Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2022 15:02 - САЩ унищожават финансовия сектор на ЕС
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 650 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 21.10.2022 17:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Движението на ЕС във фарватера на американските санкции срещу Русия доведе до поредните очевидно негативни последици във финансовия сектор на Европа.

Това е инфлацията, с много странични ефекти от енергийната криза, ограничаването на бизнес активността и физическия фалит на малките и средни предприятия. Още по-значителни се оказаха стратегическите загуби на ЕС. Без достъп до евтини енергийни ресурси от Русия, икономиката на ЕС загуби конкурентните предимства, които се натрупваха в продължение на десетилетия. Това се изрази в желанието на много компании, като Volkswagen или ArcelorMittal, да разширят производството си в САЩ - успоредно с намаляването на производството в Европа.

Като друг тревожен сигнал за европейския суверенитет със сигурност могат да се считат проблемите на най-голямата банка Credit Suisse - опорната банка за ЕС, основана през 1856 г., която е на 45-то място в света по активи. Според глобалната класация на S&P на 100-те най-големи банки в света, активите на Credit Suisse се оценяват на 829,12 милиарда долара - в зависимост от методологията за оценка можете да намерите и цифрата от 2 трилиона долара активи, които банката сега управлява. В момента Credit Suisse е близо до една от най-големите трансформации в историята си, която ще доведе до значително влошаване на позициите на „европейските“ пари в света.

Credit Suisse и нейните заеми

Има много сигнали, че облаците се събират над Credit Suisse : На 10 октомври в американски съд Credit Suisse беше обявена за „ част от световна конспирация“ за ръчен контрол над валутните пазари. Случаят включва дузина и половина кредитни институции, включително американски - те са обвинени в координиране на стойността на валутите от 2007 г. до 2013 г. , коригирайки проценти в интерес на партньорите си.

Трябва да се отбележи, че американските банки успяха да уредят исковете още през 2017 г., като изплатиха общо 2,3 милиарда долара компенсации. Но Credit Suisse очевидно изглежда като "осъден" обект, информационното поле около което остава токсично.

Водещите информационни агенции съобщават за същността на проблемите на Credit Suisse - това е значителен брой лоши инвестиционни активи, поради които банката ще се сблъска с необходимостта от допълнително финансиране от $8 милиарда през 2024 г. Затова анализаторите казват, че акциите на Credit Suisse трябва да бъдат продадени.

Credit Suisse обяви мащабно преструктуриране, подробностите за което ще бъдат обявени на 27 октомври. Остава малко повече от седмица и банката бърза да събере възможно най-много пари за преструктуриране, което вероятно ще доведе до драстични съкращения на работни места и значително преструктуриране на бизнеса.

Първоначално се съобщаваше за продажбата на редица активи, включително латиноамериканския бизнес на банката. В региона Credit Suisse има активи за $100 млрд. Освен това подразделение, банката обмисля възможността за точкови продажби на редица обекти - например 200-годишния хотел Savoy в центъра на Цюрих с прогнозна цена $401 млн. На 17 октомври стана известно , че може да предстои продажба и на северноамериканският бизнес на Credit Suisse .

Ударът на „Черната скала“ /Black Rock/

Америка притежава 146 милиарда швейцарски франка или 147 милиарда долара активи. Абу Даби и Саудитска Арабия се интересуват от придобиването на американското подразделение на Credit Suisse Asset Management, като швейцарската банка, която има известна история на добри отношения в Близкия изток и се надява на тяхното участие. Най-големи шансове за успех обаче има американската финансова корпорация BlackRock Inc. (Самата тя не коментира тази информация).

BlackRock Inc е инвестиционен фонд със седалище в Ню Йорк с над 10 трилиона долара активи под свое управление. Заместник-председателят на BlackRock Филип Хилдебранд в интервю за Bloomberg не коментира информацията за възможно поглъщане от фонда на американското подразделение на Credit Suisse, но отбеляза, че текущото състояние на банката - чети, катастрофално - изглежда привлекателно за "повторен вход“.

Хилдебранд добави, че проблемите на Credit Suisse Group AG са системен проблем за европейските банки, които "трябва да променят своя бизнес модел". Като пример беше посочена Deutsche Bank AG, която наскоро преживя собствена криза, която германското правителство успя да разреши с мощни финансови инжекции.

Интересното е, че изпълнителният директор на BlackRock беше споменат в швейцарската преса преди две години като потенциален кандидат за председателския пост на Credit Suisse, тъй като тогава банката търсеше заместник на Урс Ронер. Хилдебранд е известен с това, че казва, че бъдещето на Швейцария като финансов център е в управлението на активи, а не в инвестиционното банкиране.

Вероятността един от най-големите европейски финансови центрове скоро да загуби възможността да управлява активи за огромна сума е повече от очевидна. Бенефициентът вероятно ще бъде американския фонд. Това обаче дори не е основното - както и фокусът върху Credit Suisse, както каза вицепрезидентът на BlackRock.

ЕС последователно губи конкурентоспособност и способност да влияе върху глобалните процеси. Първо пострадаха политическите инструменти, след това икономическите и индустриалните, а сега дойде ред и на финансовия сектор. 



Гласувай:
11



1. missana - Поздравявам те за анализа, Ив!
21.10.2022 19:36
Значи дойде ред и финансите на ЕС да са изцяло под контрола на САЩ.
цитирай
2. kvg55 - iw69,
21.10.2022 22:11
Майната им на западноевропейците.
цитирай
3. radostinalassa - Те не са изръсили тука милиони...
22.10.2022 16:13
за да ни оставят на мира. Добре, че има и независими медии и хората ги слушат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821505
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031