Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2022 10:26 - Земята прегрява фатално - животът на планета започва вече бавно да се сварява
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3417 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 18.08.2022 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От Барселона до Тел Авив температурите са по-високи с 3 до 5 градуса над нормата

Учени предупреждават за катастрофални последици от затоплянето на моретата

image

Летов­ниците се нас­лаж­дават на лет­ните горещини по крайб­режието на Средиземно море, но климатолози предуп­реж­дават за ужасни пос­ледици за мор­с­кия живот в поредицата от тежки горещи вълни, съобщи АП. Учените каз­ват, че от Бар­селона до Тел Авив наб­людават изк­лючителни повишения на тем­пературите в диапазона от 3 градуса по Цел­зий до 5 градуса по Цел­зий над нор­мата за този период на годината. В някои дни тем­пературите на водата редовно над­вишават 30 градуса.

Изк­лючител­ната горещина в Европа и други страни по средизем­номор­с­кото крайб­режие се превърна във водещо заг­лавие в медиите това лято, но повишаващата се тем­пература на водата остава извън фокуса на вниманието.

Горещите вълни

в мор­с­ката вода се причиняват от океан­ски течения, които образуват зони с топла вода. Сис­темите и топ­лината в атмос­ферата също може да добавят градуси към тем­пературата на водата. По подобие на горещите вълни на сушата, и тези във водата са по-дълготрайни, по-чести и по-интензивни в резул­тат на причинените от човеш­ката дей­ност климатични промени.

Ситуацията е “много тревожна“, каза Жоаким Гарабоу, изс­ледовател в Инс­титута за мор­ски науки в Бар­селона. “Изт­лас­к­ваме сис­темата до ръба. Трябва да вземем мерки по въп­росите с климата въз­можно най-скоро“. Той е част от изс­ледовател­ски екип, пуб­ликувал неот­давна док­лад за горещите вълни в Средиземно море в периода 2015–2019 г. Според док­лада феноменът е довел до “масово измиране“ на мор­ски видове. Около 50 вида, сред които корали, сюн­гери и водорасли по протежение на хиляди километри от средизем­номор­с­кото крайб­режие, са засег­нати, се посочва в изс­лед­ването, пуб­ликувано от специализираното сп. “Глоубал чейндж байолъ­джи“.

Особено опасна е ситуацията в източ­ния средизем­номор­ски басейн. Водите край

Израел, Кипър, Ливан и Сирия

са “най-горещата точка в Средиземно море, със сигур­ност“, каза Гил Рилов, мор­ски биолог в израел­с­кия Океаног­раф­ски и лим­нологически изс­ледовател­ски инс­титут и един от съав­торите на изс­лед­ването. Сред­ните тем­ператури на мор­с­ката вода през лятото вече пос­тоянно са над 31 градуса по Цел­зий. Тези топли води изп­равят много от мес­т­ните видове на ръба на оцеляването, “защото всяко лято оптимал­ната тем­пература за тях се над­вишава“, каза той. Това, на което той и колегите му стават свидетели по отношение на

загубата на биораз­нооб­разие

е прог­ноза за това, което ще се случи на запад в морето, по посока Гър­ция, Италия и Испания, през след­ващите години.

Гарабоу посочва, че моретата са служили и помагали на планетата чрез абсор­бирането на 90 на сто от излиш­ната топ­лина на Земята и 30 на сто от въг­лерод­ния двуокис, отделян в атмос­ферата от произ­вод­с­т­вото на въг­лища, пет­рол и газ. Това е било въз­можно, когато моретата и океаните са били “здрави“, каза той. “Но сега сме довели океана до нез­д­раво и дис­фун­к­ционално със­тояние“, обясни той.

Гарабоу и Рилов каз­ват, че повечето от политиците не знаят за затоп­лянето на Средиземно море и за пос­ледиците от това. “Наша работа като учени е да прив­лечем вниманието им, за да помис­лят по този въп­рос“, каза Рилов.

Горещите вълни в Средиземно море може да имат сериозни пос­ледици и за страните, граничещи с морето и за над 500 млн. души, които ги обитават, ако не се вземат мерки, каз­ват учените.

Риб­ните запаси ще намалеят

и туриз­мът ще бъде тежко засег­нат, когато раз­рушител­ните бури станат по-обичайно явление на сушата. Макар да пред­с­тав­лява едва 1 на сто от светов­ния океан, Средиземно море е един от основ­ните резер­воари на биораз­нооб­разие на планетата. В него живеят между 4 и 18 на сто от извес­т­ните в света мор­ски видове. “Въп­росът не е тол­кова да оцеляването на природата, защото биораз­нооб­разието ще намери начин да оцелее на планетата“, каза Гарабоу.  



Гласувай:
16



1. kvg55 - iw69,
18.08.2022 21:32
Спокойно! Скоро ще настъпи ядрената зима.
цитирай
2. missana - Съществува Закон за всеобщата връзка и тези които го подценяват
18.08.2022 21:42
ще завършат трагично. Натам са се запътили нещата, Ив! Много интересен материал!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822011
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031