Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2022 07:29 - Да се наядеш или да се стоплиш ще е изборът на шокираните европейци тази зима благодарение на неадекватната политика на тотално изконсумираните евро'елити'
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2087 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 29.08.2022 08:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Край на гладенето, ограничаване използване на фурната и по възможност вземането на душ да е на работното място. По този начин европейците се опитват да намалят потреблението на енергия, но сметките им продължават да растат. И тъй като цените на газа и електроенергията растат, милиони хора в Европа сега харчат рекордни суми от доходите си за енергия, обобщава „Ройтерс“, като се позовава на данни на Международната агенция по енергетика (IEA).

В град Гримсби в Източна Англия, Филип Кийтли не включва климатика си за охлаждане вкъщи, докато Великобритания беше задушена от рекордна гореща вълна това лято. Преглед на банковата му сметка показа, че не може да си го позволи.

„Разходите за живот се увеличиха и въпреки това все още се очаква да живеете с толкова пари, колкото бяха, когато нямаше криза… Мога или да си пусна климатика, или да ям“, споделя дилемата пред която е изправен Кийтли.

Гражданите в други европейски страни също доброволно предприемат действия за намаляване на потреблението, тъй като цените на газта, електричеството и горивата скачат до небесата поради войната в Украйна, санкциите срещу Русия и последиците от пандемията от коронавируса.

Средната европейска цена на газа нарасна с 550% през последните 12 месеца. Цената на енергията за британските потребители ще се повиши с 80% от октомври, съобщи регулаторът Ofgem в петък, след като вдигна ценовия таван, което означава, че след 1 октомври средната годишна енергийна сметка на домакинствата ще възлиза на около 3550 паунда, а в момента по данни на Ofgem средните годишни сметки на домакинствата са достигнали 3549 паунда (4188 долара).

Европейските правителства побързаха да предложат помощ, но резултатите показват, че помощта не е променила съществено финансовото състояние на домакинствата.

Тази зима британците ще харчат средно 10% от доходите на домакинството си за газ, електричество и други горива за отопление, както и горива за превозни средства (лични и обществени), главно бензин и дизел, два пъти повече от сумата през 2021 г., според изчисленията на Carbon Brief – специализиран уебсайт, базиран в Обединеното кралство, който обхваща най-новите разработки в науката за климата, политиката за климата и енергийната политика.

Според сайта, настоящата енергийна криза е по-сериозна от тази от 70-те и 80-те години на миналия век. Петролното ембарго на производителите на петрол и иранската революция през 1979 г. причиниха спиране на тока и дълги опашки в бензиностанциите на Запад. В пика на тази криза през 1982 г. хората в Обединеното кралство плащаха 9.3% от доходите си за енергия, припомня „Ройтерс“.

Британската благотворителна организация National Energy Action (NEA) изчислява, че 8.9 милиона домакинства в Обединеното кралство може да изпаднат в енергийна бедност след октомври, когато таванът на цените за потребителите във Великобритания се увеличи от 1 октомври, спрямо 4.5 милиона октомври на 2021 година.

Едно домакинство се определя като живеещо в енергийна бедност, ако е с ниски доходи и трябва да харчи 10% или повече от доходите си за енергия, според NEA и други британски благотворителни организации. Определението се използва неформално и в други европейски страни.

„Увеличението на сметките за енергия, което виждаме, е напълно безпрецедентно. Тези исторически рекорди на цените принуждават домакинства с ниски доходи да харчат непропорционално повече от доходите си за енергия“, каза Питър Смит, директор в NEA

Яжте или се топлете

Кийтли загуби работата си като общински съветник през април и живее с 600 паунда (706.44 долара) на месец от социални помощи. Половината от тях отиват за наем, каза той, а остатъкът едва покрива основните нужди. Сега той се храни веднъж на ден и въпреки че намалява потреблението на енергия до минимум, харчи повече от 15% от доходите си за плащане на сметки за енергия.

Една трета от домакинствата в Обединеното кралство са намалили използването на готварска печка, една трета са намалили броя на душовете, които си вземат, а половината са намалили ползването в домовете си на електроуреи, показва проучване на британската фондация Financial Fairness Trust,.

„Хората правят много, за да се опитат да запазят сметките си ниски, но те така или иначе се покачват. Ето защо искаме да видим повече действия от страна на правителството“, каза Джейми Еванс, старши научен сътрудник в Бристолския университет, който участва в проучванията на фондацията за финансова справедливост.

Доун Уайт, който е с бъбречна недостатъчност, казва, че се страхува, че спираловидните разходи за енергия във Великобритания означават, че тя вече няма да може да си позволи животоспасяващо лечение. „Без моя (диализен) апарат пет пъти седмично, по 20 часа, ще умра“, каза 59-годишният Уайт, който живее в Югоизточна Англия, пред Ройтерс.

Цените на газа за домакинствата в повечето водещи европейски икономики в началото на 2022 г. надхвърлиха пика на предишни кризи през 70-те, 80-те и 2000-те години, според коригиран спрямо инфлацията индекс за домакинствата, предоставен от Международната агенция по енергетика (IEA).

Европа изглежда по-зле от другите развити икономики

До края на първото тримесечие на настоящата година цените на газа на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) все още са по-ниски от пика на предишни кризи.

Данните на IEA от 1978 г. показват, че въпреки че американските домакинства са плащали средно по-високи цени за природен газ през последните четири десетилетия, цената на газа за европейските семейства през 2022 година е надхвърлила американските нива. 



Гласувай:
12



1. radostinalassa - Наглите германци искали помощ от ЕС...
29.08.2022 18:22
Меркел покани всички негри и араби , не ние. Сега да си ги хранят.
цитирай
2. missana - Мога да предложа много ефектно решение за зимния период.
29.08.2022 19:30
Разпъвате вкъщи палатка. Тя се отоплява с минимално количество енергия. Живеете в палатката и се чувствате като турист излязъл на излет. Може да си готвите с примус. Изобщо - лайф ис лайф, само да имаш въображение!
цитирай
3. radostinalassa - При нас зимите са топли
29.08.2022 20:44
И в С. Арабия. да му мислят швабите и мигрантите.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
29.08.2022 23:06
Зиморничавите мигранти от топлите страни ще започнат да се връщат обратно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825392
Постинги: 2502
Коментари: 6279
Гласове: 16467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031