Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2022 07:25 - Съкращаването на нефтодобива от страна на ОПЕК е една от първите прояви на новия световен ред
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 10.10.2022 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Задоволяването на Запада с нефт вече изглежда не е основната грижа на ОПЕК, а това допълнително ще засили и без това високата инфлация в индустриалните страни

ОПЕК съобщи в сряда, че ще намали производството на нефт с 2 милиона барела на ден, което е еквивалент на приблизително 2% от световните доставки. Решението е наистино историческо. То показва, че в резултат на войната в Украйна възниква нов тип свят, който не се върти около пъпа на Запада. Както каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер тази седмица: „Ясно е, че ОПЕК+ вече се съгласува с Русия.“

Истината е, че решението за орязване на производството е изцяло рационално от гледна точка на ОПЕК+. В условията на бързо покачване на лихвените проценти и бавен растеж, Европа, която съставлява около 19% от общото потребление на нефт, почти сигурно ще се изправи пред сериозна рецесия следващата година. Съществува и риск Съединените щати и Канада да попаднат в рецесия по същото време – тези страни съставляват още едни 27% от общото потребление.

ОПЕК+ не иска да види как историята се повтаря. По време на рецесията от 2008 г. европейските цени на нефта паднаха от над 140$ за барел до под 40$ долара за барел – огромен спад от 71%. Така че, вероятната причина те да орязват производството е, че се опитват да заздравят пазара в случай на задаваща се икономическа турбуленция.

Следователностранно е не решението на ОПЕК+, а американският му отговор. Изявлението на Жан-Пиер е някак разбираемо, предвид агресивното лобиране на президента Байдън картелът да намали цените на нефта, за да може евентуално да си припише намаляването на цените на горивото по време на предварителната изборна надпревара през ноември. И все пак това изглежда импотентно, дори жалко.

През годините американските президенти са били в състояние да лобират пред саудитците за намаляване на цените на нефта, когато е било необходимо. Когато саудитците заляха пазара с нефт през 2014 г., мнозина не се забавиха да посочат задкулисния принос на Белия дом. Със сигурност моментът, в който това се случи, го подсказваше – по времето на предварителните избори в онази година, 4 ноември, цената на нефта беше паднала с около 28% от пика си през юни.

Това, което виждаме да се оформя от срещата на ОПЕК+ през изминалата седмица, е че саудитците не желаят повече да си подават топката с американците. Това не е изненадващо, предвид слуховете, че Саудитска Арабия ще се присъедини към алианса БРИКС през следващата година. Саудитците се отдалечават бързо от западната сфера на интереси и вместо това се съобразяват с новите развиващи се икономики, водени от Русия и Китай.

Срещата на ОПЕК+ от тази седмица вероятно сигнализира, че бъдещите цени на нефта ще бъдат определяни според нуждите на страните от БРИКС+, а не на страните от Запада, освен ако Западът не преосмисли дипломатическия си подход и поведението си спрямо тези нови икономики. Но тропането с крак от Белия дом дава знак, че те дори не са започнали да мислят по тези въпроси. С приближаването на зимата това може да се окаже фатално.

Опасенията свързани с предлагането на петрол и за увеличаване на инфлацията се засилват, след като страните от петролния алианс ОПЕК+ вчера обявиха най-голямото намаление на производствените си квоти от 2020 г. насам, пише "Ройтерс".

Това решение е причина за още по-голямо обтягане на дипломатическите отношения между подкрепяната от Саудитска Арабия "петролна" група от държави и западните страни, които се опасяват, че по-високите енергийни цени ще окажат негативно въздействие върху нестабилната световна икономика и ще подкопаят усилията за ограничаване на приходите на Русия на фона на нейната военна операция в Украйна.

По публикации в сайта „Гласове“ 



Гласувай:
11



1. missana - Да, броят на "еретиците" расте и това стряска САЩ.
10.10.2022 12:53
Добре познатият ни световен ред отива в Recycle Bin. Но това Путин го каза съвсем директно преди време. Сега САЩ открито и войнствено заплашват Саудитска Арабия за непослушанието й с лишаване от американска защита. Но няма да посмеят да направят това, защото така ще изпуснат завинаги стратегически партньор.
цитирай
2. iw69 - Саудитците
10.10.2022 12:58
май им се изплъзват на янките, особенно ако решат да влязат в Шанхайската организация.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
10.10.2022 22:52
ОПЕК вече не се управлява от САЩ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4882752
Постинги: 2546
Коментари: 6421
Гласове: 16754
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930