Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2022 12:14 - Във Великобритания 14 милиона души са изправени пред крайна бедност
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1547 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 04.09.2022 19:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Инфлацията стопява доходите. Бедността и недоимъкът във Великобритания расте заедно с бурно растящите цени на тока, храните и другите стоки и услуги. Все повече британци нямат пари за храна или трябва да избираш между отопление и храна, а не рядко не могат да си позволят дори и двете 

Изследване на Resolution Foundation сочи, че до 2023/2024 броят на хората в крайна бедност във Великобритания ще се увеличи значително. В момента по официални данни от нея са засегнати около 3 милиона души, но след година-две се очаква броят им ще се увеличи до цели 14 милиона. Това означава, че почти една пета от населението на Великобритания ще страда от изключително тежък недоимък.

imageВеликобритания става европейски лидер в придвижването към екстремна бедност, а бездомните са вече няколко стотин хиляди с постоянно нарастваща тенденция


Ръстът на заплатите от последните две десетилетия ще бъде тотално заличен

Според проучването относителната детска бедност - термин, който се използва, когато родителите разполагат с по-малко от 50% от средния нетен доход - ще скочи до 33% през 2026/27 година. Основната причина за това е бързото намаляване на реалните заплати, подчертават авторите на проучването. До средата на 2023 г. реалният ръст на заплатите за последните 20 години ще бъде на практика заличен.

Потребителските цени в Европа експлодираха в резултат от руското нападение срещу Украйна и намаляването на доставките на газ. Досега в тази връзка се говореше предимно за „загуба на благосъстояние“. Британското проучване показва, че все повече хора могат да бъдат пряко засегнати и от истинска бедност.

“Великобритания преминава през най-големия спад в реалните заплати от 1977 година насам. Предстои и тежка зима, в която разходите за енергия могат да достигнат до 500 евро на месец”, казва Лалита Трай от Resolution Foundation. Перспективите са стряскащи и затова са необходими радикални политически действия, като въвеждането на енергиен пакет на стойност от десетки милиарди лири, призова Трай.

Великобритания отбеляза най-високата инфлация от 40 години

И в други европейски държави се обсъждат помощи за много милиарди. Проблемът с нарастващата инфлация вероятно ще се запази: През юли инфлацията в Обединеното кралство вече достигна 10,1%, което е най-високото равнище от 1982 година насам. В еврозоната потребителските цени също се повишиха до рекордно равнище през август.

Експертите очакват рязко повишаване на потребителски цени за британците. Представители на американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупредиха неотдавна пред "Файненшъл Таймс", че ако цените на газа останат високи, инфлацията може да надмине 22% през следващата година. Дори при по-малко драстични сценарии Goldman Sachs очаква инфлацията в Обединеното кралство да достигне своя връх от около 15% през 2023 г. Оценката на Goldman Sachs се споделя и от голямата американска банка Citi, която също наскоро прогнозира увеличение през януари до 18%.

От Goldman Sachs смятат, че рецесията в Обединеното кралство е неизбежна - дори и след пакетите от облекчения и други обсъждани мерки, обявени от Лиз Тръс - фаворитката в надпреварата за наследник на Борис Джонсън.

"Лятото на стачките"

Същевременно се увеличава социалното напрежение. Служителите в британските железници настояват за значителни увеличения на заплащането, като компенсация за инфлацията, както и за по-добри трудови условия. Преди няколко дни те проведоха тридневна стачка. Следващите стачни действия са предвидени за края на септември. Стачки провеждат и служителите на пощите, на пристанищата и медиите. Британските медии вече говорят за "лятото на стачките".

"Не можем да живеем в държава, в която началниците трупат милиардни печалби, а служителите им са принудени да се хранят в социалните кухни”, заяви Дейв Уорд, генерален секретар на Синдиката на служителите в сферата на комуникациите.

Все повече британци нямат пари за храна

Все повече британски домакинства изнемогват от високите цени и дори не могат да си позволят всеки ден да се хранят. Месото се превръща в лукс, а трапезариите за бедни не могат да разрешат проблема.

По-бедните британци изключват отоплението си, пазаруват само в най-евтините магазини, някои се хранят по-рядко - само и само да пестят, тъй като рязко нарасналите цени са драстично изпитание за потребителите. По официални данни от март инфлацията за една година е възлязла на седем процента.

Пет процента от домакинствата съобщават, че се е случвало и по цял ден да не се хранят, тъй като не са можели да си го позволят. Проучване на британската Фондация по прехраната показва, че броят на тези хора е нараснал с 57 процента от януари до април и сега възлиза на седем милиона души. За целите на проучването са били анкетирани над 10 000 британски граждани.

Шефката на фондацията Ана Тейлър определя ситуацията като катастрофална за много семейства и казва: "Кризата от икономическа се превръща в здравна. Не може да се очаква, че трапезариите за бедни ще разрешат този проблем".

"Приятелите ми говорят само за цени"

"Сметката ни за тока беше шокиращо висока, храната е станала ужасно скъпа", оплаква се полякинята Моника, която работи като чистачка в Лондон. Тя споделя, че приятелите ѝ вече говорят само за увеличените цени и се чудят как да пестят. "Някои изключват електроуредите си, за да пестят ток. Почти не ядем месо - твърде скъпо е." Самата тя вече не използва автомобила на съпруга си, за да ходи на работа - придвижва се с тротинетка.

Стига се и до парадокси, като този със 77-годишната пенсионерка Елси, която с безплатната си карта за транспорта по цял ден се вози на автобус - отоплен, за разлика от нейното жилище. Изправен пред казуса, премиерът Джонсън сподели разбиране за грижите на населението, но не обеща повече социални помощи. По неговите думи най-добрата защита е силната икономика с високи заплати, още повече, че безработицата е много ниска и заетостта е почти пълна. 



Гласувай:
6



1. missana - Дойде ред и на англичаните да бедстват.
04.09.2022 18:47
Така им се пада. Те са най-противната нация, която досега все вадеше късмет, ама маната свърши. Ще си го получат твърд и безкомпромисен!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, ИВ!
04.09.2022 18:54
Ето защо, войната е спасение и затова размахват и раздават оръжие на тъпанари
Те ще се трепят, а фабриките ще го Бълват на поточна линия И парите ще текат
Защото ще има работа
Иначе, видя се в какви условия живеят там емигрантите! В общежитието изгоряха като пилци Ако не беше санирано с фалшив стиропор, нямаше да изгори но ,негоримият е чувствително по- скъп!?
цитирай
3. iw69 - Така е,
04.09.2022 20:02
англосаксите са играли най-мръсната игра последните поне около 200 год. Почти няма страна, на която да не са навредили.

А иначе за капитала наистина всяка война е прекрасна възможност за големи и бързи печалби и винаги е била добре дошла.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4885817
Постинги: 2549
Коментари: 6425
Гласове: 16762
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930