Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2022 16:32 - Упадакът на днешна Европа е съпоставим с краят на древния Рим
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2593 Коментари: 9 Гласове:
14

Последна промяна: 14.09.2022 08:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Залезът на Стария континент заплашва целия свят

Един от водещите германски вестници, либерално-консервативният “Ди Велт” публикува на 12.9.2022 обширна статия на финансовия журналист Даниел Екерт, в която той предрича много тежка криза в Европа, която силно напомня за мащабния упадък на Римската империя в навечерието на нейния разпад, след който светът навлиза в продължителното, тъмно Средновековие на застой.

image

Тази тема, според сегашните европейски концепции, в никакъв случай не е академична, а по-скоро скандална. Още през лятото тя беше внимателно разгледана в списание “Шпигел”. Авторът плахо очерта паралели между състоянието на Римската империя през III-V век и някои отделни проблеми на съвременна Германия. Много неща днес силно напомнят на края на Древния Рим, а това не е на добре. Защото може да доведе до изостряне на междуетнически конфликти, гражданска война и разпад.

Даниел Екерт се осмели да продължи. Той припомни две неща, които наистина са допринесли за разпадането на Римската империя. Той сравни съвременната пандемия - както и умишлено глупавата борба срещу нея - с Антониновата чума, която навремето подкопава боеспособността на римската армия и срива икономическия живот в големите градове.

На езопов език Екерт критикува и сегашната идея на ЕС за „таван на цените“. Именно тромавите опити на римската държава да ограничи цените – преди всичко на хляба – водят до мащабна икономическа криза в империята. Е, опитите за количествено смекчаване - до бясна инфлация.

Политическата коректност не позволява на Екерт да посочи онези симптоми на европейския упадък, които привличат окото на всеки човек отвън. Нашествието на варварите е напълно очевиден паралел с древен Рим. Би било наивно да се предположи, че "Великото преселение на народите" е някаква планирана военна акция. Не, има, разбира се, военни операции, поражения на римските легионери и щурмувани градовете. Но в по-голямата си част варварите се изсипват в римските територии в огромни кервани, сравнително казано "бежанци". Нелегални, така да се каже, мигранти.

Големите градове на Римската империя през периода на упадък са буквално пълни с чужденци. Роби и освободени хора, богати търговци, влиятелни ръководители на диаспори, проблемни бизнесмени, военни, войници на късмета, като цяло, пълен интернационал на „дошлите в големи количества“, в който местните жители на Рим се изгубват. Какво да кажа, дори преторианците, личната гвардия на императора, са набирани главно от "неместни". Особено успешни са били илирите. Не е изненадващо, че именно хората от Илирия в един момент оглавяват Римската империя. Не напомня ли за нашествието на орди от мигранти към съвременна Европа?

“Ди Велт” обаче не пише за това. Както и за това, че ЛГБТ дневният ред на днешна Европа също е едно към едно на най-екстравагантните практики на Древен Рим. Вероятно само мързеливите не са сравнявали съвременната религия на транссексуалните с култа към Кибела, популярен в Рим, който предполага самокастрацията на своите последователи.

Преди няколко хиляди години поетът Катул много ярко описва в стихове преживяванията на един такъв бедняк, който решава да „извърши прехода“, но, събуждайки се като трансджендър, осъзнава, че е избързал: „О-о- о, съсипах се!“ Атис вика от онзи, който се кастрира в чест на Кибела, „О-о-о! Какво да правя!“ Темата е толкова актуална, че е най-малкото за Нобелова награда, нали?

Има толкова много паралели между Рим в епохата на упадъка и съвременна Европа, че неволно възниква подозрение – съзнателно ли е била замислена кризата на ЕС? И така, Екерт казва, че упадъкът на Европа се развива „според сценария на Древен Рим“. Ключовата дума тук е "сценарий".

Изглежда така, сякаш американските господари на Европа усърдно са учили Гибън и Момзен в своите Харвард и Йейл. Британски и немски историци рисуват в цветове процесите на разпадането на Римската империя и подробно изучават тяхната механика.

Четенето им днес е удоволствие. Вижте например мисълта на Момзен, изразена от него преди сто и петдесет години: "В Рим господството на капитализма достигна своя предел. Навсякъде капитализмът еднакво разрушава света на Бога, но ако на човечеството е писано да види отново ужасите, които хората са преживели по времето на Цезар, тогава такова бедствие ще сполети човешката раса само когато това господство на капитала, чиито семена са засадени в цивилизацията на Северноамериканските САЩ, е напълно развито.”

В опит да се справи с европейски конкурент, Рим на Потомак може умишлено да е стартирал в ЕС онези процеси, които водят до смъртта на Древния Рим. Особено примамлива за американските елити трябва да е била мисълта на Едуард Гибън, автор на „Упадъкът и краха на Римската империя“, че една велика държава е била унищожена от такава агресивна и яростна секта, каквато са били ранните християни.

Съвременните историци смятат, че атеистът Гибън силно е преувеличил тук. Въпреки това, самата идея за използване на радикална сектантска идеология за унищожаване на държавата не е изчезнала. И сега виждаме как традиционните религии, особено християнството, са последователно потискани в Европа. Палят се църкви, оскверняват се, нападат се свещеници. Никой не мисли да възстанови изгорялата катедрала “Нотр Дам”.

А върху руините на християнството бродят напълно диви сектантски вярвания - в политическата коректност, правата на ЛГБТ, “ЧЖИЗ”, “АзСъщо”, глобалното затопляне, в тези трансджендър хора, били те и погрешни. Все пак отдавна това не са движения за човешки права, а жестока съвременна религия. Тя има своите вероизповедания, своите ритуали, своите свещеници, своите еретици.

Това, което обединява тези "малцинствени" секти - от вегетарианци до ЛГБТ- е тяхната антидържавна насоченост. Те са просто разрушителни. В най-чист вид оръжие за унищожаване на държавата. Те нямат друга цел.

Имайте предвид, че американците с удоволствие хранят всички тези секти в Европа. Но в самите САЩ диапазонът от мнения е много по-широк, а сектите нямат такава свобода. Ако в Ню Йорк, условно казано, има зелена светлина за транссексуалните хора, то във Флорида те нямат място.

Ако в демократичните щати се плаща допълнително за аборти, то в републиканските те просто са забранени.

Вашингтон прави същото и в други области. Европа е наводнена от мигранти, нейните търговски връзки са прекъснати, предимно с Русия, а икономиката е убита. Всичко изглежда така, сякаш обитателите на Вашингтонския Капитолий разиграват на територията на ЕС „Упадъка и краха на Европейската империя” по сценария, написан от англичанина Гибън преди 250 години.

Разбира се, човек не трябва да се радва на този крах. Зимата на 2022-2023 г. няма да е първата криза в многовековната история на Европа. Тя е преживяла такива неща - постоянни войни, редовен масов глад, чудовищни епидемии. Едва през последните десетилетия европейците успяха да баламосат целия свят, че там имат рая на земята. И така живееха от криза на криза.

Друг е въпросът как се справят с тези кризи. Като за начало те не се страхуват да говорят за тях и го правят с някакъв мазохистичен възторг. „Упадъкът на Европа“ е цял литературен жанр и в никакъв случай не е основан от Шпенглер преди сто години.

През X век европейците масово чакат края на света, който трябваше да настъпи през 1000 година. След чумата през XIV век те също решават, че край. Върху руините на Тридесетгодишната война апокалиптичните истории на ужасите са писани още по-добре. И всеки пътевропейските лидери на общественото мнение обявяват, че всичко е свършило, „всички ще умрем“.

Това не е просто Европейско явление. Дори Катон Стари безкрайно се оплаква от "упадъка" на Рим - Рим по негово време върви от победа към победа, няма никакви признаци на упадък. Катон обаче се оплаква, че обикновения е твърде запален по консуматорството, живее разглезено, луксозно, не отива на фронта. Тези оплаквания бяха само прикритие на милитаризма. Катон мечтае най-накрая да изтрие Картаген от лицето на земята и по този начин мобилизира публиката си.

Като цяло не бива да се заблуждавате: формулата за упадък и крах е древен риторичен обрат, от който обикновено започва военната пропаганда, милитаризацията на всичко и всички и затягането на винтовете. Това показва, че Европа се фокусира и започва да решава проблемите.

Уви, тя обикновено ги решава за сметка на другите. Най-бруталната експанзия с превземането на колонии по целия свят, кланетата на местното население, ограбването на всичко, което е слабо заковано - това е единствената антикризисна рецепта за европейската цивилизация. И няма значение дали се осъществява по твърдия път на откритите колониални войни или по „меките” механизми на неоколониализма. Неоколониализмът на земята също унищожава местното население, само че по-косвено.

Обърнете внимание как напоследък се радикализира реториката на управляващите в ЕС. Всички искат „победа над Русия“, война до последния украинец, безкрайни жертви на олтара на отечеството. На плахите въпроси на бюргерите колко често ще ядем и мием се отговаря в стил „без бъбрене в строя!“. Всички демократични свободи и права на човека изчезнаха някъде.

Демонстрациите на бюргерите се разпръскват с умишлена жестокост, сякаш за умишлено сплашване. Добавете към това напълно драконовските мерки срещу пандемията, всички тези хиляди глоби. Плюс откровена цензура - тя се изразява не само в заглушаването на руските медии, но и в това колко строго се филтрира цялото съдържание в европейските медии.

Изобщо вече имаме пълноценна диктатура. Единственото, което липсва, е диктатор. Силна воля и харизматичен субект, който ще строи гладуващите бюргери и ще ги изпрати на Източния фронт.

Така обикновено завършват всички оплаквания за "упадъка на европейската империя". Адски опасно е, когато европейските елити започнат да хленчат за своя упадък. Точно в този момент те започват да се оглеждат и да се чудят кого да изкормят, за да решат проблемите си. Може би не е случайно, че Освалд Шпенглер, авторът на „Упадъкът на Европа“, гласува за Адолф Хитлер в края на живота си.

 



Гласувай:
14



1. 1997 - И аз смятам
13.09.2022 16:45
че преди да рухне, отвъдокеанската демокрация ще стане империя. Дори да има гражданска война, както в Рим, никой няма да нахлуе на страната на някоя от двете сили за да не би да съсипе доларовата система. А победителят непременно ще търси цезаризъм като управление.
цитирай
2. radostinalassa - Римляните са били от смесен сой и ..
13.09.2022 19:07
и затова са били извратени. Но да се налага ЛГБТ на нормални деца и хора е престъпление.
цитирай
3. radostinalassa - И да се говори, че ние трябва да приемем...
13.09.2022 19:08
Истанбулската конвенция е меко казано налудничаво.
цитирай
4. morskipesni - Ще се изколят, дори за къшей хляб.
13.09.2022 19:25
Дай Боже да е по-далеч, за да е зрелището безопасно.
цитирай
5. radostinalassa - Ще се опитат да ни върнат мигрантите, които те поканиха...
13.09.2022 20:22
Само, че това няма как да стане, защото ние не сме водили войни в Близкия Изток и не ги искаме. Да ги връщят у тях. Само луди могат да приемат, че те трябва да се връщат в България. Ние не сме арабска страна .
цитирай
6. missana - Наистина има аналогия м/у ЕС и римската империя. Но има и много съществени различия.
13.09.2022 20:55
Ще поживеем и ще видим какво ще се случи, но мисля, че часът на ЕС все още не е настъпил. Готов съм да се обзаложа, че първо ще рухне САЩ.
цитирай
7. iw69 - A дано Мисана,
13.09.2022 21:14
от твоята уста в божите уши.
САЩ са най-голямото зло на планетата, и колкото по-рано изчезнат, толкова по-добре за човечеството.
цитирай
8. kvg55 - iw69,
13.09.2022 22:16
Да пътуват, бе.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Ив!
14.09.2022 07:53
Християнството просто само е удължило агонията на Рим Може и да се обясни как? То не е срещу управата , а е в защита на императора! -Въведено е като официална религия не от друг, а от Константин Велики и по този начин стабилизира империята, защото той става наместник на бога!
Причините за упадъка и краха са други и съм ги посочвал:
1/ Превръщане на армията от чисто римска в изцяло наемническа
2/ Навлизане сред аристокрациянта на неримляни
3/ Даване на римско гражданство на всички свободни мъже от провинциите/ 4/Поемане на ръководството на армията от " римляни", произведени?
5 Назначаване за императори на хора с неримски произход
6/ За капак- мигранско нашествие, като сегашното!
Всичките тези елементи ги има н съвременният Рим!
Въпрос на време е съвременните западни римляни да поемат нещата в собствени ръце, както варварите в Рим!
Шантавата Лиз назначи за министри трима съмременни" варвари"? Когато и министър- председателят и кралят/ да побързат да премахнат тази институция/ станат мургави англичани, вече нещата ще са копие на Рим- завършено!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4871680
Постинги: 2538
Коментари: 6400
Гласове: 16702
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930