Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2022 08:32 - Германски професор: САЩ искат да излязат от икономическата криза, като отприщят голяма война в центъра на Европа
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1769 Коментари: 5 Гласове:
13

Последна промяна: 14.09.2022 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Немците ще обеднеят с до 30%, ключови предприятия във ФРГ ще затворят и ще започне деиндустриализация и упадък

През последните седмици тъжни новини за икономическата ситуация в Германия идват почти всеки ден, пише професорът по икономика Кристиан Крейс на страниците на Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Експертите предупреждават, че германците ще обеднеят средно с 20-30%, ключови промишлени предприятия в страната ще затворят и ще започне деиндустриализация. Германия попадна в „ценови капан“, цената на електроенергията и газа на германския пазар е много по-висока, отколкото на американския и азиатския пазар. Най-голямото поскъпване обаче тепърва предстои, така че по отношение на конкурентоспособността нещата за Германия не вървят добре.

Най-лошо е положението за малките и средните предприятия, продължава Крейс. Но те формират гръбнака на германската икономика. В концерните, включени в борсовия индекс DAX, работят едва 3,5% от населението, докато 58% от гражданите на страната работят в малък и среден бизнес. Състоянието е катастрофално, признават експертите, а самите предприемачи оценяват като „застрашаващо съществуването им“.

Всичко това се случва по две причини, обяснява авторът на статията. Първо, "големите поглъщат малките". Големите корпорации и милиардерите зад тях непрекъснато укрепват влиянието си, а техните лобисти им помагат в това. Второ, САЩ се интересуват от отслабване на германската икономика, четвъртата по големина в света. И за това германските малки и средни предприятия, които съставляват почти половината от глобалния списък на така наречените скрити шампиони, трябва да бъдат ударени най-силно.

Първо, те бяха отслабени от пандемията на коронавирус, продължава Крейс. Големите концерни получаваха подаръци за милиарди долари от държавата всеки ден. Повишаването на основните лихвени проценти от Федералния резерв и политиката на санкции спрямо Русия само ускориха „укрепването на големите и отслабването на малките“. По време на пандемията ликвидните резерви на големите компании се увеличиха значително. Сега тези предприятия са най-добре подготвени за предстоящия икономически спад. Но малкият и среден бизнес ще се „изчерпят“ в следващите месеци, тоест ще останат без пари, обяснява икономистът.

Но това, което се случва, не натъжава всички, продължава професорът. Така например през първата половина на 2022 г. американският енергиен концерн ExxonMobil е увеличил приходите си с 61%. За същия период от време руската компания „Газпром“ също спечели много повече от миналата година, въпреки че 2021 г. не беше много лоша за нея. Създава се впечатлението, че наказателните мерки на Германия и Европа не вредят на Русия и САЩ, а основно на германския малък и среден бизнес.

Сега американците са изправени пред големия проблем на свръхпроизводството. През последните четири десетилетия производството е нараснало непропорционално спрямо доходите на домакинствата. Това се дължи на неравномерното разпределение на богатството. И за да се продават продуктите, масовото търсене беше подкрепено от нарастващи дългове. Сега общият дълг на САЩ, включително частен и публичен, е 359% от БВП на страната. С други думи, за всеки $1 от БВП има $3,6 дълг. Никога няма да е възможно да изплатите такъв дълг изцяло.

И такъв двоен проблем на свръхпроизводството и големите дългове не е само в САЩ. Световният дълг вече е на рекордни нива. В края на март 2022 г. той възлиза на невъобразимите 305 трилиона долара. Това съответства на приблизително 348% от световния БВП. „Запоят с дългове“ от последните 14 години след края на финансовата криза през 2008 г. беше възможен само защото централните банки в индустриализираните страни намалиха рязко основните си лихвени проценти и поставиха исторически рекорд за количеството напечатани свежи пари. В САЩ паричната база нараства 11 пъти, а в еврозоната - 9 пъти. Но дните на евтините пари отминаха. Сега увеличението на основния процент ще доведе до факта, че много малки и средни предприятия, както и държави, просто не могат да го издържат. Ситуацията се утежнява допълнително от растящите цени на енергията и суровините. И пак от това най-много страдат европейските предприятия, в частност германските, които зависят от руския газ.

Бившият председател на Социалдемократическата и Лявата партии на Германия Оскар Лафонтен даде кратко обяснение на случващото се: „Германия не е суверенна държава... В украинския конфликт Германия действа като васал на Съединените щати. .. Водещите политици от светофарната коалиция – Шолц, Бърбок, Хабек и Линднер – са лоялни васали на Съединените щати“. Според него Зелените са се превърнали в „най-лошата партия на войната в германския Бундестаг“. А изявленията на германския външен министър Аналена Бърбок, че Русия трябва да бъде „съсипана“, според него имат „фашистки характер“. „Външната политика на Германия накърнява интересите на страната ни и не допринася за поддържането на мира в Европа“, убеден е Лафонтен.

Крейс е съгласен с тази оценка. Освен това той смята, че САЩ са заинтересовани от влошаване на ситуацията в Украйна и разширяване на театъра на военните действия, тъй като война с участието на НАТО може да бъде решение на техните проблеми със свръхпроизводството и дълговете. Американците очакват, че в резултат на това по-голямата част от производствените мощности в Централна Европа ще бъдат унищожени. Професорът е убеден, че на 24 февруари в някои фоайета в САЩ е имало пукане на тапи от шампанско и възторжени викове: „Най-накрая война!

В същото време сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите на Русия и Германия биха се превърнали в истински кошмар за американците. Една огромна страна със своите хора и ресурси в съюз с Централна Европа с нейното техническо, интелектуално и икономическо ноу-хау ще се превърне в огромна геополитическа заплаха за хегемонията на САЩ. Затова опитите за вбиване на клин между Москва и Берлин, за генериране на недоверие и вражда между тях е ключова задача на англосаксонската външна политика през последните 100 години. И украинският конфликт е чудесна възможност за това.

Лафонтен има решение на проблема. Той е убеден, че е необходимо да се настоява за прекратяване на огъня, създаване на план за мирно уреждане на ситуацията и пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Самият Крейс също смята, че германските политици трябва да носят персонална отговорност за случилото се. Трябва да се постигне оставката на Бърбок, да се разпусне светофарната коалиция и да се направят нови избори, заключава професорът по икономика.

 



Гласувай:
13



1. morskipesni - В града, където живях доскоро в немско
14.09.2022 09:02
от 3 огромни заводи на "Varta"" остана един (за съхраняване на енергия от фотоклетки), а персоналът вътре се съкрати наполовина. Имаше много работещи африканци- експедираха ги обратно и си взеха неработещи, нагли урки. По улиците се срещаха все повече пияни, непрани, отчаяни физиономии. Разкостиха я тая (бивша спретната) държава!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, ИВ!
14.09.2022 10:24
Вярно е!
Имат голям опит от предходните две войни
Благодарение на Първата стават икономика Първа в света, на втората -излизат от икономическата криза и се утвърждават окончателно
И сега ще успеят, само оня таралеж в гащите-в Кордилерите, да не им изиграе лоша, но заслужена шега!
За безбройните мръсотии, затова заслужена!
цитирай
3. radostinalassa - Това е мечтата на янките...
14.09.2022 16:26
война между Европа и Русия. След нея те да разполагат с богатствата на Сибир.
цитирай
4. missana - Прав си, Ив!
14.09.2022 21:29
Наистина това е целта на САЩ, но няма да я постигнат. Нещо повече - много лош бумеранг ще тръгне към тях. Усещам го!
цитирай
5. missana - Абсолютно вярно е, че Германия е васална на САЩ държава.
16.09.2022 21:20
Същото важи за Франция и Англия. Но плановете на САЩ ще пропаднат заради Китай, Индия и Иран.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824350
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031