Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2022 12:57 - Европа скоро ще се сблъска с ужасна зима и масивно народно недоволство
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1973 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 10.09.2022 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Няма лесен или бърз изход от енергийната криза

Въпреки критичната зависимост от руския петрол и газ, ЕС влезе в пряк конфликт с Русия налагайки ѝ безпрецедентни санкции и ограничения. Но ако въобще може да се вярва на думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проблеми с енергоснабдяването въобще нямало. Но може от нейната висока брюкселска камбанария и висока заплата мадам наистина да не вижда такива, защото с нейните доходи може и да няма значение на каква цена ще е отоплението ѝ през зимата, но за обикновените граждани тези разходи са от фундаментално значение.

image

„За намаляването на енергийната зависимост от Москва се говори като за бърз и безболезнен процес. Лидерите на страните от съюза многократно се заричаха да „разбият военната машина на Путин“, като решиха на всяка цена да върнат Украйна на „западния път“, пише вестник Global Times.

Но плановете не се сбъднаха. Намалявайки доставките на природен газ за Европа, Русия получи рекордни приходи от износа на енергия. Цените на петрола и газа скочиха до небето. Наближаващата зима допълнително ще увеличи търсенето.

„Германия вече предприема мерки за разпределяне на използването на електроенергия, изисквайки всички електронни реклами да бъдат изключени през нощта, забранявайки отоплението на частни басейни и ограничавайки използването на климатици“, обяснява авторът Джеймс Смит (James Smith) .

По думите на изданието, европейските лидери очакват населението да приеме конфликта в Украйна като основна причина за икономическия спад. Междувременно растящите сметки за комунални услуги подхранват политически вълнения и недоволство в целия регион.

„През уикенда повече от 70 000 души маршируваха през Прага срещу ЕС, НАТО и недостига на енергия, а чешкото правителство оцеля след вот на недоверие. Партията Die Linke (лявата) планира протести срещу кризата с горивата в цяла Германия. В неделя няколко хиляди души излязоха по улиците на Кьолн с искане властимащите да поставят енергийните нужди на страната пред подкрепата на Украйна" – уточнява изданието.

И това нарастващо обществено недоволство е само върхът на айсберга. Ако властите не са успели да убедят собственото си население да спазва ограниченията срещу COVID-19 или да се ваксинира за тяхно добро, тогава шансовете да убедят хората да пожертват благосъстоянието си в името на външния конфликт на някой друг са минимални .

Сега, за разлика от първите дни на спецоперацията, подкрепата на Украйна от европейците избледнява пред очите ни – защото все пак те започват да плащат истинската цена на тази подкрепа.

Няма лесен или бърз изход от енергийната криза. Лесно е да посочиш с пръст Москва и да кажеш: "Ще намерим някой по-добър!"

Но пазарите работят в съответствие с логиката на търсенето и предлагането. Ако най-големият износител бъде изключен от веригата, това ще доведе до намаляване на съвкупното предлагане и скок на търсенето. Увеличаването на търсенето ще доведе до скок на цените.

Увеличаването на доставките от различни други страни е единственият начин за намаляване на цената на енергийните ресурси. Но това е просто невъзможно сега, защото Русия е най-големият износител на природен газ в света.

Най-лошото е, че европейските страни се поддадоха на продължителния натиск, принуда и сплашване от страна на Съединените щати. Съединените щати печелят изключително много от тази криза, като изнасят собствен газ, като същевременно отказват да помогнат на своите съюзници.

„Това рисува мрачна картина за Европа, която скоро ще се изправи пред ужасна „зима на народно недоволство“, тъй като нейното население се чувства все по-озлобено, студено, жестоко, разочаровано и бедно заради курса да подкрепя Украйна „на всяка цена“. Идва повратна точка и несъмнено през последните месеци на 2022 г. Русия ще може да „отвори прозорец“ на нови възможности“, заключава Global Times . 



Гласувай:
6



1. radostinalassa - Най - напред трябва да...
10.09.2022 16:27
върнат милионите негри и араби по страните им. Там ще им е топло и ще работят за храната си. За целта США трябва да спрат войните в Бл. Изток и експлоатацията на негрите.
цитирай
2. missana - Наистина предстои ужасна зима.
10.09.2022 21:00
Но фон дер Лайнен е рядко ограничена. И няма шанс да поумнене.
цитирай
3. iw69 - Аз
10.09.2022 21:05
мисля, че Урсула не взема решениятя сама. Тя е само изпълнител и рупор на командите, които получава от управляващото задкулисие, т.нар. дълбока държава, която контролира всички - и Байдън, и Шулц, и сменящите се идиоти във Великобритания, и Еврокомисията, въобще всички.
цитирай
4. radostinalassa - Европейците да си студуват сами..
11.09.2022 11:32
Ние произвеждаме достатъчно ток, и при нужда ще спрем износа. Те не делят големите си заплати с нас, та да им изнасяме най - евтиния си ток.
цитирай
5. morskipesni - "Европейци"..НЕМА!
11.09.2022 12:14
И Германия и Франция ще изядат ЕМИГРАНТСКОТО ДРЪВЦЕ. Само етническите руси в Германия са над 50%.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824311
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031