуе в териториалните води на острова от 4 до 7 август, поставяйки НОАК в позиция да започне блокада, след като упражнения завършват.

През последните няколко години прогнозирах, че китайската агресия срещу Тайван вероятно ще се случи някъде между 2021 и 2025 г. Оттогава съотношението на силите продължава да се променя в полза на Пекин, като Китай сега притежава най-голямата армия, най-големия флот, и най-голямата брегова охрана с най-голямата икономика в света и производствена промишлена база почти два пъти по-голяма от тази на Съединените щати.

Китай също така разполага с хиперзвукови ракети DF-17, противокорабни балистични ракети DF-21 и DF-26B и изключително мощни електромагнитни импулсни (EMP) оръжия, които биха могли да извадят от строя цели бойни групи самолетоносачи на САЩ или дори да извадят от строя цялата електрическа мрежа на Съединените щати и техните съюзници.

Въпреки че много анализатори твърдят, че продължаващата инвазия на Русия в Украйна, която продължава повече от пет месеца досега, е накарала Китай да отложи плановете си за нахлуване в Тайван, истината вероятно е точно обратната; Специалната операция на Русия в Украйна всъщност служи за увеличаване на стимула за Китай да започне военни действия срещу Тайван, за да се възползва от текущата военна загриженост на САЩ в Европа.

Миналата седмица сенатор Крис Куунс (демократ от Делауеър) заяви, че китайските лидери може да са научили от руско-украинската война, че трябва да „тръгнат рано и да станат силни“, преди Тайван да успее да укрепи отбраната си, добавяйки, че „ние може да ще се насочим към по-ранна конфронтация - по-скоро притискане, отколкото нахлуване - отколкото предполагахме."

Си вероятно планира демонстрация на сила, която потенциално включва обединение с Тайван преди двадесетия конгрес на комунистическата партия през ноември. Подобно историческо постижение би му помогнало да си осигури безпрецедентен трети мандат като президент на Китай.

Според наскоро изтекъл видеозапис на военното ръководство на НОАК от съвместна гражданско-военна среща, който изглежда е истински, Китай мобилизира своята икономика и армия за война.

Тази строго секретна среща за мобилизация на войната се състоя на 14 май и обсъди необходимостта от преобразуване на 365 10 000-тонни кораба Roll-on Roll-off (RoRo) за превозване на танкове и превозни средства за ролята на амфибийно нападение и набиране на десетки хиляди допълнителни войници от края на юни, което предполага, че Китай може да обмисля голяма агресия по-късно тази година.

Китайските лидери също така обсъдиха необходимостта от защита на предното разполагане на китайските ядрени ракети и от провеждане на мисии на флота и бреговата охрана „извън първата островна верига“, образувана от Японските острови, Тайван и Филипините. Това предполага, че офанзивните планове на Китай може да са много по-широки от простото осигуряване на капитулацията на Тайван.

На 23 май, ден след като този китайски военен видеоклип стана вирусен, Байдън беше попитан дали Съединените щати ще защитят Тайван военно срещу китайската агресия. Той отговори, като заяви: „Това е ангажиментът, който поехме“.

Въпреки това, като се има предвид благоразумният отказ на Байдън да изпрати американски войски да се бият с Русия в Украйна, изглежда много малко вероятно Байдън да нареди на американските военни сили да защитават Тайван от китайска военна агресия, особено ако това не включва действително китайско нахлуване в островната държава.

Според годишния доклад на Министерството на отбраната за 2021 г. относно китайската военна заплаха, Китай може да опита въздушна и морска блокада на Тайван, за да принуди капитулацията му, вероятно придружена от превземането на офшорните острови на Тайван и потенциални ракетни удари по ключови тайвански военни цели, като например противокорабни и ракетни площадки за земя-въздух.

Всеки опит на САЩ да пробие китайската блокада вероятно ще доведе до стрелба на Китай по кораби и самолети на САЩ, което ще доведе до избухването на Трета световна война в Тихия океан.

Китай би твърдял, че не блокира Тайван, а по-скоро налага карантина върху собствената си суверенна територия, което не се счита за акт на война според международното право, което допълнително намалява шансовете за директен военен отговор на САЩ.

Както се отбелязва в доклада, подобна китайска въздушна и морска блокада вероятно ще бъде предшествана от масивни кибератаки срещу тайванската критична инфраструктура, включително опит за блокиране или дезактивиране на техните комуникационни системи, за да се отреже достъпът им до външния свят.

Китайските лидери може да отрекат отговорността за широкоразпространените сривове в захранването, интернет и комуникациите в Тайван, вероятно обвинявайки недържавни хакери.

Скорошна поредица от подобни повреди в Тайван може би е била тест за тази планирана китайска кибернетична офанзива, като се има предвид, че точно като собствената електрическа мрежа на Америка, електрическата мрежа на Тайван използва десетки големи китайски трансформатори, които вероятно имат задни врати, които позволяват на КНР да ги изключи или да предостави фалшиви показания, които могат да причинят толкова широко разпространени прекъсвания на захранването, без да могат да открият чужди смущения.

Подобна кибератака може да извади от строя тайванската система за командване, контрол и комуникации (C3) и да деактивира GPS сателитите, правейки я неспособна да координира своите защити.

Освен това Китай може да спре своите газови помпи, причинявайки бързо изчерпване на горивото на военните превозни средства, самолети и военни кораби заедно с колите, камионите и влаковете, което парализира системата за разпределение на храни в Тайван.

Това също ще деактивира течащата вода и системите за пречистване на вода в Тайван, като същевременно ще премахне неговите спешни медицински, противопожарни и правоприлагащи служби, което ще доведе до нарушаване на закона и реда. Това може да накара Тайван да капитулира пред Китай в рамките на няколко седмици.

Въпреки това има индикации, че Китай може да се готви да приложи стратегията си за блокада срещу Тайван много по-рано, докато окупира различни островни групи около Тайван, включително тихоокеанските острови далеч на югоизток.

Експертът по национална сигурност Джефри Р. Найкуист предупреждава за нарастващата заплаха от китайско-руския военен съюз повече от две десетилетия. Найкуист наскоро интервюира китайски военен експерт, свързан с Lude Media, която разпространи изтеклото видео. Тяхната най-нова информация потвърждава, че китайският план вероятно е да се започне блокада, вместо да нахлуят в Тайван в началото на август.

След това Китай ще нахлуе в редица острови около Тайван заедно с до голяма степен незащитени и предимно рядко населени островни нации в първата и втората островна верига.

Потенциалните китайски цели за военна окупация включват японските острови Сенкаку, Микронезия, Фиджи, Кирибати, Маршаловите острови, Соломоновите острови, Науру, Палау, Тонга, Тувалу, Вануату, Източен Тимор, архипелага Бисмарк, Параселските острови, островите Спратли, и Бруней.

Според интервюирания китайски военен експерт Найквист, ако Съединените щати реагират с пряка военна сила на китайската агресия, тогава Китай би инициирал конвенционални или дори ядрени удари по американските военни бази в Япония, Южна Корея, Северните Мариански острови и Гуам). Ако САЩ отговорят, като атакуват континентален Китай, Пекин ще отвърне с първи ядрен удар срещу родината на САЩ.

Въпреки че е малко вероятно Китай да атакува превантивно американските военни бази в региона, с изключение на пряката военна намеса на САЩ, Байдън вероятно ще отговори на китайска блокада на Тайван, като изпрати останалата част от Седми американски флот в Западния Тих океан в близост до китайския флот и амфибийни сили в демонстрация на сила, подобна на Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Въпреки това, Китай прекара десетилетия в подготовка за потенциален сблъсък със Съединените щати за Тайван, като изгради най-голямата в света сила с балистични ракети, способна да носи ядрени ракети, и разположи голяма част от този арсенал по крайбрежието си.

Съответно, основната разлика с това противопоставяне на ядрена суперсила е, че няма да са Съединените щати тези с преобладаващо ядрено и морско превъзходство на театъра, а Китай. Това значително би увеличило шансовете подобно противопоставяне да не завърши благоприятно за Съединените щати.

От всички налични възможности на Китай да си върне контрола над Тайван и околните острови, планираната му стратегия за блокада ще бъде тази с най-малко риск. Според неотдавнашните мемоари на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, по време на среща в Белия дом президентът Доналд Тръмп е заявил, че Тайван по същество е незащитим поради факта, че е само на осемдесет и една мили от КНР, но на 8000 мили от Съединените щати .

Освен това, като се има предвид основният интерес на националната сигурност на САЩ за предотвратяване на ядрена война с КНР, рисковете от американска военна намеса по отношение на вероятна китайска ядрена ескалация може много добре да надделеят над националния интерес на САЩ да се опита да защити Тайван срещу китайската агресия.

Ако Тайван се убеди, че Съединените щати няма да пробият китайската въздушна и морска блокада, за да го снабдят отново с хуманитарна помощ, е вероятно бързо да се споразумеят с Пекин в договорка за обединение, за което Съединените щати биха помогнали да посредничат.

Такова споразумение може да бъде изковано на базата на модела „една държава-две системи“, който Дън Сяопин предложи през 1979 г., предотвратявайки потенциален ядрен холокост. И въпреки поглъщането от страна на китайците на модерната индустрия за производство на полупроводници в Тайван, Съединените щати вероятно биха могли да живеят в свят, в който Тайван е част от Китай, стига цялата им система на индо-тихоокеански военен съюз да остане непокътната.


Авторът Дейвид Т. Пайн е бивш военнослужещ в армията на САЩ и щабен офицер от Генщаба с магистърска степен по изследвания на националната сигурност от Джорджтаунския университет. В момента той служи като заместник-директор на националните операции за EMP Task Force за национална и вътрешна сигурност. Пайн също така служи като домакин на радиошоуто Defend America (Защити Америка). 



Гласувай:
9



1. missana - Както и да го гледаме,
05.08.2022 21:04
пред прага сме на трета световна война. Тъпите американски политици сякаш нарочно тласкат света и себе си към нея. Толкова много политически идиоти, събрани на едно място, не си спомням да съм виждал през своя земен живот...
цитирай
2. iw69 - За съжаление,
05.08.2022 21:18
абсолютно прав си!
Такава самофиксираност върху себе си и неуважение към другия е непозната последните близо 80 год. в политиката.
След Хитлер и Мосулини такива идиоти наистина не е имало!
цитирай
3. kvg55 - iw69,
05.08.2022 23:18
Както рият ще си докарат бой и от Русия и от Китай.
цитирай
4. sorossadistfucking - Когато Атомният Единствен човекоубиец е унищожил или разрушил стотици милиони човешки съдби в 90-те си войни (след Втората Световна Война) насам, по света, за в
06.08.2022 00:12
Когато Атомният Единствен човекоубиец е унищожил или разрушил стотици милиони човешки съдби в 90-те си войни (след Втората Световна Война) насам, по света, за всеки роб, слуга или ИЗТОЧЕН ВОИН е ясно, че Тиран номер 1 се намира там където Залязва Слънцето. И от там идват лошите БОЛЕСТИ за хора и 283 други полови различия
Тогава неговите особи, които наричаме иронично 283 полово различни американо-роби на Двола следва да са част от жертвоприношението в борбата за световно господство. И да си чакат реда на Бижия отговор. На всяко дволско действие има божествено противодействие. Историята учи с примери за такива "велики" Дяволи, докато не срещнали... Иван Василевич, Петр Велики, Александър Първи, Цар Освободител (Александър Втори), ...Сталин, ...Пу...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4879950
Постинги: 2543
Коментари: 6418
Гласове: 16744
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930