Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2022 07:07 - Задава се истинска икономическа и социална катастрофа с Библейски размери - фабрики в Европа започнаха да затварят масово заради взрива на цените на енергията
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 4059 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 31.08.2022 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Западът изпада в кома. Ще преживее ли ЕС зимата?

Безпрецедентните по мащаб санкции, наложени срещу Русия, се превръщат в същите безпрецедентни последици за техните инициатори. Енергийната криза започва да удря не само европейските домакинства, но и по-сериозни обекти - енергоемките индустрии се затварят едно след друго, а изход от ситуацията все още няма.

Отвъд наивността

Известно е, че западният модел на световен ред е прагматизмът, поставен на преден план и подходите за решаване на всякакви проблеми, основани на него. Универсален? На пръв поглед да. Но по някаква причина този модел работи главно само там, където е създаден и в общества, които са организирани по други модели - религиозни, етични, исторически и т.н. - започват сривове и повреди.

Работата тук според мен е, че споменатият прагматизъм е насочен изключително към настоящето и бъдещето, а миналото се възприема от него като нещо не особено важно.

Поради тази причина привържениците му губят от поглед историческия опит на руснаците, които успяват да дадат на Бонапарт Москва, но само две години по-късно триумфално влизат в Париж. Тези, които първо могат да се върнат към Волга, но след това, с някаква наистина библейска неизбежност, да издигнат знамената си над Берлин ...

Тоест, те имат необясним талант да обърнат разрушителната енергия на "прагматиците" на 180 градуса и като резултатът, изравнява самия му източник със земята.

Настоящата санкционна война, отприщена срещу Русия под наивния претекст за „защита на Украйна“, както обикновено, не е изключение – нейните „икономически снаряди“ вече се връщат в Европа, унищожавайки не само индустрията, но и поставяйки под въпрос самата концепция за „ европейско единство“.

Замълча за дълго родният завод

Два дни преди началото на руската специална военна операция, на 22 февруари 2022 г., германският канцлер Олаф Шолц спря процедурата по сертифициране на „Северен поток 2“.

"Днес поисках от Федералното министерство на икономиката да отмени доклада за енергийната сигурност от Федералната агенция за мрежите. Това звучи чисто технически, но е необходима стъпка, за да не може сега да се извърши сертифицирането на газопровода. Без тази сертификация Северен поток 2 не може да бъде пуснат", каза политикът, все още не разбирайки до какво ще доведе това решение, което по "странен" начин е изключително изгодно за американските доставчици на втечнен природен газ.

Тогава избухнаха боевете, Украйна крещеше за „агресия“ и западният информационен дневен ред за известно време се оказа изцяло посветен на антируски философии.

Нуждите от въглеводород се припомниха, когато най-накрая стана ясно: Русия ще довърши започнатото и разговорите за нейната „престъпна, немотивирана атака“ в Кремъл не представляват особен интерес за никого. Тоест твърде късно са се сетили.

Към днешна дата тази забрава се превърна в това:

- през септември най-големият европейски производител на първичен алуминий, словашката компания Slovalco, престава да работи;

- малко по-рано спря холандският цинков завод Budel;

- замразен е румънският химически гигант Химкомплекс;

- отделна история с торовете: "тръбният" глас на отчаянието се чува от полския ANWIL, норвежката Yara, немския SKW Sticksoffwerke Piesteritz.

И това са само големите компании. Ако говорим за гражданите, то миналата зима в Обединеното кралство на всеки седем минути един възрастен човек умираше от студ. Може само да се гадае какво ще се случи тази зима. Както и какво ще се случи следващото лято, когато ситуацията с торовете ще гарантира ниски добиви и в резултат на това недостиг на храна.

Пълното натоварване на руските газопроводи би могло да оправи всичко, но засега европейските елити са доминирани от принципа „за да ударя бабата, ще си докарам измръзване“. И ще замръзнат в най-истинския смисъл на думата.

Изглежда, че Русия в тази ситуация трябва да получи солидни "печалби" или поне да остане "при себе си". Поне така смятат някои икономисти, към които Царьград се обърна. Например Вячеслав Зайченко е сигурен, че спадът на европейското производство няма да се отрази по никакъв начин на цените на газа и петрола:

"Не подкрепям мнението, че производственият спад в Европа ще намали цените на енергията", заяви той.

"Сега сезонът тепърва започва, освен това, освен Европа, ние имаме азиатския пазар, а американците имат тихоокеанския пазар под формата на Австралия, Япония и Нова Зеландия, където цените сега започват да растат и до края на третият - началото на четвъртото тримесечие, можем да очакваме само увеличение на цените", смята Зайченко.

Е, съвсем скоро всички ще имаме възможността да изпробваме тези изчисления на практика. Както и убедеността в жизнеспособността на най-обединената Европа, което буди сериозна загриженост.

Европейска кома

Центробежните явления в Европейския съюз не са новост - Обединеното кралство напусна организацията в нощта на 31 януари срещу 1 февруари 2020 г.

Тогава в Унгария решиха, че не всички либерални ценности са еднакво полезни за страната, а премиерът Виктор Орбан наложи забрана за преекспонирането и пропагандирането на темата за "нетрадиционната любов" сред непълнолетните, което вбеси брюкселските бюрократи, които го обвиниха в " погрешни възгледи за света."

Масло в огъня очаквано наля нашата спецоперация, която предизвика доста сериозни разногласия сред европейците по въпроса за санкциите. Унгария отново реши, че сама си е глава и както не подкрепяше политиката на натиск върху Русия, така и не я подкрепя.

Не всичко е наред с Германия, основният "работен кон" на ЕС, който е принуден почти сам да изтегля аутсайдери от икономическото дъно.

Повишаването на цените на газа, причинено от ограничения, в един "перфектен" момент може да предизвика много двусмислени събития. И ако протестните митинги започнат в Берлин, тогава в Букурещ нещата лесно ще стигнат до стрелба.

Разбира се, би било чудесно, ако редовните посетители на брюкселското политическо кабаре един ден сами разберат накъде водят стара Европа, но надежда за това разбиране няма. Защото те самите се водят от „овчари“ от Вашингтон и „шофьори“ от Киев.

Какво от това?

Онези, чиито предци някога са отишли в Йерусалим за Божи гроб и са успели да обиколят и завладеят планетата с малки дървени ветроходи, днес спорят за броя на половете, след като са станали напълно зависими от мненията на жителите на собствения си открит континент. Градовете им са пълни с потомци на сарацините.

И все пак те не знаят как да живеят без съдържанието на руските недра по такъв начин, че да поддържат обичайното си ниво на комфорт. Русия ще постигне своето в Украйна, но икономическите бури няма да стихнат. Европейският съюз не е жизнеспособен, това е един от очевидните изводи от санкционната война, отприщена от европейските атентатори самоубийци. Да си припомним.

от Алгирдас Микулскис 



Гласувай:
10



1. blog13 - цитат:"Известно е, че зап...
31.08.2022 08:48
цитат:"Известно е, че западният модел на световен ред е прагматизмът, поставен на преден план и подходите за решаване на всякакви проблеми, основани на него. Универсален? На пръв поглед да. Но по някаква причина този модел работи главно само там, където е създаден и в общества, които са организирани по други модели - религиозни, етични, исторически и т.н. - започват сривове и повреди.

Работата тук според мен е, че споменатият прагматизъм е насочен изключително към настоящето и бъдещето, а миналото се възприема от него като нещо не особено важно."

Оня ден си говоря с един съученик, който уж е умен човек, дознател е, но обяснява това, че системата която западът ни подаде не работи в България, с наивната представа, че в България живеят българи, а в Швеция и Финладия са някакви там други. Без да отчита крещящите факти, че преди примерно двеста години, Финладците са били руснаци.
И как така се получи, че при лошата система между 44та и 89та, България реализира смазващ фантазията възход, а при по-добрата (уж) система, която ни подари западът, всичко посторено през лошия комунизъм се руши? Не бяха ли същите българи и преди 89та.

А системата която дойде след 89та, наистина е същата като на запад. С тая разлика, че ние се намираме в долната част на тая (йерархическа) система. Което означава, че системата служи за това, да изсмуква ресурсите (и) от България за да ги прехвърля на запад. Където да има висок стандарт на живота, въпреки, че на запад (примерно в Лонодон), само негрите вече са значителен дял. А също така и много индуси, араби, пакистанци, китайци и т.н. (вкл. източноевропейци/българи). И как тогава се обяснява различното влияение на една и съща система, с расови теории? Очевидно става въпрос за география. И за йерархическа система, която е разположена в географията.
цитирай
2. zaw12929 - ИСТИНАТА НА ВИСОК ГЛАС НИЩО ЧЕ СА ГЛУХИ СТРАДАНИЯТА ЩЕ ИМ КАЖАТЯСНО
31.08.2022 16:30
"Днес поисках от Федералното министерство на икономиката да отмени доклада за енергийната сигурност от Федералната агенция за мрежите. Това звучи чисто технически, но е необходима стъпка, за да не може сега да се извърши сертифицирането на газопровода. Без тази сертификация Северен поток 2 не може да бъде пуснат", каза политикът, все още не разбирайки до какво ще доведе това решение, което по "странен" начин е изключително изгодно за американските доставчици на втечнен природен газ.

Тогава избухнаха боевете, Украйна крещеше за „агресия“ и западният информационен дневен ред за известно време се оказа изцяло посветен на антируски философии.

Нуждите от въглеводород се припомниха, когато най-накрая стана ясно: Русия ще довърши започнатото и разговорите за нейната „престъпна, немотивирана атака“ в Кремъл не представляват особен интерес за никого. Тоест твърде късно са се сетили.

ВСЕ СРЕЩУ РУСИЯ А ЗЛОТО ЩЕ СПРЕ, КОГАТО ВСИЧКИ ЗАЕДО ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВА ЕВРОПА ЗАЕДНО С РУЦИЯ- МИСИЯ НАА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА ВЪЗХОДЮ
СТРАШНО И ТЪЖНО Е ДАЕ СЕ ГЛЕДА КАК ЕС СЕ САМОУБИВА БЕА МИСЪЛ И ЖАЛ ЗА НАС ОБИКНОВБНИТЕ ХОРА
УСПЕХ ДАНО ИЗБОРИТЕ У НАСНАЛОЖАТ РАЗВИТИЕ, ВЪЗХОД- СМЪРТ ЗА СЛУГИТЕ НА ДЯВОЛА
цитирай
3. iw69 - Ако
31.08.2022 19:47
с избори се постигаше нещо щяха да са ги забранили вече. Аз нямам големи очаквания за 2.10.
цитирай
4. missana - Западноевропейските страни са сато глутница чакали
31.08.2022 20:11
предвождани от престарелия пес БайДън. А той ги води към гибел. Не изключвам възможността това да е договорено м/у САЩ и Русия.
цитирай
5. iw69 - Аз
31.08.2022 20:16
не мисля, че на Русия й трябва икономически слаба Европа. На РФ по-скоро, поне според мен, е от полза сътрудничество със стопанско силно ЕС.
цитирай
6. kvg55 - iw69,
31.08.2022 21:11
Е, русофобията е скъпо удоволствие.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4881221
Постинги: 2545
Коментари: 6419
Гласове: 16749
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930