Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2022 08:15 - С обстрела на Запорожката АЕЦ Украйна и западните й покровители водят света към ядрена катастрофа
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1753 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 14.08.2022 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Русия поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради обстрела на Запорожката АЕЦ от ВСУ. Москва предупреждава, че ако Украйна продължи да нанася удари, последствията ще бъдат катастрофални. Шефът на МААЕ Рафаел Гроси също трябва да направи доклад за ситуацията около станцията .

Опасност от "Ураган".

Запорожката АЕЦ в Енергодар е най-голямата в Европа по инсталирана мощност: шест реактора тип ВВЕР-1000, първият от които е пуснат в експлоатация преди 36 години. Руските войски поеха контрола над централата на 28 февруари, но украинският оператор все още я управлява.

В бъдеще генерираната енергия може да отиде в Крим. Процесът на преразпределение на потоците вече е стартиран, особено след като по време на военните действия бяха повредени почти всички електропроводи, водещи до територията, контролирана от Киев.

Периодично централата бива обстрелвана. Така например в нощта на 6 срещу 7 август Въоръжените сили на Украйна са открили огън от РСЗО "Ураган", съобщиха представители на военно-гражданската администрация на Енергодар. В засегнатата зона се намираха пост за наблюдение на радиационната обстановка и хранилище за отработено ядрено гориво. Освен това фрагменти и ракетен двигател паднаха на 400 метра от работещия реактор. На 11 август следобед, няколко часа преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, украинците отново удариха района на атомната електроцентрала - снаряди паднаха близо до хранилището за ядрени отпадъци.

Министерството на отбраната на Русия смята, че ударите се нанасят от град Марганец, разположен на противоположния бряг на Днепър.

Отравянето на Европа

Михаил Мизинцев, ръководител на Центъра за управление на националната отбрана на Русия, заяви, че ВСУ "умишлено и редовно" обстрелват атомните електроцентрали. Ако ги унищожат, последствията за човечеството ще бъдат много по-сериозни, отколкото след авариите в Чернобил и Фукушима. Според МААЕ в станцията се съхраняват 30 тона плутоний и 40 тона обогатен уран. В зоната на радиационно заразяване ще попаднат Украйна, ДНР, ЛНР, пограничните райони на Русия и Беларус, Молдова, Турция, Абхазия, Грузия, България и Румъния. Черно море и проливът Босфора ще станат дълги години непригодни за корабоплаване.

В тази връзка руското външно министерство призова страните, които имат влияние върху украинското ръководство, да използват всички лостове за спиране на обстрела. Но засега Западът действа точно обратното. Например в началото на юни Гроси се опита да посети Запорожката атомна електроцентрала. Бяхме разработили маршрута и програмата за проверка на сигурността на центаралата, но в последния момент всичко беше отменено.

Москва обвинява за прекъсването на пътуването секретариата на ООН, който може да действа в интерес на Киев. Решението даде на ВСУ зелена светлина за по-нататъшни атаки срещу обекта, каза прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова. Тя подчерта, че организацията трябва да разбере, че светът е на ръба заради престъпните заповеди на украинските власти.

Международна реакция

ООН отрече да е замесен в забраната за проверка. Украинците обаче наистина бяха против посещението на ръководителя на МААЕ на територията, контролирана от Русия. Те размислиха точно преди заседанието на Съвета за сигурност. В същото време ръководителят на украинското външно министерство призова за изпращане на военни експерти на ООН в атомните електроцентрали. В идеалния случай Киев очаква да получи демилитаризирана зона около обекта, където ще бъдат разположени миротворци.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен всъщност подкрепи Киев, като каза, че руските войски уж са били в района на атомната централа и са стреляли по украинските позиции оттам, надявайки се, че ще се побоят да отвърнат на удара. Руското външно министерство нарече думите му "абсурдна пропаганда".

МААЕ все още не е казала кой е виновен, но Рафаел Гроси подчерта, че в случай на ядрена катастрофа освен Украйна ще пострадат и съседни държави. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова за незабавно прекратяване на обстрела, без да се обръща конкретно към никого.

Не се знае колко дълго ще продължи несигурността. В същото време руското посолство в САЩ отбелязва, че американските медии са започнали цяла информационна кампания, обвиняваща руските военни в удари по атомни електроцентрали. Москва смята, че Киев и неговите съюзници планират да провокират хуманитарна катастрофа в Херсонска и Запорожка област и да хвърлят отговорността върху Русия.

"Истинският мащаб на ядрената катастрофа в АЕЦ "Запорожие" дори е трудно да си го представим. В този случай отговорността за това ще падне върху западните покровители на Киев", предупреди руският пратеник Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН съвет. В отговор Гроси обеща да засили консултациите с Москва, Киев и ООН за пътуване на експерти от МААЕ на мястото.

Края на света

Игор Вишневецки, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, каза, че Москва все още чака Гроси в Енергодар, но за това е необходимо разрешение от секретариата и генералния секретар на ООН. В противен случай МААЕ няма да може да извърши проверка. Може би проблемът ще бъде решен на заседание на Съвета за сигурност.

Рискът от пълно унищожаване на атомната електроцентрала е нисък, но дори частичното увреждане на съоръжението ще бъде достатъчно, за да убие хора и да направи живота в околните райони опасен, отбелязва политологът Ростислав Ишченко.

"Ако политиците бяха загрижени само за експлозията на атомна електроцентрала, сега нямаше да видим такъв шум, защото нищо подобно няма да се случи поради техническите характеристики на сградата. Но Западът се стреми да дискредитира още повече Русия, така че излезе с друга история на ужасите с нейно участие“, казва експертът.

Освен това, разпалвайки истерия около ядрения апокалипсис, Украйна се опитва да попречи на Русия да прехвърли електроенергията от Запорожката атомна електроцентрала към освободените територии на Донбас, Херсонска и Запорожка област, както и Крим, смята политологът Сергей Марков.

"Росатом" почти завърши подготвителната работа, но в Киев са решени да нарушат нашите планове с помощта на обстрел. В същото време не може да се каже, че Западът подкрепя Украйна в това. Ръководителите на ООН и МААЕ са в безизходица заради опасните действия на ВСУ“, казва Марков.

Според него програмата максимум за Киев е преминаването на АЕЦ под контрола на МААЕ и изтеглянето на руските войски оттам. Тогава ще бъде възможно да се доведе армията на НАТО под предлог за защита на предприятието.

Русия пък, обяснява експертът, иска да пусне в атомната електроцентрала наблюдатели на МААЕ, които да записват атаките, тяхната честота и посоката на пристигане, така че светът най-накрая да разбере кой наистина се занимава с ядрен тероризъм.

Източник: Поглед.инфо 



Гласувай:
6



1. raders - Аз предлагам руснаците да изчезват ...
14.08.2022 08:46
Аз предлагам руснаците да изчезват от Украйна. Майната им - нямат работа там.
цитирай
2. iw69 - Който
14.08.2022 09:04
и исторически атлас да отвориш, от която и да е епоха преди 1991 г. няма да намериш вътре карта на страна на име Украйна.
Нито имат собствена история, нито има нормално име на държава (регион у края на нещо по-голямо), нито имат език, който да се говори от всички, само едно малцинство на запад (Галиция) плямпа това, което днес се тиражира за украински език. Повечето хора там нито го говорят нито го разбират, макар че им се натрапва от властта.
А явно най-лесното е да зомбираш масите с фалшива история и идентичност, както м-у другото направиха и с българите в територията Македония. Смениха няколко букви в азбуката, сложиха няколко различни ударения и по-различни окончания и от българите в охридско за някоко десетилетия станаха македонци с уж собствен език. Същото правят с тези, които ги наричат украинци. От руснаци направиха зомбирани антируснаци, та дори фанатизирани нацисти.
Освен това безумие е всеки катун да се обявява за независима територия - това ще доведе до ново средновековие - като напр. вместо една Германия е имало 350 независими долини и поречия, вместо единна Италия десетки самостоятелни региончета и т.н.
Това е безумие.
цитирай
3. radostinalassa - Поетът май иска ние да ги изгоним...
14.08.2022 17:41
от Украйна чрез силите на США. Човек трябва първо да мисли и тогава да пише.
цитирай
4. missana - Атомните централи крият немалък риск, пред който си затваряме очите.
14.08.2022 19:57
По време на война този риск е особено висок. Трябва да сме готови за всичко!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822627
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031