Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2022 08:16 - Европрокуратура вече разследва закупуването на COVID „ваксините“ в ЕС и значението на изпечената мошеничка Лайен в тази мръсна сделка за десетки милиарди
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3121 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 15.10.2022 12:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Европейската сметна палата: Еврокомисията крие ролята на Урсула Фон дер Лайен в непрозрачната сделка за „ваксини“ с Pfizer за 30 млрд. евро

Лаура Кьовеши започва разследване за закупуването на т.нар. COVID „ваксини“, които освен всичко и вече доказано не предпазват от разболяване с вируса.

"Европейската прокуратура потвърждава, че има текущо разследване за придобиването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз. Това изключително потвърждение идва след изключително високия обществен интерес. Повече подробности няма да бъдат оповестени на този етап", гласи лаконичното изявление на институцията.

Малко повече яснота внася с публикацията си еродепутатът Кристиан Тереш:
"Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Ковеши, разследва закупуването на ваксини в ЕС, официално съобщи EPPO.

Това потвърждение идва, след като обществеността беше изключително заинтересована от това как са закупени ваксините, казват още от Европейската прокуратура.

Припомням ви, че ние бяхме група евродепутати, които повече от година предприемахме действия, за да разберем съдържанието на договорите и клаузите от споразуменията, които Урсула фон дер Лайен имаше с ръководителите на компаниите производители на ваксини.

Няма да спрем, докато истината не излезе наяве!", написа във Фейсбук Кристиан Тереш - румънски депутат от групата на Европейските консерватори и реформисти.


Преди месец "Политико" излезе с коментар за личното участие на Урсула фон дер Лайен в многомилиардна сделка за иРНК ваксината на BioNTech/Pfizer. Изданието припомни, че Европейската сметна палата установи, че шефът на ЕС е отхвърлил съществуващия правилник, за да сключи предварителна сделка с американската мултинационална компания, проправяйки пътя за договор за до 1,8 милиарда дози ваксина срещу коронавирус, който да бъде подписан през май 2021 г. За всички останали ваксини сделките, сключени от ЕС между 2020 г. и 2021 г., съвместен екип, състоящ се от длъжностни лица от Комисията и седем страни членки, проведе проучвателни разговори. След това резултатът беше отнесен до Управителен съвет по ваксините, съставен от представители на всички 27 държави-членки на ЕС, които го подписаха.

С всеки изминал ден преговорите, водени между Европейската комисия и Pfizer относно най-големия договор за ваксина срещу COVID-19 в ЕС, изглеждат все по-малко като обичаен бизнес, а по-скоро като пиеса за убийство, в която самоличността на убиеца не е разкрита до края, пише брюкселското издание "Politico".

Сюжетът се задълбочи още повече, след като днес (вчера, бел. ред.) Европейската сметна палата публикува доклад, обвиняващ Комисията, че отказва да разкрие подробности за личната роля на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в преговорите.

Но тази установена процедура не е спазена в случая с най-големия договор в ЕС, казва Сметната палата. Вместо това самата Фон дер Лайен проведе предварителни преговори за договора през март и представи резултатите на управителния съвет през април. Междувременно планирана среща на научни съветници, организирана за обсъждане на стратегията на ЕС за ваксините за 2022 г., така и не се състоя.

За разлика от другите договорни преговори, Комисията отказа да предостави записи от дискусиите с Pfizer под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия или други доказателства. "Помолихме Комисията да ни предостави информация за предварителните преговори за това споразумение", пишат авторите на доклада. "Такъв обаче не последва."

Старши одитор, който помогна в разследването, коментира пред "Politico", че отказът на Комисията да разкрие информация е много необичаен. "Това не се случва почти никога. Това не е ситуация, с която ние обикновено се сблъскваме", каза одиторът, пожелал анонимност.

Одитният доклад поражда допълнителни опасения относно действията на Фон дер Лайен, само два дни преди тя да произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза.

Още през април 2021 г. New York Times съобщи, че лидерът на ЕС е разменил текстови съобщения с Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, в навечерието на сделката. Привидно уютните отношения между висши политически и бизнес лидери предизвикаха недоумение тогава.

И както се отбелязва в доклада, разследването на европейския омбудсман по въпроса срещна стена от мълчание. По това време Комисията твърдеше, че вече не разполага с текстовите съобщения. В отговор омбудсманът Емили О"Райли установи, че е имало лошо управление.

Най-голямата сделка

Противоречието се върти около третия договор на Комисията за иРНК ваксината на BioNTech/Pfizer. Предишните два договора бяха осигурили общо до 600 милиона дози. Но тази следваща, за до 1,8 милиарда дози, ще се окаже най-голямата от всички сделки, подписани от Брюксел. Той предвижда предварително закупуване на 900 милиона дози, с опция за поръчка на още 900 милиона, за доставка през 2022 и 2023 г.

Договорът беше значителен както като обем, така и като цена. Според изтеклите подробности ваксините струват по 15,50 евро всяка, което означава, че договорът ще струва близо 30 милиарда евро, ако бъде напълно изпълнен. "Това е най-големият договор за ваксина срещу COVID-19, подписан от Комисията и ще доминира в портфолиото от ваксини на ЕС до края на 2023 г.". Pfizer не отговори на искане за коментар за тази история.

Сделката дойде в разгара на пандемията, малко след като проблемите с производството и разпространението на производителя на ваксини AstraZeneca оставиха ЕС изоставащ зад САЩ и Обединеното кралство в надпреварата за снабдяване с ваксини. Фон дер Лайен се намеси в разгара на тази криза.

Това не е първият път, когато председателят на Комисията има проблеми с "изчезващи" текстови съобщения. По време на нейния мандат като министър на отбраната на Германия парламентарно разследване на добре платени сделки с външни консултанти разбра, че подчинена случайно е изтрила текстови съобщения от официалния й телефон, а Фон дер Лайен сама е изтрила съобщения от собственото си устройство.

В крайна сметка Фон дер Лайен беше оневинена през 2020 г. от окончателния доклад на разследването, който установи, че висши военни и правителствени служители са извършили нарушения. В собствените си показания пред разследването тя призна недостатъци в работата на министерството по консултантските сделки, но каза, че ги е адресирала.

Комисията не отговори на искане за коментар и нейният писмен отговор на одитния доклад не споменава взаимодействието на Фон дер Лайен с Pfizer. Но, появявайки се наскоро пред комисията на Европейския парламент по COVID-19, Сандра Галина, старши здравен служител на Комисията, който помогна за воденето на преговорите, оспори идеята, че има нещо необичайно в третия договор на Pfizer.

"Беше договорен като всички други договори. Не виждам никаква разлика", каза Галина, като добави, че "може би е имало различни предварителни преговори".

Одиторът от Европейската сметна палата, интервюиран от "Politico", коментира, че предварителните преговори са били от решаващо значение за окончателните условия на сделката: "Ключовите аспекти на договорите бяха договорени неофициално. Едва след сключването на това неофициално споразумение официалният процес можеше да продължи. Това беше наистина важно за преговорите."

Сметната палата не може да задължи Комисията да предостави липсващата информация. Но Европейският парламент, чрез своята бюджетна комисия, може да изрази недоволството си по въпроса.

Следващия месец Бурла от Pfizer трябва да се яви пред комисията по COVID на ЕП. Председателят на комисията, белгийският евродепутат социалист Катлийн ван Бремпт, коментира, че също възнамерява да поиска от сметната палата да представи констатациите си.

Говорейки пред "Politico", ван Бремпт коментира, че разбира, че след неуспеха на AstraZeneca в началото на 2021 г. Комисията е била под огромен натиск.

"Следователно разчитахме на Pfizer, който успя да ускори някои от доставките си за ЕС. Разбирам, че при тези обстоятелства за г-жа Фон дер Лайен беше важно да се свърже директно с г-н Бурла", каза евродепутатът.

Тя обаче отбеляза, че председателят на Комисията е оставила настрана съвместните екипи за преговори за сделка, която ще достави дози само през следващата година, след като повечето европейци вече са били ваксинирани. Размерът на поръчката по-късно ще се окаже проблем, като страните от Източна Европа (Полша поведе инициативата, а писмото беше подписано още от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения), се оплакаха по-рано тази година, че са принудени да купуват твърде много дози.

Освен това липсата на прозрачност допълнително подхранва усещането, че ЕС е твърде далечен и в джоба на мултинационалните компании.

"Просто погледнете: имате председател на Комисията, който лично сключва сделка с главен изпълнителен директор на голяма фармацевтична компания и който след това отказва да разкрие текстовете, довели до тези преговори", каза ван Бремпт.





 



Гласувай:
9



1. vesever - Фон дер Лайен и шайката й са за дож...
15.10.2022 11:38
Фон дер Лайен и шайката й са за доживотен затвор. И малко ще им е.
цитирай
2. iw69 - Абсолютно,
15.10.2022 12:06
тая е трудово възпитателен лагер, където на прави хубави квадратни каменни павета до края на живота си.
цитирай
3. ganini - На всичко отгоре...
15.10.2022 12:24
Разследване на БИЛД ЦЕЙТУНГ отпреди няколко дни показва, че Лайнен си е увеличила заплата от 31,000 € с около 2,000 на 33,000 € (приблизително). Респективно и на другите Еврочиновници!
Това е повече от заплатата на американския президент!
цитирай
4. missana - Дано европрокуратурата да извади достатъчно доказателства,
15.10.2022 22:20
за да бъдат опандизени гадовете. Напълно са го заслужили. Пратиха ЕС в пълен тупик. Шолц също плаче за разследване след грандиозния скандал по женската част. И той е голям боклук. Макрон също се беше яко олял. Крайно време е да им отвинтат бушоните завинаги.
цитирай
5. iw69 - Абсолютно
16.10.2022 17:05
съм съгласен с коментара ти Мисана.
По върховете в евроирархията са се намърдали крупни престъпници, които са абсолютно безскрупулни. В сравнение нещата у нас са едва ли не ганьовски „дреболии“.

Но има и не малка вероятност, да потулят нещата с фон дер Лайен, защото тя е полезният идиот за задкулисието на дълбоката държава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824217
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16463
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031