Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2022 11:06 - Мрачни прогнози - голямата системна криза на капитализма постепенно обхваща Германия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2297 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 22.09.2022 02:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всички икономисти предричат, че идващите месеци в Германия ще бъдат изключително трудни. Запасите от газ може да се изчерпят бързо, някои фирми и сега са на ръба на оцеляването, а безработицата ще скочи нагоре.

Рязко покачване на цените на енергията, охлаждане на световната икономика и намаляване на покупателната способност заради високата инфлация - много са факторите, заради които експерти прогнозират, че германската икономика се е запътила към рецесия. Опасенията нарастват и с оглед на задълбочаващата се газова криза и продължаващото спиране на доставките по газопровода "Северен поток 1" в Балтийско море.

Процес, който се ускорява от само себе си

Себастиан Дулийн, директор на Института за макроикономическа политика (IMK) към фондация "Ханс Бьоклер" обяснява, че при рецесията неблагоприятните тенденции се ускоряват от само себе си. Безработицата се разраства, загубилите работа купуват по-малко, а това води до загуба на доходи и работа и за други хора.

Съвсем друг е случаят при т.нар. техническа рецесия. Тя настъпва, когато брутният вътрешен продукт (БВП) спада две поредни тримесечия. "Техническата рецесия обаче може да е и съвсем слаба - от минус 0,2 или 0,3%. Това не е опасно. По-драматично става, ако БВП спадне рязко и за по-продължително време“, казва експертът.

Може ли свиването на германската икономика да е умерено?

Въпреки войната в Украйна, нарушението на веригите за доставки и санкциите срещу Русия, германската икономика е отбелязала изненадващ ръст през пролетта. През второто тримесечие БВП е нараснал леко - с 0,1% в сравнение с предишното тримесечие на годината. По-късно обаче тези стойности вероятно ще се променят. Германският институт за икономически изследвания (DIW) съобщи миналата седмица за очакван спад през третото тримесечие. Икономическият експерт на организацията Гидо Балди прогнозира, че в Германия ще има рецесия, придружена от висока инфлация.

"В момента въпросът вече не е дали ще има рецесия, а колко силна ще бъде тя", подчертава и Йенс Зюдекум, професор по международна икономика и член на Консултативния съвет към Федералното министерство на икономиката. "Сега потребителското търсене ще намалее, защото електроенергията и газът стават все по-скъпи", коментира още икономистът.

Потребителските нагласи в Германия вървят надолу за трети пореден месец, достигайки рекордно ниско ниво. Показателят, по който компанията за пазарни проучвания GfK изследва потребителското търсене, през септември се е свил до най-лошите си стойности от началото на измерванията през 1991 година. При сегашната инфлация от 7,9%, много хора вече са изправени пред значителни загуби на реалните заплати и спестявания.

Предстоят трудни месеци

"Предстоящите тримесечия ще бъдат много трудни, тъй като нарастващите разходи за енергия - и особено за отопление - ще засегнат потребителите и те ще свият потреблението си в други области", предупреждава Дюлийн от Института за макроикономическа политика. Същевременно предприятията все повече ще съкращават производството си, тъй като високите цени на енергията го правят нерентабилно. Един от най-големите производители на торове вече е спрял работа.

Зюдекум, който съветва германското правителство по икономически теми, посочва, че евентуален остър недостиг на газ е "най-лошият вариант". "В най-лошия случай зимата ще бъде студена, хората ще се отопляват, без да пестят, а сегашните много добре заредени газохранилища ще изчерпят запасите си много бързо. Затова съществува риск цели производствени отрасли да закъсат. Ако има още по-голямо поскъпване на енергията, някои магазини също ще са принудени да спрат работа. Виждаме налични съставките за рецесия през второто полугодие. Някои от по-малките фирми още отсега са на ръба на оцеляването“, казва проф. Зюдекум.

Приоритетни задачи

Това би довело до съкращаване на работното време на служителите, а при лошо стечение на обстоятелствата - и до увеличаване на безработицата. Икономистите прогнозират, че дори и с новия правителствен пакет за облекчения и помощи на стойност от 65 млрд. евро, Германия няма да успее да избегне рецесията.  



Гласувай:
9



1. bojinkata - На инат на Путин, дойч ще стои на с...
21.09.2022 11:30
На инат на Путин, дойч ще стои на студено и гладно!
цитирай
2. radostinalassa - И мигрантите трябва..
21.09.2022 19:01
да са на студено и гладни. Или да изчезват оттам. Янките са хитри , но това не може да продължава вечно.
цитирай
3. missana - Следват много трудни месеци в Неизвестността.
21.09.2022 21:03
Германците не ги жаля. Винаги са ми били противни. Ще се радвам, ако бог ги направи на лебервурст.
цитирай
4. morskipesni - Няма да устискат задълго,
21.09.2022 21:04
Докато бях в немско (май 2022) едва се почваше, но вече имаше сълзи и гняв. Задаваха се фалитите..
цитирай
5. kvg55 - iw69,
21.09.2022 22:55
Е така е. Баба знае и две и двеста. Ще го научат и германците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821728
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031