Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2022 07:35 - Украинските лъжи вече възмутиха дори и американските гросмайстори на неистините и демагогията
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1871 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 30.09.2022 07:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По политически анализи в САЩ

Западните медии създават напълно изкривена картина на войната в Украйна – в полза на режима в Киев и в ущърб на Русия. Това вече е толкова очевидно, че дори едно от популярните американски издания се погрижи за ненаучната фантастика от "украинския фронт". Доста забележителни са заключенията му, че Западът представя войната в Украйна като фантастичен филм, който няма нищо общо с реалността.

Честен и не тих американец

Веднага, без прелюдии, да започнем да цитираме статия на публициста Питър ван Бурен в The American Conservative „Кой печели войната в Украйна?“. Няколко обемисти цитата са достатъчни, за да стане всичко ясно без коментар. Така:

"Американските медии са толкова объркани от неяснотата на войната, че читателите остават с впечатлението, че Украйна вече е побеждавала Русия няколко пъти."

"Да започнем със Запорожката АЕЦ. Казаха ни, че руснаците са превзели станцията. Бяхме предупредени и от украинците за мащабен ядрен инцидент, ако обстрелът не спре. Инспекторите на ООН са там и обмислят последствията, ако още бомби ударят завода и охладителната система се повреди. Но ако руснаците държат атомната електроцентрала и украинците си я искат обратно, коя страна води опасен обстрел", пита се той.

"Дори когато Украйна атакува атомна електроцентрала, западните медии смятат, че Русия е отговорна. Това е против здравия разум", пише авторът на статията.

"Нито един детайл няма значение. Малките градове, за които се води битка, са „стратегически точки“, когато са превзети от Украйна, или „маловажни села“, когато все още се държат от Русия", честно заявява Питър ван Бурен.

Източникът е в кошчето

Авторът на статията дава списък на онлайн украинските издания, които публикуват басни и които американското разузнаване използва като източници на информация.

„Това е обидно за нашата интелигентност", казва Питър ван Бурен.

„На тези източници на информация може да се вярва точно както на нощните реклами: поръчайте в следващите десет минути и ние ще удвоим обявения брой убити руснаци", казва още той.

Авторът на статията подчертава, че публикуваните в западната преса снимки на „подпалена руска техника“ са фалшификати:

"Оловният танк ли е спрял настъплението на руснаците към селото? Или беше руски танк, който се застоя в открито поле? Не е трудно да си представим, че ако се наложи, опитни ръце биха могли да заменят украинското знаме на бронята с изрисувано Z, защото по-голямата част от оборудването, използвано от двете страни, е едно и също."

„Почти всички медии използват думата „унизително“, за да опишат загубите на Русия. Руската отбрана „се срина“ и те „бягаха в паника“... Руските войски са „изтощени“ и „нисък морал“. ... Путин наричат "озлобен и изолиран", продължава авторът.

"Победата на Украйна подкопа репутацията на Русия като военна суперсила“, цитира Питър ван Бурен епитети и метафори, с които американската преса създава фалшива картина на „поражението“ на Русия.

Пълни лъжи

"Американските медии масово изтеглиха кореспондентите си от зоната на военни действия. Всички звезди на социалните мрежи станаха известни, без да чуят свиренето на снарядите", разказва американецът.

"Всеки бежанец изглежда е бил интервюиран поне два пъти. Бежанците се оказаха учудващо красноречиви, говорейки наизустени тези и завършвайки с лозунги „Ще победим” или нещо толкова предварително подготвено. Публиката в Америка преглътна всичко. Билетите за това шоу струват милиарди", безпощадно констатира журналистът.

И накрая авторът приковава американските медии към срамна стена:

"Помните ли всички онези случаи, когато се съобщаваше, че Русия уж е останала без бомби или ракети? Помните ли унищожената руска колона, която й беше свършил бензинът, а могъщите безпилотници бяха избили сто пъти повече руснаци от собственото си тегло", пита иронично той.

"Помните ли всички тези кръвожадни подробности? Всичко беше съвпадение, защото украинските победи - това е лош късмет - съвпадат с изявленията на САЩ, че са необходими още няколко милиарда долара помощ", продължава ван Бурен.

"Снимки от изложба"

Всичко написано от The American Conservative важи както за американските, така и за европейските либерални медии. Те буквално всеки ден създават „изложба от картини“, които в западното информационно пространство рисуват общо епично платно за „поражението на руснаците“.

Например, нека вземем публикациите на западни фалшиви оръжия за един ден, 27 септември, както се казва, за чистота на експеримента, без специално да подбираме текстове, за да потвърдим нашата теза.

New York Times публикува класически текст в строгите рамки на каноните на американската преса – започвайки го с т. нар. story telling (разказване на жива история), за да създаде ефект на присъствие и да „закачи“ читателя:

"Украинският войник се приближил до брега на реката, обърнал се при звуците на артилерия в далечината и хвърли въдицата си в мътнозелената вода на реката. Неговото безгрижие на украинската фронтова линия близо до източния град Лиман казва, че неговите другари наблизо са победили..."

"Инициативата е на украинците, чиито бързи победи в североизточната част на страната този месец разкриха некомпетентността и очевидната слабост на руските сили", продължава разказът.

Не е ли това, за което The American Conservative писа?

The Washington Post повтаря своите събратя от Ню Йорк:

„Успешната украинска контраофанзива през последните дни принуди Русия към голямо отстъпление в североизточната част на района на Харков. Войските изоставиха градове и села, които бяха окупирали от първите дни на война и технологии“.

Вестникът излива кофа с обиди и инсинуации върху президента на Русия:

„Плъхът е най-опасен, когато е притиснат в ъгъла ... От началото на войната г-н Путин се притисна в ъгъла сантиметър по сантиметър и след частична мобилизация миналата седмица, той отстъпи с пълна крачка. Въпреки че властта му над Русия е солидна, последните му действия показват, че той се чувства застрашен и изолиран и това го прави все по-опасен."

Путин в изолация? Забавно.

„Вашингтон пост“ не пести отрова в материала си за референдумите в освободените територии на Украйна. За патос вестникът се позовава на "британското разузнаване", като говори за неща, които така или иначе никой не крие.

"Референдумите в четири украински територии... приключват днес. Гласуването не е свободно и честно и не е в съответствие с международното право", казват те.

"Според британското разузнаване референдумът може да постави началото на това руския президент Владимир Путин да обяви в петък пред руските депутати, че окупираните региони на Украйна ще бъдат анексирани от Русия", твърдят от вестника.

Да, това е истинска „тайна“ със седем печата. Да обърнем внимание: непрекъснато се използват думи с негативен оттенък: референдуми – „инсценирани“; вместо "освободен" - "окупиран" и т.н. И лъжи за "несъответствие с международното право".

Британците са същите

Британската преса публикува текстове, които също хвърлят сянка върху плетката. The Guardian цитира бившия началник-щаб на британската армия Ричард Данат, когато той говори за обявената частична мобилизация на Русия:

„Путин има нарастващ проблем у дома, който той създаде. Имаше ли някаква алтернатива? Най-вероятно не – поради загубите, които руснаците имат от взети в плен, убити и ранени."

"Живата му сила му свършва, както вероятно му свършва и всичко останало, свързано с войната. Той няма да се откаже. Ще се удвои", продължава англичанинът".

Ако слушате този пенсиониран британски генерал, Русия е изчерпала всички ресурси за борба.

The Independent се опитва да представи случая така, сякаш Русия е в международна изолация, което уж се доказва от срещата на най-високо ниво на сесията на Общото събрание на ООН:

"Вълна от международно обществено мнение изглежда се насочва силно срещу Русия, тъй като редица необвързани страни се присъединяват към Съединените щати и техните съюзници в осъждането на войната на Москва в Украйна и нейните заплахи за принципите на основан на правила международен ред."

Ключовите думи в този пасаж са „като“ и „няколко държави“. Тоест The Independent все още се опитва да си остави вратичка, ако бъде обвинен в лъжа. В същото време, разбира се, не се споменава и дума за това, че цяла редица от държавни и правителствени ръководители на повече от 40 държави се наредиха за среща с ръководителя на руското външно министерство в кулоарите на Генералната асамблея. Добра изолация!

И френски и испански

Френският Le Monde публикува поредица от снимки с уж унищожена руска военна техника и ги придружава с подходящи надписи. Ето например:

"Изгорялата руска военна техника е изложена като символ на победата на украинския народ над руската армия. Пред Михайловския Златокуполен манастир в Киев."

И точно за това пише The American Conservative: видео и снимки без контекст. Каква е тази ръждясала техника? Откъде е взета? Въпреки това, казва Le Monde, "това е символ на победа" за Украйна.

Следвайки други западни вестници, Le Monde рисува изкривена картина на референдумите в освободените територии на Украйна:

"Ако руските референдуми в Украйна доведат до включването на Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие към Русия, което е извън съмнение, това ще бъде ескалация на конфликта, особено след като президентът Владимир Путин заплаши с ядрени удари, за да защити това, което смята за своя територия ."

Испанският El Paнs пише, че „изправен пред очевидното напредване на украинските войски на бойното поле, руският президент Владимир Путин тази седмица издаде указ за частична мобилизация като мярка за обръщане на тази тенденция“.

Вестникът цитира мненията на някои мътни „експерти“, които посочват „сериозните логистични затруднения на Русия и са склонни да смятат, че тази стъпка може да удължи конфликта, но едва ли ще го прекъсне“.

Кой плюе най-надалеч?

Германският Der Spiegel се опитва да надмине всички. Изданието пише точно по същия начин, както отбелязва The American Conservative: в Русия всичко е лошо, всичко се разпада.

Публикува коментар на неизвестен „британски военен експерт“ Ед Арнолд, който „не вярва, че частичната мобилизация в Русия бързо ще обърне хода на войната“. Германският читател ще научи, че Русия изглежда има „слабо лидерство, лоша логистика, лошо разузнаване, лоша координация между въздушните и сухопътните сили и нисък и влошаващ се морал“.

И още един цитат от този "експерт" по руската армия:

"Слабото представяне на руснаците (на бойното поле) показва, че те не са обучени да се изправят срещу украинския враг. Те могат да използват хора с оръжия и униформи, но доколко са ефективни е друг въпрос. Те също ще се нуждаят от подходяща подкрепа с превозни средства."

Очевидна глупост, маскирана като замисленост. Между другото, гледайки снимката на Ед Арнолд, публикувана от Der Spiegel, е трудно да се отървем от впечатлението, че той е идиот и дегенерат.

Не се опитваме да обидим британците. Имаме предвид изключително медицински термин. Както пише в Уикипедия, „дебилизмът е най-слабата степен на умствена изостаналост поради изоставане в развитието или органично увреждане на мозъка на плода“.

Какво от това?

Много забележително е, че цялата тази лъжа и мръсотия за Русия се публикува на сайтовете на водещите западни либерални издания в публичното пространство. Чети - не искам. Само с редки изключения тези публикации ограничават достъпа, като предлагат платен абонамент.

Достатъчно е да се потопите за кратко в западното информационно поле без критична оценка - можете да полудеете: от кръвожадните и страхливи руснаци, които не знаят как да воюват, чиято икономика е "разкъсана на парчета" и които "треперят" пред „мощния и демократичен“ Запад.

Истинските здравомислещи американци и европейци, които са мнозинство, виждат обратното в реалния живот. Русия систематично освобождава териториите на Украйна, завзети от укронацистите, и населението на тези територии иска да се присъедини към Русия.

Не Русия замръзва и страда от финансовата и енергийна криза, а Западът, който я провокира с антируските си санкции. Що се отнася до състоянието на бойните полета в Украйна, можете да прочетете отново статията в The American Conservative. 



Гласувай:
9



1. morskipesni - Смеем се на глас повече, отколкото като "четяхме"
30.09.2022 11:55
навремето за успехите на социализма в "Работническо дело", а всъщност вестникът ни трябваше нарязан за тоалетната. Жалко, че дигиталното дрънкане на янко-британите не става за експлоатация във WC.
цитирай
2. iw69 - То както са тръгнали нещата
30.09.2022 12:02
може да се стигне до виртуално бърсане на задните части, т.е. с ръка но без хартийка на нея.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825323
Постинги: 2502
Коментари: 6279
Гласове: 16467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031