Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2022 16:56 - Слабоумните евро-атлантици убиват европейската икономика със санкциите срещу Русия и спирането на енергиините проекти с нея като „Северен поток 2“ и др.
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2623 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 21.08.2022 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Германия може да загуби индустрията си заради експлодиращите цени на енергоносителите

Индустриалното сърце на Европа е изправено пред потенциално бягство на бизнеса, тъй като германските производители на авточасти, химикали и стомана се борят да се справят с цените на електричеството и газа, покачващи се до нови върхове почти всеки ден.

Цените на електричеството и газа в Германия се увеличиха повече от два пъти само за два месеца, а цената на електричеството за следващата година - еталон за континента - надхвърли 540 евро за мегаватчас. Преди две години беше 40 евро.

„Енергийната инфлация е много по-драматична тук, отколкото където и да е другаде“, каза Ралф Щофелс, главен изпълнителен директор на „Изолирщофе“, производител на силиконови части за автомобилната, космическата и домакинската промишленост. „Страхувам се от постепенната деиндустриализация на германската икономика.

Страната разчиташе на газ от Русия, за да захранва своите електроцентрали и фабрики, но сега се подготвя за безпрецедентно предизвикателство да поддържа осветлението и бизнеса, след като тези енергопотоци пресъхнаха. Временни спирания поради високи цени са наблюдавани и преди, когато производството на торове и стомана беше ограничено през декември и март.

Сега цените показват още по-стабилен растеж, което засилва натиска. Европейският газ за следващия месец се установи в четвъртък на рекордно високо ниво от 241 евро за мегаватчас, около 11 пъти по-високо от обичайното по това време на годината.

Докато правителството ограничава до известна степен растежа на цените, пред който са изправени домакинствата, предприятията не са имунизирани срещу тези нарастващи разходи и много от тях са готови да прехвърлят увеличените разходи на клиентите или дори да затворят изцяло.

„Цените са тежко бреме за много енергоемки компании, които се конкурират на международно ниво“, каза Матиас Рух, говорител на „Евоник“, вторият по големина производител на химикали в света с фабрики в 27 страни.

Компанията заменя до 40% от обемите си природен газ в Германия с ВПГ и въглища и прехвърля част от по-високите разходи на клиентите. Но идеята за прехвърляне няма смисъл, каза той.

Въпреки това има доказателства, че индустриалното положение на Германия се влошава. През първите шест месеца на тази година вносът на химически продукти се е увеличил с около 27% на годишна база, според правителствени данни, анализирани от консултантската компания „Оксфорд Економикс“. В същото време спада химическото производство, което през юни е намаляло с близо 8% спрямо декември.

Миналия месец Международният валутен фонд заяви, че Германия ще бъде най-зле в Г-7 тази година поради зависимостта на индустрията от руския природен газ.

Най-големият производител на мед в Европа, базираната в Хамбург „Аурубис“, се стреми да минимизира потреблението на газ и да прехвърли разходите за електроенергия към потребителите, каза изпълнителният директор Роланд Харингс.

Автоконцернът БМВ засилва подготовката за потенциален дефицит. Базираният в Мюнхен автомобилен гигант управлява 37 газови агрегата, които генерират топлина и електричество във фабрики в Германия и Австрия и обмисля вместо това да използва местни комунални услуги.

Опаковъчната фирма „Делкескамп“ планира да затвори хартиена фабрика в северния град Нортруп поради високите разходи за енергия, като 70 работници ще загубят работата си.

Продължителното покачване на цените на енергията може да промени икономическия пейзаж на континента, каза Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в брюкселския мозъчен тръст „Брюгел“.

„Някои отрасли ще бъдат подложени на сериозен стрес и ще трябва да преосмислят производството си в Европа“, каза той. 



Гласувай:
12



1. missana - Настъпва хаос и непредсказуемост за старата
21.08.2022 20:00
госпожа Европа!
цитирай
2. kvg55 - iw69,
21.08.2022 22:50
Не мога да ги мисля западняците, защото и ние заедно с тях изпадаме.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4881411
Постинги: 2545
Коментари: 6421
Гласове: 16750
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930