Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2022 09:41 - В Германия очакват скоро хлябът да струва по 10 евро!
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3033 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 21.09.2022 00:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Цените за енергия в Германия експлодират благодарение на лобистката политика на еврокретените от Брюксел и местният им подотдел. Ако държавата не се намеси, много пекари ще фалират и цената на хляба ще достигне космически цени, опасяват се от бранша.

Тобиас Плац е хлебар четвърто поколение. Малката пекарна в едно селце близо до Щутгарт се стопанисва от семейството му още от 1890 година. След извършения миналата година ремонт клиентите вече могат през стъклена стена да виждат как в производствения цех се месят и пекат хлябът, тортите и сладкишите на семейното предприятие.

Тревогите за Плац обаче нарастват, а той се пита дали въобще вече е рентабилно да продължава работа. В края на август е получил писмо, в което доставчикът на газ го информира, че цената се вдига от 10 на 35 цента за киловатчас.

Подобна е картината в пекарните в цяла Германия. Много от тях не знаят как ще издържат на това поскъпване. Екехард Фатер, който притежава голяма пекарна с 35 филиали в провинция Долна Саксония и осигурява работа на 430 души, ще трябва да плаща за газ повече от 75 хиляди евро на месец. Досега разходите му за газ са възлизали на 5 800 евро месечно. Заедно с близо 1000 представители на бранша той излезе на протест в Хановер. От няколко дни много пекарни продават на тъмно, за да привлекат внимание към проблема.

Десет евро за хляб: възможно ли е?

Как собствениците на пекарните да компенсират за разстящите разходи? Да вдигнат цените на продукцията, например като повишат цената на хлебчето на 5 евро, а на хляба - на 10 евро? Хлебарите са убедени, че клиентите няма да приемат подобно увеличение. Затова от браншовия съюз на пекарите в Германия настояват за помощ от държавата.

Приетите дотук три пакета с облекчения и помощи са насочени основно към частните домакинства и почти не засягат фирмите. С мерките на стойност 95 милиарда евро германското правителство цели да компенсира донякъде гражданите заради експлодиралите цени на енергоносителите. Изглежда на управляващите им трябва повече време да осъзнаят, че и икономиката не може да се справи сама в кризата.

Според актуално проучване на Федералния съюз на германската индустрия една трета от промишлените предприятия смятат, че оцеляването им е под въпрос. Примерите са много: производителят на тоалетна хартия Hakle обяви фалит, като аргументира своята неплатежоспособност с невъзможността да покрие разходите с цените на продукцията. Стоманодобивният концерн Arcelor Mittal пък спря производството в два филиала, а работниците минаха на съкратено работна време и сега получават пари от държавното осигуряване.

Германия е изправена пред рецесия

Ако едно предприятие преустанови производство, това често се отразява на други икономически отрасли и на потребителите.

Икономистите и бизнесът смятат, че Германия върви към рецесия - сходна с тази по време на пандемията. Неотдавна министърът на икономиката Роберт Хабек обеща финансова подкрепа от държавата, но призна, че все още няма конкретно решение на правителството - нито като срокове, нито като обем на въпросната финансова помощ. Обещанието е такава програма да има до няколко седмици, а мерките в нея да действат със задна дата - от началото на септември.

Тази финансова помощ за бизнеса обаче ще бъде временна мярка, докато усилията на Германия и в Европа за намаляване на цените на тока и газа не започнат да дават резултати, обяви Хабек. Достатъчно ли обаче ще е това?

Професор Щефен Мюлер от Института за икономически изследвания "Лайбниц" в Хале предупреждава, че повишаването на цените на енергията, но също и на лихвените проценти по кредитите, не е временно явление, а ще се запази в средносрочен и дългосрочен план."Тези временни програми, които могат да предотварят само определен кризисен период, преди всичко отлагат проблемите с няколко месеца напред за сметка на данъкоплатците", пише Мюлер в отговор на въпрос на ДВ. "Мерките, които временно намаляват цените на енергията, също не са разумни, тъй като потискат стимулите за пестене на енергия. Точно това не можем да си позволим."

Кризата ускорява структурните промени

По-разумно в случая е да се отпускат нисколихвени заеми, смята професорът. Такива заеми могат да бъдат обвързани с изискването за преминаване към производствени цикли, които пестят енергия. "Централният аргумент в случая е това, че и след тази зима цените на енергията няма да се върнат до нивата си от последните години. Следователно се случва структурна промяна", допълва Мюлер.

Задача на бизнеса е да се напасне към условията. Но при една "силно ускорена от кризата структурна промяна към зелена промишленост" държавата би могла да помогне и да подкрепи компаниите.

Репортаж на Дойче Веле 



Гласувай:
10



1. dobrodan - Като стане 100 €, ще организираш
20.09.2022 10:16
износ на хляб за Германия и ще забогатееш.
Напоследък прекаляваш с глупостите, нищо лично.
цитирай
2. iw69 - И
20.09.2022 11:20
от мен нищо лично Добродане, но глупостите са си в твоята глава.
Репортажа за ситуацията дори не е мой, а на Дойче Веле.
цитирай
3. missana - 10 евро за хляб е просто отлична цена за немските дебелосерци.
20.09.2022 12:06
Дано скоро удари и 20 евро. Пак ще им е малко. Ами те така ще се изравнят по стандарт с българите. Нека да усетят на свой гръб как живее българският гражданин, защото винаги са гледали с високомерие на нас. Тези презадоволени западни нации трябва задължително да усетят вкуса на мизерията, който напълно забравиха, защото безнаказано ограбваха и продължават да ограбват други народи в епохата на неоколониализма. Впрочем швабите уж предпочитат картофите пред хляба. Интересно е, колко струва в момента кг картофи в Швабрания?
цитирай
4. iw69 - Съгласен
20.09.2022 12:27
съм с коментарът ти Мисана, но проблемът е, че долнопробните родни търгаши и кожедеровци няма да си позволят да не ударят и тук кьоравото и ще напомпат и у нас хляба до западноевропейските нива, както го правят с всичко друго и сега.
Дори у нас храната дълго време бе по-скъпа от у Швабландия, като най-вероятно и сега продължава да е така, защото инфлацията в БГ е двойно по-висока от в ФРГ/ЕС.
цитирай
5. dobrodan - Да бе, Дойче Веле са най-авторитетен и безпристрастен източник,
20.09.2022 14:07
и аз тъй мисля.
На единия му вдигнали тарифата 3,5 пъти. Другият от 5800 евра трябвало да плаща 75 000 евра. Това е 12,5 пъти повече...
На кого от двамата следва да се доверим?
Знам, че Сорос юнивърсити не преподава математика, а либерастика, но аз все пак съм ходил на училище.
цитирай
6. zaw12929 - КОГАТО У КОМШИЙТЕ ИГРАЕ МЕЧКАТА- ЩЕ ...
20.09.2022 15:26
КОГАТО У КОМШИЙТЕ ИГРАЕ МЕЧКАТА- ЩЕ ДОЙДЕ И У НАС
НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ БЕДНОСТТА
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820994
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16451
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031