Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2022 15:17 - „Скок“ към унищожението на човечеството
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1913 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.08.2022 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Скок“ към унищожението на човечеството

Най-богатата фондация за медицински изследвания в света, Wellcome Trust, се обедини с двама бивши директори на DARPA, които изградиха skunkworks в Силициевата долина, за да въведат ерата на кошмарно наблюдение, включително за бебета на възраст от три месеца. Техният дневен ред може да напредне само ако ние го позволим.

ОТУИТНИ УЕБ 25 ЮНИ 2021 Г 

image

Организация с нестопанска цел в Обединеното кралство, свързана с глобалната корупция по време на кризата с COVID-19, както и с исторически и настоящи връзки с движението за евгеника в Обединеното кралство, миналата година стартира глобален еквивалент на DARPA, фокусиран върху здравето. Този ход остана до голяма степен незабелязан както от основните, така и от независимите медии.

Wellcome Trust, който вероятно е на второ място след Бил Гейтс по способността си да влияе на събитията по време на кризата с COVID-19 и кампанията за ваксиниране, стартира свой собствен глобален еквивалент на тайната изследователска агенция на Пентагона миналата година, официално за борба с „най-належащите здравни предизвикателства на нашето време.“ Въпреки че беше замислена за първи път през 2018 г., тази конкретна инициатива Wellcome Trust беше отделена от Trust миналия май с 300 милиона долара първоначално финансиране. Бързо привлече двама бивши ръководители на DARPA, които преди това са служили в горните ешелони на Силиконовата долина, за да управляват и планират портфолиото от проекти. 

Тази глобална здравна DARPA, известна като Wellcome Leap, се стреми да постигне „революционни научни и технологични решения“ до или преди 2030 г., с фокус върху „сложни глобални здравни предизвикателства“. Wellcome Trust е отворен за това как Wellcome Leap ще приложи подходите на Силиконовата долина и фирмите за рисков капитал в сектора на здравеопазването и науката за живота. Не е изненадващо, че техните три настоящи програми са готови да разработят невероятно инвазивни, фокусирани върху технологиите, а в някои случаи и явно трансхуманистични медицински технологии, включително програма, фокусирана изключително върху използването на изкуствен интелект (AI), мобилни сензори и носими технологии за картографиране на мозъка за деца три години и по-малки. 

Това разследване на неограничен Hangout изследва не само четирите текущи програми на Wellcome Leap, но и хората, които стоят зад него. Получената картина е на невероятно зловещ проект, който представлява не само голяма заплаха за сегашното общество, но и за бъдещето на самото човечество. Предстоящо разследване на Unlimited Hangout ще разгледа историята на Wellcome Trust заедно с ролята му в скорошни и текущи събития.

Лидерството на Leap: Сливане на човек и машина за военните и Силиконовата долина Основната бележка на Regina Dugan във Facebook F8 2017 . Източник: YouTube

Амбициите на Wellcome Leap са изяснени от жената, избрана да го ръководи, бившият директор на DARPA на Пентагона, Реджина Дуган. Дуган започва кариерата си в DARPA през 1996 г.; тя ръководи оперативна група за борба с тероризма през 1999 г., преди да напусне DARPA около година по-късно. След като напусна DARPA, тя съоснова своя собствена фирма за рисков капитал Dugan Ventures и след това стана специален съветник на заместник-началника на щаба на армията на САЩ от 2001 до 2003 г., което съвпадна с нахлуванията в Афганистан и Ирак. През 2005 г. тя създава технологична фирма, фокусирана върху отбраната, наречена RedXDefense, която сключва договори с военните и специално за DARPA.

През 2009 г., при администрацията на Обама, Дъган беше назначен за директор на DARPA от министъра на отбраната Робърт Гейтс. Беше направено много заради това, че тя беше първата жена директор на агенцията, но тя е най-добре запомнена в агенцията с нейния така наречен подход на „Специални сили“ към иновациите. По време на мандата си тя създава вече несъществуващия Технологичен офис за трансформационна конвергенция на DARPA , който се фокусира върху социалните мрежи, синтетичната биология и машинния интелект. Много от темите, управлявани преди от този офис, сега се контролират от Службата за биологични технологии на DARPA, която беше създадена през 2014 г. и се фокусира върхувсичко „от програмируеми микроби до симбиоза човек-машина“. Службата за биологични технологии, подобно на Wellcome Leap, преследва смесица от „здравеопазващи“ биотехнологични програми и трансхуманистични начинания.

Точно преди да напусне висшата роля в DARPA, Дуган даде зелена светлина на първоначалните инвестиции на агенцията в технологията за иРНК ваксина , което доведе до инвестициите на DARPA в Pfizer и Moderna малко след това. Ученият от DARPA, който лобира Дуган да подкрепи програмата, Дан Ватендорф , сега работи като директор на Иновативни технологични решения във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Въпреки че усилията на Дуган в DARPA се помнят с нежност от служителите на щата за национална сигурност, а също и от тези в Силиконовата долина, Дуган беше разследвана за конфликт на интереси по време на нейното управление като директор на DARPA, тъй като нейната фирма RedXDefense придоби милиони по договори на Министерството на отбраната по време на нейния мандат. Въпреки че се бе отказала от всякаква официална роля в компанията, докато ръководеше DARPA, тя продължи да държи значителен финансов дял в компанията и военно разследване по-късно установи, че тя е нарушила етичните правила в значителна степен.

Вместо да бъде подведена под отговорност по какъвто и да е начин, Дуган стана висш изпълнителен директор в Google, където беше назначена да управлява Групата за напреднали технологии и продукти (ATAP) на Google, която беше отделена от Motorola Mobility след придобиването на това от Google компания през 2012 г. ATAP на Google е моделирана след DARPA и наема други бивши служители на DARPA освен Dugan. 

В Google Дуган ръководи няколко проекта, включително това, което сега е в основата на бизнеса на Google с „разширена реалност“, тогава известен като Project Tango , както и „умни“ дрехи , в които мултитъч сензори са вплетени в текстил. Друг проект, ръководен от Дуган, включва използването на „ дигитална татуировка “ за отключване на смартфони. Може би най-противоречивото е, че Дуган стои и зад създаването на „хапче за цифрово удостоверяване“. Според Дуган, когато хапчето бъде погълнато, „цялото ви тяло става ваш знак за удостоверяване“. Дуган формулира хапчето и много от другите си усилия в Google като работещи за коригиране на „механичното несъответствие между хората и електрониката“ чрез създаване на технология, която слива човешкото тяло с машини в различна степен. Докато служи в това си качество в Google, Дуган председателства панел в Глобалната инициатива на Клинтън от 2013 г., наречен „Промени в технологиите“, и присъства на срещата на Билдерберг през 2015 г., където AI беше основна тема на дискусия.

През 2016 г. Дуган напусна Google за Facebook, където беше избрана да бъде първият ръководител на собствената изследователска агенция на Facebook, еквивалентна на DARPA, тогава известна като Building 8. Връзките на DARPA с произхода на Facebook бяха обсъдени в скорошен доклад за Unlimited Hangout . Под управлението на Dugan, Building 8 инвестира сериозно в технологията за интерфейс мозък-машина, която оттогава произвежда „невронни носими“ гривни на компанията, които твърдят, че могат да предвидят движенията на ръката и пръстите само от мозъчни сигнали. Facebook показа прототипи на проекта по-рано тази година. 

Дуган напусна Facebook само осемнадесет месеца след като се присъедини към Building 8, обявявайки плановете си „да се съсредоточи върху изграждането и ръководенето на ново начинание“, което очевидно беше препратка към Wellcome Leap. По-късно Дуган каза , че сякаш е тренирала за ролята си в Wellcome Leap откакто е постъпила на работа, определяйки го като върха на кариерата си. Когато беше попитан в интервю по-рано тази година кои са клиентите на Wellcome Leap, Дуган даде дълъг отговор, но по същество отговори, че проектът обслужва биотехнологичната и фармацевтичната индустрия, международни организации като ООН и публично-частни партньорства. 

В допълнение към ролята си в Wellcome, Дъган е и член на спонсорираната от Съвета за международни отношения работна група за политиката на САЩ в областта на технологиите и иновациите, която беше сформирана през 2019 г. Други членове включват Рийд Хофман от LinkedIn , глобален председател на McKinsey Institute Джеймс Маникака , бивш ръководителят на Google Ерик Шмид и противоречивият топ научен съветник на президента Байдън Ерик Ландър .

Другият изпълнителен директор на Wellcome Leap, главният оперативен директор Кен Габриел , има опит, тясно свързан с този на Дуган. Габриел, подобно на Дуган, е бивш програмен мениджър в DARPA, където ръководи изследването на микроелектромеханичните системи (MEMS) на агенцията от 1992 до 1996 г. Той е бил заместник-директор на DARPA от 1995 до 1996 г. и става директор на Технологичния офис на електрониката от 1996 г. до 1997 г., където се твърди, че е отговорен за около половината от всички федерални инвестиции в електроника и технологии. В DARPA Габриел работи в тясно сътрудничество с ФБР и ЦРУ.

imageКен Габриел – главен оперативен директор на Wellcome Leap. Източник: Wellcome Leap

Габриел напусна DARPA за университета Карнеги Мелън, където отговаряше за Службата за технологии за сигурност след 11 септември 2001 г. Тази служба беше създадена след 11 септември специално, за да помогне за посрещане на нуждите на федералното правителство от националната сигурност, според съобщението на Carnegie Mellon за програмата. Горе-долу по същото време Габриел става смятан за „архитект на MEMS индустрията“ поради предишната си работа в DARPA и основаването на фокусираната върху MEMS компания за полупроводници Akustica през 2002 г. Той е бил председател и главен технологичен директор на Akustica до 2009 г. по това време той се връща на работа в DARPA, където служи като заместник-директор на агенцията, работейки директно под ръководството на Regina Dugan.

През 2012 г. Габриел последва Дуган в Групата за напреднали технологии и продукти на Google, за чието създаване той всъщност отговаряше. Според Габриел , съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са възложили на Габриел да създаде „основен модел на частния сектор на DARPA“ от Motorola Mobility. Реджина Дуган беше поставена начело, а Габриел отново беше неин заместник. През 2013 г. Дуган и Габриел написаха съвместно статия за Harvard Business Reviewза това как иновационният подход на DARPA за „специалните сили“ може да революционизира както публичния, така и частния сектор, ако бъде приложен по-широко. Габриел напусна Google през 2014 г., много преди Дуган, за да служи като президент и главен изпълнителен директор на Charles Stark Draper Laboratories, по-известна като Draper Labs, която разработва „иновативни технологични решения“ за общността на националната сигурност, с фокус върху биомедицинските системи, енергетика и космически технологии. Габриел заемаше тази позиция, докато внезапно подаде оставка през 2020 г., за да ръководи Wellcome Leap заедно с Дуган. 

В допълнение към ролята си в Wellcome, Габриел също е „ технологичен пионер “ на Световния икономически форум и в борда на директорите на Galvani Bioelectronics, съвместно предприятие на GlaxoSmithKline, което е тясно свързано с Wellcome Trust, и дъщерното дружество на Google Verily. Galvani се фокусира върху разработването на „биоелектронни лекарства“, които включват „модулация на невронни сигнали, базирана на импланти“, в открит натиск от страна на фармацевтичната индустрия и Силиконовата долина за нормализиране на трансхуманистичните „лекарства“. Дългогодишният председател на борда на Galvani, в който служи Габриел, беше Монсеф Слауи, който ръководеше американската програма за разработване и разпространение на ваксина срещу COVID-19 Operation Warp Speed. Слауи беше освободен от поста сив Галвани миналия март заради добре обосновани твърдения за сексуален тормоз.

Джеръми Фарар, мениджър на разказа за пандемията

Докато Дуган и Габриел привидно ръководят екипа, Wellcome Leap е плод на въображението на Джеръми Фарар и Майк Фъргюсън, които служат като негови директори. Фарар е директор на самия Wellcome Trust, а Фъргюсън е заместник-председател на управителния съвет на Trust. Фарар е директор на Wellcome Trust от 2013 г. и участва активно във вземането на критични решения на най-високо ниво в световен мащаб от началото на кризата с COVID. Той също така участва в дневния ред на Световния икономически форум и съпредседателства срещата на WEF в Африка през 2019 г. 

Wellcome Trust на Farrar също е стратегически партньор на WEF и е съосновател на платформата за действие срещу COVID заедно с WEF. Farrar беше наскоро зад създаването на инициативата COVID-Zero на Wellcome , която също е свързана с WEF. Farrar формулира тази инициатива като „възможност за компаниите да напреднат в науката, което в крайна сметка ще намали прекъсването на бизнеса“. Досега той е убедил титани във финансите, включително Mastercard и Citadel, да инвестират милиони в изследвания и разработки в организации, предпочитани от Wellcome Trust.

Директорът на Wellcome Trust Джереми Фарар със съпредседателя на NTI Сам Нън, който ръководи учението „Тъмна зима“ през 2001 г.
Източник: NTI.com

Някои от противоречивите медицински изследователски проекти на Wellcome в Африка, както и връзките му с движението за евгеника в Обединеното кралство, бяха изследвани в статия от декември, публикувана в Unlimited Hangout . Този доклад също така изследва интимните връзки на Wellcome с ваксината Oxford-AstraZeneca срещу COVID-19, чиято употреба вече е ограничена или забранена в няколко страни. Както бе споменато във въведението, самият Wellcome Trust е обект на предстоящо разследване на Unlimited Hangout (част 2).

Джереми Фарар, който е роден в Сингапур през 1961 г., преди това е бил директор на отдела за клинични изследвания на Оксфордския университет в град Хо Ши Мин , започвайки през 1998 г. През това време той е автор на множество епидемиологични научни статии. Той твърди в статия във Financial Times от 2014 г. , че решението му да се премести във Виетнам се дължи на пренебрежението му към конферентните зали, пълни с бели мъже. Югоизточна Азия очевидно беше много по-малко регулирана среда за някой в ​​индустрията на медицинските изследвания, който искаше да се отдаде на новаторски изследвания. Въпреки че е базиран във Виетнам, Фарар е изпратен от Оксфорд на различни места по света, за да изучава епидемии, случващи се в реално време. През 2009 г., когато свинският грип сее хаос в Мексико, Фарар се качва на самолетда се потопи направо в действието, нещо, което той направи и за последващи глобални огнища на ебола , MERS и птичи грип .

През изминалата година възникнаха много въпроси относно точно колко власт има Фарар върху глобалната политика за обществено здраве. Наскоро главният медицински съветник на президента на САЩ Антъни Фочи беше принуден да пусне своите имейли и кореспонденция от март и април 2020 г. по искане на Washington Post. Публикуваните имейли разкриват нещо, което изглежда като конспирация на високо ниво от някои от висшите медицински власти в САЩ, за да твърдят невярно, че COVID-19 може да има само зоонотичен произход, въпреки индикациите за обратното. Имейлите бяха силно редактирани, както обикновено се правят такива имейли, уж за защита на информацията на замесените хора, но редакциите „(b)(6)“ също защитават голяма част от приноса на Джереми Фарар в тези дискусии. Крис Мартенсън, икономически изследовател и постдокторант по невротоксикология и основател на Peak Prosperity, има някои проницателни коментари по въпроса, включително въпроса защотакава защита е предложена на Фарар, като се има предвид, че той е директор на „благотворителен тръст“. Мартенсън продължи да задава въпроса защо Wellcome Trust изобщо е участвал в тези дискусии на високо ниво.

Един имейл на Фочи, с дата 25 февруари 2020 г. и изпратен от Амели Риу от СЗО, заявява, че официалната роля на Джеръми Фарар по това време е била „да действа като фокусна точка на борда относно избухването на COVID-19, да представлява и съветва борда относно науката за епидемията и финансирането на отговора.“ Фарар преди това е председателствал Научния консултативен съвет на СЗО. Имейлите също така показват подготовката, в рамките на десетдневен период, на доклада „ „произход“ на SARS-CoV-2 , който беше озаглавен „Близкият произход на SARS-CoV-2“ и беше приет за публикуване от Nature Medicineна 17 март 2020 г. Документът твърди, че вирусът SARS-CoV-2 може да произхожда само от естествен произход, за разлика от изследването за усилване на функцията, твърдение, което някога се смяташе за евангелие в мейнстрийма, но което беше подложено на значителен контрол през последните седмици. 

Оформянето на представянето на историята на произхода на вирус с глобално значение е нещо, с което Farrar е участвал и преди. През 2004–2005 г. беше съобщено , че Фарар и неговият виетнамски колега Тран Тин Хиен, заместник-директор на болницата за тропически болести, са първите, които идентифицират повторната поява на птичия грип (H5N1) при хората. Фарар е разказвал историята на произхода много пъти, заявявайки: „Беше малко момиченце. Тя го хвана от домашна патица, която беше умряла и тя беше изровена и заровена отново. Тя оцеля." Според Фарар този опит го е подтикнал да създаде глобална мрежа във връзка със Световната здравна организация за „подобряване на местните отговори на огнища на болести“. 

Статия, публикувана от Rockefeller University Press"s Journal of Experimental Medicine през 2009 г., е драматично озаглавена „Джеръми Фарар: Когато се случи бедствие“. Farrar, когато говорим за историята на произхода на H5N1d: „Хората от СЗО – и това не е критика – решиха, че е малко вероятно детето да има SARS или птичи грип. Те си тръгнаха, но професор Хиен остана, за да говори с детето и майка й. Момичето призна, че е било доста тъжно в предните дни от смъртта на домашната й патица. Момичето и брат й се били скарали за погребването на патицата и поради този спор тя се върнала, изровила патицата и я заровила отново - вероятно за да не разбере брат й къде е заровена. С тази история професор Хиен ми се обади вкъщи и каза, че се тревожи за детето. Той взе няколко тампона от носа и гърлото на детето и ги върна в болницата. Тази нощ лабораторията направи тестове на пробите и те бяха положителни за грип А.

Тъй като сега Фарар беше разкрит като важна част от екипа, изработил официалната история относно произхода на SARS-CoV-2, предишните му твърдения за произхода на минали епидемии трябва да бъдат разгледани внимателно. 

Като директор на „благотворителен тръст“, Джеръми Фарар е почти напълно неотговорен за участието си в изработването на противоречиви разкази, свързани с кризата с COVID. Той продължава да бъде в челните редици на глобалния отговор на COVID, отчасти чрез стартирането на Wellcome Leap Fund за „неконвенционални проекти, финансирани в мащаб“ като открит опит за създаване на глобална и „благотворителна“ версия на DARPA. Наистина, Фарар, замисляйки Wellcome Leap, се е позиционирал да играе също толкова, ако не и повече, инструмент в изграждането на основата за ерата след COVID, както беше в изграждането на основата за самата COVID криза. Това е важно, както отбеляза изпълнителният директор на Wellcome Leap Regina DuganCOVID-19 „моментът на Спутник“ на това поколение, който ще постави началото на нова епоха на „здравни иновации“, подобно на това, че стартирането на Спутник постави началото на глобална технологична „космическа ера“. Wellcome Leap напълно възнамерява да води групата.

„Владетелите“ на индустрията за секвениране на гени

За разлика от явните връзки на DARPA, Силиконовата долина и Wellcome на другите, председателят на борда на директорите на Wellcome Leap, Джей Флетли, има различен произход. Флатли е дългогодишен ръководител на Illumina, базиран в Калифорния хардуерен и софтуерен гигант за генно секвениране, за който се смята, че в момента доминира в областта на геномиката. Въпреки че се оттегли от борда на Illumina през 2016 г., той продължава да служи като изпълнителен председател на борда на директорите. Флетли беше първият избран за лидерска позиция в Wellcome Leap и той беше отговорен за предлагането на Regina Dugan за главен изпълнителен директор на организацията, според скорошно интервю , дадено от Dugan. 

imageIllumina Campus. Източник: Glassdoo r

Както се отбелязва в профил на Illumina в бизнес списанието Fast Company , Illumina „работи зад кулисите, продавайки хардуер и услуги на компании и изследователски институции“, сред които 23andMe. Главният изпълнителен директор на 23andMe, Ан Войчицки, сестрата на главния изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки и съпругата на съоснователя на Google Сергей Брин, каза пред Fast Company ,  Това е лудост. Illumina е като владетел на цялата тази вселена и никой не знае това. Докладът отбелязва, че 23andMe, подобно на повечето компании, които предлагат ДНК секвениране и анализ на потребителите, използва машини, произведени от Illumina. 

През 2016 г. Illumina стартира „агресивен“ петгодишен план за „извеждане на геномиката от изследователските лаборатории и в лекарските кабинети“. Предвид текущото състояние на нещата, особено глобалния тласък към генно-фокусирани ваксини и терапии, този план, който приключва тази година, не би могъл да бъде по-добре насрочен. Настоящият главен изпълнителен директор на Illumina, Франсис ДеСуза, преди това е заемал ключови постове в Microsoft и Symantec. Също така през 2016 г. изпълнителните екипи на Illumina прогнозират бъдеще, в което хората се тестват генно от раждането до гроба както за здравни, така и за търговски цели.

Докато повечето компании изпитваха финансови затруднения по време на пандемията от коронавирус, някои отбелязаха огромно увеличение на печалбите. Цената на акциите на Ilumina се удвои от началото на кризата с COVID. Печалбите на компанията от $1 милиард плюс през последната данъчна година очевидно бяха подпомогнати от бързото одобрение на машините NovaSEQ 6000 , които могат да тестват голям брой COVID проби по-бързо от други устройства. Отделна машина има солидна цена от почти 1 милион долара и по този начин те се намират най-вече в елитни съоръжения , частни лаборатории и университети от най-високо ниво .

Джей Флетли, изпълнителен председател, Illumina, говори на Световния икономически форум в Давос 2018 г. Източник: WEF

В допълнение към дългогодишната си ръководна роля в Illumina, Джей Флетли също е „ дигитален член “ на Световния икономически форум, както и главен независим директор на Zymergen, компания „технологичен пионер“ на WEF, която „преосмисля биологията и преосмисляне на света.” Флетли, който също е присъствал на няколко срещи в Давос, се обърна към WEF относно „обещанието за прецизна [т.е. генно-специфична] медицина“. На друга среща на панела на WEF, Флатли, заедно с министъра на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Хенкок, популяризира идеята за превръщане на геномното секвениране на бебетата при раждане в норма, твърдейки, че има „потенциала да премести системата на здравеопазване от реактивна към превантивна“. Някои от панела призоваха геномното секвениране на бебета в крайна сметка да стане задължително.

Освен Flatley като физическо лице, Illumina като компания е партньор на WEF и играе ключова роля в неговата платформа по отношение на бъдещето на здравеопазването. Висш изпълнителен директор на Illumina също служи в Глобалния съвет за бъдещето на Световния икономически форум по биотехнологии. 

Нова надежда

В момента Wellcome Leap има четири програми: Multi-Stage Psych, Delta Tissue, 1KD и HOPE. HOPE беше първата програма, обявена от Wellcome Leap и означава човешки органи, физиология и инженерство. Според пълното описание на програмата, HOPE има за цел „да използва силата на биоинженерството за усъвършенстване на стволови клетки, органоиди и цели системи от органи и връзки, които рекапитулират човешката физиология in vitro и възстановяват жизнените функции in vivo .“

Източник: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/hope/

HOPE се състои от две основни програмни цели. Първо, той се стреми да „биоинженерира мултиорганна платформа, която пресъздава човешки имунологични реакции с достатъчна точност, за да удвои предсказуемата стойност на предклинично изпитване по отношение на ефикасността, токсичността и имуногенността за терапевтични интервенции“. С други думи, тази биоинженерна платформа, имитираща човешки органи, ще се използва за тестване на ефектите на фармацевтични продукти, включително ваксини, което би могло да създаде ситуация, в която опитите върху животни се заменят с опити върху генно редактирани и отглеждани органи. Въпреки че подобен напредък със сигурност би бил полезен в смисъл на намаляване на често неетичните експерименти с животни, доверието в такава нова система, която да позволи медицинските лечения да преминат направо към фазата на тестване върху хора, също би изисквало доверие в институциите, разработващи тази система, и нейните финансисти. 

Както е сега, Wellcome Trust има твърде много връзки с корумпирани участници във фармацевтичната индустрия, като първоначално е започнал като „филантропско“ звено на британския фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline, за да може някой да се довери на това, което произвеждат, без действително независимо потвърждение, като се има предвид, че истории на някои от техните партньори в подправянето на данни от клинични изпитвания върху животни и хора за ваксини и други продукти.

Втората цел на HOPE е да отвори използването на хибридни органи машина-човек за трансплантация в човешки същества. Тази цел се фокусира върху възстановяването на „органните функции с помощта на култивирани органи или биологични/синтетични хибридни системи“ с по-късната цел за биоинженерство на напълно трансплантиран човешки орган след няколко години. 

По-нататък в описанието на програмата обаче интересът към сливането на синтетичното и биологичното става по-ясен, когато се заявява: „Моментът е подходящ да насърчим синергията между органоидите, биоинженерните и имуноинженерните технологии и да напреднем в най-съвременното състояние на ин витро човешка биология. . . чрез изграждане на контролируеми, достъпни и мащабируеми системи.“ Документът с описание на програмата също така отбелязва интереса на Wellcome към подходите на генното инженерство за „подобряване на желаните свойства и вмъкване на проследими маркери“ и амбицията на Wellcome да възпроизведе градивните елементи на човешката имунна система и системите на човешки органи чрез технологични средства.

Трансхуманистични малки деца?

Втората програма, която ще бъде преследвана от Wellcome Leap, се нарича „ Първите 1000 дни : насърчаване на здрави мозъчни мрежи“, която е съкратена като 1KD от организацията. Това е може би най-обезпокоителната програма, тъй като се стреми да използва малки деца, по-специално бебета от три месеца до тригодишни деца, като свои тестови субекти. Програмата се наблюдава от Холи Бейнс , която преди това е била ръководител на разработването на стратегии за Wellcome Trust, преди да се присъедини към Wellcome Leap като ръководител на програмата 1KD. 

imageИзточник: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/1kd/

1KD е фокусиран върху разработването на „обективни, мащабируеми начини за оценка на когнитивното здраве на детето“ чрез наблюдение на мозъчното развитие и функцията на бебетата и малките деца, което позволява на практикуващите да „стратифициране на риска при децата“ и „предсказване на отговорите на интервенции“ в развиващите се мозъци. 

Документът с описание на програмата отбелязва, че до този момент в историята „нашият основен прозорец към развиващия се мозък са били техниките за невроизобразяване и животинските модели, които могат да помогнат за идентифициране на количествени биомаркери на здравето на [невронната] мрежа и да характеризират разликите в мрежата, лежащи в основата на поведението.“ След това се посочва, че напредъкът в технологиите „отваря допълнителни възможности при малките бебета“.

Описанието на програмата продължава да казва, че изкуствените невронни мрежи, форма на AI, „са демонстрирали жизнеспособността на моделирането на процеса на подрязване на мрежата и придобиването на сложни поведения почти по същия начин като развиващ се мозък“, докато подобренията в машинното обучение, друга подгрупа на AI, вече може да се използва за извличане на „смислени сигнали“ от мозъците на бебета и малки деца. След това тези алгоритми могат да се използват за разработване на „интервенции“ за малки деца, за които други алгоритми смятат, че са в опасност от недоразвита мозъчна функция. 

Документът отбелязва обещанието за „евтини мобилни сензори, носими устройства и домашни системи“ за „осигуряване на нова възможност за оценка на влиянието и зависимостта на развитието на мозъка от естествените физически и социални взаимодействия“. С други думи, тази програма се стреми да използва „непрекъснати визуални и аудио записи в дома“, както и устройства за носене на деца, за да събира милиони и милиони точки от данни. Wellcome Leap описва тези носими устройства като „сравнително ненатрапчиви, мащабируеми електронни значки, които събират визуални, слухови и данни за движение, както и интерактивни функции (като време за редуване, темп и реакция).“ На друго място в документа има призив за разработване на „носими сензори, които оценяват физиологичните мерки, предсказващи здравето на мозъка (напр. електродермална активност, дихателна честота,

Подобно на други програми Wellcome Leap, тази технология се разработва с намерението да стане масова в медицинската наука през следващите пет до десет години, което означава, че тази система – макар и оформена като начин за наблюдение на функционирането на мозъка на децата с цел подобряване на когнитивните резултати – е рецепта за тотално наблюдение на бебета и много малки деца, както и средство за промяна на функционирането на мозъка им според алгоритмите и програмистите на Leap. 

1DK има две основни програмни цели. Първият е да се „разработи напълно интегриран модел и инструменти за количествено измерване на развитието на мрежата през първите 1000 дни [от живота], достатъчни за прогнозиране на формирането на EF [изпълнителна функция] преди първия рожден ден на детето.“ Такъв модел, гласи описанието, „трябва да предвиди приноса на храненето, микробиома и генома“ върху формирането на мозъка, както и ефектите от „сензомоторни и социални взаимодействия [или липса на такива] върху процесите на подрязване на мрежата“ и резултатите от EF. Втората цел изяснява, че широкото приемане на такива технологии за неврологичен мониторинг при малки деца и бебета е финалът за 1DK. В него се посочва, че програмата планира да „създаде мащабируеми методи за оптимизиране на насърчаването, превенцията, 

Верни на евгеничните връзки на Wellcome Trust (ще бъдат разгледани по-задълбочено в част 2), 1DK на Wellcome Leap отбелязва, че „представляват интерес подобрения от неразвит EF към нормативен или от нормативен към добре развит EF в цялото население, за да се постигне най-широко въздействие.“ Следователно една от целите на 1DK не е да лекува болести или да се справя с „глобално здравословно обществено предизвикателство“, а вместо това да експериментира върху когнитивното увеличаване на децата, използвайки средства, разработени от AI алгоритми и инвазивна технология, базирана на наблюдение.

Друг обезпокоителен аспект на програмата е нейният план за „разработване на in vitro 3D мозъчен асемблоид, който възпроизвежда формирането на времето“ на развиващ се мозък, който е подобен на моделите, разработени чрез наблюдение на развитието на мозъка на бебета и деца. По-късно описанието на програмата нарича това „ in-silico “ модел на детски мозък, нещо от очевиден интерес за трансхуманистите, които виждат подобно развитие като предвестник на така наречената сингулярност. Освен това изглежда, че този in-silico и по този начин синтетичен модел на мозъка е планиран да бъде използван като „модел“, според който мозъците на бебета и деца се оформят чрез „терапевтичните интервенции“, споменати другаде в описанието на програмата.

Трябва да стане ясно колко зловещо е, че организация, която обединява най-лошите импулси на „луд учен“ както от неправителствените организации, така и от военно-изследователския свят, открито планира да проведе такива експерименти върху мозъците на бебета и малки деца, разглеждайки ги като масиви от данни и техните мозъци като нещо, което трябва да бъде „подрязано“ от машинен „интелект“. Позволяването на такава програма да напредва безпрепятствено без отпор от обществеността би означавало да се позволи на опасна програма, насочена към най-младите и най-уязвимите членове на обществото, потенциално да напредне до точка, в която е трудно да се спре.

„Машина на времето за тъкани“

Третата и втората последна програма, която се присъединява към гамата Wellcome Leap, се нарича Delta Tissue , съкратено от организацията като ΔT. Delta Tissue има за цел да създаде платформа, която наблюдава промените във функцията и взаимодействията на човешката тъкан в реално време, привидно за да „обясни статуса на дадено заболяване при всеки човек и да предскаже по-добре как това заболяване ще прогресира“. Позовавайки се на тази платформа като „машина на времето за тъкани“, Wellcome Leap вижда Delta Tissue като способна да предвиди началото на заболяването, преди то да се появи, като същевременно позволява медицински интервенции, които „са насочени към индивида“.

imageИзточник: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/delta-tissue/

Много преди ерата на COVID, прецизната медицина или медицината, „насочена или съобразена с индивида“ е била кодова фраза за лечения, базирани на генетични данни на пациенти и/или за лечения, които променят самата функция на нуклеиновата киселина (напр. ДНК и РНК). Например правителството на САЩ определя „прецизната медицина“ като „нововъзникващ подход за лечение и превенция на заболявания, който отчита индивидуалната променливост на гените, околната среда и начина на живот за всеки човек“. По същия начин, документ от 2018 г., публикуван в Technologyотбелязва, че в онкологията „прецизната и персонализирана медицина . . . насърчава разработването на специализирани лечения за всеки конкретен подтип рак, базирани на измерване и манипулиране на ключови генетични и омични данни на пациента (транскриптомика, метаболомика, протеомика и т.н.).“ 

Преди COVID-19 и пускането на ваксината, технологията за иРНК ваксина, използвана от финансираните от DARPA компании Moderna и Pfizer, се рекламираше като лечение с прецизна медицина и до голяма степен се наричаше „ генна терапия “ в медийните доклади. Те също така бяха популяризирани силно като революционен метод за лечение на рак, поради което не беше изненадващо, че програмата Delta Tissue в Wellcome Leap ще използва подобна обосновка, за да разработи програма, която има за цел да предложи персонализирани генни терапии на хората преди появата на заболяването. 

Тази платформа Delta Tissue работи, за да комбинира „най-новите технологии за профилиране на клетки и тъкани с последните постижения в машинното обучение“, тоест AI. Като се имат предвид връзките на Wellcome Leap с американската армия, заслужава да се отбележи, че Пентагонът и Google , и двамата бивши работодатели на главния изпълнителен директор на Wellcome Leap Реджина Дуган и главния оперативен директор Кен Габриел, работят заедно от миналия септември върху използването на AI за предсказване на болести при хората, първо фокусиране върху рака, преди да се разшири до COVID-19 и всяка болест между тях. Програмата Delta Tissue изглежда има свързани амбиции, тъй като описанието на програмата ясно показва, че програмата в крайна сметка има за цел да използва своята платформа за множество видове рак и инфекциозни заболявания.

Крайната цел на тази програма Wellcome Leap е „да се изкоренят упоритите предизвикателни болести, които причиняват толкова много страдания по света“. Планира да направи това чрез AI алгоритми, които обаче никога не са 100 процента точни в способността си за прогнозиране, и с лечения за редактиране на гени, почти всички от които са нови и не са добре тествани. Последната точка е важна, като се има предвид, че един от основните методи за редактиране на гени при хора, CRISPR, е установено в многобройни проучвания, че причинява значителни щети на ДНК, щети, които до голяма степен са непоправими (вижте тук , тук и тук). Изглежда правдоподобно, че човек, поставен на такова високотехнологично медицинско лечение, ще продължи да се нуждае от безкрайна поредица от лечения за редактиране на гени и може би други инвазивни високотехнологични лечения за смекчаване и управление на ефектите от тромавото генно снаждане.

Пълно наблюдение за лечение на „депресия“

Най-новата програма на Wellcome Leap, стартирана само тази седмица, се нарича „ Многоканална психика: разкриване на механизми на анхедония “ и официално е фокусирана върху създаването на „сложни, биологични“ лечения за депресия. 

Източник: Wellcome Leap, https://wellcomeleap.org/mcpsych/

Тези, които стоят зад Wellcome Leap , формулират проблема , с който се стремят да се справят с тази програма, както следва:

„Ние разбираме, че синаптичните връзки служат като валута на невронната комуникация и че укрепването или отслабването на тези връзки може да улесни научаването на нови поведенчески стратегии и начини за гледане на света . Чрез проучвания както върху животински модели, така и върху хора, ние открихме, че емоционалните състояния са кодирани в сложни модели на активност на невронни мрежи и че директната промяна на тези модели чрез мозъчна стимулация може да промени настроението. Знаем също, че нарушаването на тези деликатно балансирани мрежи може да доведе до невропсихиатрични заболявания. (курсив добавен)

Те добавят, че „биологично базираните лечения“ за депресия „не са съобразени с биологията на човешките същества, при които се използват“, и следователно леченията за депресия трябва да бъдат съобразени „съобразно специфичната биология“ на отделните пациенти . Те ясно заявяват, че това, на което трябва да се обърне внимание, за да се направят такива лични модификации на лечението, е да се получи „лесен достъп до биологичния субстрат на депресията – т.е. мозъка“.

Описанието на програмата на Wellcome Leap отбелязва, че това усилие ще се съсредоточи конкретно върху анхедонията, която се определя като „увреждане в базираната на усилие система за възнаграждение“ и като „ключов симптом на депресия и други невропсихиатрични заболявания“. По-специално, в дребния шрифт на документа Wellcome Leap гласи: 

„Въпреки че има много дефиниции на анхедония, ние сме по-малко заинтересовани от изследването на намаленото консумативно удоволствие, общото преживяване на удоволствие или неспособността да изпитаме удоволствие. По-скоро, според описанието по-горе, ние ще дадем приоритет на разследванията на анхедония, тъй като тя е свързана с увреждания в системата за възнаграждение, базирана на усилията - например намалена мотивация за изпълнение на задачи и намален капацитет за прилагане на усилия за постигане на цел. 

С други думи, Wellcome Leap се интересува само от лечение на аспекти на депресията, които пречат на работоспособността на индивида, а не от подобряване на качеството или удоволствието от живота на индивида. 

В обсъждането на целите си Leap отбелязва, че се стреми да разработи модели за това как пациентите реагират на лечения, които включват „нова или съществуваща модификация на поведението, психотерапия, медикаменти и опции за невростимулация“, като същевременно улавят „генома, феномена на индивида [сумата от фенотипни черти на индивида], [невронна] мрежова свързаност, метаболом [сумата от метаболитните черти на индивида], микробиом, нива на пластичност при обработката на възнаграждението,” между другото. В крайна сметка има за цел да предскаже връзката между генома на индивида и как функционира „обработката на възнагражденията“ в мозъка. Това предполага, че данните, използвани за създаване на този модел, трябва да включват използването на носими устройства, като се посочва, че изследователите „трябва да се стремят да използват високочестотни измервания, носени от пациента или у дома, в допълнение към тези, получени в клиниката,

Една от основните изследователски области, включени в програмата, е да „разработи нови мащабируеми инструменти за измерване за надеждно количествено определяне с висока плътност на настроението (както субективно отчетено, така и обективно количествено чрез биометрични данни като глас, изражение на лицето и т.н.), сън, движение , функциониране на системата за възнаграждение, нива на усилие/мотивация/енергия, социално взаимодействие, калориен прием и изход по оста HPA в реални ситуации.“ HPA (хипоталамо-хипофизна-надбъбречна) оссе споменава в целия документ и това е важно, тъй като това е както отрицателна, така и положителна система за обратна връзка, регулираща механизмите на реакциите на стрес, имунитета, а също и плодовитостта в човешкото тяло. Последното е особено важно предвид връзките на Wellcome Trust с движението за евгеника в Обединеното кралство. Също така си струва да се отбележи, че някои налични в търговската мрежа носими устройства, като например Halo на Amazon , вече определят количествено настроението, съня и движението.

Авторите на програмата отиват дори по-далеч от горното по отношение на това, което искат да наблюдават в реално време, заявявайки: „Ние специално насърчаваме развитието на неинвазивна технология за директно разпитване на състоянието на човешкия мозък.“ Примерите включват „еквивалент на неинвазивна пункция на гръбначния стълб“, „поведенчески или биомаркерни сонди за неврална пластичност“ и „възможности за невронно наблюдение за една сесия, които определят състояние на мозъка, предсказващо лечението“.

С други думи, тази програма Wellcome Leap и нейните автори се стремят да разработят „неинвазивна“ и вероятно носима технология, способна да наблюдава настроението на индивида, изражението на лицето, социалните взаимодействия, усилията и мотивацията и потенциално дори мислите, за да „ директно разпитват състоянието на човешкия мозък. Да се ​​мисли, че подобно устройство ще остане само в сферата на научните изследвания, е наивно, особено като се има предвид, че светилата на WEF открито са говорили на срещите в Давос за това как правителствата планират да използват широко такава технология върху населението си като средство за превантивно насочване към... бъдете несъгласни и въвеждате ера на „дигитални диктатури“. 

Фокусът върху лечението само на аспектите на депресията, които пречат на работата на човека, допълнително предполага, че такава технология, след като бъде разработена, ще бъде използвана за осигуряване на поведение на „перфектен работник“ в индустрии, където човешките работници бързо се заменят с AI и машини, което означава, че управляващите могат да бъдат по-селективни относно това кои хора продължават да бъдат наети и кои не. Подобно на други програми Wellcome Leap, ако бъдат завършени, плодовете на програмата Multi-Channel Psych вероятно ще бъдат използвани за осигуряване на популация от послушни автомати, чиито движения и мисли са строго наблюдавани и наблюдавани.

Последният скок за стара програма

Wellcome Leap не е малко начинание и неговите директори имат финансирането, влиянието и връзките, за да превърнат мечтите си в реалност. Ръководството на организацията включва ключовата сила зад стремежа на Силиконовата долина да комерсиализира трансхуманистичните технологии (Реджина Дуган), „архитекта“ на MEMS индустрията (Кен Габриел) и „владетеля“ на процъфтяващата индустрия за генетично секвениране (Джей Флетли). Той също така се възползва от финансирането на най-голямата фондация за медицински изследвания в света, Wellcome Trust, която също е една от водещите сили в оформянето на генетичните и биотехнологичните изследвания, както и на здравната политика в световен мащаб. 

Разследване на Sunday Times от 1994 г. относно Тръста отбелязва, че „чрез [Wellcome Trust] грантове и спонсорства, правителствени агенции, университети, болници и учени са повлияни по целия свят. Тръстът разпределя повече пари на институции, отколкото дори Съветът за медицински изследвания на британското правителство. 

След това отбелязва:

„В офисите на първия етаж на сградата се вземат решения, които засягат живота и здравето в мащаби, сравними с малки войни. В конферентната зала, високо над улицата, и в заседателната зала, в сутерена, се предават решения в областта на биотехнологиите и генетиката, които ще помогнат за оформянето на човешката раса.

Малко се е променило по отношение на влиянието на Тръста след публикуването на тази статия. Ако не друго, влиянието му върху изследователските пътеки и решения, които ще „оформят човешката раса“, само е нараснало. Неговите бивши служители на DARPA, които са прекарали кариерата си в усъвършенстване на трансхуманистичната технология както в публичния, така и в частния сектор, имат припокриващи се цели с тези от Wellcome Leap. Търговските проекти на Дуган и Габриел в Силиконовата долина разкриват, че Leap се ръководи от онези, които отдавна се стремят да усъвършенстват същата технология за печалба и за наблюдение. Това драстично отслабва твърдението на Wellcome Leap, че сега преследва такива технологии само за подобряване на „глобалното здраве“. 

imageОсновната бележка на Regina Dugan на Facebook F8 2017. Източник: YouTube

Наистина, както показа този доклад, повечето от тези технологии биха поставили началото на дълбоко обезпокоителна ера на масово наблюдение както върху външните, така и върху вътрешните дейности на човешките същества, включително малки деца и бебета, като същевременно създават нова ера на медицината, основана до голяма степен на терапии за редактиране на гени, рисковете от които са значителни и също така постоянно се омаловажават от нейните промотори.

Когато човек разбере интимната връзка, която отдавна съществува между евгениката и трансхуманизма, Wellcome Leap и неговите амбиции имат идеален смисъл. В скорошна статия, написана от Джон Кличек за Unlimited Hangout , беше отбелязано, че първият генерален директор на ЮНЕСКО и бивш президент на Евгеничното общество на Обединеното кралство е Джулиан Хъксли, който въвежда термина „трансхуманизъм“ в книгата си от 1957 г. Нови бутилки за ново вино . Както Кличек пише, Хъксли твърди, че „евгеничните цели на биологичното инженерство на човешката еволюция трябва да бъдат усъвършенствани чрез трансхуманистични технологии, които съчетават евгеничните методи на генното инженерство с невротехнологията, която обединява хората и машините в нов организъм“.

По-рано, през 1946 г., Хъксли отбеляза във визията си за ЮНЕСКО , че е от съществено значение „евгеничният проблем да бъде разгледан с най-голямо внимание и общественото съзнание да бъде информирано за заложените въпроси, така че много неща, които сега са немислими, могат поне да станат мислимо“, удивително изявление, направено толкова скоро след края на Втората световна война. Благодарение до голяма степен на Wellcome Trust и неговото влияние както върху политиката, така и върху медицинските изследвания в продължение на няколко десетилетия, мечтата на Хъксли за реабилитиране на пропитата с евгеника наука в ерата след Втората световна война може скоро да стане реалност. Не е изненадващо, че Wellcome Trust е домакин на архива на бившето ръководено от Хъксли Евгенично общество и все още може да се похвали с тесни връзки с организацията-наследник, Института Галтън.

Основният въпрос е: Ще позволим ли да продължим да бъдем манипулирани, за да позволим трансхуманизмът и евгениката да бъдат открито преследвани и нормализирани, включително чрез инициативи като тези на Wellcome Leap, които се стремят да използват бебета и малки деца като тестови субекти, за да напреднат в своите кошмари визия за човечеството? Ако добре изработени рекламни лозунги и медийни кампании, рисуващи визии за утопия като „свят без болести“, са всичко, което е необходимо, за да ни убеди да се откажем от нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца на военни оперативни служители, корпоративни ръководители и евгенисти, тогава има малко е останало от нашата човечност, за да се предадем. 

Бележка на автора: Джони Ведмор допринесе за този доклад.

Представена снимка: Антонио Кабрера за неограничен разговор




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39899228
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930