Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2022 13:00 - Американският проф. Джефри Сакс: вероятно САЩ стоят зад саботажа на газопровода „Северен поток“, от Bloomberg се опитаха да спрат изказването му в предаването
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1408 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 06.10.2022 14:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Влиятелният икономист и съветник на ООН Джефри Сакс каза, че „би се обзаложил“, че САЩ стоят зад саботажа на „Северен поток“

image Изтичащият газ от взривения тръбопровод в Балтийско море може да доведе до тежки климатични последствия, тъй като основна съставна част е метан, а той е силен агент за затопляне на атмосферата

Икономистът от Колумбийския университет, проф. Джефри Сакс обяви, че Съединените щати е възможно да стоят зад саботажа на газопровода "Северен поток", заявявайки, че множество журналисти са казали, че смятат това за атака, ръководена от Вашингтон, но не са в състояние да го съобщят.

Джефри Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, се появи в телевизия Bloomberg в понеделник и беше попитан за конфликта в Украйна. От своя страна Том Кийн, водещият на Bloomberg, поиска да прекъсне предаването, когато Сакс каза, че смята, че САЩ са отговорни за експлозията на тръбопровода и по този начин да наложи цензура на професора.

Сеизмолозите в Дания и Швеция преди седмица казаха, че са регистрирали две мощни експлозии в понеделник в близост до течовете от тръбопровода "Северен поток", като експлозиите са били във водата, а не под морското дъно.

Повечето анализатори на Запад обвиниха Русия, твърдейки, че се опитва да ескалира конфликта и да окаже натиск върху Европа да отмени подкрепата си за Киев.

Сакс, съветник на висши лидери на ООН и приятел на Боно, който беше и съветник на Елцин от 1991 до 1994 г., каза, че подозира обратното.

Джефри Сакс: Бих се обзаложил, че (експлозията) е действие на САЩ, може би на САЩ и Полша.

Том Кийн: Това са спекулации. Джеф, трябва да спрем дотук. Защо смятате, че това е действие на САЩ? Какви доказателства имате за това?

Сакс каза, че вижда няколко причини.

„Е, първо, има преки радарни доказателства, че американски военни хеликоптери, които обикновено са базирани в Гданск, са кръжали над този район“, каза Сакс.

„Имахме и заплахата от САЩ [президента Джо Байдън] по-рано тази година, че „по един или друг начин ще спрем "Северен поток“.

„Имахме също така забележително изявление от държавния секретар [на САЩ] Антъни] Блинкен миналия петък на пресконференция, където той каза, че „това също е огромна възможност.“

„Това е странен начин да говорите, ако се тревожите за пиратството спрямо международна инфраструктура от жизненоважно значение.“

На 7 февруари Байдън, застанал редом с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, заяви на пресконференция в Белия дом, че САЩ ще „прекратят“ газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна.

Тръбопроводът все още не е в експлоатация, но трябваше да влезе в експлоатация по-късно тази година.

„Ако Русия нахлуе – това означава танкове или войски, пресичащи границата на Украйна – тогава вече няма да има „Северен поток 2“. Ние ще му сложим край“, каза тогава Байдън.

Когато беше притиснат за подробности как ще спази това обещание, като се има предвид, че тръбопроводът не е под контрола на САЩ, Байдън не даде подробности.

„Обещавам ви, ще можем да го направим“, каза той пред репортери.

Сакс се хвана за думите на Байдън.

„Знам, че противоречи на нашето тълкуване, не ви е позволено да казвате тези неща на Запад, но е факт, че когато говоря с хора от цял свят, те смятат, че САЩ са го направили“, продължи Сакс .

„Дори репортери от нашите вестници ми казват „разбира се“ [САЩ го направиха], но това не се показва в нашите медии.

Президентът Владимир Путин каза в петък, че Съединените щати и техните съюзници са взривили Северен поток. „Санкциите не бяха достатъчни за англосаксонците: те преминаха към саботаж“, каза той.

Кремъл обяви, че обвиненията за руска отговорност са „глупави“, а руски официални лица казаха, че Вашингтон има мотив, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа. Белият дом отхвърли обвинението, че е отговорен, а в петък Байдън каза, че повредата на „Северен поток“ е умишлен акт на саботаж.

Сакс каза, че е "на страната на мира" и е дълбоко загрижен за конфликта и възможността за ядрена война. „Русия смята, че тази война е в основата на нейните интереси в областта на сигурността“, каза той.

„САЩ настояват, че ще направят всичко, за да подкрепят победата на Украйна над Русия. Русия гледа на това като на ответна война със Съединените щати. Каквото и да мисли човек за това, то е път към изключителна, опасна ескалация.

Той каза, че западните медии изкривяват ситуацията, за да внушат, че целият свят е обединен срещу Русия.

„Голяма част от света наблюдава тези събития с ужас и голяма част от света не харесва разширяването на НАТО, което те тълкуват като основа за случващото се“, каза Сакс. „Те искат да видят компромис между САЩ и Русия.

„С гласуване след гласуване в Обединените нации, в общи линии западните страни одобриха санкции, заклеймяване на Русия и други действия. Докато по-голямата част от света, със сигурност по-голямата част от света, преброен по население, е встрани. Те гледат на това като на ужасен сблъсък между Русия и САЩ.

Сакс каза, че светът „навлиза в най-нестабилната геополитическа ера от много десетилетия“.

„Навлизаме в първата хиперинфлация от повече от 40 години. И ние навлизаме в първата ескалация до ядрената пропаст от 60 години. Преди 60 години точно този месец беше кубинската ракетна криза. Това е най-опасният момент след кубинската ракетна криза. И обвини политическите лидери, че не правят достатъчно, за да противодействат на напрежението.

На Сакс със сигурност не му е непознато да влиза в противоречия и често критикува хегемонията на САЩ.

През юли той каза, че COVID-19 „много вероятно е възникнал от подкрепяна от САЩ лабораторна изследователска програма...


По публикация от Dailymail:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-11276965/Columbia-professor-says-widely-believed-Nord-Stream-pipeline-sabotage.html?fbclid=IwAR1jKlwTN532sbgR8JEOAi2NHakr7DAzMqTpWx6cCjop2OgU705cm23mnvU 



Гласувай:
11



1. missana - Джефри Сакс е забележителен ум.
06.10.2022 22:30
Той очевидно е достатъчно смел и не пести истината за действията на САЩ. Ние няма как да узнаем дали взривяването на тръбите е дело на официално взето задкулисно решение на Вашингтон или пък Байдън е държан в неведение за above top secret - решения, вземани на ниво недостъпно и за президента на САЩ. Но официално или не, няма съмнение, че саботажът е дело на сили от САЩ, стоящи на най-високо ниво. Преди време Хенри Кисинджър - един страхотен политик, достигнал висока възраст и висока мъдрост, призова ръководителите на САЩ да потърсят пътя на компромиса и да разговарят с Путин, за да бъде избегнат риска от световна термоядрена война. Те не го послушаха и стъпиха на пътя на максималната ескалация на напрежението. Аз, обаче, съм изумен от друго - защо народите на САЩ и Западна европа, а също и в други страни, не провеждат масови демонстрации срещу правителствата си с искания за мир? Защо се офлянкват? Толкова ли не разбират, че ще станат курбан на безумно тъпите си управници? За българите никак не се учудвам, че не проявяват такава активност. Те са активни единствено хомосексуално или когато им е платено отвън да свалят Гешев. Готови са да стоят на тъмно и студено, гладни и жадни, уволнени от работа, но няма да излязат на улицата да защитят битието си. Робски народец. Но за да махнат Гешев ще залеят улиците...!!!
цитирай
2. iw69 - Категорично си прав, Мисана!
09.10.2022 17:23
Относно пасивността и на другите народи - младите поколонеия навсякъде по света вече са тотално дебилясали от чоплене по телефоните и зяпане на порно.
Това вече не са същите хора, които през 70-те и 80-те год. излизаха на многомилионни протести за мир.
цитирай
3. radostinalassa - Явно българите не виждат смисъл да го правят...
09.10.2022 17:52
Но ако засегнете децата им и искате да ги правите джендъри, или искате да ги убиете с ваксини, тогава ще се противят по своему. Или искате да търсите земетръсен шистов газ. Те са свикнали да живеят на студено, за разлика от вас.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823648
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16461
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031