Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2022 20:45 - Какво причини Европа сама на себе си с антируските санкции благодарение на самозабравилите се, безмозъчни евробюрократи
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2561 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 29.08.2022 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Великобритания ще оставя децата да студуват в класните стаи, Франция вдига цените на тока до за обикновените хора непосилни нива, Германия спира ескалаторлите в моловете и ограничава отоплението на сгради

image  
Белгийският министър на енергетиката предупреди, че страните от ЕС ще бъдат изправени пред "между пет и десет ужасни зими”, ако не се направи нищо за намаляване цените на енергоносителите, като до момента нищо смислено не е направено в тази посока от брюкселските евробюрократи.

В Германия договорът за електроенергия за година напред достигна исторически високи нива от 995 евро за мегаватчас, а във Франция се повиши дори до 1130 евро. Това представлява повече от десетократно увеличение и в двете страни спрямо миналата година.

Френ­с­кото правител­с­тво ще поз­воли “кон­т­ролирани увеличения“ на енер­гий­ните цени за край­ните пот­ребители във Фран­ция, след като наложеният изкус­т­вено таван на пос­къп­ването им отпадне в края на годината.

Това заяви днес финан­совият минис­тър Брюно льо Мер по повод предуп­реж­дението, което отп­рави тази сед­мица президен­тът Еманюел Мак­рон, че на фран­цузите им пред­с­тоят “тежки месеци“.

Таванът на цените на тока и на газа и облек­ченията за цените на горивата по бен­зинос­тан­циите помагат за овладяване на инф­лацията, но се отразяват негативно на пуб­лич­ните финанси, посочва Рой­терс.

Льо Мер увери, че през 2023-а правител­с­т­вото ще помага на най-бедните семейс­тва да си плащат енер­гий­ните сметки. Освен това няма да се опитва да ком­пен­сира свръх­раз­ходите от тази година за тавана на цените.

По данни от вчера едногодиш­ните договори за дос­тавка на ток за домакин­с­т­вата във Фран­ция са за 1100 евро на мегават­час — над 10 пъти повече от същия месец през миналата година.

В Гер­мания цените на елек­т­роенер­гията рас­тат главоломно — а тър­гов­ците на дребно също искат да пес­тят все повече енер­гия, пише в свой материал BILD. Пър­вите магазини дори изк­люч­ват ескалаторите. Някои ескалатори в отделни магазини Saturn спрени, както и в универ­сал­ните магазини Galeria Karstadt Kaufhof.

Шефът на ком­панията Мигел Мюлен­бах заяви пред BILD: “В областта на освет­лението и ескалаторите вече пес­тим елек­т­роенер­гия, като изк­люч­ваме и спираме, където е въз­можно — без да засягаме клиен­тите.“

Дори гиган­тът в областта на тър­гов­с­ките цен­т­рове ECE (с обекти в Бер­лин, Фран­к­фурт на Майн) изк­лючва ескалаторите “рано сут­рин и вечер“.

Говорител на Ikea заяви, че в момента работна група раз­г­лежда въз­мож­ността за изк­люч­ване на ескалаторите “и други мерки за пес­тене на енер­гия“.

“В момента раз­г­леж­даме всички съот­ветни раз­ходи и съот­ветно тех­ничес­ката база на ескалаторите и широките елементи, които са от значение за раз­ходите за оборуд­ването им със свет­линни бариери. За съжаление, това не ком­пен­сира очак­ваните раз­ходи за енер­гия, които ще ни засег­нат“, заяви пред BILD говорител на тър­гов­с­ката верига Konsum Weimar.

В условията на задъл­бочаваща се енер­гийна криза някои британ­ски училищни власти решиха да намалят тем­пературата в клас­ните стаи и да купят пуловери за учениците с ниски доходи, за да се чув­с­т­ват ком­фор­тно през зимата. Това съобщи вес­т­ник “Сън“, като се позовава на дирек­тори на училища.

Ще има отоп­ление училищата, но може да се наложи тем­пературата да бъде намалена с един или два градуса, казва Стив Чок, ръководител на мрежата от средни училища Oasis Academies.

Пред­вид новите ограничения децата ще бъдат насър­чавани да носят суит­чъри в училище. В училищата обаче се обучават и деца от семейс­тва с ниски доходи и за някои от тях може да е трудно да си купят топли дрехи. Ето защо училищата трябва сами да се пог­рижат за закупуването на анцузи за учениците и да ги раз­дават на нуж­даещите се.

Освен това стана ясно, че британ­с­кото правител­с­тво раз­работва планове в случай на протести заради ряз­кото повишаване на цените на елек­т­роенер­гията, раз­кри “Сън“, позовавайки се на свои източ­ници.

Британ­с­ките власти не изк­люч­ват, че рекор­дно високите цени на елек­т­роенер­гията ще предиз­викат бун­тове и увеличаване на прес­тъп­ността.

Британ­с­кият енер­гиен регулатор Ofgem прог­нозира, че цените на елек­т­роенер­гията в Обединеното крал­с­тво ще се повишат с 80% от 1 октом­ври, а сред­ната сметка на домакин­с­т­вото за годината ще над­х­върли 3500 паунда (над 4100 долара). Така раз­ходите за елек­т­роенер­гия от 3549 паунда ще бъде почти три пъти по-висока от тези от миналата зима — 1277 паунда, обобщи “Гар­диън“.

В същото време ръководителят на регулатора Джонатан Брирли предуп­реди, че дос­тав­чиците планират отново да повишат цените за пот­ребителите от 1 януари. В средата на август дъл­говете на жителите на Обединеното крал­с­тво за елек­т­роенер­гия дос­тиг­наха рекор­д­ните 1,3 млрд. паунда.

Цените на енер­гията в европейс­ките страни започ­наха да се повишават след началото на рус­ката агресия срещу Украйна и сан­к­циите, наложени от Запада срещу Мос­ква. В резул­тат на това обичай­ните вериги за дос­тавки бяха нарушени, а цените на комунал­ните услуги и хранител­ните продукти в Европа рязко се повишиха. 



Гласувай:
6



1. kvg55 - iw69,
29.08.2022 22:43
Въобще не мога да ги мисля тия негодници.
цитирай
2. missana - Трагедията е повсеместна.
30.08.2022 02:41
При тези обстоятелства ще видим милиардите обещани ни от ЕС на кукуво лято.
много им се искаше на Христо Иванов, Корнелка и ПростоКиро да си делнат милиардите, но сега само ще си смучат пръстите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4867423
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16690
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930