Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2022 16:30 - Новият „либералнo-демократичен“ фашизъм в САЩ
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2270 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 07.08.2022 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Ако някога фашизмът дойде в Америка, той ще дойде под маската на либерализма“.
                                                                                                       Роналд Рейгън

image   Новите фашисти на тоталната днешна пропаганда

След агресивни призиви на върхушката на Демократическата партия, мастодонтите на дигиталния свят - Facebook, Twitter, Google, Amazon и още няколко, извършиха серия от погроми срещу няколко милиона привърженици на Доналд Тръмп. Самият Тръмп и кампанията му бяха забранени. Погромите засегнаха и стотици групи, които не споделят прогресистко-либералните догми или изразяват критично отношение към Джо Байдън - групата „Байдън не е моя президент“ с повече от един милион членове, беше изтрита от Facebook. Същата съдба сполетя и страницата WalkAway, в която повече от половин милион бивши привърженици на Демократическата партия разказват защо я напускат.

Тяхното „престъпление“? Подкрепят Доналд Тръмп и неговата политика и не са съгласни с либерали и прогресисти. Всъщност, на 8 януари се случи „кристалната нощ“ в дигиталния свят. Претекстът беше нахлуването в Конгреса от част от протестиращите срещу изборните измами на 6 януари. Изявленията на Тръмп насърчавали насилие и това нарушавало „правилата на общността“. В тях обаче няма и сричка, която насърчава насилието. Има само такава политическа интерпретации, тиражирана от ляво-либералните медии.

За разлика от писанията на всякакви демократи от Александрия Окасио-Кортес, през Камала Харис до Мишел Обама, които най-буквално зоват за уволнения, разправа и репресии срещу републиканци, съставят списъци за преследване и пр. Техните изказвания са христоматиен пример за език на омразата, който създава токсична атмосфера на политическа нетърпимост и провокират насилие. Но те очевидно не нарушават „правилата на общността“. Не ги нарушават и хилядите мародери от „Антифа“ и Black Lives Matter, които системно тиражират своите погроми и покушения. Не са в противоречие с въпросните „правила“ и системните призиви в Twitter на иранския аятолах Хаменей за джихад срещу „неверниците“, за геноцид и унищожение на Израел, за убийство на американския президент. Но изказванията на президента Тръмп им противоречат. До степен да бъде изтрит от тези платформи. Кому не е ясно, че в случая технологичните олигарси не са водени от загриженост за обществото, а целят налагане на политически дневен ред.

Цялата куха фразеология за „правила“ в тези интернет платформи е храна за наивници. За да бъде един текст правило за поведение, той трябва да е ясен, безпротиворечив, да формулира конкретни критерии и изисквания, които адресатите на това правило трябва да следват. Когато обаче с етикета „правило“ е обозначен текст, който оставя най-широко поле за произволни действия от този, който прилага „правилото“, това е произвол, облечен в псевдонормативни одежди. Това са не-правила, не-право. Защото за да бъде едно правило легитимно, то освен да е формално установено, трябва да има и ценностно съдържание, което го отграничава от произвола и не-свободата. „Правилата на общността“, за които говорим, са не-правила, защото са инструмент за произвол.

Какво друго, ако не произвол, е т. нар. проверка на факти (fact-checking) в тези платформи? Как така анонимни хора с неясно образование и още по-неясна компетентност се произнасят, например, като последна инстанция кои научни или политически възгледи са правилни? Как така тези социални мрежи се поставят над закона и над институциите - без дори да изчакат решения на съд или на друг компетентен орган, стигматизираха всяко твърдение за изборни нарушения още от първите секунди след изборите? И тук аргументът „те са частни“, е несъстоятелен. Над всичко е общественият интерес от реализация на гражданските права в плуралистична демократична дискусия. Щом частни корпорации директно увреждат този обществен интерес и засягат най-висша конституционни ценности, то тези частни корпорации са легитимен обект на санкции и ограничения.

Проявна форма на тази йерархия на ценности, която подчинява автономията на частните корпорации на гражданските права, са например всички анти-дискриминационни норми или пък гаранциите за трудовите права на хората, защитата от сексуален тормоз на работното място и пр. Някой оспорва ли ги с аргумента „корпорациите са частни и си имат правила“? Същото от конституционно гледище се отнася до свободата на съвестта и на словото. Частните корпорации не могат да ги ограничават произволно. Още повече, когато въвежданите от тях ограничения не засягат само техни вътрешни отношения, а се отразяват мащабно на обществената дискусия.

Срамно е, че има хора, които се изживяват като приятели на демокрацията, а всъщност носят престъпния нагон на нейните убийци. Подкрепата за забраната на Тръмп и неговите привърженици, независимо от аргументацията за това, е признак на дълбок упадък на демократичните нрави. Но и нещо повече. Някога, през 1932 г., на една своя лекция в Оксфорд Хърбърт Уелс първи употребява понятието „либерален фашизъм“. Тогава увисва в празното пространство, защото либерализмът е все още идеология на свободата. Днес от този либерализъм няма и помен. А пророческите думи на Роналд Рейгън от 1975 г. , че ако някога фашизмът стъпи в Америка, това ще е под маската на либерализма, придобиват все по-реални очертания.  

Либералният фашизъм днес хвърли тежка сянка върху САЩ. По начин, по който само глупавото, конформистко или недемократично мислене не може да види и разпознае. Такива хора винаги е имало и винаги ще има. В нацистка Германия точно такива хора злорадстваха или се снишаваха при погромите срещу евреите и при ликвидирането на свободата.



Гласувай:
10



1. missana - Чета този прецизен анализ и си мисля.
07.08.2022 20:34
Ако Йозеф Гьобелс беше жив днес, то колко ли много имаше да учи от днешните фашисти и тяхната неонова империя. Съвременната лъжовна пропаганда сякаш е стигнала своя апогей. И цели нации са нейни жиртви!
цитирай
2. kvg55 - iw69,
07.08.2022 21:07
Прав е Роналд Уилсънович. Това някога е вече дошло.
цитирай
3. iw69 - Ако Гьобелс
07.08.2022 21:32
беше още жив, щеше да се наложи да почиракува днес при либерал-фашистите да донаучи занаята на тоталната пропаганда.
Вече живеем в отвратителна антиутопия като "1984" на Джордж Оруел, където Големият (отвъдокеански) брат ни доказва с действията си, че „Войната е мир, а невежеството е сила“ и че „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“ (днес се пренаписва историята на последния близо 1 век), както и „Стремежът към власт е изключително заради самата власт. Ние не се интересуваме от доброто на другите, ние сме заинтересовани единствено от властта“, а „Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор“ (да казваш на черното, бяло и обратно).

А пророчеството на Роналд Рейгън от преди 47 год. днес определено се е сбъднало.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821793
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16454
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031