Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2022 07:00 - Великобритания и САЩ са всъщност бедни общества с шепа изключително богати хора
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1543 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 22.09.2022 09:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Екстремното неравенство и сегрегацията в две от уж най-богатите държави в света са се разраснали до такава степен, че голяма част от населението там има доста по-нисък стандарт на живот, отколкото жителите в значително по-малки икономики и страни.

image Пункт за раздаване на храна за бедни в САЩ, близо 50 милиона живеят в Щатите в екстремен недоимък

Къде бихте предпочели да живеете? Общество, в което богатите са изключително богати, а бедните са много бедни, или общество, в което богатите са просто много добре осигурени, но дори и тези с най-ниски доходи се радват на приличен стандарт на живот?

За всички, освен за най-запалените либертарианци, отговорът би бил второто. Проучванията постоянно показват, че макар повечето хора да изразяват желание за известна дистанция между върха и дъното, те биха предпочели да живеят в значително по-равноправни общества, отколкото в момента. Много от тях дори биха избрали по-егалитарното общество, ако общият пай е по-малък, отколкото в едно по-малко равноправно.

Въз основа на това следва, че един добър начин да се прецени кои страни са по-добри места за живеене от други е да се зададе въпросът: добър ли е животът за всички там или е добър само за богатите?

За да намерим отговора, можем да разгледаме как хората в различните точки на разпределение на доходите се сравняват с аналогичните им групи в други държави. Ако сте горд британец или американец, може би ще искате да отвърнете поглед сега.

Започвайки от върха на стълбицата, британците се радват на много висок стандарт на живот според почти всички критерии. Миналата година 3% от домакинствата в Обединеното кралство с най-високи доходи са получили по около 84 000 паунда след облагане с данъци, което се равнява на 125 000 долара след отчитане на разликите в цените в отделните страни. Това поставя британските граждани с най-високи доходи малко след най-богатите германци и норвежци и ги нарежда сред световния елит.

image

Един от безбройните палаткови лагери на милионите бездомници в САЩ. Почти 2,5 млн. деца израстват без дом и живеят сами или с родителите си на улицата, в изоставени автомобили, временни приюти или импровизирани палаткови лагери.

Какво се случва, когато се спуснем надолу по стъпалата? За Норвегия картината е неизменно розова. Горните 10% заемат второ място по стандарт на живот сред най-високите децили във всички страни; средното норвежко домакинство е на второ място сред всички национални средни стойности, а на другия край на класацията най-бедните 5% в Норвегия са най-проспериращите долни 5% в света. Норвегия е добро място за живеене, независимо дали сте богат или беден.

Във Великобритания ситуацията е различна. Докато хората с най-високи доходи са на пето място, средното домакинство е на 12-о място, а най-бедните 5% са на 15-о място. През миналата година британските домакинства с най-ниски доходи са имали стандарт на живот, който е бил с 20% по-нисък от този на техните аналози в Словения.

В средата историята е подобна. През 2007 г. средното домакинство в Обединеното кралство е било с 8% по-зле от своите връстници в Северозападна Европа, но оттогава дефицитът е нараснал до рекордните 20%. При сегашните тенденции до 2024 г. средното словенско домакинство ще бъде в по-добро положение от британското, а средното полско семейство ще излезе напред преди края на десетилетието. Страната, която отчаяно се нуждае от работна ръка от мигранти, скоро може да се наложи да поиска от новопристигналите да приемат по-ниски заплати, отколкото в родината си.

image Новият американски начин на живот - целогодишно  под открито небе

От другата страна на Атлантическия океан ситуацията е същата, само че в още по-голяма степен. Богатите в САЩ са изключително богати – 10-те процента най-богати имат най-високите разполагаеми доходи в света, които са с 50 % по-високи от тези на 10-те процента най-богати британци. Но най-ниският децил се бори със стандарт на живот, който е по-лош от този на най-бедните в 14 европейски държави, включително Словения.

Данните за САЩ показват, че както широкообхватният икономически растеж, така и равномерното разпределение на приходите от него са от значение за благосъстоянието. Пет години на здравословен ръст на жизнения стандарт в САЩ преди пандемията са повдигнали стандарта на всички групи – тенденция, която видимо липсва в Обединеното кралство.

Но по-равномерното преразпределение на печалбите би имало много по-преобразяващо въздействие върху качеството на живот на милиони хора. Подемът на растежа е увеличил доходите на най-ниския децил от домакинствата в САЩ с приблизително 10%. Но ако пренесем норвежкото разпределение на неравенството върху САЩ, най-бедният децил американци би бил с още 40% по-добре осигурен, докато най-горният децил би останал по-богат от най-богатите в почти всяка друга държава на планетата.

Политическите лидери, разбира се, имат право да се стремят към икономически растеж, но да се отхвърлят опасенията за разпределението на достоен стандарт на живот – което по същество се измерва с неравенството в доходите – означава да не се интересуваме от живота на милиони хора.

от Джон Бърн-Мърдок, Financial Times

 



Гласувай:
12



1. missana - Ние също сме такова общество, Ив.
22.09.2022 08:00
Само че за нашите бедни липсва дори скала за оценяване на бедността им.
И да плачем на чужди гробища, това няма с нищо до подобри българския хал.
цитирай
2. iw69 - Аз
22.09.2022 09:44
не плача на чужди гробища, просто искам хората да се замислят малко, придавайки примери от уж по-развитите страни, и ев. да преоценят преобладаващата у нас тотално безкритична и вредяща ни амерко-фиксация.
И ако могат да осъзнаят, че този вид общества всъщност са дълбоко вредни за обикновенните хора и че представляват един модерен вариант на ново робовладелчество, където поробването се извършва чрез пари (заплати), които са необходими за да оцелееш физически.
цитирай
3. missana - Напълно съм съгласен с теб. Не можем да имаме за еталон страни, в които бедността
22.09.2022 20:01
расте.
цитирай
4. kvg55 - iw69,
22.09.2022 23:01
Землякът като ходи в САЩ тези неща не ги вижда.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825612
Постинги: 2502
Коментари: 6281
Гласове: 16469
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031