Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2022 23:33 - В Щатите все пак има не само безмозъчни - Кисинджър предупреди,че по вина на САЩ те са на прага на война с Русия и Китай,и без концепция до какво би довело това
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2013 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 15.08.2022 12:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според Хенри Кисинджър светът е на път да изпадне в опасно неравновесие

Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия, предизвикани от Съединените щати и без концепция до какво ще доведе този сблъсък. Това заявава в интервю за „Уол Стрийт Джърнъл“ бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър.

На въпрос дали Щатите могат да се справят с враговете Русия и Китай и да ги разединят както по времето на президента Никсън, дипломатът няма прост отгтовор и казва, че в момента не е възможно Пекин и Москва да бъдат скарани, а единствено може да не се нагнетява напрежение и да се създават възможности.

Кисинджър предизвика критики по-рано тази година, след като заяви, че няма друг избор освен поставените въпроси за сигурността от руския президент Владимир Путин да бъдат разгледани сериозно и, че е било грешка НАТО да даде сигнал на Украйна, че може да се присъедини към алианса.

Украйна, според Кисинджър, е сбор от територии, които руснаците смятат за свои и стабилността ще бъде по-голяма, ако Украйна действа като буфер между Русия и Запада.

Пред „Уол Стрийт Джърнъл“ Кисинджър казва, че вече е късно и след поведението на Русия Украйна – официално или не – вече трябва да бъде третирана като част от пакта. И все пак дипломатът предвижда край на войната, като Русия запазва териториите, придобити през 2014-та година – полуостров Крим и Донбас, но пък няма отговор как подобно решение се различава от Минските споразумения, които не успяха да решат конфликта.

Дойаенът на американската дипломация говори по видеовръзка на Световния икономически форум в Давос през май. Още тогава той изтъкна необходимостта от започване на преговори за уреждане на конфликта в Украйна през следващите два месеца, преди отношенията между Европа и Русия да се влошат трайно. Като тази възможност беше пропусната от Запада.


По въпроса за Тайван Хенри Кисинджър изразява тревога, че Вашингтон и Пекин вървят към криза.

Политиките на двете страни позволиха прогреса на Тайвън към автономна демократична територия и това пазеше мира в продължение на 50 години, казва Кисинджър и съветва, че всяка промяна на основната структура в тези отношения е опасна.

„Това е 99-годишен човек, който обучава 79-годишния“, каза Лю Сян от Китайската академия за социални науки, пред Global Times в неделя. „Очевидно сегашното правителство на САЩ няма представа какво е равновесие, тъй като първо трябва да признаете легитимността на своя партньор. Ако оспорите легитимността, включително суверенитета на вашия партньор, е невъзможно да постигнете равновесие“, коментира той.

„Според мен равновесието има два компонента – каза Кисинджър в интервюто. – Един вид баланс на силите, с приемане на легитимността на понякога противоположни ценности. Защото, ако вярвате, че крайният резултат от вашите усилия трябва да бъде налагането на вашите ценности, тогава мисля, че равновесието не е възможно. Така че едно ниво е нещо като абсолютно равновесие. Другото ниво, е равновесие на поведението, което означава, че има ограничения в упражняването на вашите собствени способности и власт във връзка с това, което е необходимо за общото равновесие“.

Провокативното пътуване на Нанси Пелоси до Тайван доведе до доста критики в САЩ, и не само основни медии като „Ню Йорк таймс“ излязоха с редакционни статии, в които се казва, че „отношенията на САЩ с Китай не трябва да бъдат толкова напрегнати“, но също така влиятелни фигури като Томас Фридман определиха визитата като „крайно безразсъдна“.


Кисинджър е роден през 1923 г. в Германия. Семейството му емигрира в Съединените щати през 1938 г., за да избяга от нацистите. Участва във Втората световна война като член на въоръжените сили на САЩ. Той е съветник по националната сигурност на президента на САЩ (1969–1975), държавен секретар на САЩ (1973–1977) и носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. за приноса му за прекратяване на кървавата Виетнамска война, която започват САЩ срещу Северен виетнам през 1955 г.




Гласувай:
8



1. missana - Кисинджър е един от най-мъдрите политици в САЩ и макар и в напреднала възраст
15.08.2022 01:29
вижда нещата обективно и ясно. За жалост джинът е и зтърван от бутилката и сега ни остава само да гледаме развоя на събитията. А той, уви, не е лесно предсксазуем
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824158
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031